AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. november 18., vasárnap

Hely még van

...Viszont ritmusváltás következik

Működik a nagyobb kép operatív elképzelésünk. Esést vártunk két hete [link a NOV2_SPX_wforecast.JPG ábrához], az is következett. A közelebbi részletek kibontása előtt vessünk egy pillantást az eredeti ábrára. Segítségével egy elnagyolt első elképzelésünk lehet a meredek eső szakasz még ezután következő potenciális hosszáról. Amint látszik, a szép arányokhoz van még hely egy-két lefelé körnek:

Az SP500 heti grafikonon a rendelkezésre álló tér a komolyabb vételi erő várható belépéséig.
2009-ről ugyan már megvan a 7 hullám, de jobb az alakzat egyensúlya, ha itt bekalkulálunk
egy komplexebb (B) hullámot a 6. helyre.


Első célnak a kék [X] hullám utáni korrektív csatorna alját, annak ideiglenes letörését tekintettem. Optimálisnak azt, ha elérjük a 2009-es nagy naiv trendvonalat (lila tv.). A fekete korrektív csatorna alja már egész közel, 1330 körül lesz a jövő hét végére. Továbbra is mondom, tekintsünk a határvonalra mint minimum elvárásra, és egyelőre ne készüljünk húsos, sok napon át kitartó vételekre, hiszen a szeptemberi maximumról délnek tartó szerkezet nincs még készen. Az alj megtalálásához nem elég a célszint elérése. Kell a kész szerkezet és a momentum fordulós állapota is. A mai cikk arról szól, hogy ezek még nem álltak össze. A piac ebben a fázisban még a medve vadászterülete.

A Nasdaq-ról tudjuk, hogy önálló életet él és az S&P - Dow Jones páros csak a momentumos szakaszokra kerül szinkronba vele. A legjobb iránymutatást, akárcsak az elmúlt évek fordulópontjainál most is az NDX napos grafikonján találtam magamnak. Ott szépen beazonosítható a diagonál indítás, majd az esés begyorsulása:

Nasdaq napos minden részletében szépnek tűnik így. Már jóval közelebb jár a
2009 óta tartó emelkedő korrekció lila vonalához, így lassan ráfékezhet a találkozás előtt.

Miért nem fogadom már el, hogy ez egy új eső trend? Eszem ágában sincs, legfeljebb a fél szemmel figyelt lehetőségek szintjén tartom számon. Mit ragaszkodom ennyire a délnek tartó C elképzelésemhez? Csak ismételni tudom magam: mert ez így biztonságos és főképp kevésbé agresszív. A 2012. elején indult emelkedés kurta rövid maradt a megelőző szakaszok időtartamához és hosszához képest, így az aránytalanság miatt nem elegendő csak felfelé 7-ig elszámolni. [értsd: a dupla zigzag korrekció szemre jól elkülönülő szakaszainak száma hét] Ráadásul a heti és a havi RSI kívánja még az utolsó néhány hónapos felfelé kört. A számolásnál ebben a helyzetben egyébként is több bizonyíték kell, hiszen ne felejtsük, aki 1-es hullámnak látja az esést, az egyben azt is állítja, hogy meg sem állunk a 2009-es aljakig. Nálam ezen megfontolások miatt van elöl az eső C és alternatív megfejtés gyanánt háttérben a bear 1-es. Ha majd szignifikánsan letörjük az SPX 1200-at, akkor átállok én is a Ciklus szintű medve táborába és 666 alá lövök célárat.

Az NDX elemzésben szereplő tiszta diagonál fogódzó sehol sincs az S&P grafikonján, sőt ha a Dow-ra tekintünk, akkor annak egészen kései, október 5-i újabb maximuma egyenesen kizárja, hogy az esés szeptemberben kezdődött volna. Persze ez a divergencia ne hasson meg bennünket, az impulzus begyorsuló szakaszában már vállvetve haladtak az indexek. A [ii]-es pont végére ugyanis teljes szinkronba rázódtak. Hol volt a Minute [ii]-es a fenti Nasdaq ábrán? November 6-án. Ezért mutatom egy november 6-i [ii]-est feltételezve először október 18-ról az S&P500 részleteit. Azt hiszem, ebben a szakaszban minden a helyén:

Még a fő szint harmadik hullámának nincs vége - a [iii]-ast aljat még nem látjuk -, 
de már túl van a piac a délnek tartó szerkezet középpontján, a vihar szemén.
SPY index ETF, 15 perces grafikon az Elliott-i részletekről.

Mit jelent ez az ábra, amely szerdára teszi az eső trend szimmetria középpontját? Vége a medve tiszta, egyértelmű uralmának, innen sokkal kiegyenlítettebb lehet a kereskedés. További új aljakkal hetekig maradhat a bessz piac, de innen már lesznek komoly felfelé körök is. Ha jó a meglátás, akkor az új aljak nem jutnak messzire, hanem látszólag a semmiből, napon belülről nézve óriási rally-k formájában veszik meg őket. Ezeket a korai longokat még zárni kell, sőt érdemes visszafordítani egy-egy jó shortra a következő újabb minimumig. Összességében számottevő mértékben esik még a piac, több új mélypont alakul, de a játék képe sokkal inkább sávkereskedésre hasonlít majd.

Vasárnap esti folytatás:
Az iménti SPY ábra mutatja az október 7. óta tartó egyenletes eladói túlsúlyt, amely egy elég állandó karaktert kölcsönzött az kereskedés képének. Csak rövid távú shortzárásokat láttunk benne; mindig rögtön az első mini-duplacsúcsra begyűrték a bikákat. Ebben a kontextusban volt egy érdekes pénteki fejlemény, amely megerősíti a "túl vagyunk az esés középpontján" megállapításom. Maradok a SPY ábránál, de 5-perces felnagyításban:

SPY, 5-min Elliott és klasszikus technika:
Péntek egy napos kulcsfordulós alakzatot hozott, köszönhetően a hét legmarkánsabb kontratrend
5 percének 17:40-17:45 között (egy kisebb diagonál után).

Az első tömeges profit taking a nagyobb idősíkokon gondolkodó szving kereskedők részéről. Ők tolták meg ennyire azt a péntek délutáni 5-perces gyertyát. A rally hatására a hetes(!) RSI 3 pontot emelkedett pénteki zárásig. Nagyságrendileg az órás idősík short oldala mondhatta azt, hogy ennyi profit köszöni, elég is lesz.

Ettől, még - mondtam már az imént, tessék rá vigyázni - nem váltottunk long piacra! Aki most vesz és nem éri be egy rövid profittal, azt még rendre kistoppolják az újabb aljaknál. Aki innen tartósan vételi pozíciót létesít az a többször ismételt reentry próbálkozás miatt túl sok pénzt éget el az éretlen szituációban. Csupán az esés ritmusa és szöge kezd változni a jövő héten.

Már csak a szeptember 21. - október 18. szakaszról nem beszéltünk, amelyben teljesen szétvált az indexek mozgása. Az elágazás felveti az északnak tartó öreg, giga diagonál lehetőséget, amelyet a blog fórum részében többen emlegetnek mostanában - legutóbb a napokban talán Csaba hozta szóba. A mai utolsó, összefoglaló ábra ezt az alternatívát is tartalmazza. Akkor kerülhet előre a diagonál verzió, ha a jelenlegi esés nem egészül ki ötös szerkezetté, hanem végül a kelleténél (a várakozásomnál) eggyel kevesebb újabb minimum következik be. Ez a körítés része, de nézzük inkább az ábrán. Fehér folytonos az elsődleges C-hullámos lehetőség, és kék szaggatott a diagonál szcenárió:

Végül az két legfőbb várakozás az SP500 Elliott-i értelmezéséből - 60-perces grafikon

A kék alternatíva formájában most szóba hozott nagy diagonál (4)-es hullám változat egy szeptemberben felrajzolt sematikus ábrán volt téma: [link a diagonál képhez]
Azóta sem tudtuk kizárni. Ráadásul ha valaki összeveti a vastag szaggatott vonalat és a jelenlegi hetes képet, akkor a piac valóban kísértetiesen leköveti ezt a régi előrejelzést, amelyet a maga idején is alternatív szcenárióként publikáltam.

12 megjegyzés:

  1. üdv cimballi

    Nagyon tanulságos és föle megfontolandó az elemzésed én gratulálok hozzá. Nem tudom egy grafikont nézünk.e de nálam a NQ-compozit a 2009-es trendvonalat törte mint a pity-palaty.
    Mivel már korábban írtam elliott hullám elméletét csak nagyobb trendek kialakulására használom ezért ha 1-es hullámnak veszem a most lejövő szakaszt aminek még persze nincs vége és így az arányokat tekintve ez akkor sem mutat a 2009-es aljak alá, esetleg max. a 2011-es alj alá valamivel, tehát így még a nagy esést várok sem hiszik azt, hogy itt a nagy fordulat.

    VálaszTörlés
  2. Elnézést megnéztem a NQ egy másik grafikonon is ott valóba nincs törés, itt ez gond nekem mert eddig az előbbit használtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Twer. Még nézd hozzá a vasárnap esti kiegészítéseimet.
      A következtetéseknek van egy láncolata. Ha (1)-es hullám az esés, akkor felfelé készen van egy dupla ZZ, ami 2009-ről indul. Ha készen van, akkor mi az a zigzag, amelyik egyes indexeknél 2007. feletti új csúcsra megy, másoknál nem? Az egy Ciklus szintű b hullám. Ha így van, akkor a következő Ciklus szintű esés impulzív módon kiveszi a 2009-es aljat. Persze abban igazad van, hogy ez nem egy szuszra következik, de az előtt következik be, mielőtt a piac új globális maximumokra menne.

      Törlés
  3. Tökéléletes elemzés! Mondom én mint nem Elliott "hívő".
    Az SPX esetében a hetes szalag aljáról fordulni látszik a piac, és a napos macd lefele hullámzás is szépen követhető volt idáig.

    Jövőhéten USA háladás (rövid hét), így valószínűleg a volatilitás is kicsit csökken.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanksgiving-ről már majdnem megfeledkeztem. Szerdáig vagyunk ezek szerint és tényleg igencsak belefér, hogy belassuljanak az események és megszaporodjanak a fals kitörések mindkét irányba.

      A módszer amúgy mindegy, mindig mondom, Choose your own poison. Valóban mindegy mit használunk ha tudjuk, mit keressünk vele, ezt szisztematikusan tesszük és össze tudjuk vele fésülni az idősíkokat.

      Törlés
  4. Humble megfigyelés az első ábra kapcsán: valahogy mostanában minden elemző megrajzolja előbb-utóbb a maga doomed house variációját ki kisebb, ki nagyobb skálán.

    Kérdés: a 'hetes' dupla zigzag előtt-után a szaggatott vonal az a szerkezet várható kontextusát tükrözi?

    Üdv,
    Depriv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi, igen hiszen a korrektív alakzatok többségét >100% retrace követi.

      Az Elliott követők általában kétféle hibát követnek el. Az egyik, hogy látják, mi a nagyobb kép, így például helyesen érzékelik a Ciklus szint bear jellegét. Azonban rövid távon mindent annak rendlenek alá és nem veszik számításba az alacsonyabb trendszintek bull jellegét. Pedig egy napos grafikonnak igazán kevés köze van a Ciklus szinthez. Amíg a Ciklus szint dominanciája nem lép vissza, addig vitézkedik a bika.

      A másik hiba, amikor bármi álljon elő a grafikonon, mindent készre, befejezettre próbálnak jelölni. Ez egyrészről ellensúlyozható, ha legalább egy alternatív értelmezést készítenek, amellyel felteszik a kérdést: Mi van ha nincs kész? Akkor legalább időben el tudják engedni a téves elképzeléseket.

      Törlés
  5. Sziasztok!

    USD/HUF keresztet figyeli valaki, napos ábrán?
    Mi a véleményetek?

    Köszi!

    ad

    Bizonytalan vagyok, hogy az ED véget ért e vagy sem, érdekelne más nézőpont is!

    VálaszTörlés
  6. Üdv,
    Cimballi, sp-nél nem lehet az alt X-böl indítani a diagonal 4. hullámát?
    most egy 'B' vagy 'X' jöhetne fel...?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem tudod, mert az nagyon merész, hogy ilyen nagy idősíkon különválasztod a Dow-t és az SPX-et
      előbbinél ugyanis szabály sérül vele

      másrészt, ha nem értem félre, akkor őrült nagy lesz vele az LD ötödik hulláma

      mindenképp érdemes meggondolni, hogy B hullám indult fel valamiképp egy impulzus A után

      Törlés
  7. Az spx hetes grafikonján gondoltam, az ED verzióra, hogy annak mehetne lefele a 4. hulláma, és hogy azt nem lehet-e indítani az alt X-böl?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így már értem. Igen, teljesen, ezért mondom, hogy az SPX felfelé kör csak október 18-án ért véget. Az órás ábra fekete számozása nyomán kell hozzá kiindulni.
      Ezt a két ábrát kell hozzá összegyúrni:
      http://3.bp.blogspot.com/-WHZhGA1Pc74/UKmT3EdncFI/AAAAAAAABr4/DPEi2fQlYBc/s1600/NOV16_SPX_60min.JPG
      http://2.bp.blogspot.com/-xILCzbCTg7M/UF6iGI-pchI/AAAAAAAABf0/SQFkz-K8-Ok/s1600/SEP20_diagonalW.JPG

      Amúgy a múlt héten az ingyenes EWI hét alkalmával tátva maradt a szám, hogy az STU-ban Stevie Wonder, a vak Elliott-os is észrevette ezt :)

      A mai nap több kérdést tisztázott, majd kiteszek egy egész kicsit kiigazított ábrát.

      Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)