AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2013. január 23., szerda

Indirekt Elliott

Gyorsan, hetekre eldőlhet a piac sorsa a következő két napban, szerdán és csütörtökön. Az első ábrán azt mutatom, ahogyan a kedd esti zárásban a két eltérő trendszint csatorna-rendszerének tetejét kezdte feszegetni a piac. A kérdés, amelyet itt ma szeretnék megválaszolni, hogy mit jelent a kitörési kísérlet, ha valamilyen gyorsuló mozgás előszele, vagy mit akkor, ha épp a kimerülésé.

Két különböző trendszintet közrefogó csatorna a cash SPX 30-perces grafikonján.
Kedden este az izgalom jelei mutatkoztak a felső határoló vonalaknál.

Egy ilyen felfelé áttörést többnyire akkor tud fenntartani a piac, ha maradt még erő a tankban a további gyorsuláshoz. Akkor egyértelművé válik, hogy egy nagyobb C hullám harmadik hullámában vagyunk. Viszont ne szaladjunk ennyire előre. Holnap (szerdán) erős nyitás, akár talán 1497, vagy magasabb SPX érték, azaz réssel emelkedés is előfordulhat. Mindegy, az érdemi információ csak később következik. Mit lesz a piac reakciója a magas árra? A legtöbb, ilyen hosszan létező, felfelé haladó, szabályos csatornából kitörés matematikailag fenntarthatatlan. Maga a szűk csatorna egy emelkedésről szóló konszenzus, míg a kitörés már eufória gyanús. Tudják ezt a longosok is. Épp a legjobb pozíciók, legerősebb birtokosai kezdik majd zárni a pozíciójukat, talán azzal a szándékkal, hogy ha csillapodnak a kedélyek, akkor később újranyitják valamelyik támaszon.

Ha a profitrealizálás hatására gyorsan töltjük a rést, vagy csak rés nélkül visszavesszük a keddi növekményt, abból jókora fordulós jelzés kerekedhet, ami minimálisan a keskenyebb (alacsonyabb rendű, folyamatos egyenessel határolt) csatorna aljának gyors eleséséhez vezet. Végül majd egy a 2-es hullámhoz hasonló megjelenésű, talán 40-50 SPX pontos eső szakasz alakul és még valószínűleg mindig nem a végső trendforduló, amit régóta tavaszra várok.

Óvatosan az eladásokkal, semmiképp sem kezdhetünk ilyen helyzetben egy esetleges nyitó rést rögtön az első percekben shortolni! Ez még ötletnek is félelmetesen gyenge és kidolgozatlan hozzáállás lenne. Különösen ha végiggondoljuk a másik alternatívát.

A másik lehetőség, hogy a most gyorsuló emelkedést egy-két egészen rövid oldalazó konszolidáció követi, de azon túl az árfolyam vissza se néz a kedd esti zárót megelőző szintekre. Egyébként a szignifikáns és tartós kitöréssel levenné a piac a napirendről a januárban vázolt záró diagonál elképzelésem. Ekkor az utolsó (a hetedik) hullám 2009-ről nem diagonálnak, hanem impulzusnak bizonyul, aminek a napokban érjük el a középpontját. Vagyis nem a kék harmadik végén, hanem annak a közepén vagyunk. Visszatérünk még rá, most azonban mutatnék valami jelentősebb információt. Konkrétan a választóvonalat.

A kitörési kísérlet már tény, nem tudja a piac visszaszívni. Elindult, ezzel megbomlik az egyensúly. Minimum az az egyensúly, vagy konszenzus, amit a keskenyebb csatorna jelképezett. Új fázis kezdődik, legalább az egyik cikluson belül. Mivel a bika kizárólag előre menekülhet, ezért valami agresszív bullish értelmezést kellene találnunk neki, amiben túlélheti a változást. Harmadik hullám közepéhez szinkronban érnek az USA indexek, ezért az eddig lemaradó Nasdaq-ban is 1-2 sorozatot, vagyis kitörés előtti bázist keressünk. Ez külön érdekes kihívás ma, hiszen szerdán jön az Apple (AAPL) gyorsjelentése. "Elméletileg" hetek óta az AAPL fogja vissza a technológiai indexet.

Ezek szerint várakozások felett lesz a negyedéves riportja? Nem kell neki, elegendő ha az eredmény a gyenge várakozásoknak megfelelő lesz és erre elindul a shortok zárása. Semmiképp sem az Apple dolgával szeretném az időt tölteni, hanem kreáljunk valamit a Nasdaq-ra, az a kép lesz ugyanis kritikus. Az AAPL jelentés amúgy sem a piacról érkező információ, ezért nem lehet ilyen, vagy hasonló feltételezésekre kereskedési tervet készíteni.

Az eddig lemaradó Nasdaq erős bull elfogult értelmezése: csak egy ilyen 1-2 széria
esetén marad még hetekig a bull, másképp kimerülés a közelgő kitörési próbálkozás.

A "mű" értelmezésnek, ami innen indokolna egy erőteljes és fennmaradó kitörést, a keddi minimum jelenti a kritikus támaszát. Annak ott a rajzon (ii)-es hullámnak kell lenni a bikák győzelméhez. Ha a (ii)-es elesik, vagyis indirekt módon bebizonyosodik, hogy kimerülés a kitörési próbálkozás, akkor minden marad úgy (ld. kék "bear"alternatíva), ahogy a január 9-i bejegyzésben írtam. Ebben az esetben hamar elérjük a kék 3-as végét. Az a kérdés tehát, hogy szerdán-csütörtökön egy Minor szintű (kék) 3-as végén, vagy közepén leszünk.

SPX-re fordítva a két szcenáriót:
- ha behal a kitörési kísérlet, akkor most indul egy 40-50 pontos esés, végül a záró diagonál alakzat csúcsa valahol 1505 körül lesz február közepén, de ezt még később pontosítani kell;
- ha jelentős kitörés jön, akkor a minimum cél az 1556, valamikor március utolsó kereskedési napjain.
A cash S&P-nél jelenleg kritikus az 1481, ha már alulról tesztelné a piac, akkor egy átmeneti short időszak kezdődik. Ezt megelőzően shortolni nem kifizetődő. Közben a DAX-ban él a napos short szignál, méghozzá csütörtökre öregszik ki, már ha addig kioldalazza a piac.

Végül EURUSD emelkedés kontextusa a nagy képen. Az EUR is az utolsó, legalább Intermediate szintű felfelé körét tapossa egy nagyobb, akár két éven át tartó esés előtt, de amint az ábráról leolvasható, van még helye az emelkedésre. Az ilyen utolsó hullámokra vigyázzunk, gyakran egészen kiszámíthatatlanok. A Fibonacci szintekkel meghatározott céltartományok csak becslések, arról szólnak, hogy milyen értékeknél lenne egy szakasz optimális hosszúságú és vele az őt befoglaló alakzat tökéletesen arányos.

Heti EURUSD háromszög. Meddig tart az [E], vagy (E) hullám?

10 megjegyzés:

  1. Ma reggelre a helyzet vegyes saláta lett NQ-ra az első verzió, SP-re inkább a második stimmel na most akkor melyik lesz a befutó?

    kappa

    VálaszTörlés
  2. A magam primitiv módján valahova 1550 környékére (SP) várom a tetejét: viszont nem március végére, hanem ~ február közepére, legkésőbb végére.

    A fentebbi töprenkedésben végülis mindkét eset szerepelt - kár, hogy két gyökeresen eltérő scenárióban :-)

    Depriv

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok. Több hozzászolásban is olvastam a SPX re az 1550 körüli árat. Ti onnan egy hosszan tartó fordulatot vártok. Egyébként érdekes, ez nem eliotti megközelítés, de gazdaságilag, fundamentálisan ezek a magasságok nem indokoltak, a szakértők szerint. Van pénzpumpa van pénz. De ha ebben az évben, mint ahogy szó is volt rólla megszüntetik a havi 40 milliárd dolláros "segítséget"? Egy válasz, majd az számít, ha az alpkamatot emeli a FED. De eddig nem a pénzpumpa miatt emelekedett a SPX? Erről közelítve?
    Mi a véleményetek.
    Szoktam olvasgatni a hozzászolásokat, lehetne normálisan írni? Nem akarok ezzel előre senkit megbántani. Köszi. Péter.

    VálaszTörlés
  4. Hosszan tartó fordulatot vártok?, kérdésnek szántam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam nevében mondom, hogy igen. Évekig tartó esésre számítok, de nem ettől a csúcstól, hanem egy következő után. Végül a 2009-es alj elesése következhet be.
      http://2.bp.blogspot.com/-Y5JjXVqOqpY/UKgxz6E8MMI/AAAAAAAABps/SFGJyQQb9b8/s1600/NOV16_GSPC_weekly.JPG
      vedd figyelembe, hogy novemberi a grafikon

      Törlés
    2. A fundamentális kérdésre most nem mondok semmit, nyilván van benne logika, de nem a piacról származó adat, ezért kereskedés közben nem foglalkozom vele, legfeljebb hétvégi filozofálgatás témája nálam, de akkor elkeserít.

      Törlés
  5. üdv,

    úgy néz ki elkezdődött végre a lefordulás... lássuk mi lesz belőle..

    totem

    VálaszTörlés
  6. Hello, Kappa éppen pontosan kimondtad a lényeget, amiről a cikk szólt. Ha az indexek "vegyes saláta" képet mutatnak, akkor nem tudtak szinkronban kitörni, tehát nem 3-as közepe, hanem 3-as végét megelőző nekiiramodás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszont magam már csak a Nasdaq-ot kezelem emelkedő diagonálnak november 16-ról. A SPX és a Dow egy impulzus harmadik hullámát fejezi be.

      Ezzel visszatérünk az augusztusi értelmezéshez az alábbi ábrán, amiből az akkor csak tipp célárat ma már tudjuk, hogy nem lehet figyelembe venni. Azt viszont igen, hogy egy utolsó felfelé kör harmadik hullámában vagyunk (nincs alábontva).
      http://3.bp.blogspot.com/-FeDoycej6o4/UEVFyhZR0tI/AAAAAAAABc0/3PlNXUNzJEw/s1600/SEP1_SPX_weekly_lassu.JPG

      Törlés
  7. Az vicces, hogy mai nyitásra letiltották az Apple shortolást. Ilyenkor mit gondolnak, mit érnek el vele? Nyitó: 460, jelenleg afterben 449. Kiveszik a likviditást a piacból és nem hagyják, hogy a shortos túllelkesedje magát. Pedig sarokba szorított shortos a legjobb vevő.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)