AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2013. január 30., szerda

SPX január 29: megmaradt az impulzus oldalán

A múltkori "indirekt" következtetésem annyiban megállta a helyét, hogy nem egy kitörés kezdeti szakaszában voltunk, hanem egy lecsengő fázisban, ám még csak épp túl az impulzív trendszakasz közepén. Múlt héten csütörtökön, illetve most hétfőn és ma (kedden) tesztelte a piac a mindenki előtt nyilvánvaló trendvonalat, de alatta délnek lendületet venni egyszer sem tudott. Vagyis a piac elfogadta a magasabb árakat, sőt még az átmenetileg magasabb szögben haladó árfolyammozgást is. Rengeteg további komment (időtartamról, optimális célárakról, szerkezetről) a 30-perces SPX rajzomon:

A kedden befejeződött háromszög jó támpontot ad a helyzetünkre,
már ha jól válaszolunk a kérdésre, hogy melyik trendszinthez tartozik.

A karakterjegyek és a belső szerkezet miatt impulzus értelmezésre váltunk a november 16-i aljról és a kék 3-as jelölésem is csúszik legalább egy hetet. A teljes (C) hullám impulzus várhatóan egy Középtávú (C) hullám, ami tavasszal zárja a teljes 2009 óta tartó emelkedést, az Elliott-i értelemben a trend Ciklus szintjén medvepiaci dupla zigzag rally.

Többen kutatnák a még tágabb összefüggéseket, amelyeket csak évtizedekre visszatekintve lehet vizsgálni, de grafikon nem áll rendekezésükre hozzá. Útmutatással nem ez alkalommal szeretnék szolgálni, de nyomtatható december 31-i állapotot tükröző (majdnem) üres ábrákkal annál inkább. Íme a történelmi Dow Jones 2012. végén:

Dow az 1920-as évektől negyedéves bontásban - a 2000-től indult oldalazó korrekció
aránytalanul kicsinek és befejezetlennek tűnik

Éves bontásban két trendvonal lehetőség, amit illene megtesztelni.
A likviditásbőség ellenére évről-évre csökken a forgalom.

Az élesen felfelé haladó árfolyammozgás mellett is
csökkenő forgalom itt a negyedéves nézetben még szebben látszik.

Az 1966-as Ciklus szintű III-as végétől a Dow negyedéves bontás
- egyre veszélyesebben alacsonyan "szállnak" a havi és negyedéves divergenciák

Havi bontás, 2000-től. Mi ez, ha nem Elliott lapos korrekciója?
(Válasz: szélesedő háromszög még lehet)

28 megjegyzés:

  1. Hümm.

    Impulzus dolgában: SP-n mostanában elég sokszor találkoztam olyan állattal, hogy lefele szabályos ötös impulzus, fölfele (tankönyvi) szabályos AB, majd egy olyan túlhúzott őrjöngő izé a 'C' helyén, ami messze a kezdő ötös kiindulópontja fölé ér.

    Nomost: van ennek valami szabályos eliotti értelme, vagy menjek vissza a tankönyv mellé és olvassam tovább?

    Depriv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. >>> "egy olyan túlhúzott őrjöngő izé a 'C' helyén, ami messze a kezdő ötös kiindulópontja fölé ér. "

      Most nem tudom, de egy ilyen agyonmanipulált piactól mit vársz?! Szerintem már külön szoftverek is vannak erre a fajsúlyos szereplők birtokában, amivel elérhető, hogy a lehető legképtelenebb alakzatok jöjjenek ki, hogy szándékosan értelmezhetetlen, idióta chartok legyenek.. szvsz.

      totem.

      Törlés
  2. Ha mondasz egy idősíkot és egy időpontot, vagy készítesz egy sematikus ábrát róla, akkor igyekszem rá válaszolni - így nem vagyok biztos, hogy értem a kérdést.

    Arról lehet szó, hogy agresszív, tagolatlan A hullámokat látsz korrekciók elején? Ez jellemző lenne tovahaladó alakzatoknál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ~ efféle: http://kepfeltoltes.hu/130130/Fura_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

      Az utolsó nagy fölfele szakasz tipikusan valami folyamatos, örjöngő, tagolatlan massza, a grafikai tehetségem hiányosságaitól függetlenül.

      Charton most hirtelen nem tudok.

      Depriv

      Törlés
    2. Depriv, ha önmagában álló ötös szerkezetet látsz trenddel szemben, akkor adjál még hozzá egy a-t és egy b-t az előzményekből és van egy flat korrekciód. Ebben a konkrét helyzetben medvecsapda.

      Építőelemek 47. oldal tovahaladó változatát is vedd számításba.

      Egyébként ne gondold, hogy egyértelműen meg lehet határozni egy esésről, hogy az hármas, vagy ötös szerkezet. Egyszerűen hangzik, de sajnos nem lehet mindig. Ha mindig meg tudnám mondani az egyes szakaszokról, akkor soha nem lőnék mellé egyetlen rajzommal sem.

      Törlés
    3. Ezek szerint vissza a tankönyvhöz :-)

      Köszönet.

      Depriv

      Törlés
  3. szörfölés a hullámokon....
    http://www.ojogo.pt/multimedia/videos.aspx?content_id=3021943

    VálaszTörlés
  4. Ha holnap van lefelé folytatás és triggereli a mai szignál értékű napot, akkor a fenti ábrámon szereplő [iii]-as végződést találtuk meg, amely rendkívül időszerű volt már. Egészen kis esély arra is van, hogy esetleg a nagyobb kék 3-ast, de erre csak az lesz a bizonyíték, ha a piac nem 1491-1487-ig esik, hanem egy-két támasszal lejjebb 1470-1465 közelébe. Nem valószínű.

    Tipikus nagyobb idősík megerősítés nélküli kudarca ítélt szignál a mai napos. "Ítélt" = ha tipikusan viselkedik akkor a fals letörésre van lényegesen több esély, akár 10-ből 7-szer ez várható.

    VálaszTörlés
  5. Cimballi

    Szoktál írni a DAXról is, most hogy látod? Mert ha ez az új csúcs valamilyen 3-as vége akkor naposon az RSInek és a macdnak is nem valami kirobbanó formát kellene mutatni? Ez amit mutat inkább le robbanó mint ki robbanó.

    kappa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig a Nasdaq kivételével jó formában vannak! Ne keverd a momentumcsúcsot az árfolyamcsúccsal. Attól, hogy a rakéta üzemanyaga elfogyott, még nem veszi az irányt azonnal délnek. Egy ideig a lendület ellenáll a gravitációnak. A piacot a tehetetlensége viszi tovább. Az emberek nem változtatják egyszerre egy nap alatt és főleg nem percek alatt a véleményüket bull-ról shortra. (Utóbbira profi tréderekként nekünk kell edzeni magunkat, hogy gyorsan belássuk, amikor téves a diagnózisunk).

      Innen, ha megvan az a bizonyos kisebbik [iii]-as nagy daráló lesz a piac. Sokszor le-fel lehet a menü és a márciusi lefordulás előtt végül talán csak 10, vagy kevesebb SPX ponttal leszünk magasabban, mint voltunk most a hét első felében.

      Törlés
  6. Cimballi ha 1700 fölé megy az SP akkor is hurrá medve rally van, mert ahogy el nézem egyes elemzők ezeket a cél árakat is figyelembe vették nem vicc ez egy kissé.

    néro

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A felfelé tartó korrektív B hullámok az előző eső szakasz 38%-val nyugodtam meghaladhatják a korrekció kezdete előtti csúcsot, így ezen az alapon akár 1850 fölé is mehetne. Félreértés ne essék, nincsenek ilyen célárak a látómezőmben. Minimum 1525 meghaladása, maximum 1630 következik a jelenleg rendelkezésünkre álló arányosítások alapján.

      Nekem az 1700-as nagyságrend az sok.

      Egyébként ez a fontos, "arányokról" beszélünk. Nincs olyan elemzési, vagy mérési módszer amivel megbízhatóan meg lehet határozni, meddig megy egy trendszakasz. Minden elemzésre gondoljunk úgy mint ötletkeresésre. Cselekvésünket nem az ötlet, hanem a mindenkori árfolyam mozgása határozza meg. Ha nincs esés, nem állítják meg az emelkedést az ellenállások, nem törnek a támaszok, akkor long van. Ha működnek a long szignálok és nem a short szignálok akkor long van. Nem az ötleteinket kereskedjük, abból csak "megértjük", hogy az éppen aktuális mozgás trend vagy kontratrend és melyik idősíkon kereskedhető optimálisan. Vagyis olyan nagyon nem izgat, meddig megy a piac.

      A tágabb összefüggés miatt, - amihez bemutattam a fenti képeket - ez elsődlegesen bear piaci rally. A negyedéves charton. A havin.
      Felejtsd el az idősíkot, gondold azt, hogy ez egy 1-perces chart. Hogyan kereskednéd? Segítek: ebben a fázisban vagy támaszt veszel, vagy fals kitörést adsz és sűrűn zárogatsz. Minél többen hiszik el az 1700-at, 1800-at, minél többen felejtik el 2000-2009-et, minél közelebbről nézik az emberek a grafikonokat, annál valószínűbb, hogy hibáznak. Mert nem értik a tágabb összefüggéseket. Nem is figyelik. Pedig a minden idősík egy erővonalat szimbolizál. A napos, hetes semmire sem megy ha belép a játékba a domináns nagyobb erőhatás.

      Számtalanszor leírtam ugyanis, hogy a 2009 óta tartó emelkedés, a napos idősíkon ettől még gigantikus bull trend. Sőt legutóbb így részleteztem, amennyire lehet lefordítottam "nem Elliottra":

      "...egy ilyen éles szerkezetű és volumenű bear rallyban Minor szintű, felfelé haladó trendmozgató szakaszból 12 lesz, most járunk a 11. ilyen nagyságrendű emelkedésben. Ezen kívül "közben" kellett még lennie a 2011-es korrekció korrekciójában is párnak, attól függően, milyen alakzat. Azért beszélek a Minor szintről, mert nagyjából az reprezentálja a napos idősíkot. Vagyis a piac minimum tizennégyszer mutat tökéletes napos bull trendet egy Ciklus szintű felfelé korrekcióban mire végül visszatér belé a medve, mert komplett lesz a korrekció."

      Ezekből a napos bull trendekből most járunk az utolsóelőttinél.

      Törlés
  7. nero,
    nyugodtan linkelj be egy elemzesed a helyzetrol ahogy te latod, aztan akkor meglehet beszelni hogy melyik lehet valoszinubb. Azoktol az elemzoktol akiket emlitesz megkerdezted hogy miert varjak olyan magasra az arakat az elliottosokkal ellentetben?ha pedig velemenyek alapjan kereskedsz nem a sajat gondolataid utan akkor vigyazz mert konyen veszteseges leszel (sajat tapasztalat) en medve rally ide medve rally oda igy latom a helyzetet ahogy a linkelt kepen latod.

    http://kepfeltoltes.hu/130201/maci_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    most kivarok meg fordul a kocka addig szuk stoppal probalkozok vadaszni. napon belul nekem mindegy hogy 1700 vagy 1500 vagy akarmanyi...a lenyeg pluszba legyen az SL.
    UDV

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (szarvasvadász rakta fel anno ezt a képet.)

      totem

      Törlés
    2. az lehet de szerintem is igen talalo ez a kep.....

      Törlés
  8. üdv.
    akkor lassan indulhat a 1490-ig le kör, vagy egy már a kék 3-asig megy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van itt egy célszint, ami szerepelt az ábrán: ha 1513-15-ről szépen lefordul, akkor ez az emelkedő szakasz a kisebbik hármas (b) hulláma. "Kisebbik" = [iii], vagyis az új csúcs átmeneti és a [iv]-es része.

      Ha átrobog rajta és erősen zár, akkor már a nagyobb kék 3-as felé haladunk.

      Törlés
  9. Szigorúan nem-eliotti megközelítésből azt mondanám, hogy jövő hét közepére lesz vége, ~ 1560 körül.

    Elég sokan preferálják a posztban is tárgyalt kevésbé agresszív verziót. Érdekes lesz figyelni, melyik jön be.
    Szigorúan tét nélkül.

    NQ100 W1 chart viszont már-már vicces.

    Depriv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Nasdaq továbbra is novemberről épülő diagonálnak tűnik, ami nem bír eljutni új csúcsokra - óriási bear feszültségekről árulkodik. Nála nagyon rezeg a léc, a momentum is támogatna pár héten belül egy jelentős esést, de a többi index egész más képet mutat.

      A többieknél (SPX, INDU, Russel) hamarabb, a hét első felében adott a lehetőség egy esésre. Viszont több lépcsőben még sok lendületet kell veszíteni egy tartós fordulathoz. Az a gond, hogy naposon eddig nagyon a fenntartható bull sebességével közlekedtek. Mindig van lassulás a fordulat előtt? Korrekciókban, sávokban gyakran csak egy két gyertya, de nekem ez ilyen stabil momentum és alacsony volatilitás mellett nem lenne tipikus egy átmenet nélküli bear átfordulás.

      EUR-ban is van még hely északnak, illetve naposon legalább egy le-fel szving szükséges.

      Az 1560 körüli szint lehet jó, nekem 1552 a céláram optimális esetben. Vigyázz, hogy be ne edd a kék 3-a végződés utáni jelentősebb (szerintem-) korrekciót. Az tény, ha kék 3-ast be tudom azonosítani, akkor onnan minden lehetőséget shortolok, mert közel 4 év után a későbbi utolsó felfelé kör talán csak 4-5 nap, alig észrevehető emelkedést hoz. Viszont előtte a kék négyes akár 3-4 hét is lehet. Szóval nincs sietség.

      Kik preferálják ezt a fenti változatot? Csak kíváncsi vagyok, mert amit én látok, inkább "lehumbugozzák". Vagy azonnal bear, vagy végtelen bull változatokat találok.

      Törlés
    2. azért már a bika nagyon előre szaladt ,már a jövőhétre 1560 értéket vártok, eléggé túlzottnak tűnik,éppen azért is mert egy hatalmas ponzi rendszer folyik a kereskedés de már az erő eléggé alább hagyott,szerintem innen 1440,1460 vissza esik akkor se törik az emelkedő trend de akkor se várom 1525-nél magasabbra az is benne van most láttuk a tetejét .

      Cimbi hétvégén feltudnál rakni valami elképzelést SPX ,DJ
      ÜDV
      noe

      Törlés
  10. NQ100 (nem a standard NASDAQ) majd' tökéletes doomed house jobbvállra felmenetben: plató, fejváll, satöbbi, ahogy egy hozzám hasonló kutyaütő látja az effélét. (Hármas csúcsot annyira nem keresgéltem hozzá.)

    DAX-fixált vagyok, nem tudom, ott hogyan jön majd ez össze, tehát a terv, hogy mostantól mozi, majd csúcsról lefele jövet csak rövid skalpok szűk stoppal, amíg (illetve: ha egyáltalán) lendületbe jövünk (vagy valami új, számomra értelmezhető kontextus ki nem alakul).

    Helyet nem mondanék, nem vagyok annyira otthon a témakörben, hogy felmérjem, melyik bloggernek/hozzászólónak van megfelelő háttértudása, melyiknek nincs. A doomsterek között ~ kétharmad gyorsra' várja a nagy beesést, ~ egyharmad lehet a mérsékeltebb verzió híve, de ez szigorúan szubjektív, numerikus megközelítés, elfogult pozicióból.

    Depriv

    VálaszTörlés
  11. http://tozsdemania.ucoz.com/_fr/0/6800508.jpg

    VálaszTörlés
  12. ez az SP500 időfiboja 2009es aljról,azt mutatja mikor várhatók nagyobb elmozdulások a piacon a következő február 2.-3, kereskedési napjára esik!!! üdv topi

    VálaszTörlés
  13. Depriv

    Nem tudom mióta látogatod a blogot sokan vannak DAX orientáltak kevés el képzeléssel, Károlynak voltak mindig nagyon jó meg látásai a daxal kapcsolatba mióta el ment szeptembertől szinte senkinek nincs komolyabb el képzelése a daxról, hogy mettől meddig merre pedig nagyon jó volna valaki a nyomába lépne tehát hiányzik.

    kappa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy kevesen vannak akik egyáltalán kiraknak bármilyen elképzelést, elemzést, netán konkrét setup-ot. De kár is ragozni, mert egy kezemen meg tudom számolni hányan írnak ide tanulás/fejlődés céljából.

      Szegény Károly is kapott hideget a barom trolloktól. Idegeskedett is miatt éppen eleget...

      Brikka

      Törlés
  14. azért már a bika nagyon előre szaladt ,már a jövőhétre 1560 értéket vártok, eléggé túlzottnak tűnik,éppen azért is mert egy hatalmas ponzi rendszer folyik a kereskedés de már az erő eléggé alább hagyott,szerintem innen 1440,1460 vissza esik akkor se törik az emelkedő trend de akkor se várom 1525-nél magasabbra az is benne van most láttuk a tetejét .

    Cimbi hétvégén feltudnál rakni valami elképzelést SPX ,DJ
    ÜDV
    noe

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hétvégén nem hiszem, de talán keddig bezárólag
      addig megértem, hogy a pénteki csúcs (b) vége lapos korrekción belül, vagy a kék 3-as lesz bent most már a hét elején

      Törlés
  15. Apropó, DAX és Brikka. Őt nyúzhatjátok érte, mert általában figyeli. Nekem kimarad, mert az én időzónámból nehezen tudnám kereskedni, ezért jóformán heti néhány percet töltök vele.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)