AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2011. október 2., vasárnap

Hasonlatos

S&P500 és ezüst medve négy grafikonon

Noha magam az azonnali bear változat és az erőteljes letörés pártját fogom és majd mellette érvelek ebben a mai bejegyzésben is, de ettől még el kell ismernem, sok igazsága van azon kollégáknak, akik 1-2 hetes időtávon még felfelé korrigáló forgatókönyvet preferálják. Emlékeztetőül erről az elképzelésről, vagy valami hasonlóról van szó: komplex értelmezés jelölése SEP/23 [link]
Örülök is neki, hogy mellette vitatkoznak velem, mert annyiszor mondom, hogy ha agresszív bull, vagy nagyon bear az értelmezésünk, akkor mindig vezessünk mellé egy eggyel lassabb változatot. Szóval tartsuk csak meg, ne tegyük el túl messzire ezt a szcenáriót.

Pro

Sokat látom az alábbi analógiát emlegetni az elmúlt napokban, ami 2008. márciusi helyzethez hasonlítja a mostani index-állást. Valahogy így:

Heti S&P500: 2008-ra is volt fej-váll, akkor is tagadták a problémát,
most sem fél senki komplett európai államok csődjétől

Megjegyzem, még a mögöttes fundamentális háttér és a kommunikációs körítés is azonos; 2008-ban már mindenki tisztában volt a másodlagos jelzálogpiac nehéz helyzetével, az USA-ban sorra dőltek az ilyen típusú szolgáltatók, ám valahogyan mégis létrejött a problémák tagadása, a piac mégis visszatáncolt a szakadék széléről. Pontosan onnan, ahová most, a mögöttünk hagyott héten került. Így jött létre a 2008. március 17. - május 19. rally, egy az addigi esés cca. 57%-os korrekciója (ld. a retracement jelölést az első ábrán).
Most is tényként kezeli a világ Görögország csődhelyzetét, a finanszírozáshoz egyre nehezebben jutó, kimentésre szoruló európai bankok talán még nagyobb problémáját, de senki nem is próbálja felbecsülni pl. egy országcsőd tovagyűrűző hatását, ami szerintem nemcsak a teljes eurózónát kényszeríti térdre, de a Földgolyó ellentétes oldalán még az ausztrál bankrendszert is megrázza majd.

Kontra

Lesz-e akkor rally északnak? A gondolatom az, hogy nem. Sőt talán csak egy kereskedési nap haladéka van a piacnak az összeomlásig, de erre természetesen nem a hírekből, hanem a grafikonokból következtetek. Kétféle grafikont mutatok be a szemléltetéshez, egy indikátorosat és egy analógiát. Nem a fenti index analógiát, hanem egy másikat, egészen a közelmúltból, idén szeptemberből.

Kezdjük az RSI (az ábrán balra) és MACD (jobbra) párossal! Az indikátorok letörést és néhány nap meredek esést jósolnak, de természetüknél fogva nem tudják megmondani, hogy a bekövetkező mozgás hármas hullám, vagy a nyárról induló első nagy impulzus végső, ötödik hulláma lesz-e. Kétségtelen, hogy lehet olyan számozást készíteni, amely szerint augusztus 9. óta a negyedik hullámban vagyunk. Viszont nem most kell eldöntenünk ezt a kérdést, érdemben ugyanis nincs több, vagy jobb információnk, mint korábban, amikor erről részletes fejtegetést publikáltam.

Következetes beszéd a szakadék széléről. Egy eső nappal több (jobbra)
már egyértelmű helyzetet teremtene. Létezik-e ehhez rövid távon bear számozás? 

Az ábra jobb oldali változatán az MACD grafikonon hozzáadtam egy nagyjából 2% esést hozó hétfő, vagy kedd hatását. Már a "képzelt" extra gyertya nélkül is szépen látszik a horog (hook), ami a szeptember 20-i indikátoros ábrán előrejelzett MACD keresztezés megerősítése lehet.

Akik voltak Kerülj előnybe indikátorokkal! tréningprogramon, azok értik a két indikátor bearish üzenetét, ami alapján komolyan meggondolandó, hogy ez alkalommal az agresszívebb Elliott-i jelölést keressük meg és emeljük ki operatív szcenáriónak. Hogyan állnak össze az Elliott hullámok az agresszívebb értelmezésben? Itt jön be az analógia:

Ha az SPX (balra) is impulzus + zigzag + indító diagonal formációban
halad, akkor jellemző lenne a folytatás, amit az ezüstnél láttunk (jobbra)

Egy olvasói kérdés hívta fel a figyelmemet pár hete az ezüst határidőre (SIZ1), ahol végül kialakult egy ötös szerkezetű első hullám, amelynek alhullámai átfedésben voltak. Indító ék (leading diagonal) tehát, amely után egy erőtlen, mindössze Fibonacci 38,2%-ot emelkedő flat alakzatra emlékeztető korrekció következett.

A trendnek eggyel alacsonyabb szintjén, de nagyon hasonlatos ehhez a S&P index legutolsó négy napja.

Ha az analógia mentén haladunk, akkor két nyitott kérdés van. A pénteki minimum után megkísérli-e a piac visszatesztelni az 1.155-1.160 zónát, vagyis a szeptember 19-i ezüst szituációnál tartunk (a kis piros karikánál), vagy már a szeptember 22-es állapotban, éppen csak egy lépésre a szakadék szélétől? Előre mondom, nem lesz minden kis apró szving 100%-ban azonos, ezért a részletek tekintetében legyünk rugalmasak.
Vagy egyáltalán, a kísértetiesen hasonló viselkedés és a teljesen azonos kontextus ellenére nem lehet-e az SPX lejtmenet 1196-ról egy hét hullámból álló korrektív dupla zigzag (barna/bordó sorszámok), ami éppen valahol a hétfői nyitás környékén készül véget érni? A válasz keresésekor érünk vissza a momentum szakértőihez (RSI, MACD), amelyek azt mondják, inkább nem.

Így már érthető a pénteki kereskedés végén megemlített "ultra bearish" hozzászólásom oka az előző bejegyzés alatt. [iii]/3/(3)-as hullámot várok két napon belül, de még csak az Elsődleges / Primary [1]-es hullámon belül. A rend kedvéért az ezüst grafikonja 09/22-ét követően:

Az ezüst a fenti szituációt követően az S&P-nél eggyel magasabb rendű 3/3 után
(az elmozdulás kb. 67.000 dollárt ért kontraktusonként, ha valaki megtalálta)

A kék szaggatott téglalap ugyanaz, mint ami eggyel feljebb halványan látható SPX-ezüst összehasonlító ábrán.

Az analógiát nem azért hoztam fel, mert valamiféle korreláció lenne a két instrumentum árfolyammozgásaiban, hanem a szemléltetés végett, annak érdekében, hogy kézzelfoghatóvá tegyem, milyen karakterjegyekre számítsunk, ha a fenti SPX értelmezés megállja a helyét.

90 megjegyzés:

  1. Én is pont azt az idősíkot néztem ki 2 hete, Csupán a hetes szalagokat nézve
    http://www.friweb.hu/angler/hetes.gif
    másik http://www.friweb.hu/angler/1.gif

    Horgász

    VálaszTörlés
  2. az analógiát mondjuk az is erősíti, hogy ha megnézed az macd-t naposon a 2010 őszi mélypontokhoz (1040) mérten a mostani 1085-s mélyponthoz nézve egy durva bullish slingshot lenne naposon.. hmmm... érdekes.. és ha a nyakvonal visszatesztje jön, akkor az 1295 körülig elmehetne... elgondolkodtató...

    totem

    VálaszTörlés
  3. Naposon nem lenne bullish slingshot, mivel számos kereszteződés van a közte lévő időszakban.
    Maximum hetesen lehet bullish slingshot.

    VálaszTörlés
  4. Tudtommal a köztes kereszteződések nem feltételen invalidálják az alakzatot..

    totem

    VálaszTörlés
  5. példa: http://www.st185.tarhelyem.hu/forum/_bullish_slingshot.gif

    totem

    VálaszTörlés
  6. Én úgy tudom, hogy de, de a logika is azt támasztja alá, hogy az egymást követőekre lehet értelmezni.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen,

    Tök mindegy, hogy a te logikád mit mond, ha a hivatalos definíciója az alakzatnak nem az. Csapd fel a kézikönyvet, az ott lévő charton is van köztes kereszt a példaalakzatban. Egyebet nem tudok segíteni.. http://www.youforexbr.com/uploads/2/7/8/3/2783475/ultimate-tech-analysis-handbook.pdf

    totem

    VálaszTörlés
  8. Wow, ennyi hozzászólás egy félkész bejegyzéshez.

    Komolyra fordítva aszót, nekem az a gondom a 2010-es mélyponttal, hogy borzalmasan sok periódus (300+ nap) telt el azóta és az indikátornak nincs ekkora "memóriája", vagyis minél szélesebb egy slingshot annál kevesebbet ér, ez pedig már annyira távoli, hogy konkrétan nem is nevezhető annak.

    A heti nézete szóba jöhetne valami gyengécske esélynek, de ott meg azt mondja az indikátor, hogy a jelenlegi esésnek nincs még vége, ha jön egy zutty, akkor kiveszi a 2010-es mélypontot és már nincs is miről beszélni.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm totem, de csak nem lett igazad.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    A Nasdaq100 pénteken úgy ment át az emelkedő trnedcsatorna alsó vonalán, mint kés a vajon.
    Alatta is zárt szépen. Ez a tény szerintem önmagáért beszél.
    Tudom, hogy nem hírre kereskedünk, de vasárnap este ez a Görögország nem tudja tartani a hiánycélt hír , kellő ok a hatalmas összeomlásra.

    Jani

    VálaszTörlés
  11. Nem látom az érveidet, hogy miért is.. Ott vannak a dokumentációk amik egyértelműen cáfolnak téged, és engem támasztanak alá. És te az ellen állítasz valamit.. de érved nincs, hogy alátámaszd... Ergo kettőnk közül ennek fényében inkább neked nincs igazad. (Amíg ezt nem tudom cáfolni.. ÉS ahogy látjuk te nem tudod cáfolni..) :P

    Az alakzatok pedig nem úgy validálódnak vagy invalidálódnak, hogy jön egy "megmondó ember" és az azt mondja, hogy szerinte szubjektívan annak nevezhető vagy nem nevezhető annak.. szépen is lennénk, ha így működne... :)) Szerencsére vannak kritériumok, amiket teljesíteni kell...

    Mindamellett vissza kell nézni a chartokat és találni még hasonló felállásban érvényes slingshotokat..

    totem

    VálaszTörlés
  12. Én hétfőn nasdaq-ot shortolok napon belül,az biztos,atöbbi még talány.

    VálaszTörlés
  13. kisbandi, helyes.. :) én is tartom az snp shortokat, amig nem látom a forduló határozott jeleit. :)

    totem.

    VálaszTörlés
  14. SP500 és DJ egy-egy csökkenő csatorna aljához érkeztek. HA indulóban réssel átvinnék a csatorna alját ,akár nyitórésnek is beillene mindkettőben. Izgalmas:)
    Személy szerint az ezüstöt shortolom péntek dél óta. Egy 4-es hullám helyén lévő 3szögből tört le.

    Jani

    VálaszTörlés
  15. Nem kell beszólogatni egymásnak, nem egymás letiprása elméleti síkon a feladat. Totem végre jófajta szakirodalmat olvas - az egyik kedvenc szerzőmtől -, de ebben az általam említett aspektusról éppen nincs szó, magam is sok év után jöttem rá a divergáló csúcsok közötti távolság és a sikeresség inverz viszonyára.

    VálaszTörlés
  16. Cimballi: az ezüstben esetleg milyen mozgást látsz valószínűnek a továbbiakban?
    Köszönöm,
    cib

    VálaszTörlés
  17. azért ez meredek.. a srác simán felrajzolta ezt egy évvel ezelőtt.. http://www.youtube.com/watch?v=e2tJoqEdDZs&feature=player_embedded

    totem

    VálaszTörlés
  18. A Hang-Seng Index nem "pöcsöl", már célba vette a 2008-2009 és mélypontokat
    Kínában nagyobb gondok lehetnek ??!!

    VálaszTörlés
  19. üdv

    Nem akar jönni a nagy esés, mi lesz akkor most?

    VálaszTörlés
  20. Gyakorlatilag három forgatókönyv van ebben a bejegyzésben: 1) hétfőre, keddre legkésőbb nagy zutty, addig is csak nagyon sekély és gyenge próbálkozások északnak, konkrétan a pénteki záró visszatesztje; 2) "szeptember 19-i ezüst szituáció", amelyben "megkísérli a piac visszatesztelni az 1.155-1.160 zónát"; 3) bearish ugyan, de rövid távon nincs igazam, hanem a többek által preferált komplexebb változat alakul tovább, ameéyben a piac végül ki tudja venni az augusztusi csúcsot 1230-nál.

    Egyértelműen állástfoglaltam az 1)-es, vagy a 2)-es mellett. A többi a piacon múlik.

    VálaszTörlés
  21. Én azt mondom,hogy esni fog még a piac-akár 50-80 pontot is és utána várok nagyobb korrekciót

    VálaszTörlés
  22. üdv cimballi

    Szeretném a véleményed ki kérni az SP-vel kapcsolatba meg mondom őszintén az általam várt felső cél zónába meg érkezett max. 1080-ig vártam, hogy látod esetleg várható-e még nagyobb esés.

    TWER

    VálaszTörlés
  23. Cimballi!
    Az ezüstben mit vársz a továbbiakban?
    Köszi,
    Cib

    VálaszTörlés
  24. Twer, most nem tudok mást mondani, mert ma épp pontosan az történt, amit vártam, tehát nincs új információ. Az én várakozásom szerint innen holnap csak erősebb lefelé folytatás jön.

    Viszont tény, hogy támasz közelébe értünk, néhány devizapár igen komoly támaszt érint ma és a fórumokon nagyon leromlott a hangulat, ezért ha felpattanást vársz, annak mostanában van itt az utolsó esélye. Tarts ki a terved mellett, amit magadtól kitaláltál, ezek itt amiről beszélek csak szcenáriók.

    VálaszTörlés
  25. Cib, rajta van az ezüst rajzon: az esés egy 3-as, vagy (A) vége lehet, az emelkedés pedig [a] hullám, tehát új low előtt még megy fel, vagy oldalt valamennyit, nem azonnal esik tovább.

    VálaszTörlés
  26. Bandi, a dollárindex, mint az úthenger, mi?

    VálaszTörlés
  27. Az kicsi hozzá. Mármint negyedik, negyedik, de még nem a trend vezető szintjén.

    Más: viszont az indexeknél a következő low lesz a fontos (nekem), ha nem növekszik a momentum, akkor átállok az "ez biza, az ötödik SPX hullám a nyári maximumok óta" táborba és külön elgondolkodom a Nasdaq-ról.
    (az SPX-ben ennek ellenére is lesz még minimum két új low)

    VálaszTörlés
  28. cimbi, mennyi az esélye, hogy most egy kis felkorrekció lesz?! meg meddig van tere... nem tudom nálad mekkora fel fér fér bele az agresszív le változatba...

    totem

    VálaszTörlés
  29. Még korai lenne. Ez a felpattanás még nem a trend vezető szintje, tehát pl. nem Intermediate, hanem legalább kettővel alacsonyabb szintű felfelé korrekció pl. Minute, vagy Minuette. Mintha azt mondanám, hogy a napos trend esik, de a 15 percesben épppen folyamatban van egy korrekció fel, ami a tegnapi záró időszak szintjét teszteli. Szerintem 1.106 cash SPX körül lesz vége, de maximum 1.130 fér bele.

    VálaszTörlés
  30. azért ez már felpattanás volt.. :DD 400 pip fél óra alatt.. szép kis sq lett belőle.. változott ezzel a kép?

    totem

    VálaszTörlés
  31. Totem, a következő low-nál a mai mélypont alatt már sokkal okosabbak leszünk. Nekem kell ahhoz, hogy eldönthessem, ez a nap végi rohanás egy vmilyen szintű kettes, vagy négyes alhullámhoz tartozik.

    Bármelyik legyen, ez egy 'c' hullám lehetett fel, még az is lehet, hogy nem vele lesz komplett a felfelé korrekció, hanem csak az eggyel nagyobb A hullám fejeződött be a záróban, vagyis még egy le, majd egy felfelé kör előttünk áll, mielőtt újra nekilódulna a piac délnek és látnánk azt a minimum egy új mélypontot, amit várok, amiből többet tudok következtetni. Egyelőre nem változatok, megnőtt a volatilitás.

    VálaszTörlés
  32. A jövőhéten kezdődik USÁ-ban a gyorsjelentési szezon. + lassan beindul az elnökválasztási előcsalta is.
    Horgász

    VálaszTörlés
  33. üdv cimballi

    Én az aug. eséshez viszonyítok, ha ezt az 1 hullámnak vetted jóval nagyobb momentummal indult mint amit most a 3.-nak számozod, tehát most is azt mondom ez valahol az 1/5 vége amit egy ék erősít az ék szerint még benne van az 1020-1050 mély pont, én meg látásom tehát nagyon szignifikánsan 1020 alatt kell zárni, hogy ebből egy 3. hullám legyen.

    TWER

    VálaszTörlés
  34. van egy csökkenő sáv, amely teteje 1157-1160 körül van.. most van a vízválasztó 1130-s tartományban... érdekes ez....

    totem

    VálaszTörlés
  35. "de maximum 1.130 fér bele."

    :-)

    VálaszTörlés
  36. Twer, igazad van. Látva, hogy az én (3)-as hullám változatom megerősítése nem érkezik, elkezdtem megfontolni az átállást az "(1)-es vége közeleg" táborba. Ahogy írtam is egy hozzászólásban.

    Az alacsonyabb momentum ellenére, egyáltalán miért beszélek ennyit az ultra bear változatról? Azért, mert majdnem minden harmadik hullám lassabban indul és csak később pörög fel. Mikor látod a növekvő momentumot, akkorra ordenáré nagy kockázatú belépőid vannak, hatalmas volatilitás mellett. A növekvő momentumot legtöbbször a jó beszállók után mint megerősítést alkalmazzuk.

    Ebben itt benne volt a lehetőség, hogy egy sorozat "altató" 1-2-1-2 után végül begyorsul. Még ez a tegnapi felrántás is OK, de itt, ha megtartjuk az 1130 feletti szintet már kezd grízes lenni.

    Szóval, nem csak azt vettem bele a számításba, nemcsak azt jelöltem, ami tényleges árfolyammozgásként ott volt a grafikonokon, amit mondjuk péntekig, vagy hétfő estig láttunk, hanem az indikátorok által sugallt lehetőség miatt azt is, ami egy nagyobb, megnyúló szerkezetet képes lehet, vagy lenne egyensúlyba helyezni.

    Ez spekulatív? Az lenne, ha nem lettek voltak más indokok, információk is mellé, amiket felsoroltam az elmúlt hetek bejegyzéseiben. Pl. ott volt a heti, havi grafikon támogatása.

    Viszont így azt is érted, hogy miért volt jó a terved és az előrejelzésed, amit magadtól készítettél, amihez ragaszkodj (a megfelelő határig). Miért írtam, hogy ha ilyen jól kitaláltad magadnak, ilyen lényeglátás mellett, akkor le ne térj róla, ne vegyél bele újabb szempontokat. Legfeljebb annyi dolgod volt az én meglátásommal, hogy a pozíció zárásával kapcsolatos startégiát finomítod: maradsz trailing stopon és nem zársz a célban, hátha nyúlik. Ez így értehető?

    VálaszTörlés
  37. üdv cimballi

    Köszönöm a kimerítő válaszod. Az el múlt 2 nappal kapcsolatba lenne még kérdésem ha ezt az északnak menetet már a 2/1 hullámnak tekintem most is nagynak találom a fel fele tartó momentumot főleg az első napot ha nézem engem inkább valamilyen C-re emlékeztet mint 2/1 induló hullámára, de ha C minek a C-je vagy valami egész másról van szó.

    TWER

    VálaszTörlés
  38. Twer, pontosan így van, ráadásul tegyük hozzá gyorsan, egy bázisépítés nélküli éles fordulattal! Vagyis a következtetésed alapján ez a 2-es C-je lehet, a mélypont kedden B, az elég giga méretű expanded flat korrekcióban. Vagyis ezt a korábbi ábrát nézd, csak a kék Minor B jelölést kell áthelyezni jobbra október 5-re:
    http://2.bp.blogspot.com/-3vFsxWAE_c8/ToAPLt4pNsI/AAAAAAAAA8k/j43zrwJKVx4/s1600/SEP23_SPX60m_ALT.JPG

    ez egy nem-Elliottos longosnak egy rémálom lesz, ha igaz

    VálaszTörlés
  39. üdv cimballi

    Ha ez a 2-es C-je akkor max. meddig mehet? Jó látom esetleg 1150-70-ig. Tehát ma vagy holnap ismét délnek kellene fordulni.

    TWER

    VálaszTörlés
  40. Múltkor írtam ezt a verzíot,hogy ez a mélypont , talán nagy B lesz,de még nem tartom kizártnak,hogy ez a 4.c-je csak és csinálunk egy új low-t,amivel kész lenne a nagy eggyes.

    VálaszTörlés
  41. Hát Kedves Cimballi már megint a bolondját járatják veled (velünk is).. :) Mikorra a legjobban ráállsz egy értelmezésre, hirtelen fordul a kocka, és leporoltatnak veled egy korábbi, rég elfeledett sceraiót.. majd mikor majd átállsz a másik értelmezésre, megint fordulhat a kocka.. és elő kell mégis venni esetleg a régit.. :) éd újra és újra... :)

    totem..

    VálaszTörlés
  42. Egyszer már hallanánk valami építőt Tőled is. Türelmetlenül várjuk az elemzésed...Jah, hogy az nem megy, könnyebb kötözködni?!

    Péter

    VálaszTörlés
  43. P: Ez csak ténymegállapítás, az igazat írtam le, az miért baj?! :) Hidd el, ha kötözködök, akkor nem ilyen vagyok.. :) Évek óta "ismerem" cimbit a fórumokról, volt egy pár nagyobb vitánk.. és még vagyunk így egy páran... hidd el, van alapja a skepticizmusomnak.. Én ennek ellenére elismerem a tudását, jók a meglátásai, számításai.. de tény, néha az jön ki az egészből, mintha a totóban valaki az adott meccsre azt mondaná, hogy 1 vagy 2 vagy x lesz tuti.. :) Most akkor az mi?!.. Most szegény fut az események után.. néha előfordul, van ez így.. Építőt szeretnél tőlem? Ott van az okt. 2.-ai második hsz (a bullish slingshot még él.)... :)

    totem..

    VálaszTörlés
  44. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  45. Totemről él bennem egy kép. C. lécci, lécci, lécci mondjál valamit. Na. Nincs saját véleményem, az internetről gyűjtögetek morzsákat. Naaaaa

    Kap valamit.

    Az előrejelzés működik: csend, vagy jön újabb alamizsnáért "de mi lesz azután" számold ki tikre mennyi lesz.

    Az előrejelzés nem úgy alakul, mondom nem úgy alakul, tehát hajszálra nem: "Én megmondtam, nem tudsz semmit, s...-t sem ér amit adtál, meg amit csinálsz, meg Elliott, meg nézd meg itt ez a valaki már előre megmondta, amit nem láttál. He-he-he-he. Bibibibi"

    A gondolatot a számok mögött észre sem veszed.

    -roto

    VálaszTörlés
  46. Sp fülescsésze,forditott fej váll 5 percesen

    VálaszTörlés
  47. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  48. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  49. Egyre érdekesebb az ezüst analógia,csak szerintem Cimballi egy kórrel előrébb tette az osszehasonlítási pontot....

    talasz

    VálaszTörlés
  50. Nupa, nyaralni mentem, úgyhogy meg sem kottyan ;) Persze magamba nézek, hogy hátha nem jól fogalmazok, még részletesebben kellene kifejteni(?) a mondandómat, vagy a szóhasználatomat változtatni(?), vagy műfajt váltani (értsd. képregényt írni?), de a mostani pihenés után lesz energia mindenre.

    VálaszTörlés
  51. "Noha magam az azonnali bear változat és az erőteljes letörés pártját fogom és majd mellette érvelek ebben a mai bejegyzésben is, de ettől még el kell ismernem, sok igazsága van azon kollégáknak, akik 1-2 hetes időtávon még felfelé korrigáló forgatókönyvet preferálják."

    A piac csak idő kérdése és megmutatja kinek van igaza, vagy melyik változat a nyerő, kár ezen ölre menni.

    Szerintem az tiszteletre méltó, ha valaki veszi a fáradságot és ír egy elemzést. Ha talál, ha nem, akkor is sokat lehet belőle tanulni, senki kezében nincs a szent Grál, ami megmutatja a tutit. Jó cikk, figyelemre méltó, logikus gondokozás, gratulálok!

    VálaszTörlés
  52. Nupa - átléptél egy határt, amit nem kéne állandósítanod. Nevekkel viccelődni, ember? Vagy állat??
    Te jó ég... Azt hittem hogy nincs már lejjebb IC hozzászólásánál, aztán jöttél te.

    Korábban Cimballi is igényesebb volt arra, hogy milyen hozzászólásokat enged, de úgy látszik lejjebb adta. Egy "ingyenélő gecik" kitétel nálam elfogadhatatlan, ezek szerint Ő nem így látja.

    Kár.

    Én már régóta NEM olvasom a beírásait, többek között a fenti színvonal esés miatt.

    Amúgy tökre nem érdekel, hogy melyik forgatókönyv valósul meg (tavaly Cimbi féléven át nyomta a bearish forgatókönyvet, míg egy másik - nem magyar- Elliottos könyörtelenül nyomta a bullt az indexekben, jósolt extra arany és ezüst értékeket; mondanom sem kell, h kinek lett igaza).

    Kereskedd le azt, amit látsz, és na akard tudni, hogy mi lesz pár nap vagy hét múlva - ez itt a lényeg. A tradelés olyan mint az időjárás: mindig az aktuális viszonyok szerint kell öltözködni, és nem előre pár napra. Ha valamit, hát ezt megtanultam az évek során.

    Üdv mindenkinek-

    Kriszti

    U.I.: Más. Ma lenne John Lennon 71 éves. Szóval peace and love.

    VálaszTörlés
  53. Kriszti, annak a bearish betokozódásnak megvan a tanulsága. Beszélek is kicsit róla, mert épp a hiba jellege miatt érdemes. Láttam már másoktól is. Sőt megismételni is.

    A hosszú távú képet és annak logikáját eléhelyeztem a rövidebb kilátásoknak. Mi volt a nagy kép? Egy legalább több évtizedes trend kezdett korrekciózni 2000-ben, a 2009-es mélypont pedig valószínűleg még nem a vége. Sőt, az emelkedés a mélypontról is mutatja a korrektív jelleget, tehát előbb-utóbb visszatér a bear, a recessziónak nem lesz ilyen egyszerű vége. Ez be is jött, vagy majd hamarosan még karakteresebben mutatja magát. De ennek alárendelni egy intraday döntést, vagy az én 2-10 napra készülő előrejelzéseimet? Amikor még a napi időtáv is jóformán a zaj kategóriájába tartozik a trend vezető szintjén. Ez alapvető mellényúlás a mérték és a nagyságrend tekintetében.

    Erre persze nem most jöttem rá, 2010 augusztusában volt a pálfordulat, a "Sóbiznisz" című bejegyzéssel:
    http://myelliott.blogspot.com/2010/08/sobiznisz.html

    Október 17-én, még 2010-ben az alhullámok szerkezetéből már 1352-es célárat jeleztem előre, de akkor már nem olvastál.

    Visszatérve a fő tanulságra, kereskedési időtáv a lényeg, meg ami közvetlen felette van, a nagyobb kép Elliott-i értelmezése a kontextust adja. Vagyis, ha helyzet van éppen ma, akkor az a tágabb összefüggéseket tekintve mekkora helyzet, milyen mértékű agresszivitást kíván. Ha a te példádat vesszük, az évszakhoz képest hűvös idő mást jelent januárban és mást júniusban.

    Mondjuk azt nem fogom, hogy minek olvasni a hozzászólásokat egy olyan blogban, ahol magát a blogot nem olvasod, de ha ez jó neked, akkor hajrá. Ha olvasnád a blogot, akkor látnád, hogy az általad hiányolt nyitottság az irányok tekintetében az egyik legfontosabb erénye a keretmunkának, amit bejegyzésről bejegyzésre hangoztatok. Itt is arról szólt, hogy a belendül lefelé, akkor ezt jelenti, ha lesz felpattanás, akkor amazt. Majd elmondtam a véleményem, hogy szerintem nem lesz felpattanás. Lett.

    Eggyel a te megjegyzésed felett Ad végre szerette volna, ha vége lesz ennek az értelmetlen acsarkodásnak, ezért idézte azt a mondatomat a bejegyzésből. Mert értette, hol volt a hangsúly. Totem nem értette, ezért páran a legkevésbé sem szépen, de visszacsatolták neki. Januárban leálltam a moderálással, nincs rá időm és mentális energiám. Le is vettem a jobb oldalról a moderációra vonatkozó figyelmeztetést.

    VálaszTörlés
  54. Szia Kriszti!

    Meg lehet kérdezni, hogy ki volt az a "nem magyar elliottos", aki a bullt, meg az extrém arany, ezüst értékeket jósolta?

    Köszi!

    Balázs

    VálaszTörlés
  55. http://www.youtube.com/user/tradeyourwayout

    VálaszTörlés
  56. Kedves Cimballi, Kisbandi, Károly és más szakértők!

    Mi a véleményetek,a legutóbbi mélyponton akkor ötödik hullám fejeződött be vagy még mindig a kettes utolsó flatjének C-jében vagyunk ?

    Köszi, Tomi

    VálaszTörlés
  57. eur-gbp szerintem most jó longra,ford-fej váll,célár kb 89

    VálaszTörlés
  58. Szia Tomi
    Legszívesebben arra voksolnék,hogy a múlt héten fejeztük be az eggyest,most készül az A hullám és egy mélyre menő B hullámot várok egy-két devizapár és commodity miatt.Aztán majd meglátjuk.

    VálaszTörlés
  59. Tomi, szerintem továbbra is él az alábbi kép azzal a módosítással, hogy október 4. volt a B hullám vége. A (2)-es felfelé tartó C hullámára voksolok, amely impulzív kell, hogy legyen. Már rég túl vagyunk a közepén, innen 1200 közeléből már lassul az emelkedés.

    http://2.bp.blogspot.com/-3vFsxWAE_c8/ToAPLt4pNsI/AAAAAAAAA8k/j43zrwJKVx4/s1600/SEP23_SPX60m_ALT.JPG

    VálaszTörlés
  60. crash szenario:

    http://4.bp.blogspot.com/-8Or_J-RCQ9g/TpS0M9GIU4I/AAAAAAAAJ-A/ZJyjAieUipM/s1600/wilshire+weekly.png

    VálaszTörlés
  61. ez elég szörnyű lenne,ilyet nem kívánok senkinek!

    VálaszTörlés
  62. Üdv Cimbi!
    Véleményed szerint kompletté válhatott tegnap a szerkezet, vagy lehet még benne egy felfelé hullám?
    Válaszodat előre is köszönöm:
    Szabolcs

    VálaszTörlés
  63. A szerdai csúccsal leginkább a harmadik hullámnak lehet vége, vagy legalább annak. Ha valóban a C-n belüli kis hármas ér véget akkor nem feltétlen jön gyorsan számottevő esés. Ennek ellenére még októberre várom az átfordulást a (3)-as hullámba.

    VálaszTörlés
  64. Sziasztok.
    kezd meleggé válni a pite,nasdaq nincs messze a csúcstól,ha kiveszi,ez megint csak egy korrekció volt.Laci Usd-cad-nak sem sok hiányzik.

    VálaszTörlés
  65. "Ennek ellenére még októberre várom az átfordulást a (3)-as hullámba."

    Melyik októberben???

    VálaszTörlés
  66. Kisbandi, teljesen normális az emelkedés mértéke. Ez a pénteki lökés is kellett még, nem véletlen írtam, hogy a csütörtöki kereskedés után, hogy "nem feltétlen jön gyorsan számottevő esés". Fogok rajzolni is, mert holnap visszatérek, de addig annyit, hogy a short irányt én a következő lefele résnél, vagy dupla külső nap kulcsfordulónál, de már egy 0,2-0,3%-ra zsugorodó napi gyertyatesttől is komolyan fontolóra veszem. Ezek ugye mind figyelmeztető (sárga) jelzések, amelyeknek itt meglenne az Elliott-i kontextusa.

    USDCAD-ra azt írtam neked még október 5-én, hogy legszimpatikusabb a 1,0125-ös potenciális támasz. Innentől figyelős a pár újabb longra. Két impulzus volt benne fel, 9950-ig nincs ok aggodalomra. Naposon akkora (távoli) RSI bull slingshot van benne, hogy csak na.

    VálaszTörlés
  67. Laci,ha nasdaq100 chartra most ránézek naposon,hetesen nagyon bullish képet mutat,ha lefelé akar menni,innentől nagyon meg kell,hogy álljon!!!!Aki teljes mértékben a shortot favorizálja,annak ez itt MOST egy nagyon jó beszálló(hozam-kockázat arányban)hiszen stoppot rakva 2430-ra 60 pontot rizikózik akár 1500-2000 pont nyereségért cserébe.Ennyit megér.

    VálaszTörlés
  68. Cimballi,
    Hol érhet véget a S&P C hulláma - szárnyalása?
    I. Az általad light-os verzióban 1225 felett az augusztusi shortok
    stop-jainak "meggrillezésével"
    II. 1260 felett - ez azért lenne izgalmas mert sok Elliott számozás mely április-májusi csúcsból indítja az 1-es hullámot és ez sérülne - ezért így kuka lenne
    III 1350 ig bárhol
    IV 1350 felett már nincs júliusi csúcs csak az 1370 marad végvárként
    Károlynak még él az általad néhány hete közölt verziója - sőt !!!

    VálaszTörlés
  69. A lehetséges C vége eshetőségeknél figyelj arra, amit Bandi is emleget, hogy az Nasdaq kezd kifutni az első hullám tartományából, ha ez az emelkedés még soká tart.
    Viszont nem elsősorban ezért mondom, hanem mert jönnek a célszintek, tehát 1) marginálisan 1.231 fölé, 62% ret. 1.253, azután 2) a márciusi 1.258-as low és a júniusi minimum együtt, végül 3) a jövő héten 1.280 körül járó régi fej-váll nyakvonal. Utóbbiról azt gondolom, hogy már nem lesz meg, sőt feljebb itt arra célozgattam, hogy rövidülni kezdenek a gyertyatestek már hétfőn-kedden is, úgyhogy szépen lassan kifogy az üzemanyag és hamarosan jelentkezik a gravitáció. Úgy gondolom, hogy a C ötödik alhullámát tapossuk.

    Ideális esetben - vagy az álmaimban :) - az előttünk álló hét egy doji-szerű (heti) gyertya lehet minimális, pl. 3-4 S&P pont net felfelé haladással. Ezzel én azt szeretém mondani, hogy heti szinten már legfeljebb csak ilyen kis mértékű emelkedést várok.

    VálaszTörlés
  70. Nagyon erős mérget már nem vennék arra,hogy ez C hullám(lehet,hogy eggyes),de számításom szerint 5.alhullám hármasában vagyunk szerintem.Laci nálam a CAD 1.007-től málnás!

    VálaszTörlés
  71. Bandi, ez elég magas szinten zajló trend ahhoz, hogy ne intraday max/minimumokat vegyünk számításba. Magam ezért a CAD-ban kevésbé sarkosan csak a napi zárókat figyelem, esetleg a 4 órás által tartósan meghódított területeket. Mármint, ha az átfedések vizsgálatáról van szó.

    VálaszTörlés
  72. üdv cimballi

    Lehet most jön az amit kettő hete válaszoltál nekem?

    TWER

    VálaszTörlés
  73. http://content.screencast.com/users/peekpix/folders/Default/media/f66c387a-06ce-4dbd-b77b-f936ad8c7035/confirmation%20of%20BEAR%20market.jpg

    VálaszTörlés
  74. Üdv!
    Az gondolom, hogy nincs elég nagy forgalom ahhoz, hogy ez már "A lefelé hullám" legyen. Valószínűbb. hogy ez most egy 4es vagy b hullám, ami után jöhet az 5ös vagy C csúcs a korábban megadott értékek környékére. Onnan pedig mehet a short :)

    Cib

    VálaszTörlés
  75. Twer, emlékszem a válaszra, de bizonytalan vagyok, hogy melyik részére utalsz. Itt most az október 4-ről induló emelkedés C vagy nem C, illetve vége van, vagy sem dolga a kérdés. A napos és folytonos termékeknél látható külső nap dupla kulcsfordulóval olyan jelzés, amely általában Minor szintű, esetleg Minute szintű trend végéhez tartozik. Hangsúlyozom, napos grafikonon.

    Mivel én biztos vagyok a C-ben, ezért ha Minute a fordulat, akkor [iii] a felfelé tartó C-n belül a pénteki csúcs, ha Minor szintű a kulcsforduló, akkor vége a teljes korrekciónak amely írd és mond augusztus 9-én kezdődött. Utóbbi elég valószínű, mert 13 hullámunk van ebben a C-ben, ami impulzív szám.

    VálaszTörlés
  76. Cib, meglátjuk. Nekem ebben a pillanatban, vagyis az első eső napon a forgalom nem segít, majd nézzük meg a heti számot. Vess egy pillantást itt feljebb Twernek írt válaszomra, abban találsz választ a hozzászólásod második részére.

    VálaszTörlés
  77. Hát ez az, Bandi. Én is figyelem ezt a jelzést, mármint megerősítésként. Nem tudom, ki rajzolta, de jó. Alátámasztja, hogy mennyire jelentős csúcs az idén nyári max.

    VálaszTörlés
  78. Napon belül számítok egy fordulatra ma

    VálaszTörlés
  79. Ebben a brutális volatilitásban egy kis hétvégi olvasnivaló

    III. szuperciklus

    http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/513-a-vilagra-megiscsak-nagy-fellendules-var

    VálaszTörlés
  80. Nupagagyi én már komolyan reménykedtem, hogy felszínre kerül egy használható következtetés, amelynek mentén elképezelhető még az évekig tartó bull, vagy hogy egyáltalán nem kell még legalább pár évig a helyzet elmérgesedésével számolni. De Natalia feltételezése és érvelése teljesen gáz, telis tele ellentmondásokkal. Nem elemzem végig mondatról-mondatra, de lényeg, ha lesz fellendülés, akkor nem ezért lesz.

    Az egész gondolatmenet arra épül, hogy vannak emberek, akik bíznak, bizakodnak, ezért az ő lelküknek kellene valami "táplálékot" nyújtani, nosza csináljunk marketinget és szólítsuk meg őket. Ismételjük meg, amit mindenki mond és jussunk belőle az ellenkező következtetésre és az újságírók biztos felkapják a témát, így könnyen akvirálunk új bizakodó ügyfeleket, mert az ő gondolkodásukat csak mi szolgáljuk ki. Marketing + PR.
    Szvsz

    VálaszTörlés
  81. Folytatom.

    Én értem, hogy az kínai fogyasztó változik, új igényei keletkeznek, de ne higgyük már, hogy egyenlőség lesz vagyoni tekintetben és minimum egymilliárd kínai olyan szinten fog élni, mint azok, akik megelégelve a nagyvárosok szmogját, zsúfoltságát, az egekbe felpumpált ingatlanárakat átköltöztek például ide Brit-Kolumbiába. Persze, akik leléptek, azok tudnak élni, mondok két példát:

    A múltkor a rendőrség lefoglalt 9 autót, összesen 1,7 millió dollár értékben, ugyanis az egyik autópályán karavánban haladva jóval a sebességhatár felett közlekedtek valószínűleg egy maszek gyorsulási versenyre készültek. Márkákat nem mondok, el lehet képzelni, ha valaki leosztja és felszorozza. A legidősebb vezető és/vagy utas 19 éves volt, ÉS a társaság minden tagja, kivétel nélkül ázsiai.

    Másik: A nagy luxus divatmárkák ld. Louis Vuitton, Burberry, Prada üzleteiben az alkalmazottak legalább kétharmadának kötelező a mandarin vagy a kantonéz nyelvtudás. Kiválóan mennek az üzletek, de kifejezetten ritka madár a kaukázusi vásárló.

    Aki itt egy ilyen multikulturális környezetben él, az előtt tiszta a kép, hogy mekkorát változott a világ, főleg, merre billent a vagyoni helyzet és kiknek a javára. Viszont a változás ebben a körben, ebben a ciklusban nem jut el minden ázsiai emberhez.
    A "szakértő" a gondolatmenete is csak egy kiragadott trend a végtelenbe vetítve, komoly korrekciót nem engedve a folyamatban.

    Egyet mondok. All the same market. Egy a piac.

    VálaszTörlés
  82. Cimballi,
    Hagyd már! Én csak mókásnak tartottam a 3. szuperciklus kifejezést.
    Továbbá hosszútávra lehet szép jövőt álmodni ha közben még ott van egy- két szakadék, pont most amikor Kína erőteljesen lassul !!!

    VálaszTörlés
  83. Mintha egy gyémánt alakzat készülne naposon,határidős piacon teteje 1230,alja 1185,amerre kitör,arra trendelhet még egy darabig

    VálaszTörlés
  84. Nupa, véletlen sem baj, hogy elolvastuk, megérte, viszont egyszerűen agymenésem lett tőle :)

    VálaszTörlés
  85. tegnapi- a fed alelnök szerint qe3 lehetne
    http://www.bloomberg.com/news/2011-10-21/fed-s-yellen-says-qe3-may-be-warranted-if-more-easing-needed-for-stimulus.html
    horgász

    VálaszTörlés
  86. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  87. Mindig az ellenkezőjét csináld, mint amit Cimbi Úr mond :-) Nem véletlen, h nem ír ki a blogra éles kötést csak találgat össze-vissza.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)