Az Elliott Wave International ajánlásával:

2018. február 7., szerda

Mikor van trendforduló?

Megfordult-e a részvénypiac? A kérdés így nem pontos. Én az 1 perces, 3 perces trendeket hajtom, ahol is 30-120 percenként következik be trendforduló. A heti, vagy a havi grafikont tekintve akár évek telhetnek el, mire látunk egyet.

Valami biztosan véget ért január 29-én. A kérdés az, hogy melyik a legnagyobb trendszint, ami fordult. Azonnal mutatom, hogy Elliott elvei szerint talán egy Minor szintű (arab számok szintjén bekövetkezett) trendfordulóról beszélünk, de előbb egy gondolat erejéig konkrét dátumokhoz kötődő minimumok segítségével keresek választ a kérdésre. A 2008-as minimum óta tartó emelkedés fordult esésbe? Nem hinném, nincs rá bizonyítékunk. 2011-re ugyanez a válaszom. További barkóba helyett inkább azt mondom ki nagy magabiztossággal, hogy a 2016. júliusában indult Középtávú (3)-as hullám ért véget és egy hozzá mérten arányos korrekció következik az előttünk álló hetekben.


A rajz szerint a zárójeles arab számokkal jelölt (itt piros) Intermediate szintű trend kezdett korrekcióba, azaz nem fordult, de nála egy szinttel lejjebb lévő 'Minor' már igen, az keményen bear. A Minor nagyjából a napos trendnek felel meg, vagyis a hetin még nem beszélhetünk fordulatról. Szaknyelven szólva, szerintem az ötödik hullám megnyúlás a harmadik ötödik hullámát érintette, azaz nem a teljes fő trend ötödik hullámát. Igen, ha tévedek, akkor bent van a végső csúcs és cudar világ jön.

Miért a hirtelen és mély esés? A zárójel piros (3)-as hullám ötödik hulláma megnyúlt és egy parabolát hozott létre. Azaz egy ostoba euforikus agyeldobást, ami nem "tiszteli" a racionális gondolkodás határait. Pl. az egész szerkezet arányos (3)-as pivot csúcsának jól megtette volna a Fibonacci 261.8-as szint 2780-nál, de a vevők csak száguldottak tovább. Közben az RSI naposon és hetesen is egészen abszurd 90-es értékeket vett fel. Ha ilyet látunk, akkor tudjuk, hogy az a későn érkező mohó versenyzőknek bizony fájni fog.

Január 22-én a nagy bull hangulatban jegyeztem meg valakinek, hogy azért aki ezen a napon befektet a Nasdaq-ba (értsd. a megfelelő alapba), annak közel 800 pont stop loss távolságot kell tartania. 800 Nasdaq pont pedig nem terem minden héten. Azóta az említett képzeletbeli stopot ki is szedte a piac: az ötödik hullámok végén az ilyen parabolák szinte mindig teljes retrace-t (visszavételt) kapnak. Az ilyen heveskedést mindig bünteti a piac. Mi a fenének 10%-nál több kockázatot felvállalni egy agyeldobós piacon?

Visszatérve a technikai oldalra. Az ötödik hullám megnyúlás jelenségét részletesen kifejtettem a "Ha túladott attól az még eső trend" című írásomban. Az az írás a ma felvetett kérdések háttértanulmánya. Különösen ajánlom onnan ezt az ábrát [link]. Itt a jobb szélső változatot tessék jól szemügyre venni, annak az inverz (emelkedő) változatát mutatja az élet éles egyenesben a fenti SPX ábrán.

Amikor egy piac RSI-je kiért a zöld fenntartható bull zóna fölé, amit az RSI panelen pirossal bekarikáztam, akkor a várható hozam már jóval alacsonyabb, mint a kockázat, amivel fizetnünk kell érte. Az ilyen túlságosan momentumos, azaz érzelmileg túlfűtött helyzetekből, vagy trendforduló következik, mert a tűz, mintegy beoltja saját magát, vagy
 • - váratlanul hirtelen,
 • - mély, az utolsó durva emelkedést 100%-ban visszahódító,
 • - leginkább zigzag formájú korrekció.
Azt hiszem ez megfelel a leírásnak. De ha nem lenne elég, akkor egy másik példának ajánlom a Bitcoin napos grafikonját lineáris nézetben...

27 megjegyzés:

 1. Üdv,

  Végre új bejegyzés. Köszönet!


  Két gyors kérdés:
  - az nem gond, hogy a (2) szinte minden tekintetben kisebb, mint az alárendelt trendszint 2?
  - gondolom felmerült, hogy a 2 lehetne (2) is. Ez miért került elvetésre?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A (2)-es azért nagyobb pontban és pár nappal tovább is tartott. Ráadásul önmagában is egy komplex flat korrekció, amire jön egy borzasztó erős (B helyett) X hullám és egy lassú zigzag. Ez nagyon atipikus lenne, hiszen akkor egy tovahaladó WXY flat-x-zigzag kombinációt látnánk. Flat-zigzag kombinációt azért épít a piac, mert pontban a flat nem volt elég mély, tehát mélységet szeretne. De ez a zigzag lefelé semmi új mélységet nem ad.

   Ráadásul, ha valami komplex építőelemmel indul, akkor a komplex elem után a szerkezet balról jobbra haladva egyszerűsödik. Ennek az elvnek ellent mondani látszik, hogy a 2-es jelölésű kontra mozgás túlságosan tagolt (szőrős).

   De legjobb, ha úgy vesszük, hogy semmi jelentősége a kérdés megválaszolásának. Mert mi van, ha azt a két korrekciót egybe egy nagy piros tovahaladó (2)-nek kezeled? Ugyanoda érsz, csak még nagyobb szükség van egy (4)-es pár kialakítására.

   Törlés
  2. Elnézést, félreérthető volt, amit írtam.
   Így gondolom: http://keptarhely.eu/view.php?file=20180208v00nnch69.png

   A kis kérdőjeles pont nekem inkább tűnik valami alárendelt negyedik hullámnak, mint önálló másodiknak. A föntebbi kérdés erre a verzióra vonatkozott, csak elfogalmaztam...

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnálom, hogy kitörölted, mert érdekes kérdés volt. Attól, hogy amit kérdezel én nem tartom valószínűnek, már volt rá precedens. Ha megnézed havin az 1987-es crach-ot, akkor az (is) hasonlít a mostani esésre... és simán felállt belőle a piac. Azokban az esetekben, amikor az ilyen parabola utáni éles esésekből tovább megy a trend, az már nem lesz eufória, az már inkább csatorna lesz.

   Törlés
  2. Más szóval a múlt héten "ritmusváltás" történt - azok kedvéért írtam ide, akik ismerik a szóhasználatot.

   Törlés
  3. Köszi a választ. Ami azt illeti elszégyeltem magam longosként zárás felé tartva a naív, végső reményekbe való kapaszkodásom miatt. Azért amíg ez a 2680-as szint el nem esik addig nem lépek.

   Törlés
 3. Szia, és a mostani 2725 nem invalidálta ezt a scenariot, a zigzag-t?! Kicsit magasnak tűnik nekem a mostani színt már.

  Band

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. storno. Úgy néz ki egyelőre az volt a top, legalábbis mára.

   Band

   Törlés
  2. Band, nem hagynám ennyiben a kérdésed. Egy következő bejegyzésben ezt fejtem ki, mert ott volt a grafikonon a válasz...

   Törlés
  3. Szia!

   A mai kellemes volatilitásos nap után, raksz be valami új grafikont?! Számolni próbálom, hogy egy nagyobb felfelé futás 2800 irányába még belefér az időtávba, vagy csak valami szűkebb sávozásra van idő.

   /Band

   Törlés
 4. Szia Laci!
  Ha viszont a mostani csúcs az (5)-ös, akkor az esés az 2016. elejei szintekre jöhet vissza, igaz? Persze több kanyarban nyilván.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Ákos, ha (5)-ös akkor karika 5 és V is egyben és a 2007-es csúccsal átfedésbe kell kerülnie, de arra hogy ez lenne a helyzet, még semmi bizonyítékunk sincsen. Sok hónapnak kell eltelnie, mire egy olyan bear bázis épül, amiből jöhet akkora letörés.

   Törlés
 5. Szia Laci,
  Örülök én is, hogy újra itt vagy.
  Az 5-ös hullám megnyúlásakor nem lehett volna 1-2 1-2 1-2-kel indulni.. és lezárni ugyanennyi 4-5-el. Az ábrázolásodban a 3-as hullám lett a legkisebb.. persze lehet az [1]-es csúcsot egyel lejjebb vinni és akkor egy tovahaladó flattel indulunk.. mindegy, ez csak szőrözés egy kicsit..

  viszont a piros (4)/A már most megcsinálta a fibo 38.2-t. Ha meredek ZZ-t tételezünk fel a feltételezett 4-esünk lemehet fibo 50 alá is. Meddig engednéd fibo szinten ezt a 4-est, hogy tartsd a mellékelt elképzelésed?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Halihó, nem zártam le 4-5 sorozattal, mert egyre kisebbek voltak a korrekciók, ami arra utal, hogy minden alacsonyabb trendszint cipelte a szülő hullám tulajdonságait. Tehát a kis [v]-ös is megnyúlt.

   Tovahaladó flat kérdésre feljebb válaszoltam.

   Ha a kis hármas tartod legrövidebbnek, akkor nem ugyanazt a grafikont nézzük - ez itt a hivatalos kalkulált SP500. [i]-es hullám 2490.73-2329.25 = 161.48 pont, míg a [iii]-as 2596.87-2417.45 = 179.42
   Ami közel azonos, de a harmadik mégiscsak hosszabb... és azt is tudjuk, hogy a két meg nem nyúlt hullám közel azonos méretű általában.

   A meddig engedem az "A" hullámot: az A az készen volt, amikor rajzoltam, majd egy következő bejegyzésben kibontom a belső szerkezetét - ott is megnyúlt ötös van. A négyes cél ott van a grafikonon, jelöltem, hogy oda tart, ahonnan a megnyúlás elindult.

   Törlés
 6. Csodás ez a mai merülés.. full short célárig..

  totem

  VálaszTörlés
 7. Szia,

  Nézegetem a ma kialakult chartot, és egy emelkedő csatorna kezd kialakulni, és egy eső is, ami pont 2750 körül keresztezné egymást. Úgy számoltam, még reggel hogy holnap folytatódik az esés a céltartomány felé, de valahogy most nagyobb esélyt látok a ma esti kép alapján még egy akár 2750-be mutató körnek... Te Laci, hogy látod?!

  Totem

  VálaszTörlés
 8. Üdv

  A piacok minden előzmény nélkül és szinte semmi hír vagy én nem tudok róla mert nem olvasom őket meg van az elképzelésem tavaly ősz óta és ez alapján kereskedem lehet nem oké de eddig a DAX hozza a formát. Egy kérdésem van elképzelhető a 10000 körüli cél ár A hullám végének?
  http://keptarhely.eu/view.php?file=20180209v00nbl018.png

  kappa

  VálaszTörlés
 9. *** Úgy néz ki ez sem jött be. (-lola)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mire mondod hetes grafikon kis öreg ha gondolod ki csomagolom neked naposra, sőt benne van egy fel menő B új csúcsra, különben lazán longolom már 12200-tól mivel naposon ez van.

   kappa

   Törlés
  2. Gyors c levinnè A hoz ami a 10k környéki àr lenne azután mehetnénk föl amíg ki nem derül mit okoz europaba a kínai buntetővàm..

   Törlés
 10. egy bullish számozás dow Jones indexre

  http://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/f4bb7fd7-00f1-466e-af4a-bba889fd2405

  VálaszTörlés
 11. dollár index hetes kép

  http://content.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/7669deec-5ceb-41a4-9f50-77c499c144ee/dodo%20index.JPG

  VálaszTörlés
 12. Szia cimballi..
  Sp500 ban van egy elképzelésem... A hullám volt a februári alj.,aminek B hulláma 2802 pont körül volt és 5 hullám ment addig fel.. most gyakorlatilag C megy dèlnek..
  Amíg ki nem veszi a 2802 pontot mert abban az esetben új csúcsra tud menni..

  Megerősítenél benne mik azok a pontok amikre érdemes figyelni

  VálaszTörlés
 13. Szia Cimbali
  Szeretném segítségedet kérni ,vagy bárki aki itt van .
  Amerikai meg bízható bróker céget keresek ,ESMA miatt .Egyszer Cimbali írta ,hogy ő neki hol van számlája .Tudnátok ajánlani nekem.előre is köszönöm .
  Üdv
  ber

  VálaszTörlés
 14. Sziasztok
  USA kereskedési felület érdekelne valaki tud ajánlani, CFD .Előre is köszi

  VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (17) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)