AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2011. február 24., csütörtök

A medve ruhája

Szabásminta egyetlen vezérlőelv alapján

Az aktuális kérdés, a kérdések kérdése, hogy véget ért-e a két éven át tartó szédületes bear piaci rally. Úgy gondolom, a nagy medve visszatérését ebben a pillanatban teljes magabiztossággal sem megerősíteni, sem megcáfolni nem lehet. Egy másik alkalommal teszek majd kisérletet arra, hogy pro és contra felsorakoztassam az érveket, de ma kevésbé a teóriákkal, hanem inkább tényekkel szeretnék dolgozni és abból főzni, amink van. Mert gondolatom szerint nem is kell a válasz ahhoz, hogy sikeresen kiaknázzuk a megnövekedett volatilitást. Itt és most.

Csütörtök-pénteken a trend valamelyik szintjén felfelé egy komplett lökéshullám befejeződött. Pont. Hétfő óta, mintha nem ugyanazt a piacot látnánk, amit előzőleg hosszú heteken át megtapasztaltunk, nevezetesen amiben minden buy-the-dip húzás sikerre volt ítélve. A változás kétségtelen, de meddig tart?

Ugye, vagy trendforduló az esés, ami évekig halad majd délnek, vagy jelentős korrekció, ami minimum 3-5 hétig. Ne rohanjunk ajtóstól a házba, ismétlem a kérdést nem most kell megválaszolni. Ebben a pillanatban az is elég, ha így kérdezünk: Meddig juthat a piac, ha és amennyiben az esés csupán egy korrekció?

Elliott egyik vezérlőelve azt mondja, hogy egy ilyen hosszú, kitartó trend esetén a korrekciók a korábbi, eggyel alacsonyabb szintű negyedik hullám tartományába jutnak el. (Bővebben erről itt a Tudásbázis aloldalon a "Többször így mint másképp" bejegyzésben, vagy az EWP könyv 66-68. oldalán).

Ez alkalommal szándékosan nem bonyolódtam bele a számozásba, mert nagyon zűrös az elmúlt hetek felfelé megynyúlásának aprólékos megértése. Helyette a lehetséges értelmezéseim alapján bejelöltem a potenciális negyedik hullámokat. Melyik zónát célozza most a piac?


Az elsőt igen gyorsan elértük, méghozzá kétségkívül egy impulzussal. Ismét csak tényekről beszélek. Egy impulzus önmagában nem lehet egy komplett korrekció, az csak egy új impulzus első hulláma, vagy egy nagyobb korrektív alakzat A "lába" lehet. Tehát egy hamarosan esedékes felfelé irányuló szakasz után legalább egy darab hasonló hosszú esésnek kell majd következnie, amiből én a mai 1299-es SPX minimumra tekintve arra következtetek, hogy az 1.271-be a két vagy több impulzus nem fog beleférni. Magyarul, ha ez korrekció, akkor a trendnek egy jóval magasabb szintjén zajlik.

Keressünk lejjebb negyedik hullámokat! A szaggatott fehér négyes tartományát kicsit még mindig túl közelinek, de összességében reálisnak érzem. Ezért ez lesz az első cél, SPX 1.278-1.261. Az átfedés nem probléma, ugyanis teljesen általános jelenség negyedik hullámok között.
Lejjebb van még egy szélesebb, markánsabb zóna 1.227-1.173, ami a novemberi esés által közrefogott tartomány. Ha eljutunk ideáig, akkor a piac a teljes szeptember-február szakaszt korrigálja és később számozást ennek megfelelően alkalmazunk. Legkésőbb ezen zóna alatt már a teljes trendforduló szcenárió veszi át az első helyet az értelmezések között. Ez a végső támasz négyes.

A fenti következtetések okán, tehát nem most azonnal keressük a mértéket, hogy mekkorára szabjuk a medve ruháját, hanem akkor, amikor a piac a megjelölt két zónában halad; ott igyekszünk a hullámok hosszából és belső szerkezetéből következtetni. Addig amíg el nem érjük a tartományok egyikét, minden felhúzás alapértelmezett short lehetőség és ki tudja, talán közben kapunk olyan jelzést, ami alapján egyet-kettőt megtarthatunk több hónapra a pozícióinkból. Időben és térben is van még hely lefelé.

48 megjegyzés:

  1. Szia Cimballi,
    EUR/USD ről is láthatnánk egy hasonló brilliáns elemzést?

    VálaszTörlés
  2. Hali!

    Kössz az írást, hasznos volt. Viszont így számozások nélkül nem egyértelmű számomra. Az ok, hogy ez csak egy korrekció (4-es), ha a piac lemegy a novemberi szintekig, vagyis szept-febr. egy hármas volt. De hogy lesz ebből bullish (trendforduló helyett) ha 1261-1278 szintig megyünk? Nem lesz az aránytalanul nagy egy ötösön belül?

    VálaszTörlés
  3. Pete, természetesen elkel a számozás, volt is a mai cikk mögött, hiszen az alapján rajzoltam a négyes tartományokat.
    Az a poén, hogy mindkét céltartomány arányos tud lenni, mert nézd meg, a felsőn a 23,6% a távolabbin (alsón) a 38,2% megy át. Mindkettő klasszikus 4-es, vagy itt (4)-es? korrekciós célszint.

    Másrészt, ne felejtsük, nem feltétlenül kell ide még egy 4-5, viszont mi más lehetne az alternatív számozás. Szerencsére most (még) mindegy melyik az alternatív és melyik az operatív jelölés.

    VálaszTörlés
  4. Most kevéssel 1.300 felett van az index, miután éppen alá tudott kerülni az előző napi minimumnak, de ez volt a mai célár, úgyhogy rendben. Egyelőre hármas a mai esés szerkezete, ezért B hullámot gyanítok az esés mögött, azaz expanded flat korrekció 'b' hullámát, ami után erőteljes impulzív 'c' rally következhet.

    VálaszTörlés
  5. Üdv!

    Ma BUX átfedésbe került a 12.09.-i csúccsal, tehát az emelkedés 11.30.-tól már biztos, hogy korrektív, igaz?!

    Köszönöm;
    Szabolcs

    VálaszTörlés
  6. Egy kicsit félreértettük egymást. Evidens, hogy végigszámoztad, csak a képen nem volt számozás, erre gondoltam amikor azt írtam, hogy nekem egy kicsit zűrösebb.
    A másik: ha 1261-1278 szintről fordul majd északra, az azt jelenti, hogy a trendforduló előtti utolsó ötösön belül egy négyes a jelenlegi korrekció? Erre értettem, hogy az nem aránytalanul nagy-e, tekintve, hogy az ötösön belül szinte nem is volt látható a kettes!

    VálaszTörlés
  7. Mégsem. Az új minimum 1.294-nél impulzív szerkezetté egészítette ki a mai esést, tehát ez az 1.294 lett az 1, vagy A vége, most a SQ arról tanúskodik, hogy elindult 2, vagy B.

    (Még az ékelődés is szóba jöhet így zárójelben, de akkor hiányzik egy további low.)

    VálaszTörlés
  8. Szabolcs!

    Cimballi kijavít, ha nem jól mondom, de úgy tudom kizárólag indexeknél megengedett a beleszúrás , a lényeg, hogy ne zárjon bele. (megjegyzem, hogy az esés szerkezetéből adódóan kell még lefelé jönnie egy nagyobb hullámnak, aminek nem sok tere maradt)

    VálaszTörlés
  9. PistolPete, igen, ez az alternatíva.
    Sokszor lényegesen kisebbnek látszik a kettes, mint a négyes én inkább azon szoktam problémázni, hogy ha a négyes kisebb, mint a kettes.

    VálaszTörlés
  10. Szabolcs, azt jelenti, hogy a trend, (vagy korrekció?) később úgy fog délnek folytatódni, hogy előzőleg már nem lesz új high 23.611 (februári BUX high) felett.

    VálaszTörlés
  11. NuPagagyi, felesleges. Itt 5-6 trendszint kavarog az EURUSD-ben össze vissza, a heti értelmezésem a háromszögről még megállja a helyét, Viszont rövid távra ez az a helyzet, amikor normális valószínűséggel működő fogást nem lehet a grafikonon találni.

    VálaszTörlés
  12. Ad, határidős, tőkeáttételeseknél lehet ilyen összeszúrás, az a lényeg, hogy cash indexnél nem. Szerintem meg kell fontolnunk a szélesedő háromszöget is újragondolni, mert ez a minimális új low B gyanús flat korrekción belül. Ezek szerint elindult a C felfelé a BUX-ban, mielőtt visszatérne a minimum egy jelentőset eső szakasszal a medve.

    VálaszTörlés
  13. Kérdés persze, hogy Elliott erősen likvid, nagy tömeget képviselő piacokra érti a szabályait és így a BUX megfelel-e ennek? Mindig kiráz a hideg az ilyen mikronnyi átfedésektől a magyar piacon, meg hasonlóan a forintban néha.

    VálaszTörlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. Szia Cimballi!

    Más látszik a Bux és más a határidő esetében. Határidőnél nem, de a buxnál reálisan látszó alternatíva. Persze az is lehet, hogy valamilyen komplex kombináció lesz.

    VálaszTörlés
  16. üdv cimballi

    Én adataim alapján az SP esése a három napban igen alacsony forgalommal történt még a pénteki emelkedés jóval magasabbal. Ez a további folytatásba esetleg befolyásolja-e a délnek tartó folytatást?

    üdv toti

    VálaszTörlés
  17. Toti, hibás lehet az adatszolgáltatás, amit nézel, mert épp fordítva történt. Igen erősen megugrott a forgalom a három eső napon, majdnem az átlag kétszeresére, majd pénteken visszaesett.

    Itt a hivatalos jelentés számokban, visszakereshetsz benne minden napot:
    http://online.wsj.com/mdc/public/page/2_3021-tradingdiary.html

    VálaszTörlés
  18. üdv cimballi

    Bár a kérdésem nem ehhez a témához tartozik, remélem válaszolsz. Háromszögek esetén illetve célár meghatározásnál a gyertya testet veszem csak figyelembe vagy a kinyúló kanócot is. Ezt a háromszög azonosítására is gondolva mivel egy kinyúló kanóc csökkenővé illetve növekvő-é is tehet egy háromszöget.

    üdv TWER

    VálaszTörlés
  19. Olvastam a háromszögek témáját a blogba de erre utalást nem találtam.

    üdv TWER

    VálaszTörlés
  20. Üdv. TWER
    Háromszögekkel kapcsolatban: ha vicces akarnék lennni azt kérdezném vissza, hogy mi az a kanóc és a test. Mióta Elliottal foglalkozom eszembe nem jut mást használni mint bar chartot.
    Félre a tréfával, természetesen a kanócot is.
    Egyébiránt nem tudom érdemes e ezzel a célárral sokat bibelődni,a 4 pont megállapítása után az 5-ös belső szerkezetének az azonosítása adja a legpontosabb célárat. Természetesen az 1-es hullám is használható bizonyos mértékig erre (,618 ill 1). Ha meg túl hosszú kezd lenni az ötös el kell tünödni azon, hogy nem e megnyúlással van dolgunk (ritka eset), vagy az a háromszög nem e B helyen vagy x zz b helyen van e. (arról ne is besuéljünk , hogy korrekció kombinációjában)
    Károly

    VálaszTörlés
  21. Cimballi,

    Kösz az EURUSD válaszod, nekem csak az volt, (van) idegesítő hogy ez a legnagyobb devizapár
    elszakadt a tőzsdei (S&P) mozgástól - persze miért ne mehetne saját útján ?
    Kérdés:
    S&P ben megvolt az első impulzus lefelé durván 50 pont a csúcstól ( szép belső 5 hullámos) szerkezettel és abból ahogyan vártad indult a korrekció felfelé, ha jól számolom már eljutott 50% ig azaz 25 pontig.
    Hol lehet a vége a korrekciónak időben és térben?

    VálaszTörlés
  22. Károly,

    Az EURUSD-t tovább boncolgatva, tudom hogy te nagy részben ezen devizapárban kereskedsz.
    Ha nem sértem meg Cimballit a te véleményed is kikérném az Ő blogján - főleg annak figyelembe vételével hogy ezen időkben tudsz-e sikeresen kereskedni rajta?

    VálaszTörlés
  23. Üdv. Napagagyi
    Nem igazán szerencsés, ha Cimmballi blogját arra használjuk, hogy személyes dolgokról beszéljünk, de apellálva Lacihoz füződő baráti kapcsolatomra remélem ez egyszer talán elnézi nekünk.
    A válaszom igen. M5-ön kereskedem de az M1 et is használom. A belépésem és a céláram kijelölése csakis elliott alapján, újabban a kilépési stratégiámban benne van Birger Scháfermeier féle módszer is. Kb féléve massziven eredményes vgyok, remélem eljön az az idő is amikor talán ipari méretekben is kereshetek.
    Nem kell ahhoz éves chartor ismerni, hogy M1-5 ön elcsípjünk egy trendet mindegy az , hogy 1 3 5 A C impulzusnak hívják. Ha elkaptál egy trended próbálj benne maradni a végtelenségig még ha a végén vissza is adsz belöle. Ha szabad tanácsolni nem kell eröltetni a résszárás sőt inkább növelni kell a poziciót (piramis) a trend sokszor nyúlik és hihetetlen messzeségbe el tud menni.Jó idegeg kelleni persze hozzá.
    Bocsi Laci ezt a nem idevaló bejegyzést.
    Károly

    VálaszTörlés
  24. Köszönöm Károly,
    Ok értettem, megvan még a tanfolyamról az email címed majd írok oda

    VálaszTörlés
  25. Ne csináljatok ebből ügyet, én örülök, ha kérdeztek egymástól, vagy csak válaszoltok egymásnak helyettem. Minden ami kapcsolatos a tőzsdével az menjen. Persze ez nem egy tipikus fórum site, de sokat ötletem van abból, hogy írtok, beszélgettek. Szerintem, észre is vettétek, hogy bizonyos határok között, de azért formáljátok, terelitek valamerre a tartalmat, a bejegyzéseimet.

    VálaszTörlés
  26. Nupagagyi, ahol az S&P abbahagyta pénteken, az nem tűnik felfelé befejezettnek, szóval a nyitás és az első pár óra elvileg emelkedést kellene hogy hozzon a pénteki maximum fölé.

    1319-20 egy Fibonacci átfedés, az fogja egyelőre, de mondom, hiányos az alakzat.

    1.324-1.327 között van az a következő Fib. csomópont, ahol még szépek lennének az arányok, ha komplettre tudjuk számozni az alhullámokat. 1.329,50 felett elbizonytalanodom a további esés jövőjével kapcsolatban. (ezt az utóbbi értéket majd igyekszem egy bejegyzésben megmagyarázni)

    Ha egy szintet kell kiemelnem, akkor 1.324,50 nálam a favorit az újabb fordulatra.

    VálaszTörlés
  27. üdv cimballi

    AZ elliotti hullámok esetében a 2-es hullám minden esetbe alá kell hogy zárjon az 1 hullámnak. Vagy van más törvényszerűség erre vonatkozólag.

    üdv TWER

    VálaszTörlés
  28. Twer, nem biztos, hogy értem a kérdést, mert épp az a legalapvetőbb szabály Elliottnál, hogy az árfolyam a kettes hullámban semmiképp sem mehet az egyes kiindulási pontján túlra. Akkor az többé nem egyes ill. kettes.

    VálaszTörlés
  29. Alex:

    Kedves Károly, ha én is kaphatnék rád egy mailcímet azt megköszönném.

    VálaszTörlés
  30. Szia Cimballi!
    Ha most elindul az esés, az már a következő impulzus, vagy még a 2-es vagy b is lehet?

    Köszi
    Joe

    VálaszTörlés
  31. Joe, akkora nagy és impulzív ez a felfelé hullám, hogy én már nem szeretném, ha lefelé csak kis 'b' következne, mert végül a majdani teljes alakzat nem férne be 1.344 alá. Más indexeket nézve könnyen elképzelhető, hogy lefelé az "1-vagy-A" jelzést 1301-re kell kitenni, az abszolút minimum 1.295-nél pedig az esés korrekciójának 'b' hulláma volt. Ekkor jogos ez az erőteljes emelkedés, amit egy expanded flat korrekció 'c' hullámaként látunk. Ebben a pillanatban egyébként c=2,61xa teljesül.

    A 2010. április 26-29. grafikon és a mai helyzet erősen hasonlítanak egymásra.

    Ráadásul ma rendkívül lagymatag a kereskedés.

    Azt nem tudom, mi fog történni, de itt a bearish változatot a lefelé visszatérő impulzív esés támogatja (csak).

    VálaszTörlés
  32. üdv cimballi

    Ha az SP-nél a 3. hullám megy lefele annak nem impulzívebnek kellene lenni?

    toti

    VálaszTörlés
  33. Sziasztok.Szerintem most mégcsak egy négyest csinálunk,én mindenképp várok még új magasságokat.Eur-usd-ről mi a véleményetek?Nálam annak most a célára 1.43.
    Üdv:Kisbandi

    VálaszTörlés
  34. Toti, az elején vagyunk, a fordulat után, egy-kettő-egy-kettőktől nem várhatunk ennél sokkal többet. Persze nem szerencsés, ha csak a résig tart ki az esés, de én nem esnék kétségbe akkor sem, ha hamarosan visszatesztelnénk a mai csúcsot (tesztelnénk, nem átlépnénk rajta).

    VálaszTörlés
  35. Kisbandi, a négyes dolga megfontolandó, de egy impulzus nem lehet egy teljes korrekció, olyan alakzat nincs. Márpedig nekünk volt egy lökéshullámunk 1.344-ről. Tehát új minimumok kellenek a négyeshez is, hacsak nem volt az eső impulzus a négyes 'c' hulláma, ami elég nehezen jön össze abból, ami megelőzte.

    VálaszTörlés
  36. Szia Cimballi!

    SP-ben azt a verziót elképzelhetetlennek tartod, hogy 5 hullámban a 78,6-os retrace szintre megy vissza az index az esés előtt? Ideális szint lehetne, akár az 1-2 lefelé menethez.

    üdv.:

    ad

    VálaszTörlés
  37. Ad, jól mondod, semmi gond sem lenne egy 78%-os korrekcióval, de ha hozzánézzük az emelkedés szerkezetét és 'b'-nek számozzuk a mai visszatérést a réshez, akkor a 'c' nem fér már el, hacsak nem nagy B kis 'a' hulláma volt az intraday esés. Ne felejtsd, mivel impulzussal indítottunk, ezért újabb csúcsot tartalmazó korrektív alakzat nem jöhet szóba, csak a zigzag.

    VálaszTörlés
  38. üdv cimballi

    Nyitásba át léptük a tegnapi csúcsot. Ez esetleg mennyire folyásolja be az esés mértékét?

    üdv toti

    VálaszTörlés
  39. Sziasztok!

    Szerintetek ez a megindult esés már a 3. hullám, vagy egy szélesedő ending diagonal b/5 hulláma lefelé?

    Köszi!

    Balolah

    VálaszTörlés
  40. Toti, Balolah, ha nyitórést látok, akkor csak azon gondolkodom el, hogy harmadik hullámban vagyunk-e, vagy lehet-e a rés egy harmadik kezdete felfelé. Ha a válasz nem, akkor ellene megyek. Esetünkben itt maximum a lefelé harmadik hullám jöhetett szóba.
    És továbbra is maradt a képben, legfeljebb egy b hullám [C] alhulláma jöhet mellette szóba. Amit ma láttunk, az teljesen belefér egy harmadik hullám karakterébe, késtek a felrántások, erőtlenek voltak, alig volt bennük forgalom, mindenünnen minden szituációból eladók bukkantak elő, gyakorlatilag aki megpróbált long oldalon bármit azt a két SQ kivételével ledarálták. Teljesen rendben vagyunk. Trend elején vagyunk, ebben a stádiumban (még) nem fog a piac 1000 pontokat függőlegesen esni.

    Végül a szélesedő ED-re nincs elég bizonyíték, sőt, a belső szerkezete nekem túl sok impulzust tartalmaz. Szerintem - magánvélemény - a helyzet felesleges túlbonyolítása.

    VálaszTörlés
  41. Sziasztok!

    Bocsánat a kérdésért, de ED alatt mit értetek?

    Köszi!

    Péter

    VálaszTörlés
  42. ED = ending diagonal
    az Elliott által definiált 3-3-3-3-3 szerkezetű záró (ék) alakzat

    VálaszTörlés
  43. Cimballi,
    1329 es utolsó fibo szint megallapitasod kivállo volt
    A piac egy kegyetlen szerkezet - tegnap berakta
    Zaroba es ma kedden is próbálkozott , de rajta veszett
    En mar tegnap beleadtam vezetés közben az autópályán
    szűk stoppal - ilyenkor lelassítok 100 ra és kimegyek a külsősávba

    VálaszTörlés
  44. Óvatosan, Nupagagyi, figyeljünk az alternatív értelmezésre is. Egyébként az a szint számomra abból (is) jött, hogy hasonlított az április 26-án induló első hullámra, ami épp ugyanennyit jöt fel a retrace rácson.

    VálaszTörlés
  45. Előbb utóbb meglesz. A világ vagy trendkövető robotok jelzéseit használja, vagy strukturált KO termékek mögé bújik. Azaz most van kockázatkontrollja a többségnek, csak az lesz a szomorú, amikor minden rendszeren egyszerre lép működésbe az auto-fold, miközben folyamatosan csökken a likviditás.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)