AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2016. június 26., vasárnap

Figyelmet az árra, a Brexit nem érdekes!

S&P500 és GBPUSD grafikonon, ami számít

Szóval jött a népszavazási eredmény, amin persze, magam is meglepődtem. Beszédtéma ismerősökkel a brit kilépés társadalmi, gazdasági, politikai kontextusa, de ugyanezen egy pillanatot sem lamentálok, ha a grafikonra nézek.

Ott egyszerűbb a helyzet. Volt pénteken egy szokásosnál nagyobb bearish SPX trend nap, aminek az ég egy adta világon semmi napon túlra mutató jelentősége sincs. Ennyi. Az árfolyam alakulásából kiindulva a különböző kisebb idősík shortokat végül zárni kellett. Kereskedési döntésünket egyedül a piac technikai állapota határozza meg, ami alapján most sáv van, azon belül pedig támaszon zárás. A hír pedig, amely sokkolta a piacot csak az érzelmi körítés, amiből nem lesz számszerűsíthető valószínűség, hozam, vagy kockázat.

A Brexit napunk technikai képe, Elliott-i kontextusa egyelőre így néz ki. Röviden ugyanaz, mint a június 12-i ábrám, csak a B hullám vált egy kicsit összetettebbé:


Aki a piacokkal kapcsolatban azon rágódik, hogy mi lesz az EU-val, milyen kiválási lavinát indíthat el az első kilépő, az olyan kérdéseket tesz fel, amire nincs válasz, nem lehet tudni. Ha lehetne tudni, akkor meg a "Mi lesz a hatása a piacokra?" kérdést tűnik lehetetlennek megválaszolni. Ha pedig nincs rá válasz, akkor az egyszeri speki szegény fejének nem marad más, mint a feltételezés, a bizonytalanság, a nagy fekete gyertyától való félelem és végül az érzelmi alapon döntés. Nagyon nem jó.

A helyes szemléletű, az árból következtető kereskedő az SPX-ben június elejére egy 2.110-2.120 ellenállástartományt látott. A támasz 2.026-2.034, amit az amerikai piac június 16-án újra megközelített, de végül tisztes távolságból elkerült. Majd fel az ellenállásra csütörtökön, majd onnan zutty le a hírekre. Igen ám, de ha az ellenállás és a támasz is ilyen jól tart, akkor sávval van dolgunk. Az is trend csak vízszintesen halad. Ugyanúgy nem megyünk ellene, mint annak, amikor felfelé, vagy lefelé tart egy tendencia. A sávhatárok közötti nagy trendgyertya, ami jól nekimegy a támasznak, vagy az ellenállásnak kis százalékban produkál kitörést. Amikor nyilvánvaló a többségnek a sáv, akkor azt abból érzékelhetjük, hogy a kereskedők teljesen fallabdára állnak be a támasz és ellenállás között. Mindenki a falaknál próbálkozik a köztük lévő légüres térben pedig az árfolyam gyorsan közlekedik, mert ott nincs jóformán senki, csak a nagy szél fúj. Ez a jelenség háttere, nem a Brexit.

Ha egy tréder most félelmében belead a pénteki nagy trendgyertya alatt (lesz aki megpróbálja), annak sikerült egy korlátozott hozam, nagy kockázat, kis találati arány összefüggést találnia. Valami olyasmit, ami nemcsak nem éri meg, de ráadásul épp az ellenkezőjére törekednénk, vagy mi.

Most két dolog érheti meg: ha a hét elején csak nagyon keveset esik tovább a piac, akkor 2-3 nap és a medvék ismét megértik a sávhatár jelentőségét, azaz szétszaladnak. Erre long, mert jön a C hullám északnak. Ha letörés következik, akkor megnyílik az út az idei minimumok felé. Ekkor majd egy a csütörtöki 2.113-as maximumnál jelentősen alacsonyabb tetőt érdemes kereskedni eladásra.

Bónusz grafikonnak pedig itt a font - GBPUSD -, ami viszont átjutott a maga támaszain. Ott más a kontextus, de megint csak a grafikon és nem a hír alapján. Az igaz, hogy a hír és az árfolyam egy irányba mutat:

27 megjegyzés:

  1. Hello.

    Eddig szépen alakul a jóslatod. Hétfői-keddi napos gyertyákat, ha összegezzük, egy pin bart, tű-gyertyát adnak, aminek a törése fel is küldte az usa-indexeket.
    Lehetséges még a héten a napos bontású kis sáv tetejének elérése is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali Zsolt, tényleg nézzetek a "jóslat" mögé, mert nem az a lényeg. Kereskedőként azt keresem, "mi a helyzet?" utána meg rá a "Mi a dolgom?" Azután már csak kellően nagy számban kell elvégezni a "dolgom" és tulajdonképpen a jövőbelátás nem számít. Én sem látom a jövőt, csak azt tudom megállapítani, mi a valószínűbb.

      Törlés
  2. Így van, alternatívák vannak. Mivel a brexitet megvették, és előtte többször is felnézett az sp500 az ath alá, sanszos. hogy ha felküldik a tetőre, ezúttal fölémegy. Ott érdemes esetleg figyelni egy fals kitörésre, stoppvadászatra, ami megnyilvánulhat egy felfelé szúró tű-gyertyában.
    Igazából a legnehezebb az alkalmas helyzetre várás, mert az ember olyan, hogy hajlamos "túlkereskedni" magát és nem túl jó helyzetekbe is belemegy a "ki ne maradjak belőle" elv alapján.

    VálaszTörlés
  3. Szia Laci! Az SPX C hullámon belül hol tartunk most szerinted? Vagy úgy kérdezhetném, hogy meddig mehet el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Tuco, a június 12-i bejegyzésemben említett 2145-ös cash index szint fölé ebben a körben még nem gondolkodom:
      https://3.bp.blogspot.com/-LhDer9gJS1I/V13_E5hXawI/AAAAAAAACUQ/KvUQdmCFkKgdqxSbpoTKRAHPgcmzTj_JwCLcB/s1600/SPX-2016JUN10.jpg

      Törlés
    2. na 2173.. ez még belefér, vagy átrajzolja a scenariot rendesen?!

      totem

      Törlés
    3. Magába az Elliott-i elképzelésben bőven belefér. Magam csak a minimum értéket adtam meg, mondván az kellően valószínűen elérhető mint célár. Egy céláram 95%-ban nem fog egyezni azzal amit mondok, mert csak arányosítunk, annak érdekében, hogy meghatározzuk, meddig éri meg kalkulálni és honnantól jó befeszülni.

      Van azonban egy másik kérdés: ebben a pillanatban 2.166.49 a csúcsérték, nem tudom mit nézel. Azért használom az SPX-et, azaz a cash-indexet, mert az mindenkinek ugyanannyit mutat, míg százával léteznek a származékos termékek, mind különböző szinten... ahány platform annyi féle, de mindegyik a cash indexet igyekszik leképezni.

      Pl. itt látod a cash indexet:
      http://stooq.com/q/?s=^spx&c=5m&t=c&a=lg&b=1

      Törlés
  4. Üdv Cimballi!

    Az sp500 chartodon a c csúcsból véleményed szerint most indulgat a lefordulás? Lassan csorog lefelé a dow jones is, illetve a dax is sokadjára nem tud 10400-10500 zónán áttörni.
    VMi a véleményed most az indexekről?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello, szólnék, ha már felismerném a fordulatot. Nagyobb képen lassul, de még mindig felfelé tart. Pl. Nasdaq határidő 240-perces grafikonján szépen felismerhető az utóbbi napok rajzolatában egy 1-2-1-2 széria fel. Nagyon nem lehet vele szemben gondolkodni. Majd amikor ez a rövid táv (mondjuk 240-percben) lelassul 5-6 nap alatt, akkor tényleg lehet esély lefelé körre. Egyelőre a short nem éri meg.

      Törlés
    2. Várhattál volna a kommenttel még pár percet.. :P 18500.. :)

      Törlés
  5. Épp ellenkezőleg, legjobb lett volna, ha 6 perccel a nyitás után beírom a bull csúzlira - ott volt a setup...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 16:52 ... 16:51 -s kommentre nem is tudtam volna reagálni, Zsolt Takácsnak szólt. :) aki szerint csorog lefelé a Dow Jones....

      Törlés
    2. Értem. Nem tudjuk bizonyossággal, mit tesz következő lépésben a piac, ezért nincs rossz ötlet, csak valószínűbb irány és kevésbé valószínű kimenet. Fontos ezért, hogy ne az ötleteket kereskedjük magukban, hanem az ötlet irányában már folyamatban lévő mozgásokat.

      Törlés
    3. Bandi, nem mintha Te nem ezt tennéd :)))

      Törlés
    4. Egyébként tényleg ez egy aranyköpés! :)
      Hihetetlen jó megfogalmazás 1 mondatban. El is teszem a többi közé.

      Törlés
    5. Fontos ezért, hogy ne az ötleteket kereskedjük magukban, hanem az ötlet irányában már folyamatban lévő mozgásokat.

      Törlés
    6. Stef, jól látod, te is látod, hogy mennyit számított ez egy olyan trédernél mint KisBandi, akinek alapvetően jó meglátásai voltak, de nem tudta igába fogni a hullámokat, amíg nem követte az elvet.
      This is a game changer, my friends!

      Törlés
  6. Hali mindenkinek!
    Jól gondolom hogy jun 24-től indulva az 5. Hullámban tartunk jelen pillanatban ami eddig egy záró diagonált formál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hahó, onnan 5 vagy karika c, aminek az utolsó alhulláma a karika, vagy zárójel v-ös lehet diagonál, de a június vége óta tartó emelkedés egészében nem tűnik diagonálnak.

      Ennél lényegesebb, hogy még mindig emelkedik, de vészesen meglassult. Majd ha alulról tesztelgeti a 2150-at akkor hiszek fordulatban, addig bull.

      Törlés
  7. Persze én sem a június ota tartó emelkedést látom diagonálnak. Kösz a megerősítést. Jól látom a dolgokat úgy néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ok. Szerettem volna tisztázni a félreérthető kérdést, ezért az aprólékos válasz...

      Törlés
  8. Hali!
    Érdekelne egy rövid helyzetjelentés. A volatilitás elég szokatlan volt számomra, ami össze is zavart. De meglátásom szerint az elmúlt 2 kereskedési napja (S&P500) egy impulzus volt, megnyúlt 3. hullámmal ami akár Készen is van. És innen illő lenne egy korrekció.
    Meglátás részetekről!?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magas trendszinten következett be fordulat, amit a pénteki kereskedés második fele, nagyjából 19 óra környéke óta láthatunk be. A csúcs jelölésére én magamnak egyelőre kint hagyom a nagy (B)-t. Szinte biztos, hogy nagy zárójeles, azaz középtávú fordulatot látunk. Mindegy, hogy az általam várt (C) vagy valami nagy 1-es hullám jön délnek, mindkettőt ugyanazon taktika mentén érdemes kereskedni, hasonlóan fognak ugyanis viselkedni. efelé még minimum 100 SPX pont van benne a pénteki zárótól.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. https://pbs.twimg.com/media/CsGypC-W8AAYX2s.jpg:large

      Törlés
  9. üdv Cimballi.
    Mi a véleményed a dax indexről?

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)