AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

2011. augusztus 5., péntek

Fejes-vállas

Szerdai indító hozzászólásomban a nagy 29 hónapos rally-t három alapvető megközelítésben tálaltam, de nagyon röviden. Tulajdonképpen ugyanezt a fejtegetést folytatom ábrákkal és a klasszikus fej-váll alakzat Elliott-i összefüggéseivel. Utóbbiról már egyébként is régen szeretnék szólni. Időközben bennem annyit tisztult a kép, hogy két változatra szűkítettem a szcenáriók számát, így ma már csak ezekről lesz szó.

Egy oldalazó alakzattal számoltunk korábban, ami legjobb lett volna, ha már valamikor májusban véget ér, és elindul belőle a végső emelkedés, a Középtávú (5)-ös hullám. Közben úgy tűnt, fontos a piacnak a 2009 márciusáról induló korrektív trendcsatorna alja, tehát azt megjelölhetjük kritikus támasznak. Pénteken a hét zárásakor ez utóbbi valahol 1.293-nál fog felfelé járni, így elkönyvelhetjük annak letörését. Sőt, akkor az ezek szerint nem létező háromszög, mint alakzat kritikus szintje, az S&P cash 1.258 sem tartott ki, tehát egyszerre kell foglalkoznunk a tágabb összefüggéssel és az utóbbi napok esésésnek értelmezésével, illetve kereshetünk magunknak másik alakzatot a háromszög helyett.

Az alábbi két megközelítés, másképp "nevezi" el a fej-váll alakzat nevezetes pontjait és eltérő értelmet ad nekik annak függvényében, hogy mi lesz a letörés után. A többféle szcenárió arra kell, hogy "HA_AKKOR" cselekvési tervet dolgozzunk ki, mert a fej-váll önmagában csak egy irányt ismer (el), illetve értelmez. Pedig a behaló fej-váll alakzatok messzebbre jutnak mint a jó magaviseletű, egyszerűen letörő társaik.

Bearish értelmezés - komplett zigzag korrekció északnak 2009. március 7 - 2011. július 22:


Honnan jön ez a júliusi orthodox csúcs? Három okunk van a februári ill. a májusi lokális maximumokkal szemben ezt a megoldást választani:
1) A májusi csúcsot minden index három hullámban érte el, tehát nem lehet a [C] impulzus (5)-ös hulláma felfelé, mert egy impulzus minden trendirányba haladó hulláma ötös szerkezetű.
2) Másodszor rengeteget rajzolgattam itt a blogban, arról, hogy a május 2 - június 16. eső szakasz ugyancsak nem impulzus, hanem hármas szerkezetű, tehát nem lehet a visszatérő eső trend 1-es hulláma.
3) Végül, és ehhez még illusztrációt is készítettem, egy fontos index, a Nasdaq a csonkaság nélkül új csúcsra ment júliusban. Maximális zárója június 22-én volt, csúcsértéke 26-án. Ez pedig perdöntő az ügyben, mert Elliott első törvénye, alapvető szabálya kimondja, hogy a második hullám nem mehet az első kiindulási pontján túlra.


A csonka-hullám (truncated fifth) jelenségről a balra fenti linkről ingyenesen elérhető Frost és Prechter szerzők könyvében lehet információt találni, a 35-36. oldalon. Habár az is igaz, hogy a felfelé tartó S&P impulzus júliusi csúcsa esetén ez alig "játszik", hiszen csak az ötödik ötödik alhulláma maradt el kicsit az elvárható minimális értéktől, az 1.357-től. Jelentősebb az elmaradás a kijelölt céláraktól, de ez nem strukturális kérdés, ennyire futotta és kész.

Bármilyen meredek is az elmúlt 10 nap, sőt már azt mondom, inkább a fenti "bent van a csúcs július 22-én" értelmezés felé billen nálam a mérleg, nagyon nem lehet még kizárni a felfelé folytatást. Az orthodox, vagy tényleges csúcsból ilyen esés kevésbé 1-es hullám karakter, inkább A-ra, vagy erőteljes C harmadik hullámára jellemző. Volt ilyen, 2010 tavaszán. Sőt, az egész felállás kisértetiesen hasonlít a mostani ügyeletes medvénkre, ezért én 35% esélyt adnék az alábbi változatnak (heti grafikon következik):


Bármelyik változat legyen is jó, az végre kizárható, hogy a rally 2009 márciusáról impulzus lenne, hiszen átfedés van a mostani esés és a 2010. áprilisi csúcs között. Nem mintha ez egy a hullámok személyiségjegyeire odafigyelő elemzőnek bármikor is kérdés lett volna.

Ami pedig hiányzik, hogy akkor miként tájékozódjunk, mit figyeljünk, hogy időben észeleljük, amikor végül választ a piac a két lehetőség közül. Készítek ehhez a hétvégén egy videót, és ha közben érkeznek kérdések, akkor abban kitérek a válaszokra.

16 megjegyzés:

 1. Szia Cimballi!
  Ha megnézed a Cac40-et láthatod, h a "még egy utolsó high"-nak kb. 5% körüli az esélye. A daxban is a 16%-os heti gyertya teljes összeomlást mutat, itt a vége. Európa vezeti Usát, ennyi.
  Üdv

  T.

  VálaszTörlés
 2. üdv cimballi

  Ha az esés ilyen ütembe halad óriási az impulzus el érjük évégére 2009-es minimumot. Na jó ezt nem tartom valószínűnek de az egész esés nem az 1 hullámra jellemző.

  kappa

  VálaszTörlés
 3. Kappa, az említett átfedéssel már minden arról szól, hogy elérjük a 2009-es minimumot, csupán a nekiindulás időpontja a kérdés. Meg az, amit magamban kérdezgettem tegnap: ha ez itt lefelé már az egyes hullám első hulláma, akkor milyen lesz a nagyobb meredekségű harmadik harmadikja :)?

  A másik, hogy mit tud a politika kitalálni, hogy újabb 3-5 hónappal késleltesse a valódi lejtmenetet? Miben van még ennyi mozgástér, el nem tudom képzelni.

  VálaszTörlés
 4. T., természetesen ez egy ilyen hasraütés 35%, amit mondok, mert nem lehet megállapítani, így ha valakinek 5% érzése van, azzal sem lehet vitatkozni. CAC 40 már csak akkor mehet felfelé, ha egy zigzag x flat kombinációban van, akkor hiányzik a C a flat-ből. Viszont ne erőltessük, itt a mondanivaló lényege, hogy nem jelenthetjük ki teljesen sarkosan: márpedig a mega-rallynak a 2009-es mélypontról biztosan vége. Jó esély van rá. Azt hiszem egyébként, hogy értjük egymást.

  Amúgy a két kontinens grafikonjainak eltérő állapota hűen tükrözi, hogy Európában mind a politikai, mind pedig a gazdasági helyzet rosszabb.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Cimballi!
  A tőzsdék állapota valóban az európa gyengeségét mutatja,de az euró??
  Valami nagggyon bűzlik most!Ott hetesen nézve még hiányzik az 5-ik hullám.Tehát minimum 1,49 közelébe el kell hogy érjen minimum,legfeljebb behal az is,mint az SP.Erre jó esély kinálkozik,ha megindul ebből az esésből a 2-es hullám.Talán......

  VálaszTörlés
 6. Igen. Kisbandi is ezt emlegette többször itt.

  VálaszTörlés
 7. Eur-usd szerintem nagyon szép bullish zászlót épített,de ezt még a piacnak igazolni kell.

  VálaszTörlés
 8. Eur/usd? felfelé?! 1.49 cél?! valaki így látja, valaki meg úgy: http://www.elliottwaveforex.com/ ... ők már hetek óta dollár erősödést látnak bele.. (itt az usd index van, de ebből következtetni lehet az eur/usd prognózisra.) .. aztán lehet egyik sem lesz, mert itt hagyják a posványba sávozni még egy pár millió évet.. a nagy spekiknek most van más játszótér, amit szarrá lehet űzni.. mint pl a chf meg az arany... és most már lefelé az rv piacot is.. :P és lehet ez a csel, mindenki pozikat fesz fel az eur/usd-ben, és vár a messiásra, miközben mással hülyére keresné magát sokkal kényelmesebben... lehet a nagyok most pont ezért hanyagolják épp ezt a keresztet?!.. :)

  totem

  VálaszTörlés
 9. Na megjött az usa leminősítés az S&P-től... úgy néz ki ráparáztak, hogy nehogy megakadjon az esés... Gyorsan a shortos haverok kedvéért kihozták a "hírt" még péntek este... nehogy páran zárogatásokon merjenek gondolkozni.. :)

  Cimballi, ehhez a képhez mit szólsz?

  http://1.bp.blogspot.com/-_3wk6fccwxA/Tjz80W5lJGI/AAAAAAAABAU/PvetKsVkyoY/s1600/spx2daybull%2B060811.png

  ez már általad is preferált:
  http://1.bp.blogspot.com/-m-uUGFNjAHc/Tjz85sncDMI/AAAAAAAABAc/PYfnOhtKp3k/s1600/spx2daybear%2B060811.png

  totem

  VálaszTörlés
 10. Teljesen mindegy. mert a hetes macd szépen lefele tart. vagyis hosszabb long még nem látszik.

  Persze bele lehet zoomolni a piacba, támaszokat keresve egy-egy longtréd erejéig
  de a trend nálam még lefele mutat.

  Horgász

  VálaszTörlés
 11. Totem, a másodikat olyannyira nem preferálom, hogy nem is értem, mit rajzolt a kolléga. Egy ékhez, az előző trendből vette a felső határoló vonal kiindulási pontját? (a 2009-2010-es szakasz az egy egység a trend egy szintjén, a 2010 júliusi mélyponttól egy új egység van).

  Az általam preferált a bejegyzésben a két index napos ábráján szereplő bearish megközelítés, amely egyszerű zigzag alakzatot értelmez július 21-i befejezéssel.
  Erős alternatívája az a bullish tripla zigzag, amit te először linkeltél (nagyjából) én pedig egy heti ábrán magyarázom. Arra adtam 35% esélyt. A heti ábrám és a két napos nem ugyanazt az értelmezést ábrázolja.

  VálaszTörlés
 12. a másodiknál mondjuk az ék jelleget ne vedd figyelembe, azaz a felső vonalat... ott voltaképp az alsó támaszvonal a lényeg, amit mi is rajzoltunk, ami 2009 márciusi mélyponttól rajzolódott ki és fent 1284-nél tört.. csak ezen nincs végighúzva..

  de mindegy. valahogy bullt én sem tudok a mostani állásba belelátni, és ahhoz egy erős felpattanásnak kellene jönni, de legalábbis felfelé kellene a vonal mentén mászni a következő napokban.. hááááát.. egyszerűen nem látnom a leminősítés után ennek esélyét..

  totem

  VálaszTörlés
 13. Totem, az alsó is pontosításra szorul, mivel amit én rajzolgattam, az 2009. március összekötve 2010. júliusával és a meghosszabbítása, a párhuzamos trendcsatorna alja. Az augusztusi low nem játszott, sőt akkor az árfolyam át is ugrándozott a vonal alá.
  Próbáld ki, hogy kevesebb weboldalt, kevesebb elemzőt olvasol, de azt alaposabban. Ez az ábrám egy másképp megrajzolt kritikus támaszról beszél:

  http://1.bp.blogspot.com/-zFSymcDcSfk/Ti-XiyjoW7I/AAAAAAAAA6k/0FCOqsYLoJg/s1600/JUL26_SPX_dailyzigzag.JPG

  Visszatérve az általad emlegetettre, nem is értem, mit számoz, pl mit jelent nála, hogy b:3, meg double flat? Ilyenek nincsenek Elliott elméletében.
  http://1.bp.blogspot.com/-m-uUGFNjAHc/Tjz85sncDMI/AAAAAAAABAc/PYfnOhtKp3k/s1600/spx2daybear%2B060811.png

  Azért fontosak a szabályok, a rendszer, amihez tartjuk magunkat, mert akkor van esélyünk reprodukálni a sikeres lépéseket és kijavítani a hibásakat. Ha össze-vissza húzgáljuk a vonalakat, akkor bármelyik másodpercben találunk olyat, ami épp támasz, vagy épp ellenállás.

  VálaszTörlés
 14. USA leminősítés cirkusz után hétfőn jön flash crash 2 ?
  Vagy a piac már beárazta? Mindenestre a rázós futam folytatódik!
  Medvék táncolnak mindenhol de a bikákkal azért vigyázzatok, a one day wounder-ek sok fájdalmat fognak okozni.

  VálaszTörlés
 15. Épp írtam odaát, hogy legnagyobb emelkedések a beartrendben szokta bekövetkezni.
  Csak ember legyen a talpán aki ezt eltudja kapni a heti akár 10% le fel elmozdulásokban ĐĐ
  minden estre a mostani légkör és társadalmi hangulat nem kedvez hosszabb távú befektetéseken gondolkozni . túl nagy a turbulencia -

  Horgász

  VálaszTörlés
 16. Totem, a másodikat olyannyira nem preferálom, hogy nem is értem, mit rajzolt a kolléga. Egy ékhez, az előző trendből vette a felső határoló vonal kiindulási pontját? (a 2009-2010-es szakasz az egy egység a trend egy szintjén, a 2010 júliusi mélyponttól egy új egység van).

  Az általam preferált a bejegyzésben a két index napos ábráján szereplő bearish megközelítés, amely egyszerű zigzag alakzatot értelmez július 21-i befejezéssel.
  Erős alternatívája az a bullish tripla zigzag, amit te először linkeltél (nagyjából) én pedig egy heti ábrán magyarázom. Arra adtam 35% esélyt. A heti ábrám és a két napos nem ugyanazt az értelmezést ábrázolja.

  VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (17) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)