AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2010. december 12., vasárnap

Mi lesz már, EURUSD?

Csütörtökig jó érvelésem volt az EURUSD bearish megközelítése mellett, de akkor estére felmerült bennem, hogy a short oldal rövid távon csapdába sétál. Az 1.3440 körüli szintről induló aktuális eséssel van problémám, ami most már öt napja tart, de egyelőre nem tűnik impulzívnak. Tudom, kézenfekvő magyarázat, hogy egy megnyúló harmadik hullám következik, amit egy sorozat 1-2-1-2 vezet fel. Mutatom is ezt a jelen pillanatban elsődleges, és legtöbb elemző által preferált értelmezést:


Egyrészt csütörtök délután óta nem mutatja azokat a személyiségjegyeket, amelyet egy a trend három szintjén harmadik hullámnak kellene, másrészt egyértelműen megfogta az előző 1.2972-1.3440-es emelkedő szakasz 50%-os korrekciós szintje. Utóbbit abból látni, hogy ezen az idősíkon - noha háromszor nekiugrott a piac - egyetlen Fibonacci ret. 50% alá záró gyertyát sem láttunk eddig. Ha pedig egy ilyen tipikus korrekciós szint jelent problémát az esésnek, akkor talán az is, ahogyan viselkedik, azaz korrekció?

Távolabbra kitekintve nem rögtön bullish értelmezéssel érdemes előállni, hanem valójában létezik a fentinél két kevésbé agresszív számozási lehetőségünk, amelyek kritikus szintje a december 7-i 1.3401-es lokális csúcsnál van. A két értelmezés közül az első, hirtelen öt hullámban dollárgyengülést vetít előre a hét elején, akár hétfői nyitó réssel fűszerezve.


A második lehetőség egy leading diagonal (bevezető ék) az [i]-es pozícióban, ami három hullámban, ideális esetben, a teljes alakzat 78,6%-ig emelkedést hozna. Ehhez is megtarthatjuk kritikus szintnek az 1.3401-et.


Ha a piac hétfőn a Tokió-Frankfurt átfedés idején nem töri szignifikánsan a csütörtöki 1.3166-os minimumot, akkor hajlok arra, hogy a két utóbbi forgatókönyv valamelyikét látjuk megvalósulni. Ha van letörés, akkor az első ábra, az "elsődleges, de gyanús" értelmezés maradhat. Ha pedig 1.3401-fölé gyengülne a dollár, akkor teljesen eltérő bullish értelmezés kell(het), ami miatt akár két évnél is többet kell visszanyúlni a számozásban.

Riadóra nincs elég ok, de ezt a két alternatív (kevésbé) bearish értelmezést feltétlenül érdemes számításba venni és 1.34 felett nem szabad a short oldalon csapdába szorulni.

9 megjegyzés:

  1. Egy nagyobb kombináció részeként úgy tűnik a nálad y-al jelölt csúcs fölé fog menni az eur/usd, amivel addig nincs baj, amíg 1,3573-at át nem viszi árfolyam. Addig tarthat az impulzív bearish értelmezés sztem.

    VálaszTörlés
  2. Tom, hasonló a gondolatmenetem, de nálam a 1,3448 a nagyot változtató szint. Gondolom, arrafelé te egy flat korrekció értelmezésben gondolkodtál a 2-es hullám pozíciójában, de a 2-es hullám területére sem mehet a 4-es.

    Ha ránézel az elmúlt 4-5 nap EURUSD grafikonjára, akkor úgy néz ki, mint egy rugó (én arra asszociálok), amiről persze először nem tudni, milyen erős. Szerintem - magánvélemény - ha átpattan az 1,340x-en, akkor némi korrekció után meglesz neki a 1,3448 is.

    Akkor pedig én átszámozom az egészet egy nagy háromszögnek.

    VálaszTörlés
  3. Cimballi
    kösz a hétvégi eurusd analízist - nekem gondolat ébresztő volt
    így hétfő délután (CET ) a gyakorlati tettek mezejére léptem 1,3310 nél felültem az emelkedő gyorsra és 25 pipes csúszó stoppot magam után húzva gyakorlatilag 1,3410 nél dobott ki a rendszer - 100 pip a zsebben
    Itt viszont komoly dilemmában vergődöm hogy hogyan tovább
    Csábító visszaülni a short szekérre, de az 1,3440 fölötti átszámozásod
    bullba igen érdekelne , addig maradok stand a side

    VálaszTörlés
  4. Nupagagyi, még várok a megrajzolásával (így nyilvánosan), mert szeretném tudni, hogy ez a mostani emelkedés lehet-e Minor szintű X hullám, de ahhoz kell még egy pár nap.

    Viszont nem titok, mit gondolok, itt feljebb Tom-nak is említettem a háromszöget: júniusi low primary [A] egy hatalmas zigzag-ben, és onnan indul a háromszög, amelyben a novemberi csúcs az intermediate (A), majd le nov/dec fordulójára egy (B), vagy W a (B)-n belül.
    Utóbbi a kérdés, talán inkább a W felé billen és jobban illeszkedik az évi végi szezonalitásba.

    Továbbra is mondom, ez a megközelítés ötlet szintjén van.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Cimballi!

    Lehetséges , hogy 2008.04.22-én egy leading diagonál indult, aminek az utolsó impuls szerkezetének 3. hulláma következik hamarosan?
    LEhetséges-e?
    Ahol most tartunk a 2010.11. 05-én indult esés első hullámának FLAT korrekciója lenne, annyi, hogy B csak megközelítette A kiindulópontját?
    Zigzagnak nem elég mély és éles. FLAt-re illik ez a korrekció, a tanultak szerint.

    Kicsit távolabbra tekintve, ha a leading diagonál és a fenti meglátás stimmelne , akkor az a lefelé tartó impulse 3. hulláma után jön a 4-es ZIG-zagban mélyre és utána 5-ös hullámban befejeződik egy nagyobbrendű 1-es vagy A hullám, ahonnan jön egy szép korrekció.

    Ha ez így van a leadng diagonál korrekciója után a C vagy 3-as hullám is hatalmas pusztítást végezne.

    LEhetségesek a fentiek? A grafikon alapján nekem az a legvalószínűbb forgatókönyv.


    Károly nagyon sok érdekes és hasznos meglátással osztott meg, ezért neki is köszönöm, hogy olvastam tőle.

    A óriásmedve szuperciklusáról ami több mint 200 éves tudnál egy grafikont feltenni, a hozzászólásaiddal. annyira érdekes lehet.

    Köszönöm megtisztelő figyelmed!
    HJani1981

    VálaszTörlés
  6. Jani, íme a történelem, ebben a cikkben:
    http://www.elliottwave.com/a.asp?url=/freeupdates/archives/2010/06/02/A-64-Year-Bear-Market-History-Shows-a-Precedent.aspx&dy=nth&cn=meb210

    Melyik piac 2008-tól?

    VálaszTörlés
  7. Szia

    Köszönöm a cikket, tisztul a kép.

    EUR/USD devizapárra gondoltam a fenti beírásban.

    A 2008-ban induló leading diagonal verzióm azt tartom, amíg meg nem cáfolod vagy erősíted.



    Ahol most tartunk a 2010.11.05-én indult esés falt korrekciója lenne? Vagy már megvolt a zig-zagban A-B-C?
    Eddig flatre gondoltam, de mivel nem ment új csúcsra 2011.01.04-én lehetséges ,hogy a 3. hullám első hulláma már megvolt a Zig-Zag után?

    Ha jól emlékszem, írtad, hogy nem lehetett 1. hullám és óvtad is a shortosokat is, mert nem mutatta a 3. hullám jeleit.
    Viszont a lefelé tartó impulse 3 alaptétele szerint beleillene a képbe a feltevésem, hogy már megvolt az első hullám. A jövőbeli számozás miatt nem mindegy ugye.

    Remélem sikerült meglovagolnod 01.04-én lefelé tartó impulse hullámot. Nekem sajnos nem:(
    Flat-re számítottam magasabb csúcsponttal, mint A. :( Stop bent volt azért, ahogy a Blog alján le van írva.

    Szuper volt a cikk a korrekciókról. Alapok IV. Illetve az ÉK mechanikája bejegyzések.

    Viszont nekem nem tiszta:
    Az ending és leading diagonal az az C,5 illetve A,1 helyén van.
    Úgy van írva ,hogy az ending diagonal arra figyelmeztet , hogy adott szinten már csak az utolsó hullám van hátra.
    Most ha látok valamelyiket , pl egy leading diagonált. Akkor az az 1-es hullám és amikor kitörünk belőle még mindig az 1-es? Vagy amikor kitörünk belőle az 2-es lenne?
    Látom a 53535 szerkezetet az új trend irányába halad kitör az új trend irányába az 1-es még mindig csak a leading diagonallal indult az 1-es?

    A 33333 korrekció csak 4es-ben fordul elő.
    Előfordulhat vagy nem, hogy ez vízszintes illetve kicsi dőlésszögű. Sőtt nem is az irányű mint a 4-esnek lennie kellene. Ilyenkor mit keressek?

    Ugye a szabály úgy szól, hogy 5 hullám a fő irányba 3 vele ellentétesen. Az oldalazás is ellentétesnek számít?
    Tehát egy oldalazás lehet 4-es hullám? Esetleg más meredekséggel mint az előző hullám?
    Ezek foglalkoztatnak. Kérlek segíts, ha lesz időd.

    Köszönöm
    HJani1981

    VálaszTörlés
  8. Jani, az ending diagonal - ahogyan írtad - záró alakzat. De(!), lezárhat harmadik hullámot is, mint a harmadik hullám ötödik alhulláma. Olyankor az ékelődés végén csak éles korrekció alakul ki, nem pedig komplett trendforduló.

    A leading diagonal nagyon trükkös. Előbb van egy átfedésekkel teli, szóval, korrektívnek látszó emelkedés, azután kell egy 2-es, vagy B korrekció vele szemben, majd jön a 3-as, vagy C a diagonallal megegyező irányban. Leading diagonalt ritkán követ másik LD, mert általában igen erős, megnyúlt harmadik jön, nem pedig további 1-2. Viszont ez csak vezérlőelv.

    Egyszer rajzolj le magadnak egy LD-t követő expanded flat korrekciót. Irtó ocsmány és hát, nem is tudom, mi kell hozzá, hogy valaki real-time felismerje.

    A háromszögek 4, B, X pozícióban lehetnek, oldalazó alakzatok. Ha közben is haladnak a trenddel, akkor diagonalban gondolkodhatunk, vagy ugye van a speciális eset, amikor a háromszög b alhulláma új extréme értéket ér el (tovahaladó h), de a maradék az akkor is csak oldalazás.

    Elliott idejében, a 30-as években úttörő gondolat volt, hogy az oldalazás is korrekció. Igen, a korrekció a trenddel szemben megvalósuló mozgás, vagy oldalazás.
    Viszont korrekció nem halad trend irányba (kivéve exp. flat b hulláma, vagy tovahaladó háromszög b hulláma).

    Ha korrekciónak érzel egy szakaszt a trend végén, amikor azért még mindig van előrehaladás, akkor az nagy eséllyel az ötödik hullám, amikorra a momentumát már elveszítette a trend.

    Mára ennyi az adag :)

    VálaszTörlés
  9. Vagy mondok jobbat,
    rajzolj egy szélesedő leading diagonalt + egy azt követő flat-et. Na, az a szép!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)