Az Elliott Wave International ajánlása

2012. szeptember 24., hétfő

A nekiiramodás közelről

Minden perspektívából körbejárjuk és keressük azt a diagonált

Amikor a mai illusztrációk összeállításába kezdtem, rajzok nélküli, üres grafikonfelület után kutatva elém került a júniusi záró diagonál ábrám. A sematikus szerkezet részletei változatlanok, de az árfolyamgörbe adatai folyamatosan "ráfolytak", így egyértelműen látszik a várt és a végül valóságban megjelent hullám-karakterjegyek közötti eltérés. Őszig felfelé menet következett az akkori várakozásból is, de a diagonál vezérlőelveit egyáltalán nem látjuk megjelenni, hanem inkább egy élesebb, meredekebb szögű mozgás zajlik.

Nyári terv és tény az S&P 500 napi grafikonján - nem lassult eléggé.

Összehasonlítod amit gondoltál, sematikusan terveztél azzal, amit utóbb viszontlátsz a grafikonon? Vagy elmulasztasz profitálni a visszacsatolás tanulságaiból? Örülünk, hogy emelkedés jött, de ez nem eléggé az a karakter, amit júniusban vártunk, ezért már korábban újra kellett gondolni a diagonál dolgát. Persze nem csak a kérdés formájában megfogalmazott "praktikus tipp" végett publikálom újra ezt a rajzot, hanem mert szeretnék szót ejteni egy nagyon hasonló esetről, egy másik diagonál apropóján.

Elliott-os körökben erős a diagonál várakozás, hiszen szinte elképzelhetetlen, hogy egy 2009-ből induló Ciklus szinten 2,5 év óta tartó emelkedő korrekció egyetlen szakasza se legyen ékelődés. A közismert blogger kollégák 2010. nyaráról induló záró diagonál alakzatot vélnek felfedezni nem is alaptalanul. Nézetem szerint azonban a mostanára befejezettnek jelölt (szürke) változat túl meredeken halad, a szűkülés üteme sem az igazi, vagyis az alakzat nem felel meg "helyes megjelenés" vezérlőelvének. Ha már diagonál, akkor magam a kék változatot javaslom. Hozzá kell tennem, hogy én ezt egy vezérlőelv alapján mondom, miközben az ő agresszív (szürke) változatuk nem sért semmilyen záró diagonálra vonatkozó szabályt, tehát egyáltalán nem kizárható.

A mostanában népszerű ending diagonal lehetőség szürkével
+ az általam szelídített változat kékkel a heti S&P indexen

Amint a múlt heti írásomban elmondtam, a hirtelen hosszúra nyúlt 14. és 15. heti gyertya kimerülést vetít előre. Harmadik hullám végét, vagy megnyúlt ötödiket, nagyjából Minuette szinten. Ennyit súgott magáról a piac, viszont a pontos belső szerkezetről és a pillanatnyi helyzetünkről merész vállalkozás olyat mondani, amibe ne lehetne alaposan belekötni. Mármint június 4-i minimumtól északnak, ahonnan a gyertyákat számoltam. Azóta van egy belső gyertyánk, illetve a Nasdaq esetében egy marginális csúcsra érő doji, ami heti szinten az előző elmozdulás konszolidálódására, vagy egy új korrekció kezdetére utal. Mindenképp korai lenne trendfordulóra következtetni a hetin és bemondani a Ciklus szintű csúcsot, annál is inkább, mert a heti doji (vagy hasonló gyertya) önmagában nem fordulós jelzés.

Van azonban trendforduló, méghozzá a 240-percesen indult egy megelőlegezhető, komoly letörés pénteken, ami szerintem egy jelentős, a napi idősíkot is megmozgató korrekció lesz. (Azaz a 240-perc szemszögéből bear trendnek tűnik majd). Mivel a kezdetén vagyunk, ezért egyelőre az esés még megerősítés nélküli 240-perces bear fejlemény, csupán anticipálható letörés, amelyet azért várok, mert minden feltétele adott a jelentős folytatásnak. Az ilyen trendszinten megvalósuló korrekciók szűk egy hónapig is eltarthatnak attól függően, hogy a napos milyen mértékben vonódik bele, illetve annak megfelelően, hogy oldalazó, vagy éles megjelenés formálódik.

Egészen rövid távon: legutóbb egy komplett lökés fel, majd pénteken nyitás után
már délnek láttuk az impulzust haladni. A 240-perces perspektívájából az RSI szerint
(itt épp a Nasdaq indexen balra) trendforduló lehet.

Az a jó benne, hogy az előttünk álló hétre már van útmutatás, érdemes adni az emelkedések alatt kialakuló 15-,30-perces bearish szignálokat, de nagy dolgokra még nem kell számítani. Egy bő hétig úgyis kitart a medve piaca, addigra jobb elképzelésünk lehet hullám alakjára és nagyságrendjére vonatkozóan. Viszont nem győzöm ismételni, hogy kizárólag a 240-perces és alacsonyabb idősíkok szempontjából nekilóduló bear trendről beszélek. Feljebbről nézve a lejtmenet csak kontratrend, vagyis pl. egy napos szignál valószínűleg nem fogja kitermelni a hozzá kapcsolódó kockázat 2-3-szorosát. Magasabb idősíkon legfeljebb 1R hozamra és néhány periódus időtartamú skalpra lehet képes egy szignál, a trendkövető gondolatokat ott elő se vegyük.

Ennyit a klasszikus technikai analízis szerinti olvasatról és máris visszatérünk az Elliott-i hullámelmélet alapján valószínűsíthető fejleményekre.

Amikor két hete "kereskedhető tetőről" írtam, akkor egy potenciálisan befejezettnek tűnő szerkezet mutatkozott, de semmilyen bearish fejlemény nem követte. Mostanára azonban ennél több van. Egy viszonylag jelentős idősíkon alakult ki bearish konfiguráció, ezért első körben az 1426-1397 SPX tartomány alsó felének megközelítését várom - akár egy köztes új maximumérték mellett -, ha ettől nagyobb esés következne, akkor majd olyan szcenáriókat veszünk elő, amelyek alapján a júniusi minimum környéke elérhető. Jelenleg azonban még nincs elegendő információnk egy ilyen 1270-es (-13%) következtetéshez.

Ha nagyon csak oldalazás alakulna ki, vagyis sekély, de időben elhúzódó korrekció, akkor egy nagyon mérsékelt arányosítást figyelembe véve is 1.438 a cél a héten. Ahogy kell, van tehát egy konzervatív (1.438) egy optimális (1.426-1.397) és egy agresszív (~1.270) várakozásunk.

Viszont még mindig nem adtam útmutatást a június 4-ről induló emelkedés megértéséhez. Mert a legjobb továbbra is az augusztus végi http://4.bp.blogspot.com/-s_XQ5-FhYY8/UEWJ3NfAjmI/AAAAAAAABdk/Wu9FG49nOlM/s1600/SEP1_SPX_90min.JPG bal oldalon tanulmányozható "lassú" változat. Mivel nincs okom átrajzolni, ezért most a Dow Jones ipari index grafikonján mutatom ugyanazt

Rövid távon nem változott az elképzelés, legfeljebb a megnyúlás kavart kicsit bele (napos DJIA).
Bal oldalon: a (b)-(c) szakasz a szeptember eleji minimumról 30-perces kibontásban.A szeptember 4-én elrugaszkodó Minuette (c) Subminuette v-ös hulláma nyúlhatott meg. A megnyúlást tartalmazó (b)-(c) szakaszt láttam el 30-perces idősíkon jelölve a kép bal oldalán. Az S&P kapcsán említett említett minimum célár itt 13.340 körül van, onnan még vissza tudnánk kanyarodni egy újabb csúcsra akár rövid távon is. Ha azonban kitartónak mutatkoznak a medvék, akkor később lehet bizonyítékunk egy 12.000-es szintre közelítő C lehetőségre is.

A tágabb képet értékelve egészen a 2009-es minimumról én továbbra is abban a szcenárióban hiszek, amelyet augusztus utolsó napján elsődlegesnek készítettem. Azóta befejeződhetett a B hullám (ennek taglalásáról szólt a mai bejegyzés):

Egy ismételt ábra az SPX heti bontásáról: fogy a lendület, rövidülnek az emelkedő szakaszok,
egyre időigényesebbek a korrekciók, de ettől még a vége több hónapra is lehet

A mai második ábrán szereplő diagonál lehetőség egyelőre nálam ezen értelmezés mögött az alternatív helyen marad.

16 megjegyzés:

 1. üdv cimballi

  Nagyon gratulálok ehhez az elemzéshez. Kérdéseim én az ékeket figyelem SP esetében 1420-25 között is volt egy ék a DAX esetében 7080-90 tetővel szintén ezt ha le fordítom elliottra akkor ott valamilyen szintű 5. ért véget mivel eset valamennyit de a várt cél árat nem hozta szerinted elképzelhető, hogy a 3. 5. je volt. El hiheted nekem, hogy ott ék volt eset is csak nem annyit amennyit gondoltam.

  TWER

  VálaszTörlés
 2. Hello Twer, mivel magam nem találtam meg az említett diagonált ezért csak általánosságban tudok nyilatkozni. Ha egy diagonál nem hozza a célárat, akkor záró pozícióban van ugyan, hiszen csak ott lehet (ahogy írod is), de nem a trend vezető szintjén, így csak egy nem túl félelmetes, sőt esetleg oldalazó négyes hullám kontratrend követi.

  VálaszTörlés
 3. üdv cimballi

  A DAXra vonatkozólag találtam az említett ékkel kapcsolatba egy ábrát amire én is gondoltam googlba keresés "chart elemzés" ugyan erre az ékre gondoltam én is én amatőr vagyok de aki ezt készítette profi és ahogy látom fizetős az oldal megérne egy misét ezek ki vesézése, hogy még a profik is ekkora bakokat lőnek.

  TWER

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!

  Szerintem a szürke ék nem jó megoldás. Bár Cimballi azt említi, hogy nem sért semmiféle elvet, így elméletileg jó, szerintem itt érdemes megnézni az időfaktort. Cimballi saját hsz-re vonatkozó kitörési időpont jelzését az ékek esetében is használom (arra nem emlékszem, hogy vonatkozik e az általa felállított rendszer szerint is vagy sem). Az eddigi tapasztalataim alapján az ékből való kitörés, letörés időpontja előrejelezhető, ezidáig egyetlen egy eset sem volt, hogy a piac nem ott tört ki, azaz fejezte be az éket és lépett a következő hullám szintjére. Az ábrán ránézésre túl közel került a szürke ék végéhez a piac, ami nekem elsőre azt mondja, hogy nem jó megoldás az ék, vagy nem úgy ahogy az az ábrán meg van rajzolva. A kék Cimballi által is támogatott hsz esetében ezen probléma nem merül fel. Persze biztosan nem lehet állítani, hogy rossz a szürke számozás, azonban a magam részéről az esélyét minimálisnak gondolom.

  Közben a célárat elérte a piac, gratulálok!

  VálaszTörlés
 5. Ad, ez jó ötlet, a hsz 2/3-3/4-es elvét nem használtam diagonálra, pedig teljesen jogos. Amúgy egyetlen szót kiigazítanék a hozzászólásodban: pont az a lényeg, hogy vezérlőelvet sért, de szabályt nem (utóbbi a perdöntő kategória). Nyilván aki nem számol ezzel a lassabb diagonállal, az majd nehezen tudja hová tenni, amikor a piac vagy ebben, vagy a következő gyenge csúcs utáni felfelé körben létrehoz egy a 2011-es lejtmenetnél kisebb, de a 2012-es bear szakasznál nagyobb éles esést. Az lenne a diagonál 4-es hulláma majd, de csak akkor jön rá, amikor ismét a csúcs közelébe tör a piac az 5-ös szakaszban.

  Igen, egyelőre a minimum (konzervatív), csak alacsonyabb rendű korrekcióról szóló célár van meg, ezek a szintek, ahonnan a piac még létrehozhat újabb csúcsot, ha akar. Egyébként nekem úgy tűnik, hogy ebben az esetben is hiányzik még lefelé kör a tegnapi minimum alá.

  VálaszTörlés
 6. Akkor a megfigyelés jó lehet, a fogalmazás nem :o) Igen, erre gondoltam, de valami félreérthetőt írtam

  VálaszTörlés
 7. Szia Cimballi!

  Hogy látod a hétfői napot, elindult az spx új csúcsra vagy talán egy zig-zag van alakulóban ?

  Köszi, Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy párhuzamos csatornában halad északnak, amely bőven lehet korrektív. Ha így van, akkor X, vagy B hullám. 1450 körüli felülről lefelé sikeres teszt kell ahhoz, hogy ne gondoljak a még egy további lefelé körre.

   Jelenleg range kereskedési stratégiával vagyok daytrade játékban, ezt indokolja akár az X, akár a B hullám, hiszen a 15 percestől felfelé idősíkokban nincs follow-through, a momentumos szakaszokra. Ma este volt rá halván esély 18 óra után kevéssel, de abból is csak lefordulás lett.

   Törlés
 8. Szia Cimballi!

  A Bund határidőről mi a véleményed? Mind elliottilag mind egyébként.

  Köszi, Márk

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hali, néhány hónapja nincs bund adatra előfizetésem, nagyon más időzónában mozgok, de a ZB-re (amerikai kötvény) piacon nagyon párhuzamos csatornában zajlik az élet, ezért egy néhány hetes rally-t várok mielőtt trendforduló következne be. 240-percben is ez látszik, ahol 09/26 óta a medve az "úr", de milyen "úr" az aki 1 hét alatt 15 ticket tud mozdítani az áron, és 16 pontot az RSI-n?

   Törlés
 9. Ebben a pillanatban, ha az USA indexekben 1-2 sorozat van intraday, akkor perceken belül nagyot fog szólni.

  VálaszTörlés
 10. Kedves Cimballi!
  Te az sp új csúcsot felszúrásra érted,vagy napi záróra,amit meg is tart?

  VálaszTörlés
 11. Üdv, Sándor. A nyári mélypontról induló emelkedéssel vannak és voltak problémáim, nehéz ugyanis megállapítani, hogy hány trendszint indult el felfelé, illetve, hogy hármas, vagy ötös szerkezetet akar ide a piac. Ráadásul a lefordulás magas napos RSI értékről jött a jófajta fenntartható bika karakterjegy tartományából. Ezért rajzoltam kétféle utat az alábbi ábrán:
  http://1.bp.blogspot.com/-90NON7vKQ6E/UF-dxJb_DyI/AAAAAAAABgM/5PyCY07oi4I/s1600/SEP20_DJIA_30min.JPG

  Szóval nem várok jelentős, messzire jutó emelkedő szakaszt, viszont 1-2 napos záró nagyon benne van a korábbi csúcs felett. A Nasdaq és a Russel igen távolról lemaradva követi ezt az S&P rally-t, ezért jó esély van rá, hogy hamar kudarcot vall. Viszont hangsúlyozom, ez egy naposon jelentkező szakasz, tehát nemcsak egy 5-perc felszúrás lehet belőle, hanem inkább majd a hetin lesz valamiféle kanóc a jövő héttel.

  VálaszTörlés
 12. szia cimballi
  ma meglehet a fordulat,vagy még mindig hiányzik egy fel szúrás
  tnks

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem úgy látom, hogy ez a rövid távú felfelé kör komplett lenne. Még akár néhány napra is lehet a tetőzés.

   Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (17) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)