AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2011. január 11., kedd

Kétféle trend

Lesz, aki azt mondja, hát ez evidens. Lesz aki a fejéhez csap, hogy tényleg, a momentum dolgát így még végig sem gondoltam. Így, vagy úgy, ahhoz, hogy az indikátorok alkalmazásáról, illetve majd a jelzések és az Elliott-i alakzatok összevetéséről beszélni tudjunk, előbb tisztáznunk kell valamit.

A valami pedig az, hogy tulajdonképpen kétféle trendet figyelünk, az egyik az árfolyamtrend, a másik a momentum trendje. Az árfolyam haladási iránya ott van a grafikonon, egyszerűen értelmezhető módon, a momentum változási irányát pedig az indikátorokon - RSI, Stochastic, CCI, ROC, Williams %R, MACD görbéken - követhetjük. A formulák valamilyen formában mind az árváltozás sebességét mérik.

Mi történik, ha a momentum nem halad tovább egy emelkedő árfolyamtrenddel? Vagy másképp: Mit jelent az árra vonatkozóan, ha például egy Stochastic indikátor délnek veszi az irányt, miközben előzőleg együtt emelkedett a trenddel?
Sokba kerül, ha valaki olvasatában ez univerzálisan trendforduló közeledtével egyenlő. A helyzet sajnos nem bír ilyen egyszerű lenni. Persze vissza lehet nekem, a kérdezőnek válaszolni, hogy attól függ, éppen honnan fordul az oszcillátor. Rendben, pontosítom a kérdést, mert valóban attól is. Legyen akkor a túlvett zóna környékén! Ilyenkor ugyanis, ha egy stabil trendről van szó, akkor három különféle kimenetellel számolhatunk:

- az árfolyamtrend lassul, de egy alacsonyabb sebességgel továbbhalad;
- vagy a trend szünetelni kezd, amíg átmenetileg egy oldalazó, vagy éles korrekció veszi át a helyét;
- vagy trendfordulónak nézünk elébe.


Szerintem az utóbbi kevesebb, mint az esetek 1/3-ában valósul meg, ezért sokan megtapasztalták már a saját bőrükön, hogy a tankönyvekben szereplő klasszikus bearish indikátorjelzés meg sem kottyan az emelkedő árfolyamnak. Épp csupán a trend lassulása követi, akárcsak itt:


A példa kedvéért kiragadott ábrán barna egyenesekkel igyekeztem szemléltetni, hogy az indikátor irányváltásával itt épp csak az árfolyam emelkedésének szöge változik. Az indikátor lefordulása szeptember közepén önmagában nem eladási jelzés, hanem egy figyelmeztetés: érdemes a stoploss szintek meghatározásakor kicsit feszesebbnek lenni és nem ilyenkor kell újabb longokat indítani, amikor a momentum trendje szemben halad a pozícióval. A nagy találati aránnyal működő kereskedéshez nemcsak az árfolyam szempontjából kell a helyes oldalra állnunk, hanem a minőségi belépőhöz az erőt vagy gyengeséget mutató momentumtrend támogatására is szükségünk van.

A fenti példában jelöltem egy pontot, ahol azután mégis eszünkbe juthatott a short lehetősége. Az indikátor igen kitartóan csorog lefelé, addig-addig, amíg az 50-es középvonal közelében is produkál végül egy ún. bearish cross-t, azaz egy olyan jelzést, amikor a Stochastic átmetszi a szignálvonalat. Előzőleg is volt kettő, de azok közül egyiket sem lehetett jelentős short jelzésnek tekinteni, mert az árfolyam csak lassulással, némi oldalazással reagált rájuk, miközben az oszcillátor egyébként magas szintje bármelyik pillanatban megengedte volna az erős felfelé folytatást. Itt viszont az árfolyam végre az indikátorral tart és bemutat egy olyan esést, amely pontban nagyobb az előző két kis momentumjelzéshez kapcsolódó negatív elmozdulásnál. Ráadásul a "cross" olyan indikátorértéknél - 55 körül - következik be, ami biztosan a jelentős 50 alá viszi az indikátort. Azért jelentős, mert az oszcillátor onnan már az esés momentumát méri.

Amúgy minden félrehallás és hibás értelmezés kiindulási pontja egy szerencsétlen szóhasználat, amivel a szakirodalom túladott, vagy túlvett zónának nevezi az oszcillátorok alacsony, illetve magas értékét (pl. 30 alatt és 70 felett). A "túlvett" szó önmagában felhívás táncra, hogy adjunk bele, valójában azonban a mögöttes magas oszcillátor érték a matematikai formula megalkotóinak szándéka szerint "csak" erős, nagy sebességgel felfelé haladó trendet jelent. Közelebb járunk a helyes értelmezéshez, ha a fenti ábrán szereplő "erős bull trend zóna" illetve "erős bear trend zóna", vagy valami hasonló körülírás jut eszünkbe róla.
Legyen ez egyben cáfolata azon, minden könyvben fellelhető kitételnek is, miszerint erős trendben a momentum indikátorok többségének nem vesszük hasznát. Már miért nem?! Csak azért, mert "túlvettnek" címkézzük, és mégsem fordul az árfolyam?

A helyes értelmezés további finomságai más napra tartoznak, annál is inkább, mert ezen a ponton bejönnének a különböző indikátorok eltérő viselkedésbeli sajátosságai. Maradjunk ezért az eredeti felvetésnél, miszerint az indikátor túladott, vagy erős bull trendet jelző zónából való lefordulása nem feltétlenül eredményezi az árfolyam trendjének 180 fokos fordulatát, ugyanis a momentum oszcillátor alapvetően haladási sebességet mér. Ha az utcán egy autót lassulni látunk, akkor sem rögtön az a következtetésünk, hogy kanyarodni, vagy visszafordulni fog. Ehelyett elég valószínű, hogy valami van előtte, ami miatt átmenetileg lassítania kell, vagy megállni készül, leparkol, hogy az utasa beszaladhasson a sarki fűszereshez, viszont dolga végeztével ugyanúgy egyenesen, az eredeti irányban halad tovább.

Aki Elliott elméletét tanulmányozza, az elég hamar találkozik azzal a kitétellel, hogy az ötödik hullám kialakulása alatt a momentum elmarad a harmadik hullám erejétől, így az oszcillátorok már csak alacsonyabb maximumokat érnek el. Noha a fenti ábra nem ennek illusztrálására született, de sokszor előfordul, hogy egyes indikátorok ehhez hasonlóan lefelé trendelő momentumot rajzolnak végig az ötödik hullám alatt. Mindez persze csak egy rövid kitérő, utalás arra, hogy a hullámelmélet segítségével elvileg szelektálhatjuk az indikátorok jelzéseit. November 9-én a grafikonon bemutatott bearish cross jelzésnél, így fogalmaztam: "A heti grafikonon is határozottan érzékelhető (oldalazó) korrekcióra számít[ok]". Gondolatom szerint, a számozás alapján megállapítható volt, nem ötödik hullám ért véget, viszont ezzel együtt az indikátor olyan szinten jelzett, ahonnan már kisebb csoda kellett volna ahhoz, hogy ne induljon jelentősebb korrekció.

Akár megfordítva; addig is el lehet jutni, hogy az Elliott-i számozást rakjuk össze egy jól megválasztott indikátor megfigyelésével. A helyes következtetés felé szerintem az alap, a postban tárgyalt egy (vagy több?) paradigma átlépése.

17 megjegyzés:

  1. Károly, ha már így provokáltad a témát :)

    VálaszTörlés
  2. köszi az írást,tanulságos
    kisbandi

    VálaszTörlés
  3. Szia Cimballi!

    Az év elején "belecsaptál a lecsóba"! Igen, ez egy nagyon jó és hasznos írás az Elliott ciklusokkal való kereskedéshez. Sajnos nekem a saját bőrömön kellett megtapasztalni a leírtak kezdeti hiányát, ha előbb olvasom jó néhány rossz döntéstől megóvtam volna magam... Kellett egy kis idő mire rájöttem, hogy erre is kell időt és energiát fordítani. Ajánlom mindenkinek, aki most ismerkedik az elvekkel.

    Mindemellett saját tapasztalatom, hogy nem mindegy, hogy melyik indikátor és annak is melyik beállítását használom, mert eltérő jelzéseket adnak, érdemes mindenkinek kikísérletezni, hogy melyiket tudja a legjobban használni.

    Olvastam olyan anyagot, ami a "túlvett zónában" is vételi, azaz long pozíció nyitását ajánlja, csupán a cross bír "túlvettségi" jelzéssel, saját tapasztalat, hogy az erős törés a %K vonalában (bocsánat Stochasticról beszélek), erős jelzés a fordulat lehetőségére.

    Gratulálok a cikkhez!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Cimballi!
    Lassan letelik a 2-3 hét emelkedés a csúcsig,mint írtad. Szerinted az 5-ik hullám hanyadik alhullámában vagyunk? Én már nem igazán tudom felismerni,talán a hét eleji rés teszt volt a 4-ik? A short jelet a rés betöltése fogja csak megadni?

    VálaszTörlés
  5. Ad, ma bődületes mennyiségű TA szakkönyvet publikálnak a világban, de nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy felhígult az írógárda.

    Magyarázzák, félremagyarázzák és néha szemlátomást úgy magyarázzák a technikát, hogy közben nem olvasták az eredeti szerzőket, nem ismerik az eredeti ötletet az indikátor mögött.

    Welles Wilder, George Lane, Gerald Appel, Donald Lambert, Larry Williams.

    Vannak akik érdemben hozzá tudtak szólni az ő munkásságukhoz, akár az elmúlt években is, de vannak, akik túlzott egyszerűsítésekkel éltek.

    Milyen érdekes, hogy Lane kivételével mindenki a '70-es évek vége, olyan mintha az emberiség akkoriban tett volna le valódi értékeket az asztalra. A 80'-as években még kitartott a lendület, azután pedig minden kamu, politika, adósság és buborék.

    Egyébként köszönöm a méltatást.

    VálaszTörlés
  6. Ötödik alhullám, és előttünk áll egy ellenállás zóna, ami mindjárt itt van, mert 1.288-tól indul és 1.303-ig tart. 1.298-at szeretnék látni belőle. Holnaptól viszont bármelyik nap bekövetkezhet a fordulat. Érdemes kivárni egy tiszta fordulós napot, ideális esetben kulcsfordulót. Ha nem kapunk ilyen szép, egyértelmű jelzést, akkor a cash 1.261 alá zárás fordítja bearish-re a képet.

    Figyelni kell most nagyon, mert a 2009 márciusától induló korrektív trendcsatorna középvonalánál vagyunk egy felfelé tartó magas rendű intermediate C hullámban, aminek az egyik lehetséges végpontja a csatorna közepe.

    VálaszTörlés
  7. November végétől nézve esetleg lehetünk a harmadik hullám ötödik hullámában is, bár ehhez a január 3-i rés után indult oldalazó korrekció mérete egy kicsit nagy. De én szoktam mondani, hogy érdemes egy olyan számozást tartani, ami egy lépéssel hátrébb jár, mint ami optimálisnak tűnik.
    Ebben az esetben ez v/(iii)/[v]/5/(C).
    Most hogy így végiggondoltam, tetszik ez az alternatíva.

    VálaszTörlés
  8. Szia Cimballi!

    Komolyabb, heti grafikonon is látszó korrekció nélkül meglehet az 1350?

    Kösz Joe

    VálaszTörlés
  9. Szia Joe! Most épp úgy adódott, hogy a Portfólióra írtam pár gondolatot, aminél azért részletesebbet is gondolok a napokban itt a blogban értekezni. Addig ahhoz a hozzászóláshoz a link:

    http://forum.portfolio.hu/topic.php?t=14365&limit=20&order=0&from=3240
    ahol a #3234-et keresd.

    Egyelőre ráérek vele, mert hétfőn szünnap Martin Luther King Jr. ünnepe lesz.

    VálaszTörlés
  10. "Az árfolyam haladási iránya ott van a grafikonon, egyszerűen értelmezhető módon," Ez most komoly? Épp az mondja ezt, aki több, mint fél évig a medve piacot szajkózta folyamatosan?! Még akkor is amikor már egyértelmű jelei voltak, hogy hibás az irány.
    Nagyon vicces :)

    VálaszTörlés
  11. Mit keres egy erős trend bemutatásánál a stochastic indikátor, amely köztudottan nem használható ekkor?
    A bibi itt kezdődik.
    Ezek után nem csoda, ha tévesnek olvassák sokan a jelzéseit. Mellesleg adott jelzést a stoch, csak éppen long irányba.

    VálaszTörlés
  12. Egyszerűen értelmezhető ár értsd "csak" az irányát kell figyelni, ha fel akkor az ár emelkedett, ha le, akkor esett.

    A Stochastic példa, bármelyik indikátor lehetne ott. Véleményem szerint a "köztudottal" ellentétben bármelyik indikátor, még a híresen nem erre való Stoch. is tökéletesen alkalmazható erős trendben. Részben erről a felvetésről szól a cikk, amely a "túladott" / "túlvett" kifejezéseket kritizálja. Tény, még nem fejtettem ki, csak utaltam ezzel arra, miként alkalmazható.

    Szóval nincs bibi, nincs félreértés, ezért is írtam pár hozzászólással feljebb, hogy felhígult a szakkönyveket író mezőny, akikkel szemben az is az elvárás hogy széles közönségnek leegyszerűsítve tálalják a matematikát. Ahogy mondani szokás, ezekkel az egyszerűsítésekkel kiöntik a vízzel a gyereket is.

    Egy kérdés: nem kötelező megadni, de miért nem írsz legalább egy becenevet a hozzászóláshoz?

    VálaszTörlés
  13. A stochastic is használható trendben, ez igaz, de csak a főtrend irányába. Ennyi a titok.

    A túlvettség/túladottság pedig az oldalazó időszakoknál kerül előtérbe, ahol viszont igenis van létjogosultsága. És ha figyelembe vesszük, h becslések szerint a piacok az idő több mint kétharmadában egy megadott sávban mozognak, nem is olyan rossz az alkalmazási arány.

    (Amúgy én még nem olvastam olyan szakkönyvet, ahol a szerző nem a túladott/vett kifejezést használja az oszcillátoroknál; még a legnagyobbak is így egyszerűsítenek).

    Becenév? Itt úgyis a beírás számít, a név mögött mindegy ki van. De tudod mit: legyek Gusztáv, és akkor ma van a névnapom:)

    Gusztáv

    VálaszTörlés
  14. Örülök a Gusztáv névnek, mert így meg tudom szólítani, van kinek címeznem a válaszomat.

    Nos, mivel kezdtem a bejegyzést? Azzal, hogy lesz akinek ez evidencia, de szeretném, ha egyszer mindenki végiggondolná, hogy a momentum a TA-ban sebességet mér. Tényleg minden szerző (jók és kevésbé jók is) használja a túladott / túlvett kifejezést én pedig arra kapacitálom az olvasókat, hogy értsük meg jobban, árnyaljuk tovább ezen fogalmak jelentését és jelentőségét. És persze használjuk tovább, ahol értelme van.

    Ha "véletlenül" elő találok jönni valamivel, ami nem a "mainstream" és igaz, működik, az lenne az igazi előny a blog olvasói számára, mivel valami eltérőt mondanék ahhoz képest, amit a felszínen karcoló, többség által elérhető szakirodalom mond. Majdan arra szeretnék kilyukadni, hogy használjuk a momentumot aktívan erős trendszakaszokban is, de ha végigmondom egy 4x ilyen hosszú cikkben, akkor senki nem olvassa el. Sorry, a műfaj korlátai.

    Az egyszerűsítés ott probléma, amikor csak annyit mond a tanítás, hogy eladási jel, ha a Stoch. indikátor a 80-as szint felett keresztez, majd lefordul a 80 alá. Milyen időtávon, milyen periódussal, milyen skálán, milyen előzmények után? Milyen szögben? Milyen megerősítő jelzésekkel? Ezekről a legritkább esetben szól a fáma.

    Ha pl. előzőleg az árfolyam erős felfelé trendben volt, akkor előszeretettel veszek bele az ilyen lefordulásokba 60-70-es indikátorérték közelében, éppen csak kívül a túlvett szinten. Vagy 40-nél, attól függően, hogy milyen periódushosszal dolgozom.

    Összességében, lehet, hogy nincs is vita közöttünk, csak valami félrehallás és türelmetlenség.

    VálaszTörlés
  15. Joe, nem jött össze ma az index elemzése, ezért röviden válaszolok: szerintem nem lehet meg egy huzamban az 1.350 korrekció nélkül. Ha elérhető még egyáltalán, mivel mostanára kiegyensúlyozott egésszé nőtte ki magát az emelkedő impulzus.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)