AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2010. augusztus 8., vasárnap

Sóbiznisz

Lassan már vagy két hete, amikor egy pillantást vetettem a 1012 fórum topic-ra és megragadta a szememet egy hozzászólás, amit ezúton a mai bejegyzésem felvezetéséhez kölcsön is veszek Szarvasvadásztól:

"Az én felfogásom szerint nem is a naaagy jövendölés a legfontosabb az Elliott elméletben. Ezért nem érdekel annyira a 10-20 éves előrejelzés (amelyet ugyan jó tudni, de számomra megjátszhatatlan - lehet, meg se érem)...
Nekem elég a kisebb-nagyobb trade setup-ok felfedezése, amelyek jól megjátszhatók ...Minuette, Minute és Minor hullámszinten (=időtávon, párnapos/párhetes és hónapos időtávokon)."


Hát ez az! Vadásznak nemcsak igaza van, de a fenti gondolatát érdemes egy kicsit ízekre szednünk, mert fontos és aktuális tanulságot hordoz a "mire fókuszáljunk, ha Elliott hullámait követjük" kérdés.

*Mi van a nagy zuhanással? Úgy Óriás szuperciklus szinten?
Továbbra is úgy tartom, bekövetkezik. Viszont van-e jelentősége a kereskedési tervem szempontjából? Nem sok. Sőt, inkább visszakérdezek, ki az az elvadult aki egyáltalán ilyet "kereskedik"?
Prechter? Kizártnak tartom.
Kicsit gondolkodjunk erről együtt a jelenlegi, távolabbi kép (számozás) perspektívájából, de szelídítsük a szintet kettővel lejjebb. Ha minden igaz, akkor a ciklus szintű c hullám tart lefelé a 2007-es csúcsról (az ábra bővebb értelmezése a Hol bujkál a medve című áprilisi írásomban fellelhető):


Ha valaki 2007-ben éppen elcsípte határidős short pozícióval a csúcsot és azt mondja, ő végig megtartja a ciklus szintű c aljáig, az meglehetősen furcsa kijelentést tett. A piac 2009 márciusáig esett 7.836 pontot, ami 39.180 USD nyereséget jelentene egyetlen E-mini kontraktuson. Elnézést, de ki annyira őrült, hogy miután látja, hogy vége az első ötösnek lefelé (P1), azt mondja, végigülöm a pozícióban a második hullámot, nem baj, ha közben majdnem 25.000 dollárt visszaadok a nyereségemből, mert két év múlva a harmadik hullámban lefelé lesz új mélypont? Ez nem életszerű. Meg egyébként is, ha a Dow végül 1000-ig esik, akkor is a teljes nyerőjét kockára teszi azért, hogy a következő években még további 27.000 dollárt nyerjen a bolton, feltéve, hogy mindenben igaza van.

Elliott világában a 10-20, vagy éppen 50 év múlva befejeződő Szuperciklus szintű korrekcióról szívesen társalog az ember, már csak a téma tudományos szenzáció volta miatt is, de igen kevés hasznát veszi a tőzsdei kereskedési döntéseiben. Ezért sorolom én ezt a "show-business" kategóriába, ami a tömegek szórakoztatásához kell. Ez az a szenzáció, ami átlépi a média zajszintjét, és az üzenete talán már eljut az emberek fülébe.
Ismétlem, legitim ez a szint is, de haszontalan tőzsdei szempontból.

Amúgy a hétköznapi, tőzsdén kívüli döntéseknek, már inkább ez az időtávja. Egy ilyen szintű elemzés súgja meg, hogy ne most kezdjünk új vállalkozásba, ne most vegyünk ingatlant újabb hitelből, általában kerüljük az eladósodást, becsüljük a készpénzt, tegyük a nyugdíjpénztárunkat a létező legkonzervatívabb eszközalapba.

A tőzsdés léptéke
Ha napi bontású grafikont vizsgálunk, akkor elsősorban a Minor szint, ami kellemes, elfogadható találati aránnyal előre jelezhető napon túli pozíciókat ad annak, aki nagyjából olyan 6-10 hetes időtávban gondolkodik. A most várt Minor hármas 2007. végi "pandantja" december 11-től 2.341 Dow pontot utazott 27 kereskedési nap alatt. Ezen a szinten van idő megvárni a megerősített fordulatot a napi grafikonon, vagy ha valaki finomkodni szeretne, akkor mondjuk, egy 120 perces bontásban. Ha 200-300 Dow pontot kivárunk, akkor is marad bőven "juice" a hullám végéig, sőt a várható hozam még a réskockázatot is bőven megéri.

Amiről még esetleg van értelme napon túli pozíció végett nézelődni, elemezni és neked, kedves olvasó, a bejegyzéseimet értelmezni, az eggyel kisebb [i]-[ii]-[iii]-[iv]-[v]-[a]-[b]-[c] jelöléssel ellátott Minute szint.
Még ennél is alacsonyabb szinten, figyelembe véve a rüvidülő hullámokat, a réseket és a napon túli kereskedéshez szükséges stopok hosszát, már a csak a daytrade játékosoknak és szemléletnek terem babér.

Daytrade belépők a blogban?
Mire tehát egy kisebb Minuette, vagy Subminuette lehetőséget a nagy timeframeken beazonosít az ember, addigra már késő beszállni. Mire megrajzolnám, elmagyaráznám és a blogban elolvasná valaki, addigra vége lenne a kereskedési lehetőségnek. Ennek ellenére, amikor éppen aktuálisan nincs Minor szintű pozíciós kereskedési lehetőség, akkor napon belül ezekkel lehet jól eljátszadozni.

1,2 és a 3
Maradjunk a Minor szintnél. Egy Minor 1-es nagyon gyakran felejtős kereskedési szempontból. Nehezen előre jelezhető, csak igen elnagyolt várakozásaink lehetnek a hosszára, vagy az időtartamára vonatkozóan.
Most is ennek voltunk a szemtanúi 2010. április 26-tól. Még arról is tudományos értekezéseket lehetne folytatni, hogy egyáltalán hol volt a vége és évtizedes tapasztalattal rendelkező top elemzőket is őrületbe kerget a kuszasága.

Engem is számtalanszor megvezetett: a hosszával kevésbé gyűlt meg a bajom, de az időtartamát folyamatosan képtelen vagyok/voltam eltalálni.

Minor 2 felfelé? Arról meg annyit mond Elliott, hogy a hossza legfeljebb Minor 1 100%-a lehet. Köszönjük szépen, de ez megint nem ad ideális keretet a pozíciós kereskedelemhez.

Nevezd aminek akarod
Mostanára kézenfekvő, hogy Minor 3-ra miért várunk - megfelelő a hossza nagyobb bontású grafikonon felvett napon túli pozícióra, jól előre jelezhető és majd (remélem) látni fogjátok, hogy szép tiszta a belső szerkezete, amelyben nem kell túl sok alternatív számozást figyelembe venni.

A fórumokon "armegeddon" meg más hasonló "drámai" jelzőket akasztanak rá, de legyünk ennél sokkal mértékletesebbek és pontosabbak. Nevezzük csak simán Minor 3-as hullámnak, amit hideg fejjel azért várunk, mert kevesebb fejtörést okoz és tisztább képet ad majd úgy 2.500-3.000 Dow ponton át.
Vagy ha valaki terjengősebb elnevezést keres, akkor hívhatja a "felismerés hullámának a rövidtávú (Minor) trend szintjén", amit a kellő magabiztossággal tudunk lekereskedni, ha itt lesz végre.
Ezért lógunk a szeren.

Hiszem, hogy az évtizedes piaci folyamatok és a teljes Elliott-i látószög megismerése szükséges az árfolyam-változások megértéséhez, de a konkrét pozíciókra vonatkozó döntések kimunkálásakor már kevésbé érdekel, hol lesz a piac évek múlva. A módszer csodálatán túl jussunk el oda, az legyen a cél, hogy meg tudjuk mondani, mit várhatunk az éppen előttünk álló naptól, hová álljunk, hogy az ajánlati könyv jó oldalán találjuk magunkat.

* Szeretném hangsúlyozni, hogy a csillag jelzéstől a bejegyzés már a saját értelmezésemet és véleményemet tükrüzi, Szarvasvadász pedig lehet, hogy mást szeretett volna a tőle idézett pár sorával sugallni. Majd elmondja, ha így van.

21 megjegyzés:

  1. "A 2008-as tőkepiaci összeomlást megjósoló guru, Peter Eliades szerint a részvénypiacok jelenleg tetőépítésben vannak, és már nem tart sokáig a jelenlegi eufória. Az általa kidolgozott rendszer szerint a piacok ciklusokban mozognak, és ezek a ciklusok meghatározott időközönként váltják egymást. Az 1930-ig visszanyúló vizsgálataik alapján beazonosítottak egy 419 hetes ciklust, ami alapján a következő nagy fordulópont 2010 szeptember 3-án lehet. Az akkori piaci csúcs pedig egy olyan szintet jelölhet ki, amelyet akár évekig nem látunk ismét."

    A medve brummogásának időpontja :o)?

    VálaszTörlés
  2. Akkor adjuk el a házat, az autót, vegyük ki a pénzt a bankból és shortoljunk szeptember 3.-án. HIHIHI! :))

    VálaszTörlés
  3. ÜDV NÉVTELEN

    Ezt komolyan nem mondhatod hogy szeptember 3.-ig emelkedünk cimballit is szeretnénk hallani ez ügyben mert akkor közel sőt meghaladja az S&P az 1230is ez pedig sehogy nem illik a képbe sőt az indexek addig újabb lokális csúcsokat érnek el.Várok valami ok fejtést erre cimballi.

    köszönöm TWER

    VálaszTörlés
  4. Sőt amíg a szuperciklus véget nem ér addig ne vegyetek semmit csak gyüjtsétek a pénzt járjatok trabanttal vagy bkv-val ne vállalkozzatok béreljetek lakást.De cserébe amikor a szuperciklus ezen eső hulláma véget ér nagy vagány lehet mindenki és az addig gyüjtögetett pénzből lehet menni csajozni 80-100 évesen az akkori porsche vagy legújabb űrautóval :))

    De viccet félretéve olvasgattam sok mindent és attól félek ez az esetleges esés és a nagy esés nem kizárt,hogy valami nagy háború vívmánya árán alakul ki.Remélem nem így lesz,mert ilyen áron nem szeretnék szuperciklust...

    insider

    VálaszTörlés
  5. Ennek a medvebrummogásnak ellentmond, hogy a DAX breakout gyanús!! Emelkedő völgyek, háromszög alakzat, teljesen feltapadt az ellenállásra 6300-6320. Mivel az indexek többé-kevésbé korrelálnak egymással elég hihetetlen, hogy eljön a nagy barna maci :-D Főleg, hogy holnap FOMC és várhatóan további gazdaságélénkítő intézkedéseket várnak. Beindul ismét a bankóprés ami dollár gyengülést hozhat...
    Dino

    VálaszTörlés
  6. Nem biztos,hogy egy újabb nyomda beinditás a hirtelen öröm után sokáig megmarad.Persze ez függ a méretétől is tavaly meglepően nagy számot nyomtak ki.De nem kell kizárni azt a felfele irányt sem.Mindenesetre egy felfele megindulás beinditana egy SQ-t.Kérdés utána lenne-e vevő?
    Mindenesetre nem szabad elfogultan egy irányban hinni,de ezt sokan tudják a tavaly március óta tartó raliból csak sokakat kicsontoztak közülük.
    Ezen a ponton longokat már zárnám.Ezeket újra lehet nyitni.Shortokra meg nem jött még jelzés.

    insider

    VálaszTörlés
  7. Az első bejegyzés idézőjelben van, nem a véleményemet tükrözi, de témába vág!Forrás: portfolio.hu - ezt meg kellett volna jelölnöm Mea Culpa!
    (soha nem hittem az armageddonban és abban sem, hogy ezt óra perc másodpercre megmondja egy guru)
    Szerintem:
    1) van egy elképzelés, amit lehet komolyan venni, lehet hinni benne és lehet elutasítani is
    2) a nagy gazdasági világválság idejéből származik a teoria, a jelenlegi válságot szokták ahhoz hasonlítani - ez elgondolkodtat ( a válság alja nem 29-ben volt, 30-ban volt egy rally, majd cunami...)
    3) a gazdaságban túl nagy problémák vannak (államadóságok, költségvetési hiányok, munkanélküliség)
    4)én zártam minden longot és most várok, nagy pozikat nem nyitok és élénken figyelek mi történik

    P.

    VálaszTörlés
  8. Ha már előjöttek a jóslások... :-) Hallott valaki Martin Armstrongról? Én csak most. Napra pontosan megjósolta, hogy 98 július 20-án fordul a DJIA. Most börtönben ül valami csalásért. Érdekesség, hogy mielőtt elitélték, 7 évig volt börtönben itélet nélkül. Most a börtönből írja a hírleveleit. AZ utolsó címe: Staring Into the Abyss.

    Ha esetleg valaki olvasott tőle, vagy hallot róla érdekelne a véleménye. (Bocsánat, ha nagyon nem ide tartozik a téma...)

    VálaszTörlés
  9. még nem olvastam semmit tőle . topk blogjában találtam meg én is a hivatkozást a honlapjára .

    nagyon érdekes az írás egyébként . főleg az benne az érték , hogy egy "kívülálló" által íródott. a börtönben ülve nem lehet azt állítani róla , hogy érdekelt valamelyik oldal támogatásában .

    itt a link : http://www.martinarmstrong.org/files/Staring-into-the-Abyss-7-31-2010.pdf

    mielőtt konkrét véleményt mondanék az utolsó hírleveléről el szeretném olvasni az előző írásait is . kíváncsi vagyok az előzményekre is .

    maui

    VálaszTörlés
  10. Dino (DAX), a német gazdaság a legerősebb Európában, vagy ha nem az (ki tudja), akkor is annak érzékelik. Ráadásul a gyengülő EUR fundamentálisan sokat segít(het)ett rajta. Ilyen kürölmények között nem csoda, hogy fáziskésésben van a többi már hanyatló piachoz képest és most fejezi be a maga (Z) hullámát a felfelé korrekció végén. Valószínűleg, a teljes válság alatt felülteljesítő lesz.

    Jól látod, ez egy háromszög a DAX-ban, ami mindig a trend vége előtti utolsó pozícióban áll, tehát egy emelkedő szakasz (valószínűleg egy ék) van belőle hátra.

    VálaszTörlés
  11. Itt van egy cikk szintén erről a weboldalról:
    http://www.martinarmstrong.org/files/The-New-Yorker-article.pdf

    Van benne CIA, Goldman Sachs, Fibonacci és még Prechter is!

    VálaszTörlés
  12. A dax június közepe óta nem végez számottevő trendszerű mozgást, és épp ezért jól lehetett adni-venni sima oscillátor segítségével is.

    Az viszont sejthető, h hamarosan irányt talál majd.

    VálaszTörlés
  13. Ez egy formás kis c vagy y hullámnak néz ki felfelé a FED döntésre.

    VálaszTörlés
  14. Cimballi!

    Időben szerinted mikor indulhat meg nagyjából a lefele kör?
    Vettem egy pár OTM call opciót agusztusi lejáratra a VXX-re:)
    Ha megindul a napokban a lefele kör nagy kasza lehet belőle.....

    Balolah

    VálaszTörlés
  15. Még pár kérdés:

    Az 1140-50 közti célzónát szerinted el kell, hogy érje az index mielőtt elindul a 3-as hullám?

    Mikor jelentenéd ki, hogy elkezdődött a 3-as?

    Balolah

    VálaszTörlés
  16. Lassan, Balolah - az opcióknak put irányban (VIX-nél az call) most a FED emelkedésre jött el az ideje. Mondjuk itt, a mai a zárás előtt, ha nem megyünk a tegnapi csúcs fölé. Szóval eddig jó.

    De nem közeli lejáratra. Hanem mondjuk 2011. végi deep in the money-ra, ami drágább, de ha tévedünk, akkor is marad még time value és nem 100% bukóval zárjuk az ügyletet.

    VálaszTörlés
  17. Cimballi!

    Kevés pénzt tettem bele és fillérkért zsákoltam az opciót (Bid-be álltam így a spreadet sem kellett kifizetnem). Ha mégis megindul még a héten az esés, akkor sok10x-ezheti az értékét.

    Balolah

    VálaszTörlés
  18. Elég harmatosnak néz ki ez az sp.Nem tudom most már mitől vinnénk ki a júniusi csúcsot folyton beleadnak nagyon viszket a kezem a shortra.Csak tuti én megadnám a jelet az SQ-nak :)
    Teljesen más forgatókönyv alapján megy mint amikre gondoltam.Ezért jó ,ha az ember chart alapján és nem érzelem alapján kereskedik.

    Én a rövidebb opciókat preferálom,mert a hosszún sokat fizetsz az időért.De végülis ha megnézed hasonló,ha a rászánt összegből több rövidet nyitsz és mind bukta,mint egészben megnyitni egy távolabbit.

    insider

    VálaszTörlés
  19. Dick csinál hasonlót, mint amiről beszéltek, de most nem fejtegetem. Az is egy megközelítés és igen, igaz, hogy legalább 5-6-szorosára felmehet az értéke.

    A grafikonok kezdenek egy háromszögre hasonlítani, ami az utolsó felfelé mozgást előzi meg. Az utulsó szakasz egy ilyen ékelődésnél nagyon gyakran egy hirtelen és ijesztő fals kitörés. Mivel nem tart sokáig, ezért put opciókkal nem fáj annyira, mint határidős shortokkal.

    Inkább az a kérdés, hogy mivel lehet összekeverni a készülő háromszöget. Válasz: lefelé tartó 1-2, 1-2-vel, ami egy megnyúlt harmadikat feltételezve nagy esésben folytatódik. Akkor van igazam, ha nincs új high a MAI maximum felett és elesik a mai low. Szerintem nem sokan osztják ezt az elképzelésemet, talán valóban nem is az elsődleges értelmezés.

    VálaszTörlés
  20. Személy szerint egyre kevesebb esélyt adok egy felfele kiszúrásnak.Persze ez lenne az igazi csavar,hogy nem akkor és úgy (nfp-fed) csinálja meg amikor sokan várták,hanem semleges időben.Mindkét irányt többször támadták 1125 körüli sp futit a júni max alatt és az ék támasz vonalát egyaránt.Tehát mégegy lefele körben szvsz nem fog visszajönni és csonkán marad a vége.Ázsia elég gyenge és európa is inkább nyomja a lefelét premarket úgyh meggyőztem magam a shortról :)Ez az egy szólhat egy holnapi felszúrás mellett :-))

    insider

    VálaszTörlés
  21. Insider, egyetértünk. 22:46-os hozzászólásom ezért volt. Az eddigiekkel ellentétben már nem két rövid távon bullish értelmezést vázoltam, hanem az egyik bullish (háromszög végén járunk, felszúrás jön), a másik bearish (megvan a csúcs, még amerikai idő szerint délelőtt lefelé jön a folytatás). A két változat között a határ a mai 1.127-es csúcs.

    A devizák is készen vannak (a korrekcióval).

    Ennek ellenére könnyebb dolga lehet annak, aki megvárja a rendes letörést, mondjuk 1.107-nél, vagy akár 1.100-nál. 3%-ot áldoz be egy 20+ százalékos esés elejéből.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)