AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2013. február 9., szombat

SPX - újabb kitörés, 1524-ig semmi meglepetés

1525+ jelzés szerepelt az elmúlt hetekben publikált ábrákon a következő, valószínűleg még mindig csak korrektív megálló, a kék 3-as hullám végén. Csütörtökön útjára is indult a bika. Az emelkedés eddig láthatóvá vált szakaszaiból újra elvégezve az optimális célérték kimérését 1524,25 adódik, nagyjából szerdára (feb. 13-ra). Nagyon biztató, amikor a magasabb rendű hullámokból és a legfrissebb alacsonyabb trendszinthez tartózó építőelemekből pár pont eltéréssel ugyanaz az érték következik. Az egybeesés megerősítést ad, de ettől még ne láncoljuk az agyunkat ehhez az értékhez, mert a mérés, az arányosítás nem több, mint pusztán az optimális Elliott-i várakozás matematikai megfogalmazása. Irreális lenne ennyire pontosan előírni egy piacnak, hogy márpedig a szerdai zárás előtt 1424,25-nél tetőzik Minor szinten. Mi a helyes szóhasználat? Kb. a jelenlegi helyzetben valami ilyesmi "lenne" az "ideális" szcenárió.

S&P500 30-perces Elliott-i kép - rövid távon bull folytatás, de a kék 3-as pontról az újabb
korrekció már nem kíméli majd a jó öreg, szűkebb csatornavonalat.

A csütörtöki minimum egy magasabb alj, ezért első pillanatban sokaknak kézenfekvő lehet a megelőző (keddi) alacsonyabb minimumra helyezni az új felfelé kör kiindulási pontját. Aki így tesz, az a csütörtöki esésben a második alhullám minimumát tiszteli. Nem helytelen meglátás, de egy hosszabb trendszakasz végén az ötödik hullám alatt a kettes alhullám általában már nem korrigál olyan mélyet, mint a trend legelején, amikor még bőven akad tagadó, kétkedő játékos a pályán. Itt az aktuálisan aktív trend ellenzéke, amely leginkább túl korai medvékből áll, már belefáradt a shortokba, ezért törődik bele a sekély kettesekbe. Az ilyen trend végi kontextus miatt tűnik hihetetlennek pl. a Nasdaq 98%-os visszatesztje tegnapelőtt. Ne legyen ezért az első ötletünk, hogy kettes alhullámnak jelöljük.

Az utolsó fel-le szving - a fenti ábrán (x) és (y) jelöléssel - méretét, ritmusát, hangulatát, időtartamát tekintve annyira beleillik [iii]-as ponttól induló oldalazó korrekcióba, hogy én szeretnék azon belül helyet találni neki. Hozzászólásában Jani nevű olvasónk február 6-án, bőven real-time felhívta a figyelmet erre a komplexebb lehetőségre, amikor az (y) még sehol sem volt. A diagnózis szerintem a magasabb alj ellenére is megállja a helyét. A [iv]-es hullám esést 1491-ig, vagy lejjebb vártam, de ennél sekélyebb lett. Időben viszont rádolgozott a piac egy fel-le 2,5 napot. Amit a 23,6%-os sekély korrekcióval nem tett meg pontban, azt megtette időben.

Ha a fenti teóriánál többet szeretnénk, akkor vessünk egy pillantást a Russel indexre, ahol a február 7-i minimummal készült el a szemlátomást jó kinézetű tovahaladó háromszög [iv]-es.

Russel határidő 15-perces cash piaci nézet - a többi indexben a hullámok száma azonos,
mégsem jött ki az ortodox háromszög, hanem inkább horizontális kombinációkat láttunk.

A december 31-ről emelkedő trendszakasznak még nincs vége, így hétfőn és kedden SPX 1.505 felett shortolni egyelőre hiba. Ugyanakkor viszont itt lesz az ideje 1.476-ra emelni a kritikus szintet, ami alá a november 16-ról északnak tartó bika nem törhet le. Ha naposon alá zár, akkor azzal akár a 2009-es minimumokig nyitja meg a teret a trendfordulót követő esés előtt. A momentumkép alapján továbbra sem áll készen a piac a végső letörésre, ám 1524-nél, vagy ahol az előttünk álló héten a kék Minor 3-as hullám véget ér, egy 2-3 hetes eső-oldalazó korrekció következik, amely az iménti kritikus szint meghatározás alapján 1476-on belül marad.

SPX 1.524 után kicsit trükkösebb lesz a helyzet, több lesz az elágazás és ezért könnyebb lesz mellényúlni a várakozásokkal.

24 megjegyzés:

  1. Jó elemzés Cimballi !
    Kínában indul az újév a kígyó éve. Hogyan jön ide ? A kígyó vedlése mint veszteség, de egyben lehetőség is az új életre !
    Brikka ,
    Az EURUSD mellé egy kissé megkésve lehet egy USDJPY elemzést is kérni ? "Önök kérték"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      Sajnálom, de nem foglalkozom USDJPY-vel, ezért nem szívesen tennék ki értelmezést egy olyan termékről, amivel nincs tapasztalatom.

      Törlés
    2. vicces vagy..ha usd/yen-el nem foglalkozik akkor tuti eur.yen-el sem ,mivel az eur/usd es usd/yen kotyvasza..

      Törlés
  2. Kedves Cimbali!

    "A momentumkép alapján továbbra sem áll készen a piac a végső letörésre, ám 1524-nél, vagy ahol az előttünk álló héten a kék Minor 3-as hullám véget ér, egy 2-3 hetes eső-oldalazó korrekció következik, amely az iménti kritikus szint meghatározás alapján 1476-on belül marad."

    Jól értem, hogy akkor nem február hanem már március, már ha egyáltalán?
    A választ előre is megköszönve:
    Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali Péter, igen.

      A mostanára esedékes csúcsot (1524 körül) a legoptimistább esetben is egy Minor szintű korrekció követi, amely optimálisan 2-3 hét esés-oldalazás. Erre jön még egy utolsó és viszonlag rövid kitörés, vagy kitörési kísérlet márciusban. Azt követően teljes fordulat, minimum cél a 2009-es alj visszatesztelése.

      A most következő 2-3 hét Minor korrekciót csak akkor érdemes korrekciónak tekinteni, ha 1475-76 felett marad. Eddig mindenképp él a 2009-ről felfelé tartó bear piaci korrekció iránya.

      Az ábrán azt jelölöm még, hogy a szinte azonnal esedékes Minor szintű, vagyis naposon jól kivehető korrekció, hosszú idő után először megtöri a szűk szaggatott csatorna aljat. Ez az egyik feladata.

      A fő trend februári befejezéséről egyelőre nem rajzolok, de ha mutatja magát a sokat emlegetett napos fordulat, akkor meggondolandó alternatívának behozni a nagy diagonál megfejtést, amit néhány Elliott-os rajzolgat. Azért nem preferálom, mert ilyen momentumképből ritkán jön ki totális trendforduló. Nálam ezért az a valószínűbb, hogy mostanában le 4, majd márciusban fel 5 és utána teljes 180%-os fordulat több évre.

      Törlés
    2. Háá Cimbi el kell ismernem, hogy tökös csóka vagy!

      Lapot húztál 19-re, ha bejön nagyon nagy király leszel....

      Üdv:

      Kwi

      Törlés
    3. Ps.:

      Ha meg nem, akkor sem történik semmi, legfeljebb mint a többi világvége szektánál, jön az ujraszámolás, és az új időpont kijelölése. :-DDDDDDDDDDD

      még mindig:
      Kwi

      Törlés
  3. Szia Cimballi!
    Miért hozod fel a kritikus szintet 1475,77-ig, mikor a nagy kék négyes csak 1446,69 alatt lépne be a nagy kék egyes területére?
    Kösz, Tomi

    VálaszTörlés
  4. Nekem az a megérzésem, hogy itt a vége. Eu-ban kialakulhat egy 1-2-1-2, de még el kellene mennie úgy 550-ig. Dax-ban kész lehet egy kettes... Brikka mit szól hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      Eredetileg egy impulzussal számoltam FEB13_EURUSD_M1-M15, de úgy gondolom, hogy egy LD jött fel a 8-ai aljtól EURUSDH1, amiből (a lokális csúcstól történő mozgás miatt) még talán kellhet egy [C] of (v) hullám...agresszív bull változattal még nem számolok.

      Törlés
    2. Igen, egy LD-t én is bele tudok képzelni, ahogy Cimballi említette: mellényúlós szintek...

      Törlés
    3. Én pedig úgy számoznám be a mai emelkedést,hogy ez volt a lefelé tartó impulzus 4 hulláma,ami csak beleszúrt az 1 területébe,de nem zárt?? bele.Igy az 5 hullámot várom lefelé,immáron poziból,szemre olyan 1,32-1,325 környékére.Furcsa lenne,ha a leforduló jen párok és tőzsdék nem húznák le maagukkal.

      Törlés
    4. PA eddig igazolja a diagonált. Majd nagyon szívesen látnék itt egy flat korrekciót...de egyelőre még csak egy DZZ nálam az elsődleges értelmezés alacsonyabb trendszinten, amelynek (A) of [Y] hullám lehetett az ék visszatesztjéből való letörés. Amíg az árfolyam egy korrekciós-csatornában mozog a mai csúcstól, nem gondolom impulzusnak a lefelé tartó mozgást.

      Törlés
    5. Egen, fibo + csatorna egyenlőre fogja. Az összefüggésekben a legnagyobb problémát nekem pont JPY jelenti, 5 percesen úgy tűnik EJ egy hsz-ből tört le..

      Törlés
    6. Ok.

      Hsz milyen pocizóban van?

      u.i.: egy nicket biggyessz oda légyszi :)

      Törlés
    7. Bocs, a 16:33 nem én voltam. EJ tickre elérte a célárat.

      http://kepfeltoltes.hu/130213/ej_www.kepfeltoltes.hu_.gif

      Törlés
  5. DAX pillanatnyi állapot szerint nekem is randasággyanús.

    SP viszont most annyira extrém pontosan követi a Cimballi-kottát, hogy afféle 'itt a vége' dolgokkal jobbnak tartom most vigyázni...

    Depriv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mondja azt valaki, h Elliott nem működik. Hátborzongató. joy

      Törlés
  6. Tomi, igazad van eredeti, szigorú Elliott-i értelemben ezt nem tehetném meg. Szóval ez nem Elliott-i fogás. Hanem a saját elveim alapján a kettővel alacsonyabb szintű negyedik hullámot, vagy amikor tiszta a számozás, akkor a 4-5 sorozat első négyesét előszeretettel nevezem ki kritikus szintnek. Tapasztalatom szerint egy ilyen elven kritikusnak tekintett szint letörése utáni alacsonyabb tető statisztikailag eredményes short trend trade. Nem érdemes kivárni az no-overlap szabály alapján megerősített trendfordulót.

    VálaszTörlés
  7. asszem itt jel, usat brutal forgalommal adjak.

    totem

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)