Az Elliott Wave International ajánlása

2015. december 6., vasárnap

A tökéletlen dupla csúcs forma többet ér - I. RÉSZ

Egy tipp több részben, amivel megérthetjük a népszerű "csodát"

Amikor a népszerű dupla csúcs alakzatot képzeli maga elé, akkor a kereskedők többsége a majdnem tökéletesen egyenlő csúcsokat keresi. Ennek pedig én épp az ellenkezőjét szeretném javasolni, majd meglátjuk miért. A bizonyosság tévhitébe ringató tökéletesség helyett, inkább érezzünk rá az "elég jó alakzatok" ízére.

A trend felfelé halad és a csúcspontján ellenállásba ütközik. Visszahátrál, majd újra északnak fordul, de ismét kudarcot vall az előző csúcs magasságában. A második csúcs alakulása idejére pedig már könnyű egyszerű szemrevételezéssel beazonosítani az alakzatot. Innen a dupla tető népszerűsége, ami sokszor vetekszik a másik nagy klasszikus kedvenc, a fej-váll alakzat hírnevével.


Feltűnt már valakinek, hogy a dupla csúcsok nagyon ritkán egyenlőek? Sőt ami még fontosabb, amikor tényleg közel azonos szinten alakulnak ki, akkor valójában nagyobb a valószínűsége, hogy besülnek és a várakozásokkal ellentétes oldalon produkálnak kitörést? Az eleinte igazán nagykönyvbe illő módon induló, nyilvánvaló dupla csúcsok hajlamosak visszafordulni és veszteséget okozni a shortot vállaló kereskedőnek. Kellemetlen meglepetés...

Miért?

Amikor egy dupla csúcs tartalmazza a trend legmagasabb pontját ez általában azt jelenti, hogy valami komplex oldalazó korrekció van kialakulóban. Tipikusan Elliott flat, háromszög alakzatára, vagy valamilyen sávszerű dupla hárma kombinációjára érdemes következtetni. Az esetek közel 80%-ban ez a helyzet dupla csúcsoknál. Más szavakkal a második csúcs leginkább egy korrektív B csúcs, vagy egy összekötő X hullám vége, ahelyett, hogy ötödik lenne, ami után ténylegesen jelentős fordulat várható.

Azt pedig tapasztalatból tudjuk, hogy egy felfelé mutató tendenciát lefelé korrigáló alakzat alatt, a piac nem éri el a short célárakat, ellenben meglepő felfelé megugrások követik egymást, amikor az a legjobban fáj (a korai maciknak). Miért fókszál(na) akkor bárki is az eladási oldalra egy átmeneti megtorpanás során, amikor meglát egy dupla tetőt? Leginkább a nagyobb kép kontextusának meg nem értése lehet az egyik ok.

Másrésztől pedig a kezdő kereskedők nagy csoportja táplálkozik a gyakran felületes, népszerű technikai elemzés szakirodalomból, akik így azután a két egyforma értéket keresik csak, amit nem tudnak a tágabb képbe bekapcsolni, vagy olyan szituációkat megérteni, amikor a két csúcs nem egyenlő egymással. Az újonc spekik valami olyasmit szeretnének megtanulni, amit 1) könnyű beazonosítani és ami 2) majdnem mindig működik. E tekintetben az ikerpár csúcsok elég jó eséllyel indulnak, különösen, mert ha valaki beírja a keresőbe, hogy "double top", akkor másodpercek alatt százával talál leírásokat hozzá. Ha a dupla csúcs valóban fordulós alakzat lenne, akkor minden kereskedő gyorsan meggazdagodna. De a dupla csúcs tipikusan nem fordulós alakzat.

Így történik, hogy minél inkább egyenlő a két csúcs, annál több gyenge kéz várja, hogy a nagyobb trenddel szembe short pozícióba és végső soron csapdába ugorhasson. A gyenge kezek fokozott jelenléte pontosan inverz módon befolyásolja az alakzat esélyeit. Mi a gyengeségük? Ismétlem, az hogy trendfordulónak tartják a dupla csúcsot, ami pedig legtöbbször nem az.

Megjegyzés: Csütörtökön éjszaka publikáltam ezt az írásomat angol nyelven, ezért a most következő képek az akkori friss grafikonokat tartalmazzák.

A mostani két részesre tervezett bejegyzésben szeretnék mutatni egy mechanizmust, ami segít kiigazodni a dupla csúcs kérdésben és nem igényel különösebb Elliott-i tanulmányokat sem. Azonban mielőtt belekezdenék, itt van két tiszta dupla csúcsos grafikon, ami sem az idősíkot, sem pedig a piac nevét nem mutatja. Mely piacokat ábrázolja a grafikon?


Gondolom, az első józan logikán alapuló találgatás, hogy két részvény grafikonja ugyanabból az iparágból. De nem ez a helyzet. A bal oldali grafikon a napos S&P500 index a csütörtöki záróbán, amint épp bemozdítja short irányba a dupla tetőt. A másik jobbra is S&P 500, de órás bontásban ahogy hétfőn, november 30-án állt. A jobb oldal a kinagyított részletes kifejtése annak, amit a bal oldalon abban a kis halvány téglalapban kiemeltem.

Tekinthetjük úgy a két dupla csúcsos alakzatot, mint egymás fraktáljai, különösen ha még azt is figyelembe vesszük ahogy lent az RSI ugyanazt az utat járja be. Mindegy is minek nevezzük, még egy érdekességet felfedezhetünk. Van egy tényünk ugyanis. Az órás grafikon (jobbra) dupla csúcsa besült másnap (azaz kedden), amikor is a piac megugrott és kiszedte a legmagasabb pontot az órás tető csúcs bal oldalán. Az a keddi emelkedés kiszorította a korai shortosokat, akik minden bizonnyal az előző csúcs 2.096-os szintje közelébe helyezték el stop loss megbízásaikat. Dupla csúcs bukó nekik.

Ez a besült dupla csúcs alakzat azt jelenti, hogy a piac meglepetésre készül és kirázza az elmúlt napok eladóit és új csúcsra tör?

Jóllehet a fraktál logikája pontosan azt suggalja, hogy a piac hamarosan a keddi maximum 2.104-es szintje fölé emelkedik, tartózkodnék a kirázós mozgások megjövendölésétől. Más a fókuszom. És nem jövök úgy izgalomba, mint Jim Cramer, amikor egy az átlagosnál nagyobb gyertyát lát, annak irányától és a jelentőségétől függetlenül. Egy kereskedő nem próféciákat gyárt, inkább azonosít egy helyzetet, majd forgatókönyvet követ, amit az adott kontextus alapján előre optimalizált.

Meg akkor már még tovább kellene gondolnunk ezt a fraktálos történetet. Ha már lúd, akkor legyen kövér alapon. Nézzünk rá a hetire, ahol ennek az egész dupla tetős szerkezetnek egy nagyságrenddel nagyobb megjelenését látjuk! Ez a mai utolsó grafikonunk az S&P500 heti, amelyen a napos dupla csúcsos ábra ott foglaltatik benne a jobb oldalon pirossal jelölt leütésben.


De mondom, nem is annyira a fraktál a lényeg. Egy kereskedőnek bármelyik dupla csúcs csak egy tájékozódási pont az árfolyamgörbén. A normál ügymenet része, semmi izgalmas. Dupla csúcs valószínűleg = oldalazó korrekció.

A második részben jövök azzal a lépésről-lépésre forgatókönyvvel, ahogyan én döntök a hasonló szituációkról. Addig is a momentum legyen veletek...

--- Tovább a II. részre >>>

21 megjegyzés:

 1. Én ezt is dupla csúcsként értelmezem, mivel rsi és az árfolyam között divergencia van, amit támogat egy ék az ék cél talán teljesült is, közbe ki alakulóban van egy fej-váll, te hogy látod.
  http://kepfeltoltes.hu/151210/_K_www.kepfeltoltes.hu_.png

  ákos

  VálaszTörlés
 2. A sikertelenül kereskedett dupla csúcsok egyik fele főtrend elleni kereskedés miatt lesz bukó, a másik fele nem elég türelmes, és nem veszi észre, hogy az nem is dupla csúcs lesz, hanem egy kezdő oldalazás, mert az mindig dupla csúcsnak (völgynek) néz ki az elején.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hello, ez a pontos esszenciája az első résznek, amely tulajdonképpen a téma felvezetése. Amit itt írtál, azt jó lenne, ha minden komoly kereskedő a szívébe vésné. Ígérem, még van miről beszélni a második részben, pl. mi a megtévedés oka, hol a matematikai bukfenc? Mit lehet akkor kezdeni a dupla tető képződményekkel?

   Törlés
 3. Eddig az SP tökéletesen hozta a dupla tetőnek megfelelő el várást sőt naposon ha ha hétfő kedden nem zár 2020 fölé további napos dupla tető érvényesül 90-100 pont eséssel, most akkor hogy van a fenti írás.

  ákos

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hello Ákos!

   Majd meglátod. Nem egyes eseteket igyekszünk megfejteni, hanem nagy számú kereskedés helyzetben általánosan használható és kifizetődő elveket lefektetni. Ahogy fent írtam, közel 80%-ban nem azt csinálják a dupla tetők mint ami az alakzat klasszikus logikája. De nézd meg azt a rövid summázatot is, amit "Névtelen" december 11-én itt hozzászólt. Erről szól ez a cikk.

   Végül játsz vissza grafikonokat és figyeld meg, hogy a dupla tetők milyen nagy százaléka felfelé halad tovább - ezt egy komplett grafikonra nézve nem veszi észre a szemünk, mert eleve egy kis oldalazó konszolidációnak látja, de real-time valójában dupla tetőnek értelmezné.

   Törlés
 4. Én főtrend ellen készülő dupla csúcsot mindig kezdő oldalazásnak kezelek. Mielőtt kirajzolódik az alakzat, már behúzom az ellenállás és támasz szintet (duplatetőkre + tetők közötti alakzat mélypontjára). Ha pozícióban vagyok, a stopomat az alakzat alsó támasz alá húzom 1-1,5 ATR -re.
  Ugye két eset van. Ha az ár tovább megy a főtrend irányába, várom az ellenállást áttörő gyertyát, mert az önmagában egy belépési pont (vagy pozíció építési pont, ha a matek megengedi). A másik eset, hogy a dupla csúcs fordítja az árat. Ekkor nagy valószínűséggel viszi a stopot is. Viszont ez még nem ellenirányú belépési pont, mert a főtrend fordulásához nekem több bizonyíték kell, én ahhoz várok még egyéb feltételek teljesülésére is.
  Még talán annyit, hogy egy trendelő mozgásban sokkal nagyobb az esélye a közti oldalazásnak (megpihenő ár), mint a trendfordító alakzatnak. Valamiért az ember szinte szomjazik a trendfordulós jelekre, mert tudat alatt szeretne "jó korán" a trendbe belépni. Ezért pont rossz döntéseket hoz, mindenbe fordulót lát bele, pedig annak ellenére hogy az ténylegesen be fog következni, ennek van kisebb esélye. Ez az egyik pszichés csapda. Jó sok van, de ez most ide kívánkozott.
  (Amúgy a 11. -ei "Névtelen" voltam, mostantól "Fxtarget" leszek.

  Üdv,
  Fxtarget

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ki beszél itt trendfordulóról csupán kereskedési szintek vannak most pl. SP be 1950-60 dupla csúcs cél ár ez persze a második. Utána lehet még új csúcs.

   ákos

   Törlés
 5. A múltkor írtam hogy nekem ez is dupla tetőhttp://kepfeltoltes.hu/151210/_K_www.kepfeltoltes.hu_.png
  és pontra teljesült is ez itt látható
  http://kepfeltoltes.hu/151215/_K2_www.kepfeltoltes.hu_.png

  ákos

  VálaszTörlés
 6. Most pedig elerkeztunk az ev utolso napjahoz is, igy mindenkinek Nagyon Boldog Uj Evet kivanok!

  VálaszTörlés
 7. Semmi update így januárra? :) Hát akkor BUÉK

  totem.

  VálaszTörlés
 8. Cimballi szeretném még a vasárnapi nyitás előtt válaszolnál hogy az alábbinak adsz-e valami esélyt. Köszönöm előre is.
  http://kepfeltoltes.hu/160109/SP_2016_www.kepfeltoltes.hu_.png

  VálaszTörlés
 9. Cimballi az előbb Ákos voltam a lehetőséget egy lehetséges hsz. kombinációra gondoltam, lehet ez szerinted hsz.
  http://kepfeltoltes.hu/160109/SP2016-2_www.kepfeltoltes.hu_.png

  ákos

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hello Ákos, az első nézet valamelyest hasonlít a diagonálra, de ilyenkor ott állunk és nem tudjuk, hogy eléggé-e. Ezért építettem bele a rendszerembe az RSI-s sebességmérést. Ez túl nagy sebességgel halad ahhoz, hogy megérje egyből longra gondolkodni. Nincs diagonál bull setup. Ez a divergencia számomra irreleváns, mert az idősík fenntartható bear trendben van. Legkorábban is innen a második felfelé kísérletnél merülhet fel az agyunk legtávolabbi zugában a long skalp.

   A második rajzhoz, ha az arányokat rendbe teszed, elképzelhető, igen ez az egyik lehetőség. De egyszerűbben is tekinthetünk rá, egy élesebb lényeglátással;
   július-i ábra: http://2.bp.blogspot.com/-ZvYuIMaN7Zw/VZ3zoODRcVI/AAAAAAAACNc/9rJWkdRlpRk/s1600/havi-SPX-negyes-hullam-merete.jpg

   november-i:
   http://4.bp.blogspot.com/-ogBJCa0OMpw/Vkqp05ho-NI/AAAAAAAACPg/lJloPNcFSrA/s1600/SPX-napos-Elliott-sav-kovetkezik.jpg

   A doboz, az oldalazó jelleg a lényeg. A havi még fenntartható bull, még megmaradhat a sáv, akár teljes 2016-ban.

   Azt vedd észre az írásaimban, hogy átfordítom az előrejelzést a Mi érni meg kérdés megválaszolására:
   Ahogy novemberben is írtam:

   "A következő hónapok árfolyammozgása akár teljes egészében is a téglalapon belül alakulhat, legfeljebb egy-két rövid kiszúrással. Vagyis a tartomány belseje felé érdemes gondolkodni a támaszról és az ellenállásról, vagy kevéssel azokon túlról. Ilyenkor a kitörésre játszó stratégiákat felejtsük el, mert nagyon kis esélyük van a profitra."

   A háromszög egy alakzat, nem setup. Mint olyan kontextus elem, aminek magának is van kontextusa, ahogy rajzoltad is, bullish, de nem a jövő héten.

   Törlés
 10. Egyébként jövő hét végén indul egy Kerülj Előnybe 7 estés program, amire még örömmel várok jelentkezőket.

  http://myelliott.blogspot.ca/p/kerulj-elonybe-trening_21.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm válaszod de azért egy kis fel pattanás nem ártana a tanfolyamon nem tudok részt venni mivel este 5-töl dolgozom minden másnap bele értve a hétvégéket is.

   ákos

   Törlés
  2. Hali, persze bármikor jöhet egy felpattanás, de a diagnózis azt mondja, hogy ilyen helyzetben nem érdemes megpróbálni lekereskedni, mert még újabb alj(ak) következnek. A trend naposon fenntartható - valószínűleg csak az augusztusi alj alatt fordulhat.

   Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (17) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)