AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. szeptember 4., kedd

SPX - kereskedhető tető következhet

A két hete tartó esés-oldalazás még csak egy kisebb korrekció, de mi van a következő kitörés után?

2010-ben volt egy heti, sőt a havi grafikonokon is kivehető korrekció, majd egy másik 2011-ben. Bárki megmondja, melyik tartozik magasabb trendszinthez, az utóbbi ugyanis szemmel láthatóan nagyobb. Önmagában a két korrekció méretéből és elhelyezkedéséből az alábbi szcenáriókra tudunk következtetni:

- 2010-es bear fázis egy negyedik hullám, ami után 2011-ben a trend eggyel magasabb rendű szintje ért véget, ezért a tavalyi esésben egy nagy 2-es, vagy B következett (ld. magenta jelölés). A 2-est felejtsük el, majd mindjárt visszatérünk rá miért;

- 2010-ben egy valamilyen szintű zigzag alakzat közepén álló B hullámot láttunk. 2011-ben véget is ért a zigzag azonban nem állt rögtön vissza az eső trend, hanem egy X után a zigzag megismétli önmagát, hét hullámból álló dupla zigzag korrekcióvá fejlődik (ld. kék jelölés). Az X eggyel magasabb trendszintet képvisel ezért az a jó, ha nagyobbnak látszik.

Heti S&P bontás, a növekvő korrektív mélységgel és időtartammal
- a 2011-es piros karika összekötő hullám lehet két zigzag szakasz között

2010-ben 38,2%-os volt a retrace, ami 4-es és B hullámokra jellemző sajátosság, úgyhogy e tekintetben igazán optimálisak vagyunk. A 2011-es nagyobb korrekciónál kizártam a 2-es hullám lehetőséget, mert egyrészt a forgalom 2009 óta folyamatosan csökken, így nem valószínű, hogy egy nagyobb északnak tartó trendmozgató alakzatban lennénk. Másrészt azt hiszem, a 2011. JÚL-DEC időszak egy háromszög, nem pedig egy flat (lapos) korrekció, mint ahogy azt eddig sejtettem. Háromszög nem lehet 2-es hullám sem impulzusban, sem pedig diagonálban, ezért a magenta 2-es alternatíva már fel sem került az ábrámra.
Megjegyzés: A háromszöget 1-2 sorozattal lehet összetéveszteni, de ezt a lehetőséget azóta az idén júniusi mélypont körüli Dow, SP500, Russel átfedések kizárták.

Talán hogy így kimondtam már van, aki a felső ábrán is meglátja a hosszú és éles A hullámmal induló háromszöget, de íme a rajz hozzá a Nasdaq napos bontású grafikonjáról. Azért a Nasdaq-ról, mert egy éve három részes videósorozatban [Végig az S&P rally címmel] "görcsöltem" azon, hogy az akkori felfelé kör 2011. július végén a Nasdaq rendes és a többi index csonka maximumán ért véget. Mégiscsak így kellett lennie, hiszen tucatnyi vezérlőelv mutatott arra a csúcsra, aminek utólag ráadásul új értelmet és megerősítést ad a háromszög lehetőség mostani leleplezése:

Napos bontás, felnagyítva a 2011-es háromszög korrekció. A hsz-nek éles (A)
és komplex (B) hulláma van - szinte minden tipikus, még az azt követő kitörés is

2011. december óta elkészült a nagy háromszög után szükséges zigzag kék (A) szakasza. Méghozzá idén áprilisban láttuk a csúcsát. Innentől kezdve már csak két lehetőséget tartok számon a tavaszi tető óta eltelt öt hónap értékelésekor. A kérdés: nagy le-fel (B)-(C)-t látunk, vagy kis A-B-t a flat (B) hullámon belül? Magyarán készen volt-e a június 4-i minimumnál a nagyobb trendszint (B)? Készítettem mindkettőre rajzot, úgy egyszerűbb.

SPX heti bontás: fogy a lendület, rövidülnek az emelkedő szakaszok,
egyre időigényesebbek a korrekciók, de ettől még a vége több hónapra is lehet

Ha az időtartamokat vizsgáljuk, akkor a 2009-ben elindul korrektív emelkedés első két Intermediate szakasza Fibonacci 13 hónapon át tartott. Az aktuális ágon viszont már látszik, hogy nincs tökéletes szimmetria, hiszen az [X] utáni első felfelé kör csak 4,5 hónapot haladt északnak. Óvatosságra int a képen ábrázolt flat (B) szcenárió lehetősége: Mi van, ha a napokon belül esedékes fordulatot követő esés után még jön egy 4, vagy Fibonacci 5 hónapon át tartó kék (C) emelkedés.

SP500 index, heti értelmezés, ha a napokban esedékes fordulat a végső ciklus szintű tetőnek
bizonyulna. Elég erőszakos a változat ahhoz, hogy ne ezt tekintsem operatívnak.

Valahogy ez a gyors megközelítés nekem erőltetettnek és ritmus nélkülinek tűnik. Siettetem vele az eseményeket. Ha ezen két változat között kell megosztanom a szavazataimat, akkor ezért a lassúnak (fenti ábra) adok 55%-ot és erre az utóbbira 45-öt. A június 4-i mélypont utáni bull szakasz szerkezetének megértése adna több magabiztosságot.

Viszont egyértelmű fogást nem tudtam találni a nyári mélypont óta tartó emelkedésen. Azt sem sikerül eldöntenem, hogy épülő impulzusra, esetleg diagonálra, vagy pedig egy dupla zigzag alakzatra számítsak. Akár trendmozgató (C)-nek, vagy korrekció korrekciója kis B-nek is tudom jelölni a pár nap múlva esedékes új csúcsot. Ábrázolva a dilemma, egymás mellé helyezve legalább ezt a két alternatívát:

A június 4-től induló emelkedés megértése önmagában kitisztázná a nagyobb képet.
Itt a 90-perces SPX-en a számos lehetséges jelölésvariáció közül a két legvalószínűbb.

A blog közössége akár a DAX, akár az USA indexek kapcsán árnyalt elképzeléseket tesz fel a rövid táv részletesebb olvasatáról. Ezúton köszönöm a tartalmas hozzászólásokat. Szinte mindent számításba vesznek, ezért ma megmaradok a 90 perces ábra feldolgozásánál. Összefoglalva amit várunk, hogy a kisebb felfelé kör, amely létrehozza a B, vagy (C) csúcsot most a napokban esedékes, egy rövid ideig tartó kitörés formájában. Onnan mindenképp egy kereskedhető (értsd. shortolható) eső szakasz következik, vagy a teljes trendforduló. Ez az a helyzet, ahol egy napos bearish RSI divergenciának (esetleg konvergenciának) rendben lenne a kontextusa és valóban jelentős esést, de nem feltétlenül Ciklus szintű trendfordulót hozna.

41 megjegyzés:

  1. üdv cimballi

    Nagyon remek munka gratulálok hozzá.
    Ha az arányokat nézem és most vagyunk a 4. hullámba akkor ez alapján még az emelkedésből min. 15-20 kereskedési nap van hátra esetleges bár milyen korrekcióig ezt egy kicsit soknak tartom vagy pedig teljesen más utat jár be a piac, a hullám elmélettel foglalkozók most szinte kivétel nélkül várnak még új csúcsot ez alapján szvsz vagy előbb lesz a fordulat vagy egy brutál északi irány lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez B északnak és akkor igazán nem kell neki sok. Beérném egy fals néhány órán át tartó kitöréssel is. Köszönöm.

      Törlés
  2. DAX M 10

    http://screencast.com/t/vR2ThGH0yf

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia...akkor nalad 1212...esetleg benn is lehet a masodik kettes de latom hogy nalad irreg flat

      Törlés
  3. dax...van variacio..ed befejezes egy B hullamnak vagy 1-2-I-II es kilo vagy...:)
    http://kepfeltoltes.hu/120904/dax_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    VálaszTörlés
  4. Gondolom ma árgus szemek figyelnek, hogy még ma fordul a piac északnak elég neces.

    néró

    VálaszTörlés
  5. Hali, Néró, nem kell neki, egy korrektív trendcsatornában van, az egész folyamatban azt a legnehezebb megmondani, hogy a 21-e óta tartó sávból mikor lép ki a piac. Több trendszint is flat korrekciót formáz, amelyek így egymásba fordulva jóformán kibogozhatatlan csomót alkotnak. Meg sem próbálkozom a megértésével.
    A nagyobb képpel kapcsolatban 80%-ig biztos vagyok, a június 4-ről felfelé induló szakasz már csak 50-50. Végül az utóbbi napok órás grafikonjáról már csak ennyi a véleményem: korrektív sáv, vedd az alját, add a tetejét, amíg a 240 perces momentum korrekciót mutat.

    VálaszTörlés
  6. dax reloaded:)
    http://kepfeltoltes.hu/120904/748435605dax_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia charlie!
      Hát ez a Dax most megszívatott, még egy kis pénzt is elvit a qrva a...t. Azt hiszem visszatérek az Ld-s változathoz,ami egy ideig a Te scenáriód szerint megy majd (ha igaz ).

      Dax H 1

      http://screencast.com/t/DuEAXHaU

      Törlés
    2. charlie!
      Talán el kellene gondolkoznunk az LD utáni B helyen lévő háromszög kérdésével.

      Törlés
    3. szerintem jó lehet ez a meglátás...

      Törlés
  7. üdv cimballi

    Tegnapihoz még hozzá kívánkozik, írtad, hogy nem ciklus szintű trendfordulót hozna az esés ez igaz az amcsi indexekre, most csak példaként hozom fel a DAXot de említhetnék ázsiai vagy bár melyik európai indexet ott a 2011-es csúcsokat meg sem közelítette az idei emelkedés akkor ezekkel mi a helyzet? Kösz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kb. 6%-ot estek a legutóbbi rajz óta...

      Törlés
    2. olaj:http://www.screencast.com/t/pbXosOlkA

      Törlés
    3. Szia Cimballi,

      Aranyban átnéznéd a bullish háromszöget középen, majd a-b-c of Y-t...
      http://www.screencast.com/t/TYTvP95U9U
      (X-nél annyira rátekeredett az MACD a zéró vonalra + RSI is bulltámaszról pattant)

      EWIsek a kitörés előttre teszik a háromszög végét...ha így van akkor ez még csak [a] of Y lenne szerintem.

      Köszi!

      Törlés
    4. Twer, arra utalok ezzel, hogy a Ciklus szintű b-vel jelölendő 2009 óta tartó emelkedésnek még csak az utolsó előtti szakasza készül véget érni az erre a hétre várható felfelé kitörésben. Ebben a b jelölés a lényeg. Mert a b-nek épp ez a sajátossága, hogy ahány instrumentum, ahány piac, annyi arcot ölt. Van ahol messze elmarad a vele azonos szintű Ciklus 'a' kiindulási pontjától (zigzag), van ahol meghaladja (exp. flat b), van ahol épp csak a közelébe ér. Ezt teszik a b-hullámok.

      Röviden: totál nem lesz szinkronban egy b tetőzés.

      A Ciklus b már több mint másfél éve a vesszőparipám, amivel az EWI-nél még mindig nem értenek egyet. Vagy most ér véget a napokban, vagy úgy 5 hónap múlva.

      Törlés
  8. egyelore rendesen zavar rv piaci short szempontbol hogy usdcad meg mindig tartja a hsz lehetoseget....ha az valoban hsz egy 4-es poziban akkor kemeny bikafutas jon..eldonthetne vegre..
    http://kepfeltoltes.hu/120905/cad_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Charlie,

      Kábelt nézed? Jim Martens videót nézve eléggé lefelé áll a dolog.

      Törlés
    2. szia...igen beshortoltam...az is jo risk-on risk-off jelzo par....eskuszom tele vagyunk mix jelzesekkel:)

      Törlés
    3. Az jó lehet majd ;)

      szép is lenne minden azonos irányba mutatna :)

      Törlés
    4. usdcad15....nagyon abc szagu ez a felfele,ez lenne a hsz e pontja ha kesz?...akkor napon belul fordulat johet
      http://kepfeltoltes.hu/120905/1317601132cad_www.kepfeltoltes.hu_.gif

      Törlés
    5. eu csati alján...ez a dzz elképzelés kezd egyre aránytalanabbnak tűnik...

      Törlés
    6. egyelore angol fontban benne van a lehetoseg orason hogy ed vege lesz...akkor a mai alj lenne az ed4 es jonne meg egy kanyar fel 1.59fole...

      Törlés
  9. meg egy hintaztatas a daxban?
    http://kepfeltoltes.hu/120905/dax_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem készen lehet a háromszög...a-b-c esetén kb. 6780-ig jöhet majd ebből le...

      brikka

      Törlés
    2. Dax M 30

      http://screencast.com/t/uFMsR0edxt

      Törlés
  10. hulyen hangzik de erdekes lehet 3kor cad kamatdontes es komment...az remelem eldonti usdcad-ben hogy hsz van ott vagy sem...meg mindig tartom ha az hsz akkor usdcad leszakad,piacok meg felszallnak..

    VálaszTörlés
  11. nekem sema cad sem a dollar index nem tetszik hogy short legyen mar..
    http://kepfeltoltes.hu/120905/493611433dax_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    VálaszTörlés
  12. Itt van egy updatelt eurusd órás chart.

    http://kepfeltoltes.hu/view/120905/eurusd-1h-201200905_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Ha megvan a sárga 5, akkor azzal kész a július 24 óta tartó korrekció (4. hullám) és indulhat az 5. lefele, 1,20 alá.

    Agresszívabb verzió, hogy a sárga 3-as valójában egy sárga 5-s, és a piros a-b valójában egy 1-2. Mi a véleményetek?

    Géza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én két verzióval számolok. Lehet ez egy ending diagonal és egy négyes CT.

      Üdv, Jé

      Törlés
    2. Talán így:

      3. c-je következhet hamarosan

      http://kepfeltoltes.hu/view/120906/eu_www.kepfeltoltes.hu_.gif

      Törlés
  13. Brikka, szerintem aranyban még egy set 4-5 kell a tetőzéshez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No de milyen trendszinten?

      Mert, ahogy én gondolom, úgy most van C=A*1,618-nál....ha még csinálna 4-5, akkor élnék a gyanúperrel, hogy még akkor ez csak [a] of Y of (X) lenne...

      Törlés
  14. üdv cimballi

    Kicsit félre értük egymást, érthetőbben kérdezek pl. a BUX esetén szerinted a ciklus szintű B már 2010 ápr. kész volt, vagy a DAX esetén 2011 tavaszán, amit fent adtál választ tökéletesen érthető az amcsi indexekre, de az európai és ázsiai indexek valahogy nem smakkolnak. Mert ott már 2010-11-be voltak valamilyen csúcsok, jó lenne egy kicsit érthető magyarázat ezekre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az hiszem én értettem félre, de nem volt teljesen irreleváns a válaszom. A BUX speciel szerintem már akkor tetőzött egy kicsit visszatükrözve a lehet még rosszabb fundamentális helyzetet. Azért nem irreleváns a válasz, mert korrekciók alatt - különösen b hullám alatt - nincsenek szinkronban a piacok. Ennél részletesebbet, pontosabbat akkor tudnék mondani, ha beletennék pár órát az általad említett piacok tanulmányozásába.

      Törlés
  15. Szia károly, brikka

    Mi a helyzet most a DAXal, hogy látjátok?

    kappa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kappa,

      Én most sehogy, mert könyvtárban vagyok, készülök a holnapi vizsgámra.

      sorry...

      Törlés
    2. Szia Kappa !

      Fene sem tudja már, nagyobb H 1 tf-en már 4 vagy 5 deegre van vagy még több,
      úgy , hogy inkább csak a kisebb tf-ben akarok most kereskedni, lassan jönnek a hírek is...

      DAX M 5

      http://screencast.com/t/pxtdeiLWWTn

      Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)