Az Elliott Wave International ajánlásával:

2014. november 16., vasárnap

A medveőrlő

Egy jó hosszú sorozatot láttunk olyan napos gyertyákból az S&P500 grafikonon, amelyek egyre-másra magasabb napi minimumokkal és maximumokkal rendelkeztek, de valahogy a napon belüli tiszta trendek elmaradtak. Napon belül vételi pozíció után kutakodva folyton az lehetett az érzésünk, hogy a piac épp most fog lefordulni mivel a kitörések nagy része azonnal megállt, amint új csúcsra ért az árfolyam. A felfelé momentumos folytatást nélkülöző környezetben a short kontrázás nem egyszerű, mert ugye mégis csak mindennek újabb csúcs a vége. A medvét, aki a short pozíció zárással hezitált, azt könnyen megtépázta az újra és újra visszatérő, magát egyre magasabbra vonszoló bull kör. A türelem és a magasabb rendű trend tisztelete ilyenkor, amikor egy 3-perces bontású grafikon 3-4 minőségi setupot bír produkálni naponta, aranyat ér. A nagyobb idősíkokról nem is beszélve, hiszen ott ugyanez az érték a 0 és 1 között mozog.

Megvolt az érzés úgy október 21. óta? Meg? Na, de hová tegyük ezt az egészet?

A válasz mindig "odaát" van, konkrétan egy nagyobb domináns idősíkon. A napos grafikon szereplői egyre inkább vonakodva vesznek, mert ilyen magasan - 2000-es indexérték felett - új longot nyitni túlságosan drága nekik. A "drága" szóhasználat arra utal, hogy bármilyen naposról leolvasható célár érdekében a jelenlegi árfolyamon túlságosan sok kockázatot kellene vállalni. Eladni? Azt meg minek? Ha ehhez hozzávesszük a heti nézet fehér bull testű gyertyáit az elmúlt négy hétben, akkor hamar belátjuk, ezt az S&P piacot a nehézfiúk nem állnak neki shortolni. Mondjuk, azért mellesleg egy dolog már nincs rendben teljesen. Az elmúlt hét túlságosan apró heti gyertyája némi árnyékot vet a boldog bull kilátásokra. Ennek ellenére még nincs ok az szving eladásra, legfeljebb arra érdemes készülni, hogy a piac egy fals letörés erejéig triggerelheti a múlt heti minimumot. Egyszerűen túl közel van ahhoz, hogy kihagyja a poént. Átmenetileg bevágódhat a heti minimum alá jó 20 pontot.

Az Építőelemek című magyar nyelvű Elliott jegyzetemben részletesen tárgyalom a hullámok karakterjegyeit, a "lágy vezérlőelveket", amelyeket Frost és Prechter munkássága alapján mindig is hangsúlyosnak tartottam. Most egy kicsit hasonló, amiről itt írok, de az Elliott-i rendszertől elvonatkoztatva. Kereskedési döntéseimben komoly szerep jut annak, hogy így unortodox módon végiggondolom, mi motiválja az egyes idősíkokat. Egyébként az említett kiadvány továbbra is megrendelhető itt - [link].

Egy csatornából kioldalazó törés a leginkább szembetűnő alakzat a napos bontású grafikonon. A piac egy feszes emelkedő csatornában haladt, amely nincs tele nagy momentumgyertyákkal, de ennek ellenére egy igen erőteljes és határozott mozgás. Az alakzat zártsága a magasabb árban egyetértést jeleníti meg: a bikák azonnal, még napon belül megvesznek minden kis pullback esést és ez ellen a medvék sem tiltakoznak különösebben. Nem érdemes a feszes csatorna ellen menni, mert olyan mintha egy harmadik hullámmal vitatkoznánk. Ilyenkor a csatorna vége fent a maximumon amúgy sem jelenti a magasabb rendű, uralkodó trend végét. A piac előbb-utóbb elhagyja a csatornát, ahogy tette ezt a hét közepén. Ilyenkor egyszer csak megnövekszik a volatilitás és a piac egy ostorcsapás szerű mozgással összezavarja és mintegy kirázza mindkét oldalt.

Az ilyen bull csatornák után az "ostoros" mozgás leginkább egy hirtelen, de gyorsan elhaló esésben jelentkezik, amely átcsap a korábbi csúcs fölé, igaz ott sem termelve zsíros profitot a bikáknak. A második fázis felfelé próbálkozása kísérlet visszatérni a korábbi csatorna nyomvonalába, ami általában a csatorna meghosszabbított trendvonalának érintéséig (sem) jut. Onnan már tényleges lefordulás jön, itt leginkább az októberi minimumokat vehetjük majd célba.

Elliott-i szemmel nézve a tanulság, hogy az ilyen tömör, vagy feszes csatornák tetejére ne tegyünk 5-ös, vagy C jelölést, mert az legtöbbször csak a 3-as hullám vége lehet, ami ugye azt jelenti, hogy még egy további le-fel szving elé nézünk mire az október 15-ről elindult emelkedés véget ér.

Nos, némi RSI elemzéssel finomítva ez volt a megfontolás az alábbi, rövid távra szóló S&P500 (SPX) értelmezésem mögött. Az "ostorcsapásnak" illene kitölteni a hónap még előttünk álló részét. Úgy gondolom a 2005 körüli indexérték elsőre kitarthat mint támasz:

26 megjegyzés:

 1. 2014-ben az SP 500 eddig hozott több mint 10,5 % -os hozamot !!! A DAX meg MINUSZ 1 % -ot !!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az erősek tartanak ki legtovább, a gyengék még hamarabb tetőztek, a BUX-ot meg nem is említem.

   Törlés
 2. Frissítés: A másik mód, ahogyan a bejegyzésben taglalt szűk emelkedő csatornákból pullback-et formáz a piac a kioldalazás. 5 napig termelte az SPX a doji gyertyákat és az átfedéseket. Állat erős a trend, ha így marad a heti gyertya.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Cimballi,
   kissé pontosítok - 2011 októbere óta "állat erős a trend" !!!

   Törlés
 3. Ez úgy értendő, hogy napokon belül jöhet a 2060-2070 tartomány és onnan a lefordulás?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A DAX-ot kéne meg fejteni mert a megoldás ott van 1 éve oldalaz mi ez ha 4. akkor messze a vége föl még vagy 1-2 év.

   Törlés
  2. Persze/, A lefordulás immár 5 éve napokon, heteken, vagy esetleg hónapokon belül várható....

   Péter

   Törlés
  3. Névtelen! Tedd fel magadnak a kérdést, mi a célod?!

   Azt akarod-e folyamatosan megmondani, hogy pontosan hol tart a piac (hullám, számozás stb.) ? Vagy azt szeretnéd nagy bizonyossággal megtudni, hogy a következő időszakban mi éri meg neked leginkább kereskedni?

   Az első esetben elemzői mentalitással közelítesz és a kereskedésed veszteséges lesz, mert soha nem az aktuális trendbe lépsz be, hanem a lehetséges fordulatokra vadászol, lesznek nyereséges pozícióid, időszakaid, de mivel trenddel szemben kereskedsz összességében max -0 leszel, kereskedési eredmény szempontjából, ez csak rosszabb, ha nem jó az MM-d és nem húzol stopot, vagy túl széleset.

   A második esetben a következő időszakra koncentrálsz, nem akarod kitalálnia piacot, hanem a piac adta információk szerint lépsz piacra, lesznek veszteséges pozícióid, de összességében, mivel a trendbe lépsz be nyereséges leszel. Lehet, nem lesznek hatalmas és látványos belépőid, fordulatok esetében néha még a piac ellen is játszol, de még ebben az esetben is nyereséggel tudod zárni a pozícióidat. Nem rajonganak érted, hogy hm, hogy elkaptad a fordulatot, de az erszényed vastagabb lesz, napról napra.

   Koncentrálj a termékre amit kereskedsz, ne más piacból vonj le következtetést. Persze lehet köztük összefüggés, de ne akard a Daxot megfejteni, miközben SP-t nézel, egyszerűen nem éri meg!

   Ha nem tudod megmondani, hogy a következő 2 napba/hétben/órában melyik irányba megy nagyobb eséllyel a piac (kereskedési tf kérdése), akkor miért érdekes, hogy 1-2 év múlva mi lesz?

   Figyelj és értelmezd Cimballit! A legtöbb elemző beadta, hogy itt a fordulat, Cimballi csak azt mondta, hogy lehet, de nem esélyes, azonban egy méretes korrekció jöhet. Mi a kettő között a különbség? A felfelé menetből arra következtetek, hogy sok shortos egyszerűen ki lett rázva min nyereségben, vagy veszteségben. Cimballi megközelítésének esetében vastag haszon lehetett (volna?), mind a két irányba... a különbség kézzelfogható :)

   Nem arra kell figyelni, aki nagy erővel, hanggal igazi megmondó ember, hanem arra, aki bizonyítottan ebből él. Csak olyantól fogadj el tanácsot, aki olyan életet él, amilyet te is szeretnél!

   (Megj.: vállald fel magad, akár nicknévvel, ha egy ilyen egyszerű esetben sem tudod vállalni magad, akkor hogy tudsz szembe nézni a veszteségeiddel, azzal, hogy annak kizárólag te vagy az okozója? Csak szerencsejátékos akarsz lenni, vagy profi?

   Ime:

   https://www.youtube.com/watch?v=dO_L5eSUmso )

   Törlés
  4. Szeretnék köszönetet mondani ezekért a sorokért.
   Azt hiszem, most értettem meg mind azt amiről ez az egész szól.
   KÖSZÖNÖM!

   Yota

   Törlés
  5. Nincs mit. Ez az elmúlt évek tapasztalata, jelenleg ezt gondolom, nem tudom változik e, miben változik a további tapasztalatok alapján, most azt gondolom, hogy alapjaiban már nem fog. Jó pár év tapasztalata saját kereskedés alapján és néhány általam ismert sikeres trader kereskedési gondolkodása, belépésének és kilépésének elemzése, vagyis az, amit leszedtem belőle.

   Kérdezd meg inkább Cimballit, hogy mit gondol erről, ő a profi én csak az szeretnék lenni! :)

   Törlés
 4. 2060-2070 tartomány volt a következő lépcső - az előző bejegyzésem az esésről is tükrözte az álláspontomat, mindig csak egy lépés

  Akkor október 1-én arról beszéltem, hogy az éles esést korrekciónak "érdemes" tekinteni, azután ez a frissebb bejegyzés arról szólt, hogy a feszes csatorna után nem szabad egyből lefordulást várni, mindenképpen számítok az 2060-2070-es szint elérésére.

  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy milyen nagyszerű jóslás, amit technikai elemzéssel művelhetünk, hanem hogy azt igyekszünk megmondani, mit éri meg gondolni egy mozgásról.

  Most annyi az tény, hogy megvan egy következő bull szint. Ha kiviszi a piac a 2030-as szintet és formáz egy alacsonyabb csúcsot, akkor majd beszélünk egy jelentősebb eső szakaszról, amivel kapcsolatban érdemes 1927-ig, majd az októberi minimumig játszani. Ez még nem short lehetőség, csak mert elért egy célárat. Nem vadászok csúcsot, hanem következtetek, hogy mi éri meg.

  VálaszTörlés
 5. Hetesen sírkő, jöhet rá a megerősítés, a nagy fekete.

  Gott

  VálaszTörlés
 6. Mit gondoltok, ez a mai nap lehet már annak a kezdete amit hetek óta várunk???
  - ez már nem medve őrlő hanem ideg őrlő:))) -

  Yota

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hello Yota, szerintem még mindig csak lassulgatunk. Ennél többre nincs bizonyíték. Egy 20-as mozgó alá október 22-én volt utoljára záró.
   A hétfői esésnek könnyen lehet egy nap folytatása, a rövid idősíkok alapján ez kitelik, de továbbra sincs a shortokkal a nagyobb idősík koordináció. Ha SPX 2030-at kivesszük, akkor gondolkodom a következő short körben napon túlra.

   Törlés
 7. Jelenleg ezt nagyon, 1-2, 1-2 sorozat utáni harmadik hullámnak látom. Ha így van mehet még lefele.

  Joe

  VálaszTörlés
 8. Tökéletesen igazad van, Joe. A kisebb idősíkokon az 1-2-1-2 tulajdonságok nagy részét hozta az ereszkedés. Ezért jegyeztem meg, hogy ma még lehet folytatás délnek.

  A másik oldalról viszont, ha bent van a csúcs, akkor ez egy erősen trend eleji szituáció, amelyben érdemes kiszállni skalp céláraknál, illetve a támaszokon. A másik tényező, hogy az októberben elindult teljes emelkedéssel összemérve még túl kis méretű a szerkezet és a 2030-as támasz egyelőre kitart.

  VálaszTörlés
 9. Ma ránéztem az olajra, lehet későn :), de egyértelműen impulse jön lefelé, havi idősíkon. A nyersanyagok tanulmányaim szerint előbb fordulnak (inkább igen, mint nem). A deviza piacon is, főleg néhány "gyengébb" ország valutája dollár kereszt (mexikói peso, orosz rubel, forint:)) mutat extrém jeleket. Persze kimondani, hogy itt a fordulat, felelőtlenség, De utoljára 2008 nyarán indult ilyen mozgás, irány 40-20 USD?

  VálaszTörlés
 10. Egy 2 hónappal ez előtti várakozás a piac még nem törölte.
  http://kepfeltoltes.hu/view/141101/sp500_www.kepfeltoltes.hu_.png

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban nem mondott neki ellent a piac.
   Kérdés, lesz-e megállás az októberi minimum elesése esetén, mert szélesedő háromszög E pontjának a C-n túl kell befejeződnie. Ha onnan ne jön felfelé kör, akkor a flat változat él és a D hullámod valójában ötödiknek bizonyul.

   Törlés
  2. Szélesedő háromszögre nem érdemes kereskedést építeni, 1% alatti az esélye, lehet össze lehet rakni egy komplex korrekcióként is. Matematikailag jobban jársz, ha ellene fogadsz. :) Persze signál-trigger verzióval.

   Talán Daneric nézett végig 100 évet és egyet talált X tf-n (talán napos).

   Az a belső szerkezete nem tetszik, az nem ZZ, középen hatalmas trendgyertya van, szvsz

   Törlés
 11. Rövidebb távon nézve: kedden volt egy szép bull fordulós napunk, amit tegnap teljesen kitörölt a bear nap. Ez változást jelent. A következő új csúcs után 2080-nál, vagy felette komoly fordulat esélyes, amivel befejeződik a több mint 40 napja tartó rally. 2012 óta nem támogatott heti grafikon ennyire egy komoly bear esélyt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Cimballi,
   Ha új csúcsot vársz, akkor gondolom a dec. 5- dec. 10 eső szakaszt zigzagnek számozod. Miért nem jó a dec.5 -dec. 9 szakasz impulzus első hullám és onnan induló flat kettes hullám számozás szerinted?
   Kösz, Joe

   Törlés
  2. Hello Joe, jól mondod, simán lehet impulzus, vagy befejezetelen impulzus, így a flat kettes lehetőség is játszhat. Teljesen jók, amit mondasz. Tudod, hogy nekem azon jár az eszem, hogy "mi éri meg". Szerintem a támaszon (=2030) körül short zárás kellett ilyen kontextus mellett. Ugyanakkor mára már azt is látom, hogy az októberben indul bull szakasz megadja magát hamarosan. Trendforduló előtt állunk, de még nem merem kijelenteni, hogy lower high-ból indul, még hiányozhat egy felfelé próbálkozás.

   Törlés
 12. Szia Cimballi,
  Szerinted jó ez a számozás a Dow-nál?

  http://kepfeltoltes.hu/141217/2014-12-17_172110_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Még a dupla zigzag-en gondokodom, de abban zavar a második eső szakasz utolsó hullámának a megnyúlása. Te hogy látod?

  Kösz, Joe

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rendben van, legfeljebb az (i)-est tenném oda, ahol a kis b van, de ez nagyon részletkérdés.
   Túl kevés az átfedés a szakaszok között, ezért jobb, ha nem számozzuk dupla ZZ-nek.

   Törlés
  2. És erről az up-ról mit lehet látni..???!. Korrektív volt az esés, és új csúcs várható, vagy vélhetőleg alacsonyabb tetőből indul neki egy újabb lejtőnek.?!. mi a vízválasztó zóna?!... üdv..

   BandArt

   Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (17) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)