AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. május 17., csütörtök

Honnan folytathatja a medve?

Az előző bejegyzésben szereplő grafikonhoz már tegnap ideje volt hozzányúlni, de mielőtt ezt megtenném itt blogban is, nézzünk rá változatlan jelölésekkel és használjuk egy pillanatra viszonyítási és kiindulási alapnak. Épp csak a szöveges kommentárjaimat igazítottam ki rajta.

A korábbi értelmezés, amiből "kiesett" a piac

Az árfolyam ugyan reagált a támaszokra, eleinte lelassult a mozgása, vészesen fogyott a momentum. Sokszor próbáltak ugyanis a korán erőszakoskodók venni, de végül mégis a gyorsulás következett. Ez már így túl sok az [a]-[b]-[c] jelöléshez, különös tekintettel arra, hogy amikor most, a csütörtöki kereskedés vége előtt írok, még nyoma sincs közeli fordulatnak.

Noha minden megállapításom ellenére lehet korrektív az esés, de ez a lefelé tartó szakasz már nincs egy trendszinten az eddig arab 2-es jelöléssel ellátott decemberi dupla zigzag (dZZ) szakasszal. Elvesztette a balanszot. Ez nem probléma, készültünk az eshetőségre, megfogalmaztuk az ezzel kapcsolatos kérdésünket, amit a piac a maga idejében és módján meg is válaszol nekünk. Mielőtt szétszedném ezt a fenti ábrát, nézzük meg, miért érdemes kivárni az adott szituáció kimenetelét. Persze a várakozás nem tétlen ücsörgés, hanem ilyen jó piacon aktív napon belüli kereskedést jelent, amíg nincs magabiztos fogás a nagyobb idősíkon.

Ha egy pillanatra azt feltételezzük, hogy személyesen az Óriás Szuperciklus szintű medve tért vissza, akkor az alábbi heti bontású grafikon segít megválaszolni a kérdést, hogy hol tartunk éppen. A rajzom, amellyel kiegészítettem a grafikont időben kicsit torzítva, összepréselve fért el, ezért igyekeztem néhány becslést feltüntetni az időtartam reális szemléltetése érdekében.

Pillanatnyi pozíciónk, ha bekövetkezett a trendforduló:
még rengeteg hely és idő van - a legjobb napon túli setup lehetőségek később jönnek.



Ez sem újdonság, hiszen a 2011. február 5-i bejegyzésben szerepelt ez az értelmezés egy a Dow-t ábrázoló grafikonnal: [link a képhez]. Ha medve, akkor valószínűleg a 15 hónappal ezelőtti ábrán felvázolt egyedet látjuk életre kelni.

Rövidebb távon tekintve a dolgainkat előbb tovább kommentálom, hogy miért billentem át szerda este a bear lehetőségek felülsúlyozására. Így szólt a megjegyzésem: "...többen beírtátok az diagonált és mélyen volt hozzá az RSI, ráadásul az árfolyam nem akart pattanni, plusz egy parabola kezdte határolni az eső szakaszt." Ezzel egy-kettő sorozat kialakulására utaltam, amely alakját tekintve hasonlít a diagonálra, de a momentumképlete és a kimenete egész más. A momentum alakulása pedig egy olyan karakterjegy, ami sok más tényezőt felülír nálam. Itt a Nasdaq határidő segítségével tudom szemléltetni, hogy mit láttam:

Nem minden diagonál, ami annak látszik - ez pedig egy idő után már nem is látszott annak
(akinél van, javaslom az Építőelemek könyv 33. oldalát fellapozni)


Az ilyen begyorsulás részvénypiacokon harmadik hullámok idején, a trend közepén, vagy korrekciók végén a C szakasz pánikban megnyúló ötödik hullámában alakul ki. Itt egyik eset sem kizárható mi több, mindkét jelölés előállítható.

A következő bejegyzésben megtalálható a két lehetséges forgatókönyv rajza.

24 megjegyzés:

  1. Üdv cimballi

    Én csak egyet szeretnék tudni hová tűnt a 4. és az 5. hullám vagy valami más a helyzet. Bár így utólag be lehet számozni, de a 4, 5 akkor összesen sem időben sem pontba nem tesz ki annyit mint egy önálló 1-es vagy 2 hullám, vagy ez így jó?

    VálaszTörlés
  2. Hali, volt aki itt már fejtegette ennek lehetőségét és a legfelső ábrán [b]-vel jelölt pontot tartotta 5-ös hullámnak. Nem rossz elképzelés, de mondok mást.

    A 4-es kell máshová helyezni és akkor nincs csonkaság meg hasonlók. Tegyük oda a 4-es jelölést, ahol - ismét csak a felső képen - flat felirat van és egy félrecsúszott [iv]-es. Hiszen ott valóban van egy lapos korrekció, ami éppen belefér, mint a 4-es, úgyis mint a 2-es párja. Egyik éles, a másik oldalazó.

    Amint lesz egy kis időm megrajzolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy számszerűsitsük: ha 1292 alá tud zárni az SP akkor teljes biztonsággal elmondható hogy visszatért a nagy medve??

      Törlés
    2. a medve még nem jött el ,még 2012 végéig jojo lesz de év vége felé 1400 spx várható,most megy a paráztatás
      lot

      Törlés
  3. brikka,karoly,kisbandi...
    nezzetek mar meg legyszi ugy a daxot hogy ott egy szabalyos haromszog volt...az a hullama impulziv jellegu ami gyakori...c hullamban egy haromszog...a fibok is rendben..hogy illeszkedik a nagyobb kepbe..be tudom tenni negyediknek is es akkor az elso volt megnyult az otodik pedig igy nem mehetne 6000 ala...de be lehetne illeszteni b-nek is egy Y hullamon belul..akkor wxy lenne es az y/c-t csinalja..kosz..
    dax haromszog

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Charlie,

      Én estig nem fogok foglalkozni a piacokkal, könyvtárban vagyok.

      Át kell néznem a nagy képet, nem akarok hülyeséget írni. Eddig lefelé egy impulzusnak gondoltam a daxot, de ehhez már fordulnia kéne, vagy inkább kellett volna. Károly flat elképzelése nagyon tetszett, de ez B hullámnak már túl mély.

      A háromszög szerintem megállhatja a helyét, azt hiszem mikor felraktad írtam is, hogy szerintem jó gondolat.

      Amcsikról van egy alternatív elképzelésem, amit még nem lehet megerősíteni, át kell nézni hozzá a piacokat.

      Többet, jobbat sajnos most nem tudok.

      Jó kereskedést ;)

      Törlés
  4. eurusd szerintem megnyult otodiken belul is az otodikben...a negyedik egy haromszog lehetett..
    eurusd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eu szerintem nagyon letört, momentum és forgalom alapján, D1-en ez nagyon (iii) of [3] szagú.

      Törlés
  5. Aranyat lát valaki?

    Flat vagy hsz formálódik már?

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok.
    Nekem van egy olyan elképzelésem,hogy a csúcsunk még csak az A,most végzünk a B hullám a hullámával.E szerint még lesz egy új csúcsunk(Z).Laci amit A,B-vel jelöltél Z hullámban,nem lehet,hogy csak kis a,b volt és a tető a nagy A?
    Csak egy alternatíva,de nekem így arányosabb lenne,a "right look" is megtörténne.

    VálaszTörlés
  7. Előzőhőz.Vagy most végzünk a B hullámmal.

    VálaszTörlés
  8. gyors arany update:http://www.screencast.com/t/hCYPleZcfT

    Célzónát elérte, de mivel nem volt még meg a váltakozás, és most van csúcson a momentum, sanszosabb, hogy még csak iii hullámban vagyunk, és iv-ben egy flatre vagy hsz-re számítok majd.

    Ti hogy látjátok? Totem, Kappa?

    VálaszTörlés
  9. a medve még nem jött el ,még 2012 végéig jó jó lesz de év vége felé 1400 spx várható,most megy a paráztatás
    lot

    VálaszTörlés
  10. a szokásos harmadik péntek volt, opció zárások, akár innen indulhat is felfele

    VálaszTörlés
  11. üdv cimballi

    Én ezt az esést korántsem látom olyan momentumosnak mint a 2010-es vagy a 2011-est vagy pedig egy komótos esés lesz mint tavaly a BUXba 2 lépés a mélybe 1 lépés vissza akkor ez lesz a leg meg foghatatlanabb olyan lesz mint a ringo-hintó délelőtt mézes madzag estére meg üres tarisznya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valószínűleg éppen ezért lehet majd hosszantartó,mert olyan karakterei lesznek mint a felfelé iránynak.Nem gyors szakadás,hanem komótos trendszerű esés lehet belőle,ami mindig élteti a reményt,hogy most már biztosan fordul.

      Törlés
    2. Nem tudom de az SP más azért mint a BUX, továbbra is a grafikon azt mutatja hogy ez nem egy pánik hullám vagy még nagyon az eleje szvsz. valós long zárás annyi volt, hogy esetleges pánik esetén is meg legyen a haszon, eddig az egész úgy néz ki mintha napi short nyitás és zárás lenne a hosszú távú medvék még nem bújtak elő ami a medvék félelmét sugalja, hogy mikor rontonak elő a bikák.

      Törlés
  12. Ez ez nagyon jó írás (szerintem) érdemes alaposan átolvasni.

    A világ elhibázott úton jár és kétségbeesetten próbálnak a döntéshozók azonnali megoldásokat keresni a válság miatt előtérbe került problémákra. Ezek azonban láthatóan nem működnek, mert a folyamatokat tőlük független megatrendek határozzák meg. Erről azonban egyelőre úgy tűnik, a világ döntéshozói nem akarnak tudomást venni - véli egy nemrég megjelent tanulmányában Németh Tibor, az Eötvös József főiskola docense, a megszűnt Munkaügyi Kutató Intézet volt tudományos munkatársa.
    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/sulyos_meglepetesek_varnak_a_politikusokra_es_rank.517872.html

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó,hogy feltetted....Már 1970 környékén Marx György előadásain felmerült,hogy az exponenciálisan növekvő tudásanyag, és a gazdaságba átültetett technológia gyorsuló ütemű fejlődést hoz.Akkor úgy számolt,hogy 2004-12 között paradigma-váltásra lesz szükség,mert összeomlás következhet.Kézenfekvő megoldásként a népesség növekedés korlátozása volt.Remélem még idejében eljutnak a döntéshozók is a felismerésig....mielőtt egy Mad Max világban találjuk magunkat....
    Üdv Talasz

    VálaszTörlés
  14. Off....és amivel nem nagyon számolunk: a VALLÁS....szerintem az emberiség rákfenéje....népeket tart nyomorban: gondolok itt az arabokra /pedig nem akármilyen kultúrát, és tudományt építettek fel 635-ig.....vagy India: Mohendzso-Daro és Harappa évezredekkel megelőzte a korát /az európai középkort mindenképpen/ átgondolt várostervezés,közművekkel ellátott házak és utcák.....
    Uff....Talasz

    VálaszTörlés
  15. Na egy utolsó: lehet,hogy a fraktál szerkezet választ adhat a múltból következtethető jövőre...ha valaki veszi a fáradságot,hogy a jelentős eseményeket: gondolok itt egy egyéni tűzgyújtásra kb. 2 millió éve, majd eszközkészítés,civilácó építés stb.....egy spirálvonalon belül ábrázolná.....talán a közeljövő esélyeit is megkapnánk.

    VálaszTörlés
  16. Hello Thalasz. Az első tűzgyújtás alapvetően változtatta az életminőséget, ma már a tűzgyújtás módszerének további finomítása, semmit sem számítana, mert már meghaladtuk azt a léptéket. Ma már mások a nagyságrendek. Ma már sokkal grandiózusabb mérföldkő megugrása szükséges - hogy a képzavar költői eszközével éljek :)
    Ezzel szemben csak a meglévő struktúra konzerválására törekszik mindenki, hátra és nem előre néz.
    (értem és egyetértek a példáddal, ennek kifejezéseként fűztem tovább)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Cimballi!
      Ne haragudj,hogy akadékoskodok,de biztos,hogy jól érted?....én arra gondoltam,hogy 2m éve kb. 200 ezer évente duplázódott a tudásanyagunk......250-300 ezer éve már csak 40 ezer kellett hozzá....2000 környékére 1 év!!!!....hol tudja ezt lekövetni a társadalmi struktúra /oktatás/...lehetetlen...
      üdvözlettel a még mindig optimista Talasz

      Törlés
  17. Talasz, így ezen nem gondolkodtam. Azt látom, hogy általános iskola végére 14 éves gyerekek úgy kezelnek számítógépet, vagy jobban mint én 23 éves koromban, mire diplomát szereztem és mindenféle hivatalos informatikai kurzust tettem le. És akkor úgy tartották, hogy kivételesen tájékozott felhasználó vagyok (igaz, az olyan régen volt, hogy akkor a Foxpro-t éppen kezdte beelőzni az MS Excel). Ma az akkori tudásom általános iskola szintjén van.

    A másik, hogy Elliott logikájából az előttünk álló években egy súlyos válság következik, de nem szeretném a társadalmi rend összeomlását.
    Egyszerűen azt szeretném látni, hogy a haladás útjában álló korszerűtlen struktúrákat, amiket hitelből tart fent az állam elsöpörné a nagy korrekció és új növekedési pályára állnánk. Azt szeretném látni, hogy az állam és a politika kitakarodik olyan üzleti területekről, amihez semmi köze. Azt szeretném, ha az utca embere nem defenzív, visszahúzódó, kényelmes, pesszimista, hitetlenkedő, savanyú arcot vágna, hanem alkotna, feltalálna, vállalkozna, proaktívan cselekedne és még mindig lenne ereje biztatni másokat. Ehhez hatékonyság kell, amiben nagyot tudnánk előre lépni, de nem a jelenlegi vak állapotunkban. Minden óra, amit begubózva a csigaházban, passzivitásban töltünk, amikor azt mondjuk "inkább nem lépek", az elvesztegetett idő, ami később hatványozottan fog hiányozni. Az a baj, hogy azt látom az embereken, hogy egyéni szinten csak akkor változtatnak, amikor már nagyon fáj, nem akkor, amikor saját belső, pozitív motiváltságuk miatt ésszerű lenne.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)