AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2013. július 26., péntek

A fej-váll és a kontextus - I. rész

Amikor fordítva sül el

Elliott hullámelméletét a kontextus megértésére használom. Igyekszem felmérni vele egy alakzat helyzetét a nagyobb képen belül, ugyanis ettől függ majd a kimenet "minősége" és az a stratégia, illetve agresszivitási szint, amivel a következő elmozdulásra lövök. Gyakorta emlegetem a kontextus dolgát, de talán sokak számára nem elég kézzelfogható, mit szeretnék mondani vele. A mostani, két részletre bontott bejegyzésben a kontextus nehezen megragadható fogalmáról rántom le a leplet.

Segítségül a klasszikus technikai elemzés tárházából közismert és kedvelt fej-váll alakzatot hívom. Azért hozom be a klasszikus analízist, mert az nem foglalkozik az alakzatok kontextusával. Szeretném megmutatni ugyanazt a helyzetet kontextus vizsgálatával és befoglaló környezet értékelése nélkül. A klasszikus technika a fej-válltól egyszerűen azt várja, hogy valahol a magasban egy emelkedő trend végén kialakul és hosszú időre megfordítja az árfolyam mozgását. Elismeri ugyan a fordítva elsülő, "hibás" alakzat létezését, de kb. statisztikai hulladéknak tartja az olyan formákat, amikor az esést sejtető bearish fej-váll után mégis bull trend következik. Ha a fej-vállként azonosított alakzatok 70-80%-a jól tudná ezt a neki szánt trendfordító dolgát (nevezetesen az alábbi képen szereplő bearish változat bear trendet hozna, az inverze pedig bullt), akkor valóban csak statisztikai hiba lenne a várakozással ellentétes irányba elmozduló megjelenés. Azonban a fej-váll az esetek jóval több mint 50%-ban nem tudja befordítani a trendet! O.K. most szinte látom, ahogy néhány olvasónak újra kell indítania az agyát... Hajrá! Mert még jön a ráadás. Oda szeretnék kilyukadni, hogy a legtöbb esetben előre prognosztizálni lehet, amikor a fej-váll csupán szünetelteti a meglévő trendet. Úgy is mondhatnánk, hogy trenderősítő szerepben áll.

Amikor a fej-váll alakzatból a megelőző trend folytatódik, akkor a hullámok alapelve szerint egy vagy több korrektív szakasz adja ki a jellegzetes formát. Azaz az Elliott-i kontextus kihámozásával el lehet dönteni, hogy a fej-váll után mikor következik inkább a korábbi trend folytatása. Például mikor lesz a bull trendben kialakuló bal váll kupac-fej csúcs-jobb váll kupac után további felfelé folytatás, vagyis érdemi, kereskedhető kitörés északnak. Máris jön az első részlet a múlt hét Dow mozgásával:

Klasszikus fej-váll alakzat a Dow-ban, 15.509-es maximummal.
Egy ilyen helyzetben tényleg lefelé lenne az előny?

Íme, ha valaki csak az utolsó 5 kereskedési nap 15-perces bontású grafikonját követi, akkor mintegy kiszakítja a környezetéből a három csúcsot tartalmazó oldalazást és az egészet jól benézi bearish fej-vállnak. Az egyszeri kereskedő talán a jobb váll csúcsából lefelé jövet be is shortolja, mondván "eleget láttam, minek várni a nyakvonal letörésére - ha most lépek, többet nyerek".

Amit ellenben egy Elliott-os lát ebben a formában - persze hozzánézve a megelőző emelkedést - egy sekély oldalazó korrekció, amelyben a medvék három alkalommal is bepróbálkoznak. A harmadik lefelé kör után majd valószínűleg jól fel is adják. Olyan jófajta negyedik hullám karaktert érzünk mögötte. Talán vannak, akik már kitalálták mire ez a barkóba-szerű leírás: egy bullish tovahaladó háromszöget szeretnék vele mutatni á la Elliott. A trükk a háromszög 'b' csúcsában van, amely a korrektív alakzaton belül új csúcsot képes elérni, ezért kap az egyébként szimmetrikus háromszög egy "tovahaladó" jelzőt. Mintha a korrekció alatt is egy magasabb tető magasabb alj sorozattal haladna kicsit a trend. A tovahaladó háromszög sematikus ábrázolását az - erről a hivatkozásról beszerezhető - Építőelemek jegyzet 53. oldalán lehet tanulmányozni. Ez alkalommal a vizsgált helyzetre igazítottam kicsit a jelöléseket:

Ugye, hogy a tovahaladó háromszög, a létező legbiztosabb trenderősítő alakzat is fej-vállnak látszik? Igyekezzünk elnevezni a fej-váll csúcsait és csakhamar rájövünk, mit várhatunk tőle.

Nincs más dolgunk, mit ültessük át az elvi ábrát a konkrét Dow oldalazásos esetünkre. Most már a megelőző emelkedéssel együtt mutatom a helyzetet, Elliott-i jelölésekkel, amelyek egyértelműen állást foglalnak a kontextusról, hogy ez bizony egy kis negyedik hullám lehet, amely egy nagyobb harmadik hullámon belül alakult ki. A harmadik hullámok maguk is mindig öt hullámból álló impulzusok, és ezt már mindenkinek tudni illik.

Az ilyen csekély volatilitású oldalazás ritkán lesz tető - a klasszikus bull zászló elnevezés jobban illik
erre a fej-vállra, az Elliott-i kontextus pedig simán kis negyedik hullám háromszögként azonosítja.
A rajzon nem jelöltem, de az először még fej-vállnak feltüntetett háromszögünk 14,6%-ot korrigált, ami ugyanúgy Fibonacci szint, mint a 38,2, vagy a 61,8%. Ritkán emlegetjük, de egy momentumos harmadik hullám alatt az alacsonyabb rendű alhullámok bizony ennyire sekély szintekre, 15-25% közé korrigálnak. Ilyen alacsony retracementek harmadik hullám jelenlétére, azaz kontextusára utalnak. Harmadik hullám végén pedig ne várjunk giga trendfordulót.

Egyébként a példában szereplő háromszög az, amelyet múlt vasárnapi fórum hozzászólásomban emlegettem. Az alábbi megjegyzésről van szó. Figyeljünk a befoglaló hármas hullám kontextusából és az alakzat méretéből, vagyis az arányokból történő következtetésre:

Cimballi 2013. július 21., vasárnap 1:35:00 CEST

...errefelé még csak a [iii]-as lokális tetőt várom...

...[alternatívaként elképzelhető, hogy]
a leginkább a Dow-ban szépen kivehető július 11-17-i oldalazás a várt [iv]-es háromszög, amiből itt még lesz 2-3 nap felfelé vitézkedés, de már az előttünk álló héten elérheti a végső csúcsát a piac. Azért csak második helyen álló alternatíva, mert szerintem az említett háromszög túl kicsi, inkább csak a [iii]-as hullám alatti még kisebb (iv)-es pullback és az újabb kitöréssel mostanára csak a [iii]-as végéhez jutottunk.
Törlés

Akkor ezek szerint érdemes megjegyezni, hogy erős trendben a fej-vállnak látszó három csúcs nagyon gyakran egy tovahaladó háromszög belépési pontját, majd B, végül D csúcsát fedi le és az alakzat után momentumos felfelé kitörés következik. Akkor mindenképp jusson eszünkbe a lehetőség, ha a bull trend után emelkedő "nyakvonalat" látunk és az egész fej váll csak igen keveset vesz vissza a megelőző emelkedésből. Az ilyen körülmények folytatólagos alakzat funkciót sejtetnek az egyébként fordulósnak látszó fej-váll tető mögött. A momentum nagy valószínűséggel a bikákkal lesz, a klasszikus fej-váll letörésnek pedig szinte esélye sincs.

Tovább [link] a II. részre >>>

26 megjegyzés:

  1. Szia Cimballi!
    Remek bejegyzés, sokat lehet belőle tanulni!
    Egy kérdés: mennyivel árnyalódna jelenleg a helyzet egy réssel lefelé nyitásban?
    Illetve a DAXra visszatérve, ott elképzelhető-e a teljes fordulat már? Rsi ott hetesen szépen lefordult a 60as szintről, viszont ha ott elindulna egy valamilyen 3as lefelé, akkor az mennyiben tudná új csúcsra vinni az SP-t?

    CJ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól függ, hogy meddig megy le vele a piac. Húztam egy kulcs támaszvonalat. Felette a [iv]-es második felének tartom az eső szakaszokat, alatta pedig igencsak megnövekedne a Ciklus szintű több éves bear piaci lejtmenet valószínűsége. SPX-ben 1648 az említett kulcs szint, a Dow grafikonján pedig a "legfeljebb ilyen mélységbe várom..." szöveg mutatja.

      Ma szerintem a (b) vagy (x) indult meg fel északnak, amiből még jöhet egy nem sokkal a mai mélypontok alá kilépő esés, majd irány a hiányzó 4-5 nap bull fel. A végső cél továbbra is egy augusztusi SPX 1724-1737.

      Törlés
    2. üdv CJ

      Én is nagyon figyelem a DAXot, de szvsz. itt még nagyon sokan kereskednek vele és nagyon trükkös egyik bróker állítása szerint nagyon kevesek azok száma akik nagyobb nyereséget el tudtak vele érni a trükkös mozgásai szerint pontosan a nagy mozgásai miatt kereskednek vele de 95%-ba a nyitott pozik ellen megy, , különben a kritikus szint 8050 körül van napi szinten ez alá zárás esetén zárnám ki esetleges új csúcsot ahogy én látom még a 8550-8650-es szintek benne vannak ha az SP be üti a cimballi által vázolt cél zónát.

      TWER

      Törlés
  2. Hi

    fent INDU charton a szaggatott vonal milyen értékre húztad be .

    a további kérdés ha eléri spy a cél zónát éles esés következne vagy darálós esegetés .
    nem lehet e kizárni hogy a csúcs már megvolt esetleg a rég említett 1703/1710 zónába még vissza húzzák

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jelöletlen szaggatott vonal az eggyel alacsonyabb rendű negyedik hullám tartományának távolabbi fele. Elliott negyedik hullámok vezérlőelve miatt tartottam fontosnak. A másik [lejjebb szöveges kommentárral], amit én kulcsnak tartok, a kettővel alacsonyabb rendű negyedik hullám támasz. Ha egy ilyen szinttel sem képez hozzávetőleges dupla aljat a piac, akkor a következő felfelé kört már lövöm shortra.

      Természetesen nem lehet kizárni, hogy már láttuk a csúcsot, de ebben a helyzetértékelésemben a legvalószínűbbnek a [iv]-es hullám derekán tartunk verziót tartom. Azt mondja meg inkább valaki, hogy nem érhetett-e véget már a teljes [iv]-es pénteken SPX 1676-nál. Az hozna jó mókát a augusztus elejétől.

      A trendeket hozó impulzusok trendmozgató szakaszai is váltakoznak. Ha a megfelelő nagyobb idősíkon nézzük az utóbbi emelkedések pálcika-pálcikák, nincs bennük semmi széles csatorna, vagy ékelődés. Ha ilyen módon hiányzik a váltakozás, akkor a maszek vezérlőelvem szerint (ez tényleg nem Elliott), éles lesz a trendforduló. Viszont ettől még nem fog egy lélegzettel a 2009-es low-ig rongyolni, csak hirtelen fordul majd. Az igazi begyorsulásáig sok hónap telhet el.

      Törlés
  3. Különben még olyan infom is van hogy a DAXot 4-5 nagy bróker mozgatja szervezetten különben ezt el is hiszem ha figyeled mindig villám gyorsan mindig megérkezik egy ellen állásra vagy támaszra ebből kifolyólag a kis büfiknek csak morzsákat hagyva. Utána pedig órákat el szúgyog a támaszon vagy ellenálláson várja ez a 4-5 nagy bróker hogy a támasz és ellenállás alá és fölé mennyi megbízás kerül amelyik írányba van a több a kitörés egy le szúrással az ellenkező írányba valósul meg rossz poziba rántva a sok büfit és a büfik ekkor zárják a gyorsan a pozikat egy jó kis profitot generálva a brókereknek persze így villám gyorsan meg is érkezik a köv. ellenállásra vagy támaszra.
    Ezzel csupán csak azt akartam érzékeltetni, hogy bár kinek aki hasznot akar a DAXbol késő a le illetve ki törésnél pozit fölvenni. Tehát kockáztatni kell.

    TWER

    VálaszTörlés
  4. Néhány tőzsdeindexet távolabbról megnézvén gondolom nektek annyira nem újdonság de a görögök a spanyolok már régen a 2009-es alj alatt vannak ( teljesítvén Elliott pusztító C hullám kritériumait ) , Shanghai Composite pedig halad e felé, a franciák is elég nyögvenyelős emelkedésben ( oldalazásban ) menetelnek A brazil index is délnek vette keményen az irányt. Viszont a DAX, FTSE és S&P ki tudtak menni all time high ra. Olyan mintha elvált volna a sz@r a májtól és látszik az is hogy a centrumban érezteti az irgalmatlan nagy plussz likviditás az igazi hatását. Hogy mi lesz ebből ha elzárják a pénzcsapokat ? Vagy lehet, el sem kell zárni összeomlik az e nélkül is ? Bernanke nagy tanulmányozója és szakértője a 29-33-as nagy depressziónak kérdés hogy a FED jegybanki válaszai lehetnek-e korszakalkotóak vagy csak elodázták a bajokat ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi, Nupagagyi. Meghagyom a kérdéseid költői kérdésnek. Illetve tudod mit? Egyet mégiscsak hozzá teszek: azok a piacok, legyen szó ingatlanról, részvényről, dolláros devizapárról vagy indexről, amelyek legtovább fent tudnak maradni egy bear fázisban, azok fognak a problémákon legelőször felülkerekedni. Ott látszik majd legelőször a majdani nagy sokára bekövetkező bull piac.
      Amúgy lehet, hogy már csak 7-8 napra vagyunk a bear piactól a jelenleg vitézkedőknél is.

      Törlés
  5. "Amúgy lehet, hogy már csak 7-8 napra vagyunk a bear piactól a jelenleg vitézkedőknél is."

    Lehet... Ha az ember ezt elég gyakran leírja egyszer biztosan igaza lesz.

    Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor még egyszer megismétlem, hogy biztos ne érts félre - elnézést azoktól, akik már unják az ismétlést:

      http://myelliott.blogspot.ca/2013/07/a-nagyobbik-korrekcio-alternativai.html?showComment=1374524288563#c1623508364713292301

      Törlés
  6. Ha ma nem törik le az ajró,akkor az a ritka helyzet állhat elő,hogy az 1 hulláma hosszabb mint a 3-as.Ebben az esetben az 5 végpontja viszont 1,35 alatt kell,hogy legyen.Szerintem felszúr még 1,345 környékére a fordulathoz.
    Brikka,te látsz benne valami érdemlegest?

    lhebamy

    VálaszTörlés
  7. Nálam egész jól kijön, több tényező is alátámasztja, hogy a mai csúcs a (b) hullám csúcs a piros [iv]-es hullámon belül.

    VálaszTörlés
  8. Pár perc és kamatdöntés, nyilván nem ideális időpont egy bármilyen B megjátszására.

    VálaszTörlés
  9. jó lenne tudni mi volt ez a mai buzulás elliottilag is.. mivel shortolhatatlan már hetek óta próbáltam pár longot az utolsó upra, de csak bukóval stoppolódtak ki.. forgalom az volt rendesen.. fogy az erő felfelé, vagy mi?? akkor meg mi a pékért nem engedik már behullani?!...

    totem

    VálaszTörlés
  10. szóval a hónap végére dukált volna valami kozmetikai felhúzás, ami elmaradt.. és ha így megy tovább, nem lesz ebből augusztus elején 1724 meg 1737... sehogysem...

    totem..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Totem, tudod, mi a bajom ezzel...
      A "kozmetikai felhúzás" setupot hogyan számszerűsíted? Mi a célára, mi a kockázata, mi a valószínűsége, honnan tudod, hogy milyen árfolyammozgás?

      Elliott ügyben ott van a fenti grafikon, az továbbra is állja, amit a piac dob rá. (b) hullám csúcsot vártam tegnapra, méghozzá a piros [iv]-es oldalazáson belül.
      A B-k elég kiszámíthatatlanok, azt csinálnak, amit akarnak.
      Konkrétan erről beszélek:
      http://1.bp.blogspot.com/-iYWEXAjaonE/UfnQkYSCDBI/AAAAAAAAB8s/7NKvk24X120/s1600/JUL25_Dow30min_running_tri.JPG

      Tételezzük fel, hogy nem jó a rajz és az emelkedés a trendforduló előtti 5-ös [v]-ös hulláma. Akkor majd lefordul, de várd meg, amíg nekilódul az új trend, amíg a napos idősíkon, vagy leginkább a hetin mutatja magát. Van hely rá. A rajzomon 1000 Dow ponttal lejjebb van egy kék 4-es jelölés. Annak közelébe akkor is eljut a forma végén bekövetkező medvepiac, ha az csak átmeneti és egyébként az örök bika jött el 2009-ről. Ha pedig nem örök bika van, akkor egyenesen a 2009-es low visszatesztje a realitás.

      Egyébként napos SPX-ben a mai (szerdai) gyertya az első fordulós jelzés, az előttünk álló nap megtudjuk, triggereli-e piac és ha igen, mennyire erősít rá. Ha van trigger, akkor lehet, hogy nyílnak short lehetőségek.

      Törlés
    2. Úgy tűnik,hogy kiderült: a záró ötödik hullám ötödikjébe lépett ma a piac.Ha a jennel korrelál,én annál úgy látom,hogy tegnap végezhetett a nagy idősíkú negyedik hullámával.Így annak legalább 103,5 fölé kellene mennie.Akkor viszont valószínűleg az Sp sem 1720-40 között fordul....

      lhebamy

      Törlés
    3. 1706 meghaladásáig nem venném le a (b) hullám lehetőséget az asztalról, felette már inkább az általad említett változat él. 30-perces grafikonokon nagyon exponenciális fel kanyart vett a piac, ez pedig sok érzelemről tanúskodik, ami kapkodáshoz vezet.

      Törlés
    4. Pár órát adnék még neki és ha nincs változás, akkor valóban ez fel az ötödik ötödikje.

      Törlés
  11. Sziasztok,

    eurusd-ben ez a havi gyertya eléggé bullish lett..

    én most vmi ilyesmiben gondolkodom, ahol a B egy exp. flat lehetett a C pedig vmivel 1,34 felett landolna :-)

    http://kepfeltoltes.hu/view/130731/eurusd_d_www.kepfeltoltes.hu_.png

    Brikka, Vadász, valaki aki nézi , Ti hogy látjátok?

    köszi,
    timmy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam is a rajzod szerint gondolkodom, de van egy fenyegetettsége ennek az elképzelésünknek. A havi grafikonon még mindig él egy RSI bull csúzli. Mindaddig a bear lehetőség ellen dolgozik, amíg a piac ki nem veszi a novemberi minimumot. Egyelőre nagyon eltáncolt előle, ezért majd tartalékolnunk szükséges egy bullish alternatívát. Maga a csúzli az év végével kiöregszik, így ha addig nem menne az EURUSD tisztán 1.3711 fölé, akkor egy következő bear támadásnál már nem lesz akadály az említett novemberi low. Addig viszont számolnunk kell vele és azzal, hogy a 2012-es felfelé kör túl rövidecske volt. Utóbbi esetre valóban Szarvasvadász mutatott itt alternatívát.

      Törlés
    2. Sziasztok,

      Mostanában a kábelt figyelem jobban. Abban szvsz elkészült az a-b-c felfelé. A kérdés azonban még itt is nyitott, hogy ez minek is a része. Kb. ugyanez áll az Eu-ra is, egy nagyon lényeges különbséggel: megelőző negyedik hullám tere még nem sérült!

      Viszont mindkét terméknél még nyitott, hogy ez minek is a része. Extrém esetben, ha még több idő kell a végleges minta kifejlődéséhez, el tudom képzelni a korábbi poszt alatt is említett exp. flat-et, de úgy, hogy ez az a-b-c még csak egy hosszú lábú ED 1 hulláma lenne.

      Persze, ez csak egy felvetés arra az esetre, ha az esés nem felelne meg a magasabb idősíkon várt mintából logikusan következő mozgás karakterisztikájának.

      Ezt a szívatós emelkedést egyébként még a dax-ban is el tudnám képzelni, bár abban nekem továbbra is az elsődleges a korábban is taglalt sima impulzus C of (5) hullám...

      Törlés
    3. Kábelen egy szép háromszög formálódik valszeg, és ez jó nekünk Elliottosoknak:)

      Törlés
  12. A szerdai kereskedés hozta az első jelentős fordulós napot egész júliusban. Egy fordulós gyertya magában azonban még kevés, ráadásul ez a mostani lehetne nagyobb, hogy kezdjek hinni neki. Másik baja, hogy egy sávkereskedés idején teljes magasságával a sávon belül ül, tehát nem fordít semmit, sokkal inkább csak egy (b) csúcs átmeneti lefordulásnak gondolható.

    Szeretném megvárni, hogy miként veszi ki a gyertya alját csütörtökön a piac, miként triggereli be a szignált és az információ birtokában késő éjjel közzétenni a fej-vállas bejegyzés második részét és benne friss grafikont. Az előttünk álló nap ismerete nélkül több nagyon 50-50 kérdést kellene eldöntenem.

    A szignálnál még fontosabb a belépő gyertya mérete és minősége. Sokszor a kis fordulós jelzéseket követi a legerősebb entry.

    VálaszTörlés
  13. Szia Cimballi!

    Ha a kettes hullám egy nem túl mélyen visszapattanó flat, akkor kereskedés szempontjából helyes lehet az A kiindulási vagy a B végpontjának letörése? Természetesen finomítás után, úgy értem kisebb idősíkon látható 5-3, i-es után után. A kérdésem arra irányul, ha van egy ilyen lapos kettes, és ha utána még komplexebbé akarna válni, akkor sem valószínű, hogy a kérdezett szintek alá szúrjon??

    Vik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvi szinten az ilyen szituáció trend eleji helyzet. Alacsony valószínűséggel, magas hozam lehetőséggel. A sikeres megjátszáshoz alacsony kockázat kell, ez a fő szempont. Vagyis nem az A kiindulási helye körül piszkálnám, hanem minél közelebb az A ponthoz. Második fordulós szignál vagy annak visszatesztje az optimális belépő. Stopnak használj konvergencia helyszíneket, és/vagy magasabb alj dupla aljakat.

      Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)