AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2010. szeptember 19., vasárnap

Viszonyítási alap

-- Egy kitekintés a szentimentre --

Ma a szentiment-indikátorokról szóló mondandómat rendezgettem az októberi tréningprogramba, ami annyira aktuális üzenetet hordoz a mostani piac szituációra vonatkozóan, hogy elhatároztam összeütök belőle egy postot is.

Többször szóba kerültek a januári és az áprilisi csúcsnál bizonyos statisztikai adatok, illetve indikátorok, amelyek egy évtizedre, vagy még annál is távolabbra visszatekintve sem értek el olyan optimista értékeket, mint az említett két fordulat előtt. Nos, itt vagyunk bő négy hónappal később egy flash crash túlsó oldalán, kb. 6%-ra az áprilisi tetőtől és némelyik indikátor nagyobb túlvettséget mutat, mint tavasszal.

Mégis, kontextusba helyezve, a hosszabb távú számozást értelmezve ez egyáltalán nem bullish jelzés, hanem inkább az akarásról és az erőlködésről szól.

Bull market idején el kell felejteni a túlvett szót, olyankor ugyanis ezzel a jelzővel felcímkézett trendszakaszok adják a legtöbb profitot, hiszen az emelkedés legerősebb stádiumában a piac képes tartósan a túlvett zónában tartózkodni. Most a bessz idején viszont egy új csúcson lévő indikátor egy (esetleges) lényegesen alacsonyabb tetőnél azt jelenti, hogy a bikáknak iszonyat mennyiségű energiát kell felhasználnia az emelkedéshez, vagyis még egy "lower-high" kiküzdéséhez is. Azaz, ha innen fordulat következne, akkor a kialakuló divergencia óriási probléma lenne a bikák számára. A szakirodalomban ezt magasabb indikátor csúcs divergenciának nevezik, lévén az ár nem megy új csúcsra, míg a mutató igen. Jelentése: a lefelé tartó trend folytatódik.

Az ilyen divergenciák vezetnek a "túl sokan a kijáratnál" tumultusokhoz, ha érted, Kedves Olvasó, mire szeretnék kilyukadni...

Anélkül, hogy hosszasan belemennék olyan indikátorok bemutatásába, melyeket talán kevesen ismernek, inkább a szentiment-felmérések példáján mutatom meg, konkrétan miként következtessünk ezekből az adatokból. Az április 26-i csúcs előtt az AAII szentiment bullish befektetői maximuma 48,48% volt, míg a héten 50,89-en tanyázik ugyanez az érték. Vagyis még több felfelé spekuláló csordatag kellett ahhoz, hogy a mostani 1.131-ig eljussunk, mint amennyi áprilisban az 1.220-hoz. A medvék aránya valami elképesztően alacsony, mindössze 24,26%, amelynél kisebb értéket legközelebb csak 2007-ben találunk.

Az év első negyedévéhez képest több a rossz hír, azaz a gazdaság fundamentálisan is kezdi lekövetni a tőzsde áprilisban indult esését. Például az elliottos körökben régóta sokat emlegetett gyorsuló deflációs spirál teljes tagadása helyett, újabban még a FED illetékesei is nyilatkozgatnak a veszélyről. Pedig eddig az infláció volt a leküzdeni vágyott legfőbb ellenség. Persze jellemző az árfolyamokra, hogy amióta nehézségekről, "elhúzódó" kilábalásról beszélnek az elnökök és az államfők, azóta már csak oldalazgat a piac és nincs folytatás az esésben. Még az is lehet, hogy bullish, hogy az arányaiban növekvő számú rossz hír ellenére ki tudott tartani a piac az 1.040-1.130 zónában?
Én tudom, hogy sokak fejében megfogant már ez a gondolat, de ne legyünk ennyire naivak! Egyszerűen csak megvolt az esés első szakasza, amelynek a végén olyanok is csatlakoztak a shortos táborba, akiket kizárólag a hírek követése, és/vagy mások figyelése és nem a módszereik vittek short pozícióba. Őket ez az emelkedés, amely a trend tagadásáról szól - akárcsak minden második hullám - hivatott kiszorítani a pozíciójukból.

A jelenlegi emelkedésnek nem lesz már hosszú folytatása, mert a folytatáshoz nincs több kitartó, permanens medve. Másképp fogalmazva, akkor várhatnánk a 2009 márciusa óta indult emelkedés folytatását, ha a piac nem az augusztusi 1.130-as érték körül téblábolna alacsony forgalommal és extra-bullish szentiment értékekkel, hanem az április 26-i 1.220-at ostromolná az akkorinál magasabb medve aránnyal, azaz a felületes szemlélő számára pesszimista konstellációval. Akkor ugyanis még lenne üzemanyag a tankban, főleg ha a forgalom egyenletes és legalább közepes mértékű lenne.

Egyébként ha valaki nem szeretné, nem kell ilyen véleménykikérdezős, homályos felmérésekre hagyatkoznia. Nézzen rá a forgalomra; a növekedése mindig az eső napokhoz kötödik, a visszaesése pedig az emelkedésekhez. Íme, egy egyszerű SPY napi grafikonon az OBV szépen mutatja, hogy július eleji minimum óta is disztribúció folyik:

Mi zajlik akkor hát a fejekben? Igen sokan beláttuk, a problémák nem oldódtak meg, a hitelválság még nem ér(hetet)t véget. Elég sokan ahhoz, hogy a 2009-es mélypontról elindult emelkedő fázis befejeződjön (ez ténykérdés, mert azóta napokban a leghosszabb és pontban a legmélyebb esést éljük), de nem elegen a kritikus szinteket letörő pesszimista pánikhoz.

Más szavakkal, a pesszimizmus, a negatív társadalmi hangulat visszatért, de még nem teljes erővel. Volt egy találó megfogalmazás úgy tíz napja a "Why We are a Long Way from a Major Stock Market Low" című EWI cikkben, amit be sem linkelek, mert az egészet nem éri meg elolvasni, inkább csak idézem az idevágó két mondatot:
"A globális hangulat sokat romlott a 2000-es, majd 2007-es rekord szintek óta, de még mindig magasan áll.
A legtöbben azt hiszik, hogy a társadalom tele van aggodalommal, pedig nem. Azért tűnhet csak így, mert az emberek az optimizmus 300 évre visszatekintve legmagasabb extrém értékét használják viszonyítási alapként."

51 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon röviden lefordítva készen áll a szerkezet, hogy egy kicsi szikrától belobbanjon és minden korábbinál nagyobbat szóljon egy elképesztő Minor 3-as hullámban kiteljesedve, ami elsöpör mindent?
    A kérdés mikor és mi lesz az a szikra?

    ad

    VálaszTörlés
  2. http://money.cnn.com/2010/09/19/markets/sunday_lookahead/index.htm
    A szikra, amelyik lángot lobbant? Ha igaz az elv, hogy a szentiment szerkezet készen van, akkor ez lehet egy szép szikra, lássuk mit mond a piac, izgalmas hétnek nézünk elébe.

    T.I

    VálaszTörlés
  3. A legutóbbi hónapban az utóbbi 10 év legrosszabb lakáspiaci adatai láttak napvilágot és a reakció Dowon 120 pontos eséske aztán napokig tartó oldalazás volt. Igaz, hogy akkor a macik voltak 49,47%-ban, de azért ehhez képest is elég elenyésző volt a reakció. Bár a hírek ismertető jele, hogy bármire rá lehet sütni bármit, hogy a helyzet nem szar csak kaka és látszólag teljesen logikátlan reakció is jöhet, én nem hinném, hogy a lakáspiac fogja megrengetni a földet.
    Tom

    VálaszTörlés
  4. Tom, az lenne az igazi, ha nem lenne semmi extrém rossz hír, hanem egy viszonylag semleges hetünk lenne és ennek ellenére bekövetkezne a fordulat. Az igazi, jófajta eséshez nem kellenek a hírek, hanem maximum csak később követik a mozgást. Az lenne a jó, ha a szentiment tankot nem ürítené ki semmi negatív hír.

    VálaszTörlés
  5. HI!
    Érdekes a szitu,mert a rések alapján még a kimerülési hiányzik,ami kb: 1138-1145 közé tehető.Tehát ez alapján még "ki kell törnie" úgy kb 1050 ig legalább ,és csak onnan várható fordulat.Hogy valóban így lesz e nem tudom,de az alakzat elméletileg csak így fejeződhetne be.Ez azonban felvett további kérdéseket.

    VálaszTörlés
  6. Kedves nevtelen!

    Azert varjuk ki a veget, ne itelj tul gyorsan: Ahogy Tevje baratunk szokta volt mondani: a jo hir megvar a rossz meg nem szalad el. tehat ki kell varni a nap veget.

    Udv
    Alex

    VálaszTörlés
  7. if you see a short seller give him/her a hug and adjust your stops higher.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    A jóslatod bevált, milyen további kérdéseket vet fel a helyzet?
    Hogy látod meddig mehetünk fel?
    Cimballi és a többiek heteket, ha nem hónapokat vártak, hogy elérje az SP a 1141-es szintet, most elérte...

    Zoltán

    VálaszTörlés
  10. Kedves Alex!

    Nem rosszmájú volt a megjegyzés.
    És igen, estére az utat is bejárta...

    B.

    VálaszTörlés
  11. Kedves B.

    En Kiwi beszolasara reagaltam, de kozben toroltek, igy ugy tunik, hogy Neked szol a hozzaszolasom.

    Nem is szolhatok hozza, mert ugy lett, ahogy irtad. Es abban is egyetertek Veled, hogy azert meg ne temessuk a dolgot. Ma attortek szintek. No es?! Aki ma megorzi a nyugodsagat es talan nem csukja esz nelkul a shortpozicioit, holnap napsutesre ebredhet.

    VálaszTörlés
  12. Szia!

    Mea Culpa!
    Igen, egyet értek!
    Írország a héten kötvényt bocsát ki, lehet le sem jegyzik. Holnap lakásadatok, csütörtökön szintén.
    Ennek semmi értelme, hacsak az nem, hogy minden készen áll az esésre, ezzel az emelkedéssel a régen várt retrace zónába került az index.
    Egy év múlva senki sem fog emlékezni erre vajúdásra csak arra, hogy Elliotnak igaza volt.

    b.

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  14. Nyílt levél az Olvasóknak!

    A néha kétségbeesett "most mi a helyzet?" hozzászólásokból, az látszik, hogy sokan ülhetnek rossz ütemben nyitott short pozícióban, annak ellenére, hogy az Elliott-pakliban és a blog előrejelzésében ott szerepelt a nagyobb 'c' hullám, mint erős eshetőség. Ezért ismétlem meg az eset kapcsán most kézzelfogható tanulságot: Elliott elvei szerint 'c', 3., és megnyúló 5. hullám azok a helyzetek, amelyekkel szemben soha nem tartunk pozíciót. A 'c'-nek ráadásul az a különleges pszichológiai problémája, hogy tudjuk róla, countertrend rally, emiatt nehéz elengedni a veszteségbe fordult pozíciót, mondván, "ma-holnap úgyis fordul". Viszont nem véletlen, hogy fanyar humorral azt tartják, úgy lehet megállapítani a "c" hosszát, hogy "amíg a letéted tart +1 pont / vagy +negyed óra".

    Egy 'c' hullám megnyúlhat, vagy egy X-hullámba mehet át, amitől a korrekció az egyes hullám területén belül maradva, jóformán bármeddig elhúzódhat. Ezért nem szabad, beragadni. Ezt gondolják át, kérem, akik ebben a cipőben járnak és akkor a mostani hiba nem volt hiába.

    Mindettől függetlenül nem érzem fairnek, ahogy beszólogatnak a blog olvasóinak, vagy a blognak, vagy néhányan egymásnak. Ennek semmi értelme.

    Mondom, miért. Akiben ilyen erős ellenszenvet, negatív (vagy pozitív) érzelmeket vált ki bármilyen, a piacokkal kapcsolatos vélemény, elemzés, vagy előrejelzés az nem tud úgy uralkodni magán, nem képes olyan fegyelmezettségre, mint ami a sikeres kereskedéshez kell.

    Én is szoktam viccelődni, élcelődni a csordaszellem egyes megnyilvánulásain, de itt ebben az esetben úgy érzem, dühödt "csak azért is megmondom" beszólogatásról van szó, ami nem a szükséges, kiegyensúlyozott magabiztosság, hanem a gyengeség jele.

    Arra kérem, az Elliott módszerét kicsit is komolyan értő / vevő / alkalmazó közönséget, semmiképp sem vegye figyelembe azokat a megnyilvánulásokat, amelyek a felfokozott érzelmi töltetük miatt esetleg rossz döntésekre (értsd. reváns-kereskedésre) ösztönözhetnek.

    Nem fejtettem ki korábban ilyen részletességgel, de ez az egyik ok, amiért igyekszem a moderálást fenntartani.

    VálaszTörlés
  15. Szia Cimballi!

    A segítségedet szeretném kérni, a korrekciók esetében azt hiszem valamit nem jól értek.
    A kérdés az, hogy a különböző korrektív alakzatok belső szerkezete (leading diagonal, endig diagonal, zig-zag, 3-3-3-3-3, 5-3-5, 3-3-5 stb.), alacsonyabb hullám szinten, megfeleltethető e 1-2-3-4-5-a-b-c hullámszerkezettel, vagy egybeesés lehetséges, de nem törvényszerű, esetleg kizáró?

    Nagyon köszönöm!

    ad

    VálaszTörlés
  16. Üdv Cimbi!

    Az usd/huf árfolyammal kapcsolatban a következő a feltevésem: a 242-es csúcsot követően egy a-b-c korrekció indult el, ez talán a mai nappal lehetne késszé nyílvánítani, ha kicsit 208.8 alá szúrna az árfolyam. Releváns lehet-e ez a feltevésem? (mert ez esetben 250-közelében húzódik a célár meglátásom szerint)

    Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  17. Ad, ez törvényszerű.
    Ha van például egy zigzag korrekciód, akkor a zigzag trendszintjén az alakzat iránya a meghatározó, tehát az alacsonyabb szinten a zigzag haladási irányába mutat az 1-2-3-4-5.

    VálaszTörlés
  18. Közben az alászúrás megtörtént. Kérdés kész van-e az alakzat?!

    Szabolcs (az előbb a nevem lemaradt)

    VálaszTörlés
  19. Szabolcs, most már más is kérdés, nevezetesen, hogy milyen szerkezetű emelkedés következik. Ha fel hármas szerkezetet tapasztalunk, tehát ezekben a percekben valamilyen szintű apró 'a' hullám ér véget intraday északnak, akkor a bejegyzésemben nem volt igazam, és az átfedés, ami miatt korrektívnek minősítettem az esést valójában egy leading diagonal (LD) nyomán jött létre. Ilyenkor azért bizonytalanodom el, mert az LD egy elég ingatag alakzat a korrekció és a trend határán.
    Megerősítés kell valamelyik változatnak.

    VálaszTörlés
  20. Vagy, te ezt a forintra írtad? Oh, én meg az SPX-ről beszélek.

    VálaszTörlés
  21. Szabolcs, igen az USDHUF-ot lehet így értelmezni, a mai nappal a 'c' 61,8%-a az a-nak. A c aláment a-nak, ez is jó. Viszont a dupla zigzag értelmezést sem vetném el, ami vagy itt ér véget, vagy még úgy egy hónap szenvedés után egy új mélyponttal.

    VálaszTörlés
  22. Sziasztok!

    Ez egy 2008-as cikk, akkor tragikusnak éreztem és nem hittem benne, 2 év telt el és bekerült a köztudatba, tudjuk, hogyan nőt az államok adóssága, a kockázati feláruk (CDS), de mi van mögötte. Elliot hullámaival ismerkedve Minor 3 elsöprő lendületének víziója sokszor eszembe juttatja, mint reálgazdasági háttér, annál is inkább, mert egyre gyakrabban jelenik meg a sajtóban mostanában.
    Érdekes olvasmány.

    http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2008/04/09/soros_sorsa_soron_tokeletes_vihar_kozeleg_a_penzugyi_piacokon/
    Ha valaki többre vágyik, anno több cikk is megjelent a témában.

    Ad

    Ha szerintetek nagyon nem illik ide, megkérem Cimballit törölje.

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm Cimbi!

    Igazából, ha az volt a célod a blog létrehozásával, hogy az alapokra tanítsd az Elliott iránt érdeklődőket, nálam ez célbatalált. Gyerekes módon örülök a felfedezésem helyességének! : )) (usd long próba indult:)

    Szabolcs

    VálaszTörlés
  24. Szabolcs, egyre többen olvastok jó dolgokat a grafikonokból, aminek örülök. Köszönöm a támogatást.
    Viszont még ne örülj túlságosan, mert ha második próbálkozásra sem zárja be a rést, akkor még lehet, hogy új belépési pont után kell nézned.

    Lesz még több elmélet is itt a blogban, de most nagyon a tréningprogramra és a tizennégy résztvevőre összpontosítok.

    VálaszTörlés
  25. Alex

    Olvastam mas portalokon, hogy sokan a 2009 marciusa ota tarto novekedest (2010 aprilisaig), mint impulsziv 5 hullamot szamoljak. Erre alapozva azt allitjak, hogy a mostani emelkedes azert megalapozott, mert az o szamozasukban az aprilisi csucs (DOW JONES) nem a 2 szamozast kapja, hanem A vagy 1.

    Amennyiben A, akkor a 2009 marciusi alj lehet szamozni 1 essel, mint azt ahogy az EWIsek most is szamozzak, de akkor az aprilis ota tarto csokkenes csak a B hullam volt es most mehet felfele a C, ami az aprilisi csucs fele is viheti az indexeket.

    Amennyiben az 2010 aprilisi csucs pedig 1, akkor meg ami most tortenik az a 3 hullam felfele.

    Azert irom ezt, mert vannak Elliotot hasznalok, akik igy szamozzak a torteneseket. Szoval a kerdesem az, hogy van valami eros erv az mellett, hogy a 2009 marciusa ota tarto hullam felfele ami vizualisan egy 3 hullam fel es ketto le (tehat impulsziv) szerkezetet mutat az megiscsak korrektiv volt es nem impulsziv?

    VálaszTörlés
  26. üdv ALEX

    ITT már mindenki számoz de a tutit senki nem tudja persze hogy ki mehetnek az indexek az áprilisi csúcsig sőt még föléje is. Mikor cimballitól kérdeztem 1000pont S@P magasságba azt mondta ez lehetetlen. Ezt PERSZE egy fordított-fej váll alátámasztotta most már nem is sok hiányzik.Én már egy dologba bízom egy egészséges korrekciónak lenni kell hiszen 1hónapja emelkedés van. A héten minden kép jön a lefele korrekció én ezt figyelem hogyan alakul majd.

    üdv

    VálaszTörlés
  27. Alex:

    Koszi a valaszt.

    Meg van egy alternativa: a 2009. marcius ota tarto emelkedes impulziv es 2010. januarjaban ert veget a 3 hullam es a 2010. aprilisi csucs B es januar ota a tortentek csak egy expandet falt alakzatban korrigaltak a 2009. marcius ota tarto impulziv hullamokat. Ez a korrekcio legutobb veget ert es most megy felfele a 5. hullam.

    Ugy tunik, hogy a 2009 marciusatol 2010 januarjaig esetleg aprilisag tarto emelkedes itt a kardinalis. Ha korrektiv volt, akkor csak ido kerdese es jon a nagy eses lefele. De ha impulziv volt, akkor lesznek itt meg meglepetesek.

    VálaszTörlés
  28. Alex:

    Van meg egy alternativa, de azt viccnek irom, pedig lehet, hogy nem is vicc.

    A legjobb jele annak, hogy tenyleg jon a korrekcio az a sok bizonytalansag, ami az utobbi idoben feltunt, beleertve engemet is. Egyszeruen mar elfaradtunk a korrekcio varasban es az eddig erosnek hit mentalis vedmuveinken repedesek keletkeztek. talan ez a legjobb jele annak, hogy a piac egy extrem helyzetben van, ha mar a megrogzott medvek is bikakkal almodnak. :-)

    VálaszTörlés
  29. üdv alex

    Ezzel a hozzászólással egyet értek hiszen minden medve egy erős fordulatot vár és kezdenek fáradni többek között én is és lehet hogy egy lassú lecsorgás lesz egyik nap plusz a másik nap minusz és 1-2 hónap múlva azt vesszük észre hogy az S@P már 1000ponton áll, mi a garancia hogy egy erős fordulattal megy végbe az esés???

    üdv

    VálaszTörlés
  30. Alex

    Sziasztok!

    Garancia soha semmire sincs, csak valoszinuseg van. Az egyetlen tampont az, hogyha helyes a szamozas es tenyleg jon a 3. hullam lefele, az az esetk donto reszeben a legerosebb, legvadabb es leghosszabb hullam. Szoval a legnagyobb valoszinusege annak van, hogy eros fordulattal fog vegbemenni a dolog.

    VálaszTörlés
  31. Alex, gondolom 5 fel és 3 le változatról szeretnél hallani. Ebben a két bejegyzésben szinte csak ezzel foglalkoztam, hátha ez segít (vagy csak bizonytalanná tesz)
    :)

    http://myelliott.blogspot.com/2010/04/hol-bujkal-medve.html
    http://myelliott.blogspot.com/2010/05/hol-bujkal-nagy-medve-ii-resz.html

    VálaszTörlés
  32. Alex:
    Szia Cimballi!

    Igen, koszi a linkeket.

    Ha mar itt vagyunk: a NYSE 4X ben a mai beirast azzal fejezed be, hogy kezdhetjuk epiteni a shortokat.

    Legyszi ird le, hogy Te hogyan csinalod. Hogy van ez a short epites dolog?

    Koszi

    VálaszTörlés
  33. Alex, az elliottos elemzés alapján mostantól van esélye egy shortnak talpon maradni, akár napon túl. Az építkezés nem jelent mást, mint hogy az intraday short jelzésekre nem(csak) skalp stratégiával érdemes tekinteni, hanem tartani, növelni az újabb és újabb belépési jelzéseknél, amit egyébként a saját technikai módszered ad.
    Eddig ha napon belül felbukkant egy jelzést, akkor azzal szemben legfeljebb 20-30-40 Dow pontos profit "elvárásaink" lehettek, most ezt a kitételt módosítja a jelenlegi értelmezés.

    VálaszTörlés
  34. Ahoi!

    Ha van egy kis szabadidőtök, mit szóltok ehhez az AUD/USD és EUR/USD értelmezéshez? Az aussie-n mondjuk nem látom át a "nagyobb képet", de kíváncsi lennék ti mit várnátok az elkövetkezendő hetekben.

    http://img820.imageshack.us/img820/9360/audusdh41002.png

    http://img844.imageshack.us/img844/6484/eurusdh41002.png

    VálaszTörlés
  35. Ja igen és még annyi kérdésem lenne pl az eur/usd-re ránézve, hogy hol van az a pont amikor úgy döntötök, hogy a megnyúlást megnyúlt egyesként, hármasként vagy ötösként fogjátok fel. Tehát konkrétan én alapból megnyúlt hármasnak kezdtem számozni eur/usd-n a mostani extensiont, el lehet e már vetni valamelyiket a háromból? Vagy tök mindegy, mert ha ezt zigzagnek veszem akkor valszeg elérjük az C=A relációt és a célt az már nem befolyásolja (a nevezetesebb C/A Fibo relációkat 1 alatt már meghaladtuk). Vagy ha ez nem a aminek én gondolom mik a legvalószínűbb lehetőségek a mostani szituációra?

    Utolsó kérdésem, hogy ha egy megnyúlást kezdtek el számozni mennyire veszitek szigorúan, hogy ne legyenek átfedések a hullámok között? Tehát csak azonos hullámszinteken nézitek, hogy ne legyen átfedés, vagy úgy egészében törekedtek rá, hogy a három szinten ne történjen ilyen.
    Cimballi korábbi 5/5 bejegyzésében láttam, hogy alacsonyabb hullámszintek között többszörös átfedés is volt, azért kérdem.

    Bocs a sok kérdésért, előre is köszi a válaszokat.

    VálaszTörlés
  36. Szia Wb4XPr0! Az EURUSD-ben jól gondolkodsz az A=C viszonnyal kapcsolatban, de nem feltétlenül tudja majd elérni, mert ha ebben a pillanatban megszámolod, akkor azt látod, hogy 13 hullámunk van felfelé, tehát ha nem keresem, mi nyúlt meg, akkor mondhatom azt, hogy készen áll a C impulzusa. A=C-hez itt szerintem kellene a 17 hullám, ami még egy hét legalább.
    Persze a B pontodról felfelé ott az egyesen belül én egy 1-2 I-II-t látok a te jelölésedet alkalmazva, tehát ahová az 1-est írtad, ott már az I-es van. Háromszor volt 1-2, tehát háromszor kell tudni 4-5-öt számozni a komplett alakzathoz, ami most éppen megvan.
    A megnyúlás sekély retracekről és kevés átfedésről szól az alakzat közepén. Az elején az 1-2-k és a végén a 4-5-ök inkább átfedésbe kerülnek.

    VálaszTörlés
  37. Szia!

    Nagyon köszönöm a válaszod, az 1-2 I-II résszel egyetértek, nem volt túl egzakt dolog két szemre is elhatárolható hullámot egy kalap alá venni. Így egyelőre én is az ötödik tetőt várom akkor, aztán meglátjuk. Még egyszer köszi!

    VálaszTörlés
  38. Sziasztok! eur/usd ben nekem is amúgy a fent emlegetett ominózus rész okozta a legtöbb fejfájást főleg azért mert a B-1 szakasz belső szerkezete nem túl impulzív... amúgy itt az én verzióm:

    http://kepfeltoltes.hu/view/101004/eurusdelliott_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    remélem jó lesz a link... Hogy a megnyúlások számozása helyes e szerintem mindegy a lényeg a 13 hullám esetleges megléte...

    VálaszTörlés
  39. kezd beigazolódni az e/u c hullám befejeződése. nyitás óta tankönyvszerűen indulnak a kis 5 perces impulzusok lefelé. egy fokkal feljebb nálam harmadiknál tartunk. Remélem nem veszítem el a fonalat a korrekcióban mert akkor c nél shortolom.

    http://kepfeltoltes.hu/view/101004/eurusdelliott_m5_1_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    VálaszTörlés
  40. Sose volt még ilyen erős 3 hete az eur/usd-nek mint a legutóbbiak. Ezért nem tartom valószínűnek, hogy csak úgy pikk-pakk véget érjen a december-június közötti esés korrekciója. Amennyiben visszük át a korábban számozott csúcsokat, úgy én is nyitogatom a shortokat, de ha ránézek a chartra én semmi jelét nem látom annak, hogy véget ért volna az emelkedő szakasz.

    VálaszTörlés
  41. Azt persze én is látom, hogy kezdünk extrém túlvett zónába érni, és ránk férne egy korrekció, így nem akarok az esés ellen beszélni, de szerintem ez még nem "az" a C.

    VálaszTörlés
  42. no igen ez órákon belül kiderül ha a feltételezett c fölé megyünk akkor borul a számozásom és csak egy zigzagot néztem be :D

    Mondjuk elég annyi is hogy az én "kék egyesem" fölé menjen.

    VálaszTörlés
  43. Na persze mint a szappanoperában a legérdekesebb résznén fogja magát és beoldalaz :P

    VálaszTörlés
  44. Na és most mit gondoltok az eur/usd-ről? Van most bárkinek épkézláb ötlete a számozást illetően? Ugyan már nagyon közel vagyunk az A=C egyenlőséghez, mégis inkább egy korrekciós, majd egy újabb, egyben utolsó lökéshullámot várok fölfelé. Egyrészt ezt a mostanit nem tudom utolsónak számozni, másrészt az RSI és MACD hosszú idő után először nem mutat negatív divergenciát (az előző 3 hullámban sorozatban az volt) és én az ötödik hullámhoz megerősítésként szívesen látnám az újabb bear-divit:)

    VálaszTörlés
  45. Alex:

    Cimballi irta:
    " Reálisan a rövid távon bearish-verzió preferenciám Bernanke beszédjét követő 1-2 órán át él. ... Erre kellene beindulnia egy utolsó shortos menekülésnek, ami szerdai maximum fölé vinné a piacot, de SPX 1.192,5-ön belül, azután azonnali fordulat. Ha nem ez történik, akkor a pánikomat ;) azzal vezetem le, ... "

    Cimballi az nem veletlenul jol jel, hogy mar az olyan megrogzott medvek is feladjak, mint Te? A masodik hullam Elliott szerint akkor dol meg, ha tulepi a most egyesnek szamozott kiindulopontjat. Az pedig nem 1.192,5-on van! Mi ez a kapkodas akkor? Az erzelmek? Ha meg mar nincs medve a tulso parton, nem akkor kene jonnie megis a zuhanasnak?

    VálaszTörlés
  46. "Addig nem kavarok bele az eddig következetesen képviselt átfogó képbe."

    Hat ne is!!! :-) Az egesz koncepcio annyira erdekes (az 1999 ota tarto csucskepzo folyamatok, Head and Sholders alakzat stb.), hogy szerintem nem elegedhetunk meg egy szimpla most ujra bikapiac van sztorival.

    Abban nem lenne semmifele muveszi erzek. Szoval en mig a 2. hullam nem novi tul az 1.-nek szamozott kiindulopontjat nem is akarok hallani semmifele mas alternativakat! :-D

    VálaszTörlés
  47. Alex irta:

    Szia Cimballi!

    Sajnos, mas hely hijan ide irom a kerdeseim a NYSE 4X-hez.

    Cimballi irja: " ... ugyanakkor viszont a viszonylag sekély retrace miatt nem lehet valamilyen szintű második hullám, azaz befejezett korrekció egy bull trendben. " Kerlek ezt fejtsd ki bovebben. Neztem az EWI-s konyvet es ott nem talaltam (lehet, hogy elneztem) utalast arra nezve, hogy a 2. hullam nem lehet 38,2%.

    Az alternativa kapcsan ezt irod:" Magam egészen 2009 márciusáig visszanyúltam és erre gondoltam:" Es egy zigzag alternativat adsz meg. A kerdesem viszont akkor ez. Az EWI-s konyvben az A hullam formaja az impulse, diagonal. Ha az alternativ szamozas helyes es a 2009 marcius ota tarto emelkedes megsem korrekcio, hanem 5 hullam felfele (impulse), akkor honnan tudhatjuk, hogy 2009 marciusa ota tarto emelkedes nem-e egy uj bullmarket kezdete? A szamozas abban az esetben nem A lenne, hanem az aprilisi csucs lenne I es a 1010 -es melypont a II. Esetleg lehet meg b is (januar a 3 hullam es az utanna kovetkezo formacio csak egy expanded flat, ahol az aprilis csucs a b). Ebben az esetben a c volna a 1010 es az azota tarto dolog egy ujabb impulse (az 5. hullam felfele).

    VálaszTörlés
  48. Alex, mindkét kérdés komoly előtanulmányokra utal, úgyhogy gratulálok.
    B hullám és retrace: azt hiszem, nincs benne a könyvben, de ha egy ilyen szituációt látunk, akkor felmerül bennünk a 1-2 és az A-B lehetősége. Eddig evidens. Az egyik jele a B hullámnak, hogy sekély a retrace, ha ilyet látunk, az elsődleges értelmezés a korrektív zigzag lesz és ezzel szinte mindig igazunk van, főleg indexeknél. Ez egy praktikus fogás, amit alkalmazok és igyekszem továbbadni, a tréningeken. A másik jele, hogy menet közben nem tudod minek számozni - értelmetlen. Hányszor kezdtem neki a sok alternatíva mérlegelésének és bosszankodtam miatta, amire meg is kaptam, hogy bugyuta vagyok és a flash-crash-re való hivatkozással leplezem a bénaságomat.

    "A" hullám impulzus a zigzag-ben? igen annak kell lennie! Viszont gyakran ilyen messziről (itt hetesen) ötösnek látszó, de belső szerkezetében bizonytalan valami az A hullám. A korrektív impulse "A" gyakran egy kicsit "shaky" a tapasztalatom szerint.

    Végül: szerinted a 2007-ről elindult esés az impulzív(abb), vagy a 2009 márciusáról indult emelkedés?
    Remélem, ez a pár gondolat segített és nem összekavart.

    VálaszTörlés
  49. Alex irta:

    Szia Cimballi:

    Szoval a bull verzio is "eletben" van.

    Mar multkor is kerdeztem ezt az 5 hullamos emelkedes(a 2009 marcius es 2010 aprilis kozti formacio) kerdeset. A valaszodat teljesen elfogadtam, mert ketsegtelen - legalabbis ahoz kepest, ahogy az EWI rendszere leirja a harmadik hullam jellemzoit - hogy a 3. hullam tele van atfedesekkel igy az impulse jelleg nem egyertelmu. Sot az is egyertelmu, hogy a 2007 ota tarto eses impulsivabb.

    Viszont engem az erdekelt, hogy miert 2009 marciusaig neztel vissza? Evidens ugyanis, hogyha utobb megiscsak bullmarket lesz belole, akkor a hiba mar a 1999 evektol formalodo formacio ertelmezeseben van. Bar az is igaz, hogy mig nem dol meg a medve piac verzio, akkor miert nezzunk olyan messzire vissza. Csak erdekelt, mert ha a hiba a tobb fokkal magasabb szinten van, akkor bizony oszthatunk-szorozhatunk mi az alacsonnyabb szinten, nem es nem fogjuk erteni, hogy miert nem allandoan az tortenik, aminek tortennie kell.

    A masik dolog: A hullamelmelet mellett rendkivul elvezem Prechterek magyarazatat a fundamentalis es hangulati errvek mellett, amik a medve mellett szolnak. Es habar ketsegtelen, hogy a piac most elegge bolondot csinal belolunk azzal, hogy egyre gyengiti a medves forgatokonyvet, de ha igazan oszinten belenezek, akkor a javulo cegi eredmenyektol eltekintve az osszes nagy erv abszolutt nem gyengult.

    Tehat sorolom:
    1. A gazdasag fundamentumai tovabbra is gyengek
    2. A munkanelkuliseg nem csokken.
    3. Az inflacio!(????)!!! alig van jelen
    4. Hitelvalsag alaproblemai nem oldodtak meg
    5. A tomegek egyre duhosebbek
    6. A piac szereploi egyre optimistabbak.
    7. Egyeb pesszimista korszakra utalo jelek (a bunbakok keresese, allamositasok elfogadasa, allami beavatkozasok akceptalasa stb.)

    Ha tenyleg az a helyzet, hogy a tarsadalmi hangulat a dolgok mogotti igazi mozgatorugo, akkor en inkabb a medvepiacra tippelnek a korulottem leve jelensegek lattan.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)