AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. május 14., hétfő

S&P 500 támaszkodó

Sokszor van úgy, hogy egy felmerülő kérdésre nem lehet igazán magabiztos választ adni. Ettől még lehet jó a kérdés és velünk, vagy a tudásunkkal sincs feltétlenül probléma. A piac bizonytalanságban szeret bennünket tartani, mert ez a természete. Se nem jó, se nem rossz, egyszerűen az állandóan hiányos képről és az egyensúlyozásról szól a kereskedők élete.

Az április eleje óta tartó esés valamilyen szintű 4-es hullám korrekció, vagy megfordult a trend? Amúgy az érem másik oldalát is észrevehetnénk; mennyi sok információ van egy ilyen válasz nélkül hagyott kérdésben! Ha 4-es hullám? Akkor a trend túl van a legmeredekebb, leggyorsabb szakaszán, pontban megtette már az útjának nagy részét, de időben még akár egészen sok is lehet hátra. Trendforduló? Itt ez a kontextus miatt a trend igen magas szintjén jelentene irányváltást, hatalmas lenne a tér lefelé, de az elindulásáról érdemes meggyőződnöm. Azért "érdemes" türelmesnek lennem, mert ebben a fázisban eleinte igen hirtelen magasra jutó éles kettes hullám korrekciókra kell számítanom, másrészt ha tévednék és nem lenne bent a csúcs, akkor később egy 1489 körüli végső maximum következhet. Lám, így van olvasat a majdnem eldönthetetlen kérdések mögött is.

Visszatérve a kérdésre, nekem a konkrét válaszom, hogy inkább négyes. Viszont miért ne készülhetnénk fel mindkét eshetőségre?
Amúgy Elliott-os szemléletemből adódóan hivatalból kell preferálnom a négyes lehetőséget, mert az alábbi napos kép alapján jóformán semmi bizonyíték sem szól ellene. Egyelőre.

A napos SP500 index támaszai ilyen szűk zónában tömörülnek, kattintással felnagyítható

SPX cash 1340 közelébe eső [iv]-es, vagy 4-es esésre számítottunk, mivel ott van az eggyel alacsonyabb rendű negyedik hullám tartományának távolabbi vége, mint ideális célár. Nagyjából meg is kaptuk, hiszen az eddigi (szerdai) 1343,09-es minimum kizárólag a pontértékét tekintve már elegendő lenne. A két trendszinttel alacsonyabb negyedik támasza 1337-nél, a 38,2%-os ideális korrekciós szint 1336-nál, végül a február 3-a óta nyitva álló rés 1329-1336 között mind a négyes hullám hipotézist támasztja alá, amennyiben kitart ez az 1336-1340 zóna. A felsorolt strukturális elemek miatt short pozíciót csak igen kedvezőtlen kockázat:hozam arány mellett lehetne napon túlra felvenni, még akkor is, ha - be kell ismerjem - az eső szerkezet péntek este egyáltalán nem tűnik déli irányban befejezettnek. A momentum (RSI) órás és 240-perces kép vizsgálata alapján is kinéz még 1-2, összességében bearish hangulatú kereskedési nap, de ettől még az ábrán is jelölt 4-es marad az elsődleges feltételezésem. Igen, ez egyelőre egy konfliktus az idősíkok között. A napos szerint ideje lenne az előttünk álló héten felpattanni. A rövidebb idősíkok szerint noha ez nem kizárt, azért előbb még esnünk lenne 'jó' valamennyit, hogy kivegyük a mögöttünk hagyott hét 1343-as minimumát.

Akkor pedig jogos, hogy szeretném megnézni, mi történik, amikor a piac újra ráközelít a támasz zónára. Ha leszúr alá, vagy leszúrás nélkül felpattan róla, akkor jó a fenti jelölés, azaz lesz játszható Minor 5-ös hullámunk északnak. Ha ezzel szemben az árfolyam épp onnan kezd gyorsulva esni, vagy réssel átzuhan rajta, vagy sokat tartózkodva a zónától délre még a hét második felében is alulról tesztelgeti az 1336-1340-es tartományt, akkor komolyan kardoskodhatunk más alternatívák, akár a trendforduló mellett.

Miért nem rögtön, egyértelműen a trendforduló mellett? Nos, nagyon megnőne az esélye, de nekem a sorrendben következő kérdésem 1340-1336 elesése után így hangozna: Mi van, ha nem a két bekarikázott korrekció tartozik azonos trendszinthez, hanem ez a mostani esés-oldalazás (a felső karikában) az eddig Intermediate (A)-(B)-vel jelölt tavaly novemberi lejtmenet "párja" és ahhoz mérten készül arányos lenni?

Kérdésből a másik kérdésbe. Azért közben felkészültünk a piacból.


46 megjegyzés:

  1. Arany:MAJ14_gold_h4

    Nekem úgy tűnik, hogy megnyúlt (v) hullám formálódik, esetleg (z). Utóbbi esetén kevésbé sanszos, hogy eléri a célárat.

    Nagyobb kép alapján az esés már elérte a szükséges szintet, meglátjuk meddig hullámzik még lefelé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyet értek ma még egy erős le szúrás, hogy minél többen legyenek shortba majd irány észak, ma plusszos zárásra számítok.

      kappa

      Törlés
    2. Szia Kappa,

      Naposon szerintem még erős a trend lefelé. Nagyon kinyílt az MACD, hisztogramon is töretlen erőt mutat még.

      H1-en most lehetne egy ideális ZZ lefelé, mint (z), vagy w of (Z) hullám, de egyelőre konvergál lefelé az RSI. Az operatív számozásom szerint ez impulzus, és inkább megnyúlt (v) hullámnak gondolom ezt a mozgást, még csak a [3] of iii vége felé járhatunk. Úgyhogy szerintem van még tér és kell idő, hogy teljesen kibontakozzon ez a hullám.

      D1 alapján A/W (inkább W) 17 gyertyából állt. Nem tudom kizárni, hogy bonyolódhat majd a dolog, és még csak [a] hullámban vagyunk lefelé. Meglátjuk.

      MAJ14_gold_D1

      Törlés
  2. Cimballi féle 5. hullám megnyúlás a nyersanyagoknál - mikor durran a lufi és mekkorát fog szólni ?

    http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/1512-elveszett-illuziok-avagy-miert-hullo-csillag-brazilia-es-oroszorszag-miert-valik-sztarra-lengyelorszag-magyarorszage-meg-pedig-miert-nem-es-miert-visz-hamarosan-mindent-a-dollar-interju-a-morgan-stanley-fo-strategajaval

    VálaszTörlés
  3. Igaz,hogy folyamatosan a fent leírt támaszt teszteli,de önmagában az a tény,hogy a görög csődre (mi jöhet még?)eddig 5% körüli esést hozott össze a dow.Ez nekem erőt mutat,így valószínűbb lehet a 4 hullám verziója.Mondjuk az ajrónak innen az 1,278 körüli trendvonalról fordulnia illene.Holnap az fomc-n azért elhangozhat valami ami indíkáció lehet.

    VálaszTörlés
  4. Brikka, innen most már az este 5 után indult emelkedésből, de legfeljebb 24 órán belül el kellene indulnunk felfelé, különben részemről más bear forgatókönyvek kerülnek előtérbe. Akár 1-2 sorozat, akár dupla ZZ, amely most egy X hullámban forgolódik.

    A napos MACD olvasatával egyetértek, de túl lassúnak tartom így együtt, hogy napos+MACD a mostani szituáció vizsgálatához. 240 perc?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves cimbi!
      Mi is az a 1-2 sorozat?Nem találtam leírást rőla.

      Törlés
    2. Hali, az Építőelemek könyv 33. oldalán szólok róla, majd egy kicsit később, a maga helyén, a megnyúlásokról szóló rész 34-38. oldalai segítenek a megértésében.
      Itt induló harmadik hullám megnyúlást megelőző bázisépítésre utalt a hozzászólás.

      Törlés
  5. Nupagagyi, Jeffrey szerint minden árupiacon bent van a trendforduló, legalább Ciklus szintű medve jött el. szűk 10 év stagnálás-esés következhet.

    VálaszTörlés
  6. Két órája egyszer már beírtam, hogy SP-ben gyanús egy ED 30' tf-n, ami ma nem fejeződik be, csak holnap, 1327 körüli lehetséges végárral, valami miatt eltűnt...

    VálaszTörlés
  7. Cimbi által jelölt (b), akár truncated five is lehet, azaz trendforduló...
    Sztem €/$ is fordult, akár 1-2 1-2 ias lehet!
    timmy

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Abban az esetben is el tudtok egy nagyobb méretű esést képzelni a mai napra, ha RSI eléggé alacsony szinteken van?

    Tomi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tomi, a módszerem szerint a megfelelő kontextusba ágyazott alacsony RSI érték a trend folytatódására utal. A negatív momentum idején vannak a legsúlyosabb folytatódó esések.

      Törlés
  9. Arany: talán kész van az impulzus lefelé. Én most ebben gondolkodom:MAJ16_gold_h1

    Aztán meglátjuk mi lesz belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arany felét zártam kézzel, eddig ZZ-re hajaz, még egy leszúrás új aljra benne lehet a pakliban.

      Törlés
  10. Sziasztok.Naposon SP Ed-t csinál szerintem C végén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem késznek tűnik...bár ezzel szerintem egyedül vagyok.

      Törlés
  11. Csatlakozom, szerintem is inkább készen van, egy következő új alj könnyen kivihetné a közfalat. Már csak éles visszatesztre számítok.

    A tegnapi minimum tikkre a bejegyzésben szereplő ábrára rajzolt kétszeres ideiglenes trendcsatornán állt meg. Nekem ez így jó. Haladjuk meg keddi maximumot és akkor elmúlik a bear csúzli veszélye, amiből lefelé folytatás következhetne. Addig nem lehet erőlködni long belépőkkel, a long még technikailag kontratrend trade.

    VálaszTörlés
  12. Amiért a felfelé rally behalása kritikus, mert szemmel láthatóan 3-4 napja sokan igyekeznek mindig megvenni a logikusan várható felfelé kört. Viszont nincs nyerő a pozíciók között, sőt jó szignál sem volt. Ugyan fogy a momentum délnek, vészesen fogy, de valahogy mondig újabb low következik.

    Ha a felpattanásban hívők és a mi, az Elliott-i fel ötödik hullámra számítók pszichésen kifáradunk, akkor ebből baj lesz. Ha megtörik a - hangsúlyozom logikus elvek mentén - long jelzéseket kereső társaság, akkor nagyobb momentum jöhet délnek, mint itt 05/03-05-07.
    Még egy óra és kezdek lemondani a rally-ról, amint azt már 24 órával korábbi hozzászólásomban előrevetítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Időközben ezzel az eséssel do-or-die van, vagyis fordulj-vagy-szakadj a mélybe.

      Törlés
  13. Mostanában csütörtökönként szokta megnézni az elmúlt heti záróárat,tehát még nincs talán minden veszve,már ami az emelkedést illeti..

    VálaszTörlés
  14. Az ápr,23-i alj-hóvégi csúcs 161,8 %-át este meg tickre pontosan ma.

    VálaszTörlés
  15. nálam most van meg az ED, illetve lehet még egy kis hullám belefér

    VálaszTörlés
  16. SP 500 napos - narancssárga vonalakat én húztam
    http://angler2.uw.hu/sp.gif

    VálaszTörlés
  17. cimballi

    A helyzetet elég furának ítélem meg a többség a nagy összeomlást várja de a csúcsokon nem álltak össze az indexek mind más más módon eset a mostani mély pontokig, most pedig az idexek 90%-a össze állt valamilyen LD formációba ez valahogy nekem nem armageddont sugal inkább egy erőteljes fel menetet.

    kappa

    VálaszTörlés
  18. Válaszok
    1. dax-ban lassan eldől, hogy helyes-e a kontextus, c hullám vége felé járhatunk...szerintem.

      Törlés
  19. Most látom. hogy brikka már megelőzött, no mindegy én is felteszem azzal, hogy ha 1-es és az LD akkor megnyúlt 3-as várható föl.

    Dax M 10

    http://screencast.com/t/JxEGFB2ZE

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dax M 30

      http://screencast.com/t/dkLhsgl7xBU

      Törlés
    2. Hűha, égek és szívok mint a torkosborz, borzasztó erős a medve. (pedig brikkával egymástól függetlenül láttuk amit nem kellett volna)

      Törlés
    3. Nem egyszerű a helyzet, én most nem is erőltetem, holnapra szerintem tisztábban látunk majd. Túl sok még a variáció. Jó lehetett volna az elképzelés, kirázzák a korai longokat, piac most így döntött. Azt sajnálom, hogy túl korán mentem le m1-re a daxban, pedig most a ráépítés is sikerült. Rosszul kezeltem a pozit. Arany viszont kárpótolt ;)

      Törlés
  20. Arany:MAJ17_gold_h1(ii)

    Amíg a csatornában mozog, az operatív számozásom az alacsonyabb trendszinten is korrekciós. A forgalom kezd nőni, de még egy harmadik hullámhoz ez kevés, legbikább esetben is csak [1] of iii. Egyetlen medve verzó maradt, hogy még csak iv hullámban vagyunk (pirossal), azonban a korábbi erőtlen medve csúzli miatt ezt hátrébb sorolnám.

    MACD: H2 töretlen a trend felfelé, H1 kettő hook is volt és a zéró vonal fölé jutott, H4-en is már fordult.

    RSI: az aljtól felfelé konvergál, bearish slingshotban nem volt elég erő, hogy új aljra nyomja az árfolyamot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csati tetőt erővel, impulzívan átszúrta...

      Törlés
    2. bingo.. én azért egy kis longot zártam is.. célárad?

      totem.

      Törlés
    3. úgy néz ki a nincs elég fantáziám, mert ez eléggé [3]/iii-nak tűnik.

      Elsődleges célár előző ii of (v) zónája, 1590-1600. környéke. Aztán meglátjuk meddig fut ;)

      A mostani felfelé körben majd sanszosabb, hogy flat vagy hsz lesz a negyedik hullámban.

      Törlés
    4. Viszont hong kong nagyon szakad. Május eleje óta egy zöld gyertyát tudtak csak produkálni.

      Törlés
  21. Szia Cimballi!
    Az ED variáns most már behalt? Két egymást követő minimum nem sok túlcsordulásnak?

    Joe

    VálaszTörlés
  22. Joe, nem halt be, de volt okom átállni tegnap a sötét oldalra és ez az ok, megmagyarázza, hogy mi történt / történik.
    Ez itt nem ED volt, hanem az, amivel össze lehet téveszteni: 1-2 sorozat, ((esetleg LD , de csak nagyon zárójelben 1-2-LD szituáció)).
    Amikor többen beírtátok az diagonált, és mélyen volt hozzá az RSI. ráadásul nem akart pattanni, plusz egy parabola kezdte határolni az eső szakaszt, akkor billentem át rá.

    Azt hiszem van nálad Epítőelemek jegyzet, a 33. oldal alsó felében találod a leírást arról, hogy mi történt.

    VálaszTörlés
  23. Ui.: Lépjetek hátra egy lépést a grafikontól, nézegessétek a nagyobb idősíkokat, mert pl. egy 5-percesen ezt nem fogjátok meglátni.

    VálaszTörlés
  24. SZIA CIMBI
    meddig mehetnek fel , vissza 1420 v. 1370ig
    Tibi

    VálaszTörlés
  25. Szia Cimballi!
    Valamilyen fogódzót megosztál velünk nagyobb és kisebb időtávon is? Mert egyelőre még csak a várjuk az új csúcsot ábra a legutóbbi és kíváncsi lennék, hogy látod most.
    Köszi,
    Moony

    VálaszTörlés
  26. Egy harmadik hullám közepe a mai nap, már szóltam, hogy tessék ránézni a 240 perces grafikonra. Azt kell csak meghatároznunk, minek a harmadik hulláma. Az új bejegyzést már kitettem, az éjszaka még kiegészül két ábrával. Most csak a gondolatindító tágabb kontextus van fent, mert közben én is bányásztam rendesen a short szignálokból, de ilyen gyors piacon az intraday belépési lehetőségek 1-2 percig tartanak.

    A karakterjegyek alapján egyértelmű a hármas diagnózis. Sőt most már rövid távú pánik is van, meglehetősen nagy a piaci szélesség (market breadth), hiszen -1300-1400-as Tick értékeket is látunk.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)