AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. november 10., szombat

Játék a valószínűséggel I. rész

A kereskedő szemlélete

"A valószínűség mint piaci realitás megértése alapján felépített várakozásaink adják a sikeres tőzsdei karrier alapját" - említem az Építőelemek című Elliott alapozó könyvem első oldalain valahol. Hogy el ne csússzon a figyelmünk a talán jelentéktelennek tűnő mondat felett, meg is ismételtem a füzet oldalsávos kiemelésében. Mert egy tőzsdés élete teljes egészében a valószínűség körül forog. Triviális a megállapítás? Mai cikkemben szeretném a valószínűség néhány olyan aspektusát körüljárni, ami első pillanatban talán nem is merül fel bennünk.

Lehetséges? Az ide kevés!
A köznyelvi szótár szerint a valószínű szó egyaránt jelentheti, hogy igaznak látszó, lehetséges, várható. Amikor kereskedési időn kívül a grafikonokon elénk táruló "lehetőségeket" fürkésszük, vagyis összefüggések, szcenáriók után kutatunk és elemzőként tekintünk egy árfolyamgörbére, akkor ez a definíció még hozzávetőleg lefedi a ténykedésünk lényegét. Azonban az aktív kereskedőnek többre van szüksége. A megbízást elhelyező, kockázatot vállaló kereskedőnek a 'valószínű' matematika definíciója kell: egy eredmény, vagy kimenetel bekövetkezése, vagy a cél eltalálása %-ban kifejezve. Érezni a különbséget? Szétválik a "Mi lehetséges?" és a "Mi a kellő gyakorisággal, vagy leggyakrabban előforduló esemény?" kérdéskör. Az első az elemző szemléletét tükrözi, a második a tréder nézőpontját. Lehetőség, ötlet, teória, anticipáció az egyik fázisban. Rangsor, találati arány, a bekövetkezés gyakorisága és - mindjárt látni fogjuk - tények gyűjtögetése a másik oldalon.

Egy intraday háromszögnek tűnő szituációban beindul az elemző:

Az Elliott-os elemző megfigyelései egy épülő SPY háromszögről és annak kontextusáról.
Még szó sincs belépésről, még csak ötlet szintjén formálódik a lehetőség.
Várakozások, feltételek és talán 30% esély, hogy ez így be is következik.

A [B]-[D] határolóvonal letörése, amely ráadásul a [D] hullám alját is kiveszi. Példánkban ez a közepesen agresszív pillanat, amikor a háromszög meglátás alapján az első short tervet érdemes formálni:

A piac kezdi igazolni a meglátást, belép a kereskedői szempont, amely kivárta az első bizonyítékokat.
Azt a konkrét pontot időben és árban, ahonnan a délnek tartó trend folytatása már elég gyakori lesz.

Egy konzervatív szemléletű kereskedő kivárja, amíg a háromszög befejeződése a [B] kritikus pont átlépésével biztos:

21:40-re a konzervatív tréder is mindent együtt lát, más kérdés, hogy ilyen közel a záráshoz
rámegy-e a 137.98-as teljes célra, vagy csak 138.37 környékére skalpolja az igen valószínű folytatást.

Így történik, hogy amit lehetségesnek találunk, ami teóriát felállítunk az ráközelít, majd megüti a valószínű "mércét". Fogadj arra, ami valószínű, ne arra, ami lehetséges! Ez a világ egyetlen olyan kaszinója, ahol ezt megtehetjük. Aki a puszta lehetőséget kereskedi, az nagyon könnyen esik hibába, mert előre igyekszik "eldönteni", mi fog történni. Kizárólag előrejelzésből dolgozik és könnyen megeshet vele, hogy azt látja majd a grafikonon, amit látni akar. Észre sem veszi, amint az események előrehaladtával eltávolodik a valószínűbb kimeneteltől. Tulajdonképpen elmulasztja előnyére használni a rendelkezésére álló a tényinformációkat. Ha nincs árfolyammozgás, ami növeli a valószínűséget, akkor az elképzelt szcenárió bármilyen szép és arányos is, csak lehetőség marad.

3-perces SPY példánknak ezzel nincs vége. A folytatására a sorozat végén még visszatérünk.

Reálisan 35-65% között
Mi a valószínűsége egy technikai módszerekkel definiált pozíciónk sikeres zárásának? A belépéssel egy trend folytatódására, vagy megszűnésére fogadunk, ezért a kérdést akár így is feltehetjük: Mi a valószínűsége egy trend folytatásának, vagy megszakadásának? Nyilván helyzete válogatja. Igen kevés számú teljesen azonos "helyzetet" tudnánk definiálni, amire tökéletesen pontos mérést végezhetnénk. Éppen ezért ne kezdjünk mindennek fiókot kialakítani. Nem lenne vele könnyebb a számtanpélda és egyébként is tömegjelenségek (értsd. nagy számban előforduló események) vizsgálatával foglalkozunk. Egyszerűsítsünk és tekintsünk a kérdésre "nagyjából" ezért.

Közel járunk a valósághoz, ha úgy becsüljük, hogy az idő 95 százalékában egy trend folytatása, vagy a megszakadása (=törés) 35 és 65% között valószínű. Legtöbbször ennyi az esélyünk arra is, hogy a piac a belépés pillanatában (az induló stop megbízásban) vállalt egységnyi kockázattal megegyező mértéket mozdul el a nekünk kedvező irányba (mielőtt a stop loss megbízás szintjét elérné). Például ha daytrader szemmel az USA kereskedési nap 130 db 3-perces gyertyájára tekintünk, akkor a kereskedési idő 124 gyertyája alatt egy bármilyen szempont alapján definiált legalább 1-es hozam:kockázatú pozíció sikere a 35-65% tartományban van.

Mit tud a maradék 6 gyertya? Általában olyan pillanatokról szól, amikor medvék és bikák között szinte teljes a konszenzus a rövid táv irányát illetően. Viszont itt sincsenek csodák. Legjobb, ha eszünkbe sem jutnak a 90%-os, vagy hasonló valószínűségek. Szinte biztos, hogy a 6 gyertyából egyik sem haladja meg jelentősen a 70%-ot, vagy marad el a 30%-tól. Miért? Mert minden piaci szereplő nyerni megy a tőzsdére, ezért igyekszik a maga legjobb érdeke szerint cselekedni. Ha lenne pl. 90%-os esély az olyan bizonyosságot jelentene, aminek nem állna oda a másik oldalára senki. Még nagyon tévedésből sem, tudatlanságból talán egyszer-egyszer. Ellenben egyre több algoritmust állítanának rá, ezért a 90%-os oldalon állók száma óriásira duzzadna, végül az "ajtó" már milliszekundumokra sem állna nyitva.

Ha már itt tartunk, ezért szélmalomharc a Szent Grál keresése.

Ebben a szemléletben már érthető, miért ritkák és tartanak rendkívül rövid ideig még a 70-75%-os szituációk is. Nem tervezünk ezért rájuk, elfogadjuk, hogy bármit találjunk is ki stratégiának, az reálisan 35-65% közötti találati gyakoriságot nyújthat a számunkra. Ne küzdjünk ez ellen! Cserébe kapunk valami mást. A napi mindössze 6 alkalommal pár másodpercre (netán a másodperc töredékére) elénk kerülő egyoldalú oddszok helyett, legalább kéttucatnyi, éppen eléggé valószínű elvi belépési lehetőségünk van egy 3-perces idősíkon. Sőt, legtöbbször még egy 10-perces bontás is ad naponta 5-8 kecsegtető helyzetet. Természetesen valós időben nem mindet vesszük észre. Ráadásul nem szeretnénk csak 1-es hozam:kockázat skalpokra hajtani, hanem jó lenne 1 egységnél többet látni a hozam oldalon. Tehát amit időben észlelünk, abból is tovább szelektálunk. A cikk második részében vissza is térünk rá hogyan.

35-65% között fogunk kereskedőként dolgozni. A piac legfontosabb jellegzetessége, hogy ezzel tartja bizonytalanságban a piaci résztvevőket, akik pedig 90-100%-os rátákat szeretnének és abszolút kategóriákban gondolkodnak. Nem lenne természetes, ha ilyen valószínűségekkel számolhatnánk. Vegyük észre azt is, hogy a valószínűség egy olyan tényező, amit ellentétben a kockázattal, nem mi határozunk meg, de módunkban áll olyan pillanatot választani, amikor az oddszok számunkra kedvezőek.

Ezúton ajánlom a technikai eszköztár alkalmazására fogékony olvasóimnak a Kerülj előnybe Elliott hullámaival és RSI-vel! című tőzsdei tanfolyam következő online kiadását. Nemcsak kontextusról, momentumról és szignálról szól a hét hosszú estére ütemezett tréning, hanem a kereskedői hivatásra vonatkozó reális elvárásokról is.

Legyen szó személyes kockázatvállalásról, találati gyakoriságról, hozam:kockázat arányokról, kereskedési gyakoriságról, csődkockázatról, a tréningprogram végére a hallgatók két lábbal állnak a földön. Ha tőzsdéről van szó, fontos hogy megőrizzük a higgadt önálló ítélőképességünket és ne essünk abba a hiába, hogy reményteljes képzelgés, vagy félelem által vezérelt impulzív cselekvéssel hidaljuk át a piac természetéből eredő bizonytalanságot. Vagy ha néha bele is csúszunk, legalább akkor se a kompetenciahiány miatt és egyébként könnyen kivédhető hibák formájában következzen ez be.

Újra és újra
Aki valószínűségben gondolkodik, az nem egyetlen trade-ben gondolkodik. Vagyis tudja jól, hogy neki nem pont a következő pozícióval kell profitot termelnie, hanem pl. 20 kereskedési szituációból, mondjuk 11 alkalommal, vagy 8 alkalommal és így együtt a 20 szituáció egyenlegével. Hogy épp most lesz-e a 11, vagy 8 nyereséges alkalom egyike, azt nem tudhatja és nincs is ráhatása.

A bevezetőben említettem, nálam minden a valószínűség, mint mottó körül forog. Tételezzük fel, hogy egyik nap valamiért mindössze fél órám van kereskedni. Nos, akkor meg sem próbálkozom beülni a gép elé. Igaz, cca. fél óránként van egy belépésem, tehát beleférne, hogy találok valamit, de akkor azzal az egy pozícióval kellene a napomat nyerővé tenni. Ez pedig nem reális vállalás. Kerülöm, hogy egy pozíciónak túl sok jelentőséget kelljen tulajdonítanom. Egyetlen kiragadott pozíció kimenetele óriási szórást mutat és nagy %-os esélye van, hogy vesztő lesz, ha úgy önmagában hagyjuk. Ezért ha nincs legalább 2,5 órám legalább 2-3 kötésre, akkor hagyom az egészet, mert olyan személyes napirend (értsd. motiváció) mentén kereskednék, ami nem felel meg a valószínűség által vezérelt tőzsdei realitásának.

Tovább a II. részre: -- link --

27 megjegyzés:

  1. Oh, köszönöm, urak. Banális téma, de úgy gondolom, az tudja leginkább értékelni, aki hozzátok hasonlóan harcedzett veterán.

    VálaszTörlés
  2. Akkor kaptok egy kis elemzői dózist! Ingyenes USA részvényindex hét van az EWI-nél, a szokásos ingyenes regisztrációval:
    http://www.elliottwave.com/r.asp?dy=bso-sq&acn=meb210&rcn=jssqr&url=http://www.elliottwave.com/freeweek/ffs/1209/default.aspx?code=36890

    A november 9-i Prechter Long Term Price and Time Analysis vidót érdemes megnézni, az tényleg szép. Számomra újdonság, hogy Prechter végre "valamilyen magas szintű B hullám emelkedésről" beszél 2009-ről. Azért 'végre', hiszen 2011 eleje óta megvannak hozzá a bizonyítékaink és számolok is vele itt blogban. Sok felesleges short lelkesedéstől kímélt meg, szemben a [2]-es fel változattal.

    Prechter felidézi és kommentálja azt az eredeti elemzést Elliottól, amiben 2012-re teszi a Szuperciklus tetőzését. Az 1940-es években készült az elemzése, mostanára kalkulálta a nagy bull piac végét.

    A másik a mai Monday's Short Term Update PDF, ami pedig szépen mutatja az előző bejegyzésekben szereplő USA jelöléseim korrekt bearish alternatíváját. (Abban a doksiban az aranyat és az ezüstöt inkább hagyjuk, túl sok benne az erőlködés).

    VálaszTörlés
  3. Rövid távon: a mai index minimum csúnyán behalt. Ha nem megyünk át egy NDX 2600-on belül maradó nagyobb háromszögbe, akkor 100 pont körüli emelkedés jön, majd újra le. Természetesen nem ma lesz a 100 pont, hanem egy szűk hét alatt. Gyakorlottabbaknak mondom, hogy az órás az új alj ellenére elakadt a bull támaszon, ez pedig komoly nagyobb idősík felfelé korrekciót jelez.
    Egy hét időtávon túlra tekintve még egyelőre marad a trend délnek.

    VálaszTörlés
  4. Most már kisebb idősíkon is látszik a konfiguráció: 15-perc bull slingshot, ami egyébként tovahaladó flat korrekciónak tűnik.
    'A' hullám 1-2 lehet.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok,

    €/$ ban szeptember óta tartó esés szvsz már magasabb trendszinthez kapcsolódik.. még az is lehet h ez csak a nagy hsz E hullámának "b" je v "x"-e...

    http://kepfeltoltes.hu/view/121114/eurusd_60_www.kepfeltoltes.hu_.png

    sztetek?

    üdv,
    timmy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én még belelátok egy ABC korrekciót.
      A rajzodon:
      1 helyett A
      2 helyett B
      I helyett C

      Egyenlőre szépen kirajzolja. Kérdés, hogy mennyit jön fel..

      Törlés
  6. Na, Twer, most kiderül, lesz-e crash neked ma. Másképp nem állja meg a helyét az 1-2 sorozat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. üdv

      Szombaton írtam azt hiszem de azt is írtam, hogy min. 1392-96 -ig kellene neki menni nem ment el odáig így már az 1-2 le került a grafikonomról már azt lehet mondani hétfő bár esik de ez nem az amit a tagnapi kereskedés után várta

      Törlés
    2. Tehát a hétfői keddi mozgás alapján töröltem az 1-2 lehetőségét, kérdésem azért van te ezt a lefele jövetelt C hullának tekinted most már lassan 2 hónapja esik az SP időben nem túl hosszú ez C-nek ha szembe állítom a 3 hónapos emelkedéssel meg a impulzitása is gyenge én jobban bele látok egy 1-es hullámot.

      Törlés
  7. Nálam római 4-es van most. V=3 1.26 körül, aztán ABC 1,28-ig és onnan 1,2 az arab 5-ösre. Ha zavar valakit, hogy konkrét értéket is írok az szóljon. Csak becslés, de nekem segít vizualizálni a jövő chartját:)

    Kamionos

    VálaszTörlés
  8. nq szerintem ötösét csináljuk,ami end diagonal

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen szvsz ötödik, és mjd érdemes lesz róla értekezni, hogy A, 1, vagy C záró hulláma.

      Törlés
    2. Igen ez jó lenne mert valóba most hamarosan jön egy észak irány hogy a NQ ez ED? Én 5-3-5 -ös szerkezetet látok.

      Törlés
    3. Én az 1-es be fejezését a NQ kizárom mert eddig ha 1-es akkor a 3.-ja van kész, tehát ez alapján lehet A vagy C, de inkább 50%-ba A, mert előtte hol az A-B szerkezet, folytatva másik 50% az ED cél árból következtetve hoy az 1-es, 3. hullám vége és megy fel 2900 fölé de 3000 alá.

      Törlés
  9. Fiúk! néha igen nehéz követni Benneteket. :)
    Adri

    VálaszTörlés
  10. üdv cimballi

    Még egy gondolat az 1-2-röl ha fel megy a szombaton jelzett cél áramig az SP tehát 1392-96 akkor a tegnapi alj, közel 4%-os esésre volt ezt érdekességnek szántam, vissza térve a tegnapihoz az 1-2-töl függetlenül is ugyan azt a cél árat hozta és még kb. 1340-ig min. le várom az 1-2-nél is ugyan ez volt a cél áram de még ezzel nálam nincs vége valahol majd 1320-nál esetleg.

    VálaszTörlés
  11. Az én elképzelésem S&P-e, hogy
    okt. 15: 1
    okt 18: 2
    okt 30: I
    nov 2: II
    és most csináljuk a III-at kb. 1330-ig. Az V. pedig 1300 körül lenne.

    És akkor jöhetne a hetin az ED befejező része felfelé...
    Van valami, ami miatt kizárható ez a forgatókönyv?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván ki nem zárható, de nekem más a véleményem. Szerintem csak október 18-án indult az esés vezető trendszintje. Az én meglátásomban is épp ugyanannyi a bizonytalanság, tehát nem jobb. Egy kicsit máshová érdemes most azonban fókuszálni, másban lesz az előny. A lényeges információ, hogy ha megnézed a nagyobb képet, akkor van még hely délnek, ahogyan rajzoltam itt:
      http://4.bp.blogspot.com/-TIaMjwijuBo/UJX4OU4fnHI/AAAAAAAABlQ/-N9ikp_LYp0/s1600/NOV2_SPX_wforecast.JPG
      + a momentumkép alapján a mai alj nem a végső alj, tehát felfelé korrekcióra számítunk még csak. Akár 6-8 napig is tarthat ez a most induló bull flag. Azért írom így "bull flag", mert emelkedés-oldalazásról van szó, amely járhat marginális új alj leszúrással is, de haladhat élesen is, de a lényeg, hogy a végén a mai low felett fejezi be, mielőtt letörne újra.

      Törlés
  12. üdv cimballi

    Nagyon el tűntél, kérdésem a köv. hsz. esetén van-e valami szabály az e-hullámra hogy meddig mehet, vagy fordulhat a c-d szakasz tartományában is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Határozott szabály van rá, csak a C-D tartományban érhet véget.

      Törlés
  13. Úgy gondolom ebben a pillanatban, hogy véget ért a lefelé tartó A hullámon belüli 3-as alhullám. Valamilyen 4-est tisztelhetünk a magyar idő szerint 17:30-kor elindult emelkedésben. Szóval még messze nem ez megy még új csúcsra a szeptemberi high fölé. Viszont SPX 1380 fölé lazán mehet.

    VálaszTörlés
  14. Ha valóban sorozat lesz belőle, ez jó lesz!

    Üdv:

    szarvasvadasz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, két részesre készült. Ma éjjel jövök egy USA helyzetértékeléssel, aktuális grafikonokkal. Utána következik néhány nap múlva a valószínűségről szóló második rész.

      Törlés
  15. És mit, vagy miket definiálsz valószínűségi változóként.
    Azoknak milyen gyakorisági netán valószínűségi és sűrűségfüggvényük van?
    Tisztelettel
    macibear a portfólióról

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nincs vége a cikknek, a hét közepén jön a második rész.

      Viszont előre mondom, ne akarjunk ebből egy puszta számtanképletet kreálni, mert nem érdemes. Ez a cikk egy mantra. Egy mentális felkészülést segítő személyes nézőpont. Egy töprengés. Hangsúlyozni szeretném vele, hogy sem a magát racionálisnak érző, de valójában érzelmi alapon döntő, de a tőzsdei szemléletből felkészületlen résztvevőnek nincs esélye. Sem pedig a matematika professzornak. Ez egy vékony és sajátos határmezsgyén egyensúlyozó szakma.
      Legjobb, ha 35-65% esélyekben gondolkodik a tréder. Ez a realitás. A reális szemlélet. Aki 90%-ról álmodik, elbukik, de aki mindent 50%-nak, pénzfeldobásnak gondol, az meg nem tett meg mindent. A cikk második felében szólok róla.

      Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)