AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2011. december 25., vasárnap

Jelentős péntek

A Dow Jones minimális maximuma

Az év eddigi legalacsonyabb forgalmú napját láttuk, de nekünk, Elliott hullámokon lovaglóknak mégis üzentek az USA indexek. A kassza Dow ugyanis meghaladta a kiemelt jelentőségű október 27-i maximumot, sőt fölé is zárt. November utolsó kereskedési napjának hatalmas réssel emelkedése óta tudjuk, készülhettünk rá, hogy az október 27 - november 25. közötti 8%-os esés korrektív természetű és a következő hetekben valamikor egyszer bekövetkezik a megelőző lokális csúcs átlépése, hiszen a piac a korrektív alakzatok kiindulási pontját végül mindig meghaladja.

Az első ábra előtt egy javaslat: a Blogger új képnézegető funkciója kifejezetten hátrány, ha tőzsdei grafikonokról van szó, mert nem láthatóak velük a kisebb részletek, ezért érdemes egyszerűen itt a bejegyzésben jobb egérgombbal a képre kattintani és a "Megnyitás új ablakban" menüpontot választani.

Az október 27-i csúcs felett az áthúzott jelölés Elliott első szabályára
figyelmeztet, miszerint második hullám nem mehet az első kiindulási pontján túlra.

A legutóbbi rajzomon [ld. link] ezen tágabb összefüggések miatt a decemberben két héten át tartó lejtmenet aljának keresésekor az esés korrektív Minuette [b] hullám jelölését preferáltam, ami ráadásul karakterét tekintve szépen illeszkedett a nehezen jelölhető, kiszámíthatatlan, volatilis csapkodással. Amint a december 19-i záróban megvolt ez a [b]-vel jelölt hét hullám délnek, a piac határozottan igazolni kezdte az októberi maximum meghaladására vonatkozó várakozást. Elliott rendszerében a hét hullámból álló és átfedésekkel teli formációk jelentése azonos a három, szimpla a-b-c hullámból álló szerkezetek jelentésével; komplett, de korrektív szerkezet, nem az uralkodó trend irányában halad.

Nyilván nem lehetünk a hivatkozott bejegyzés ábráján szereplő DEC/13-i, vagy akár pl. a múlt hétfői (DEC/19-i) helyzetben biztosak a kimenetelt illetően - nem is lenne helyes. Teljesen természetes, hogy a másik oldal, tehát a "Mi van, ha elindult a nagy harmadik hullám?" kérdés is felmerül bennünk. Viszont azért látni kellett, az október 27-i csúcs kész, komplett (2)-es jelölése a határok és a vezérlőelvek nagyobb feszegetése lett volna, mint a [b] jelölés ezen a decemberi esésen.
(Ennek ellenére, még mindig van prominens Elliottos aki tovább "feszeget").

Ugyanakkor "utolsó felfelé kört" ígértem, amire majd valóban ki lehet tenni a (2)-es számot, akkor pedig nézzünk előre, határozzuk meg, meddig tart az emelkedés és honnan indul a nagy Intermediate (3)-as hullám délnek. Az új maximumra vonatkozó minimális elvárás az volt, hogy az indexek közül legalább egy érkezzen meg az október 27-i csúcs fölé, lehetőleg zárjon is ott. Azért elfogadható, ha "legalább" az egyik tesz így, mert ha valóban a pusztító lefelé hármas hullám elé nézünk, akkor a magasabb rendű, lefelé tartó trendből adódó mögöttes eladói nyomás miatt nem feltétlenül tudja majd minden index meghaladni a maga október 27-i maximumát.

Amúgy, ha választanom lehetett volna, akkor a távolabbi nagyon bearish kilátások szempontjából ideális, hogy épp a Dow (DJIA) ért egyelőre egy szál egymagában új csúcsra, lévén "ő" a legkevesebb komponenst - mindössze 30 részvényt - magába foglaló kosár. Vagyis nem reprezentálja a piac egészét. Az S&P500 2,1%-ra, a Russel 2000 2,8%-ra fejezte be a pénteki kereskedést az októberi maximumához képest. Vagyis a nagyobb részvénykosarak még nem értek fel az októberi csúcsokig. Vagyis nincs az emelkedés mögött piaci mélység, ami a nem fenntartható bear piaci rally-k jellegzetessége.

Az eddig még nem említett Nasdaq óriási távolságra, 5,1%-kal lejjebb kullog, ami valószínűsíti, hogy nem is hozza be az elmaradást. Azaz, később majd alacsonyabb tetővel fejezi be a rallyt, így nem igazolja a Dow új maximumát. Egyébként régi megfigyelésem, hogy a korrekciókat indító 'A' és 'W' hullámokban elöl fut a technológiai index, míg ugyanazon korrektív szerkezet záró 'C', vagy 'Y' hullámában inkább lemaradó.

Viszont ne örüljünk, nem olyan egyértelmű a helyzet! A többi index elmaradása és a Dow mindössze pár pontos új lokális maximuma egy 8% magas, több hetes alakzaton belül életben tart egy a fenti változatnál sokkal-sokkal lassabb szcenáriót. Ebben az esetben még mindig nem tartunk a "végső felfelé körnél", hanem egy nagyobb háromszög B, vagy (B) hullám közepén járunk. A határidős S&P, azaz az ESH2 grafikonján mutatom meg a lehetőséget, de bármelyik indexben benne lehet a forgatókönyv:

Kétségtelen, hogy felmerül a háromszög szcenárió, mint alternatív lehetőség.
Viszont kell ide, egy ekkora korrektív alakzat?

A kérdés ott van a grafikon alatt, kell ide ekkora háromszög? Nézetem szerint nem, de mégis ez lesz az elsődleges számozásunk legjobb alternatívája. Ha mégis ez van, akkor majd a 'C' pont környékén, január közepén lehet visszatérnünk a célárak és az időpontok pontosítására, esetleg új alternatíva rajzolására. A pontosításhoz nagyon kellene a potenciális Minor C hullám alakja és mérete. Egyébként a rajzon vegyünk észre egy fontos változtatást! Ha a piac ezt az utat választja, akkor trendszintet célszerű emelni hozzá, vagyis akkor már nem is csak az Intermediate (2)-es, hullám csúcsát, hanem Primary [2]-es végét keressük. Ami annyit tesz, a piac nagyobb esésnek "ágyaz", mint amekkorára eddig gondoltunk. E tekintetben a döntés azért még várat magára.

A háromszöges alternatíva tovahaladó háromszöget rajzolna a Dow Jones indexen, emelkedőt az SPX és a Russel grafikonján és szimmetrikust a Nasdaq-on.

Visszatérve az elsődleges, a legvalószínűbb előrejelzésre, a Dow pénteki zárójával - a bejegyzés címe is erre utal - teljesült a minimális elvárás, vagyis amint a szerkezet kész, innentől bármikor jöhet a nagy fordulat, de nem a jelenlegi 12.295 lenne az optimális végpont. Ez még csak arra bizonyíték, hogy a (2)-es jelölésnek valóban nincs helye az október 27-i 12.285-ös maximumon.

Az SPX / ES-ben az 1270-es szintet mindenképpen szükségesnek vélem elérni, ott lehet majd talán először komplett a formáció az operatív (elsődleges) számozás szerint, de optimális esetben még feljebb, 1.300 körül:

Az elsődleges és legegyszerűbb értelmezés így néz ki az S&P grafikonján.
Január 5-6 -ra véget érhet az Intermediate (2)-es.

7 megjegyzés:

  1. Persze Bandi, még nagyobb flat [b] is szóba jöhetne, vagy nagyobb háromszög [b] ugyanúgy, de nem ugrálok, semmi okom lecserélni a fenti lehetőségeket. Szóba jöhetne a rendkívül ritka csonka háromszög október 27-i kiindulási ponttal, ami ezek szerint most lefelé az 'e' hullámában van. De mondom, maradok nyugton, egyelőre az alsó ábra a legjobb nekem, legfeljebb azt valószínűsítem, hogy a (iv)-es még nem ért véget.

    Vagy te (i)-(ii)-i-ii sorozatra gondolsz fel a NOV/25-i minimumról? Akkor is csak annyit tudsz mondani, hogy még korai a short. Napon túlra pedig már vakmerő a long, mert nem szeretnél pozíciót egy közelgő összeomlás közvetlen közelében. Tehát jófajta daytrade megy.

    VálaszTörlés
  2. Boldog Új Évet és Errrrredményekben gazdag sikereket
    kívánok Cimballinak és a kezdő, haladó sorstársaknak !!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm és magam is hasonló jókat kívánok, meg sok fejlődést a trade minden területén 2012-ben.

    VálaszTörlés
  4. BUÉK Mindenkinek..

    Vakmajom:
    "Nos, ha a múltból akarunk jövőre következtetni, márpedig másból nem lehet, akkor ennek a ténycsokornak két üzenete van, egy negatív és egy pozitív.

    A pozitív az, hogy a lakosság merőkanállal veszi ki a lóvét a részvénypiacból, az mégis nagyon jól tartja magát, ez klasszikusan nagyon bika jelzés, hiszen ha a balek elad, és az árak mégsem esnek, akkor igen jelentős vételi erőnek kell lenni a részvénypiacon." (van még tovább: forrás: vakmajom.hu)

    Érdekes, mi itt az esést várjuk.. aztán vannak jelek, amik keményen ellene szólnak.. nem tudom cimbi neked erről mi a véleményed, na persze ha az elliott szemléleten kívül másként is szemléled az eeményeket... mert ha nem, akkor ennek gondolom sok jelentősége nincs...

    totem

    VálaszTörlés
  5. Igyekszem nem kitalálni mit gondolnak mások, de hamár belemegyek egy ilyen találgatásba, akkor más is eszembe jut. Pl., hogy az emeberek többsége nem kezd az elején pozíciót kilapátolni, rosszul érzi magát, de csak halogat. Ha egy pozíció vesztesége átlép egy lélektani határt, onnan már beindul a reménykedés, ami csak nagyobb kötödést eredményez, mint, ami korábban volt.

    A másik, ami eszembe jut, az okos CNBC és a gazdasági szaksajtó, amelyből dől a most kell venni és ha valaki egy szót is mer említeni a bear kimenetelről, azt minimum megmosolyogják.

    Végezetül a BUX, amely épp 40%-ot esett 4 hónap leforgása alatt, majd az azóta eltelt 3 hónapban a 38%-os retrace szintig sem jutott el. És ezen hosszú távon sem fog segíteni, hogy az államforma immár Magyar Diktatúra.

    Nehéz ebben okosnak lenni, én sem tudok, ezért van, hogy a setupjaim 90%-ban napon belüli trendekre lőnek. Amúgy meg hiszek valamiben, hogy nevezetesen a trsadalmi hangulat vezérel minden folyamatot. Ez nekem működik, annak a logikáját követem, mert többször vezet célra, mint nem. Mindenkinek kell a sikerhez, hogy higgyen valamiben, kialakítsa a maga vezérlőelveit.

    VálaszTörlés
  6. Amúgy meg egyen mindenki sok lencsét, ez mára a tréderek feladata!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)