AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. október 23., kedd

Türelemmel a csatornában

Korrekció, vagy új trend kérdéskörben frissítettem a három amerikai index - Dow Jones, S&P500, Nasdaq - grafikonján a bő egy hete bemutatott vezérlőelveket. Most így festenek az ábrák:

Dow, SP500, NDX összehasonlítás órás bontásban - még nem impulzív,
még mindig a korrektív 4-es a valószínűbb, de balra a Dow-n halványan (szürkén) utalok
egy eső alternatívára, illetve jobbra a Nasdaq (kék) diagonálja is bearish ötlet.


A Dow és az SP500 továbbra is a korrektív trendcsatornában maradt. Mivel továbbra sincs semmi bizonyíték a trendfordulóra ezért épp csak a Minute [b] hullám átdolgozása vált szükségessé, az ugyanis összetettebb alakzatot - tovahaladó flat korrekciót - formáz.

A Nasdaq már egyáltalán nem ennyire korrektív kinézetű. Az elmúlt héten nem tisztelte a támaszokat, hanem áthaladt rajtuk, azt követően pedig a fontos csomópontokat alulról tesztelte. Fel kellett, hogy merüljön bennem a trendmozgató alakzat és vele egy nagy ékelődő Minor 1-es indító diagonál lehetősége. A másik változat a hétfőn este komplett dupla zigzag korrekció, amelyről a mindenféle [w]-[x]-[y] jelölések szólnak. A két ellentétes következtetés miatt a Nasdaq grafikon majd minden jelöléséhez kérdőjel tartozik. Kellő magabiztossággal nem lehet kijelenteni egyikről sem, hogy az jobb a másiknál. Magam 52% korrekció 48% új trend állásponton vagyok, ez pedig nem elég határozott vélemény, hogy napon belüli kereskedési stratégiámat rá alapozzam. Minden irány kontratrend, amíg néhány napon belül több információhoz nem jutok.

Másrészt, ha már a Nasdaq-ban ott lóg az eső trend lehetősége - amely egyébként a június 4-i minimum nagyságrendjéig vinné az indexeket - akkor megnéztem, miként lehetne az SP500 és a Dow Jones eső trendben. Nekem jelenleg még mindkettő határozottan korrektívnek tűnik. Egy 4-es hullám időben akár több mint kétszerese is lehet az azonos rendű 2-es párjának. Időtartamban tehát van hely. Azért biztos ami biztos, a bal szélső grafikonra felhelyeztem halványan (szürkével) pár jelölést, amelyekkel egy 1-2-sorozat jöhetne számításba. Ha melléfogok a korrektív lejtmenetet illetően, akkor a szürke lehet a helyes megfejtés. Ha begyorsul az esés, - ami innen a korrektív elképzelésemet teljesen elvetné - akkor a most még halvány szürke változatra térek rá. Az elmúlt egy hétben a piac nem igazolta az alapértelmezett korrektív 4-es elképzelésemet, de abszolút nem is cáfolta meg.

Végül, arról egy grafikon, hogy addig is van mit kereskedni, amíg a piac eldönti mit akar. Hétfőn ez volt a kontextus a Nasdaq határidőben, amely segített a 3, és 5-perces szignálok között válogatni:

A hétfői Nasdaq rally értelmezése - nem kell tudni, hogy 'a vagy 1', majd a folytatás
megmutatja. Két trendmozgató szakasz közé ékelődve a flat korrekció (eddig).

24 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    DAX-nál ez lehetséges???
    http://puu.sh/1hQXm

    Üdv,
    Forcag

    VálaszTörlés
  2. Hi, Forcag. Nem, mert a háromszög D hulláma nem mehet az A területén túlra, illetve a C sem az A-n túlra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cimballi!
      Szélesedő hsz-nek gondoltam...
      Forcag

      Törlés
    2. Gondoltam :), de akkor a B-nek is ki kellett volna mennie legalább néhány tick-et új csúcsra.
      Viszont! úgy lehet szélesedő hsz, ha az első eső szakasz impulzus nagy A, majd elkezdődik egy szélesedő háromszög nagy B, benne a kis a-b-c-d-e, amiből most valahol a kis d mélyponthoz közelítünk. Vagyis még egyszer fel - B -, majd még egyszer le - C - új mélypontra és azután lesz csak vége.

      Gondold át, és gondold át a komplex flat lehetőségét is, amit rajzoltam.

      Törlés
  3. Szia Cimballi!
    Úgy tűnik az ábráidon h a kis "a" amely a 2-es része túllépi a 1-es kiindulási pontját. Alapszabályt sérthet?

    Joe

    VálaszTörlés
  4. Joe, 2-es hullám semmiképp sem mehet az 1-es kiindulási pontján túlra. Melyik ábráról van szó, mert nem tudtam felfedezni, mire gondolsz?

    Az alsó ábrán azért volt (b) vagy (ii), mert tegnap záráskor nem lehetett tudni, új trend van, vagy még csak felfelé korrekció, de azért volt elöl a (b), mert inkább felfelé korrekció. Most, hogy három hullám maradt az emelkedés a piac bizonyította, hogy korrekció, vagyis az (i)-es és (ii)-es jelölések a "vagy" után érvénytelenné váltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felső ábrára gondoltam, most már világos mindenkinek h harmadik hullámban esik a piac, csak valahogy furcsa h a DJIA esetében amit alternatív 1-es hullámnak jelölsz piros 3-as kiindulóponttal azt a következő kis (a) csúcs meghaladja.

      Törlés
    2. Oh, az igaz, a szürke 1-es rossz helyen van, köszönöm. Természetesen egyet jobbra van értelme.

      A NYSE-Tick alapján borzalmas nagy intézményi eladások vannak, szinte folyamatosan a víz alatt tartják a piac fejét.

      Törlés
    3. Szia Cimballi!
      A szélesedő hszhez kérdés: ez is egy alaptétel, hogy a szélesdő hszben a B pontnak új csúcsra kell kimennie? Csak mert erről még nem olvastam eddig.
      A másik kérdésem: még mindig megvan az esély, hogy ez korrekció?
      Az én olvasatomban egyelőre igen, csak kíváncsi lennék a véleményedre.
      Köszi,
      CJ

      Törlés
    4. Valóban C-D-E-nél túllépésre olvasható vonatkozó szabály, de van említés úgy is B-ről, hogy minimum 100% retrace. Nem szükséges épp egy ilyen ritkán hasznos alakzattal kapcsolatban betonba öntenünk a lábunkat, de legalább legyen nagyon közel a 100%-hoz, viszont egyértelmű csak akkor, ha túlnyúlik az A kiindulási pontján. Itt a konkrét példában a B retrace 70,7%, vagyis négyzetgyök 50. Ez nálam mindenképp olyan szignifikánsan marad el a 100%-tól, ami valószínűtlenné teszi az önálló szélesedő háromszöget.

      Rezeg a léc, de megvan az esély rá, hogy az esés korrekció. Nézz rá a hetire. Illetve az egész esésben a második legnagyobb forgalmú határidős órás gyertyát zártuk 17 órakor, ami ráadásul egy doji lett, amely ilyen nagy forgalom mellett 0 árfolyamváltozást okozott az NQ-ban. Ez általában még nem a végső alj jele, hanem az utolsó előttié, de jelent valamit, amíg egy még nagyobb fekete állat nem semmisíti meg a következtetést.

      Törlés
  5. Most több kérdésre választ kaphatunk: ha a 13:00 óta tartó Nasdaq szerkezet egy flat, akkor nagyjából itt kellene véget érnie, akkor nemsokára csúnya dolgok jöhetnek. Ha viszont nem jön rá újabb impulzív esés, hanem újabb maximumok jelentősen NQ 2680 felett, majd arányos retrace, akkor épülhet egy új nagy felfelé kör bázisa.

    VálaszTörlés
  6. Leading, vagyis indító diagonál lesz a Nasdaq. Az utóbbi napok sok apró minimuma a diagonál ötödik hullámának záró (c) hulláma, önmaga is egy diagonál. Óráson és H4-en figyelhető meg.

    Vagyis van egy nagy befoglaló diagonálunk, aminek az utolsó hulláma egy "apró" építőelem diagonál. Ha ez a kisebb formáció itt véget ér, akkor nagyon hirtelen 40-50 pontos felfelé ugrás következik, amivel kezdetét veszi a felfelé tartó B, vagy 2-es hullám. Vagy 5-ös hullám(?). Olyan mélyre mentünk, olyan sok trendmozgató karaktert hozott az elmúlt 1 hónap, hogy ma már a 4-es hullám lehetőség csak alternatív és nem elsődleges megfejtés.

    VálaszTörlés
  7. Érdekes volt, hogy most kereskedés után lett hatalmas forgalmú gyertya - legalábbis az utóbbi időkhöz képest - persze közben volt az apple gyj, cska nem gondoltam, hogy nagyobb forgalmat generálnak ezzel zárás után mint az utóbbi hónapban bármikor :)

    VálaszTörlés
  8. üdv cimballi

    Kedden még a 4. hullámnak adtál nagyobb esélyt azóta olyan nagy változás nem történt és most már ez a 4. csak alternatíva lett mi történt kedd óta?

    kappa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyre több vezérlőelv sérült, ami nem lenne baj, ha úgy
      átmenetileg történne egy kis leszúrásban. A vezérlőelvek miatt korábban azt lehetett mondani, hogy a 4-es a valószínűbb, ma már nem igazolják ezt a kitételt. Lehetnénk türelmesek, mert pl. a DAX szép, korrektív, minden rendben vele, viszont a Nasdaq napos eddig öt hullámban esés. Ha kiegészülne egy gyenge felfelé kör után egy újabb eső szakasszal hét hullámra (ami korrektív) akkor már 1-es 4-es átfedés lenne, ami már szabályt sért.

      Ezért inkább azt mondom, hogy noha innen esedékes egy jelentős felfelé rally (akár már ma), annak már nem új high a célára. Az csak a mostani bear piac korrekciója lesz. Szerintem továbbra is áll, hogy hiányzik egy új csúcs a 2009-es minimumról. Az utolsó felfelé kör később, majd csak a jelenleginél mélyebb szintekről egy Intermediate rendű esés végeztével valósul meg. Eddig az esés Minor szintnek gondoltam (eggyel kisebbnek).

      Törlés
    2. Közben az NDX-ben össze is jött az 1-4 átfedés, ami most már szabályhoz köthető bizonyíték. A kritikus szint elesett. Ezzel tudjuk, hogy a Nasdaq esés nem egy lökéshullám Minor szintű 4-es hulláma.

      Az alábbi két változat valamelyikére érdemes áttérni (már többször emlegettem őket, augusztusi, illetve szeptemberi előrejelző rajzok következnek):

      http://3.bp.blogspot.com/-FeDoycej6o4/UEVFyhZR0tI/AAAAAAAABc0/3PlNXUNzJEw/s1600/SEP1_SPX_weekly_lassu.JPG
      http://2.bp.blogspot.com/-xILCzbCTg7M/UF6iGI-pchI/AAAAAAAABf0/SQFkz-K8-Ok/s1600/SEP20_diagonalW.JPG

      Törlés
    3. Tetszik, mert illeszkedne a többi piacra vonatkozó elképzelésembe, bár ez nem szakmai érv :o)

      Törlés
  9. üdv cimballi

    Hová tűnt a blog tetejéről a tudásbázis bejegyzés, nagyon hiányzik, mert havi szinten vissza keresni elég nehéz én sokat szoktam olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Twer, jön a jubileumi hónap, amikor 3 éves lesz a blog (novemberben). Ekkorra szeretném kicsit megújítani, frissíteni.

      Törlés
  10. Úgy döntöttek, ma az időjárási körülmények miatt nincs USA parkett, csak elektronikus kereskedés. Alacsony likviditásra, gyenge napra számítsunk.

    VálaszTörlés
  11. Friss hír, hogy New York készen áll a kereskedésre, szerdán kinyitnak a piacok.

    VálaszTörlés
  12. Szia
    Még sokszor 3 évet kívánok a bloknak
    Minden jót
    Krisztián

    VálaszTörlés
  13. üdv cimballi

    Akkor boldog szülinapot a 3. éves fennálláshoz.
    A tudásbázist az RSI és a hullám kapcsolatokkal is bővíthetnéd.

    VálaszTörlés
  14. Krisztián, Twer, köszönöm. Mondjuk 3 év múlva már nem feltétlen ugyanitt, hiszen elkelne egy jóval modernebb és több funkcionalitást nyújtó weboldal is.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)