AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2011. december 17., szombat

10000 óra a szakmában

A sikeres trade valódi titka

Nálunk a könyvtárban találni néha egy-egy gyöngyszemet, amit már évek óta nem
kölcsönöztek ki. Úgy is mondhatnánk, régi sztártréderek munkái, akiknek ma, ugyan az elektronikus piacok megtanulása talán igényelne pár nap beleszokást, de azon túl képesek lennének ott folytatni a pénztermelést, ahol a maguk korában abbahagyták. Amit mondtak, ahogyan a döntéseiket hozták, az ma is tökéletesen megállja a helyét.

Így találtam rá a 141 éve született híres spekuláns, Bernard Baruch egyik könyvére. Baruch, aki egyébként Jesse Livermore kortársa és barátja volt, egy helyen néhány pontba tömörítve írja le kereskedési szabályait. Csak az első hármat idézem: "Akkor tőzsdézz, akkor spekulálj, ha ezt választod az életed hivatásának! Az amatőrök mindig tönkremennek." Ennyi.

Rendben, de ez csak egy szabály. Hol a második és a harmadik?
Pontosan ez az! Nála ez volt az első, a második és a harmadik szabály: Legyél profi!

Mitől lehetünk profik? Mitől tudunk kiemelkedni a tengernyi próbálkozó tömegből? Abból a tömegből, amelyik végül csak a megtakarításait darálja le a tőzsdén; ki impulzív, érzelmi alapon meghozott döntéseivel, ki intellektuális képességeire és elemző hátterére hagyatkozva, ki másoktól gyűjtögetve tippeket, ki a fundamentumból túlokoskodva a piacot, ki pedig a hírek minél gyorsabb lekövetésére fókuszálva.

A kitörés a tehetségen múlna? Minden kiemelkedő teljesítménynek, legyen szó sportról, művészetről, programozásról, retorikáról, vagy tőzsdei kereskedésről kiosztják a tehetség, vagy ami még rosszabb, a "született tehetség" már-már misztikus, de mindenképp az el-, és utolérhetetlenségre hajazó címkéjét. Ami amúgy a sikertelen, vagy el sem induló karrierek számára is a leggyakoribb kifogás, a legjobb mentség; "mert más tehetségesebb nálam".

Véletlenül sem állítom, hogy mondjuk, a sportban nincsenek, nem lehetnek bizonyos adottságok, például anatómiai korlátok, vagy előnyök. Tehát mondjuk, a kosárlabdában igenis előny, ha valaki magasabb a mezőnyben, de két közel azonos magasságú játékos között nem a "tehetség" dönt. Vagy nem abban az értelemben, ahogy sokan gondolják.

Egy kezdő tréder indulásának pillanatában nyilván létezhet olyan tényező, amely a karrier és a fejlődése szempontjából pozitívan hat, vagy valaminek a hiánya épp hátrányosan, de ez nem tehetség kérdése. Ez a háttér kérdése, és gondolom, ezen a ponton nincs vita közöttünk.
Ellenben, ha arról van szó, hogy milyen találati aránnyal tudunk kereskedési lehetőségeket beazonosítani és belépést ütemezni egy grafikonon, az már ugye igen? Nézetem szerint az sem, csak hajlamosak vagyunk azt mondani az illetőről "milyen nagyszerű megérzései vannak", a génjeiben hordozza ezen természetfeletti képességét.

Ezt a fajta kereskedési "tehetséget" nem a sors eleve elrendelése által kapjuk, hanem megszerezni tudjuk. Ezért vallom, a tehetség szót legjobb talán a 'tehetség kimunkálása' birtokos szerkezetben emlegetni. Magyarán a tőzsdei kereskedést is tanulni kell, beleértve több speciális készség (ki)fejlesztését.


Nézetemmel korántsem vagyok egyedül. Malcolm Gladwell a The New Yorker népszerű újságírója - nem tőzsdés - lassan négy éve publikálta Outliers c. könyvét, amelyben számokkal és konkrét kutatási eredményekkel érvel a kimagasló teljesítményre képes emberek közös karriertényezőivel kapcsolatban. Bármilyen szakmában keresték is a siker receptjét, végül úgy tűnt, a háttér, vagy nevezzük így, a "született tehetség", sokkal kevesebbet nyomott a latba, mint a szorgalom és a kitartó erőfeszítés.

A könyvben idézett Ericsson-i kutatások során először zeneakadémiai növendékek, konkrétan hegedűsök játéktudását vetették össze a tanulásba, gyakorlásba fektetett időtartammal. Azok, akik a kiemelkedő szintű besorolást kapták 20 éves korukra 10000 óra gyakorláson voltak túl és még mindig odaadó lelkesedéssel munkálkodtak azon, hogy technikájukat tökéletesítsék.

Rengeteg idő, borzasztó sok. A vizsgálódások azonban még ennél is döbbenetesebb tanulsággal szolgáltak: Ericsson és munkatársai nem találtak egyetlen olyan "őstehetséget" sem, aki az elit társaknál lényegesen kevesebb gyakorlással jutott volna a csúcsra. És most tessék figyelni! Olyan sem volt, aki feleslegesen gürcölt volna végig 10000 órát és ezzel a temérdek gyakorlással nem jutott volna be a klasszisok elit klubjába.

A kutatók bármerre is vizsgálódtak, azt találták, hogy egy komplex feladat elvégzésében a kiemelkedő szakértelemhez, a profizmushoz a bűvös 10000 óra gyakorláson keresztül vezet az út. Ennyi szükséges ahhoz, hogy valaki világklasszis szinten tudjon teljesíteni, legyen szó, zeneszerzőkről, kosarasokról, írókról, hoki játékosokról, műkorcsolyázókról, zongoristákról, sakkozókról, vagy akár profi bűnözőkről. Mindegy mi a szakma, kutatás kutatás után mind ezt a számot hozza ki végeredményként. Úgy tűnik, ennyi időbe telik az agynak, amíg készség szintre érleli mindazt, ami a mesteri teljesítményhez szükséges.

Választás kérdése. Mesteri szint, vagy örök beleolvadás a tömegbe?

Visszatérve a piacok világába, ha 10000 óra kell a spekuláns mesterséghez, akkor az megmagyarázza, hogy miért olyan kevés a sikeres tőzsdei kereskedő. Egyszerűen a jelöltek számlája, megtakarítása nem éli túl a 10000 óra gyakorlást, hiszen ebben a szakmában minden hibáért, szó szerint fizetni kell. Ezért az első és legfontosabb egy tőzsdés életében a kockázatkezelés technikai, és mentális oldalának kimunkálása már az egész kezdeti fázisban. A kiváló "védőmunka" jelenti a fő előfeltételét annak, hogy a tréderpalánta a profi szint eléréséig egyáltalán játékban maradhasson. Amíg a védelem nem állt fel, addig próbálkozni sem érdemes.

Becslésem szerint az elméleti ismeretek elsajátítása, a rendszer, a gondolkodásmód kialakítása a 10000-ből mindössze nagyjából 250-400 óra ráfordítást visz el. Még akkor sem többet, ha Elliott hullámaiban látjuk meg a fantáziát. Kétségtelen, nem a hullámok követése a legegyszerűbb módszer, de hallatlan hasznos perspektívát nyújt a piacok világában tájékozódáshoz; igazán megéri az 50-100 extra órát. Az első pár száz óra időtartamban amúgy megtörténik a kezdeti előnyök definiálása is. Előnyt keresünk a trend meghatározásában, a trendforduló valószínűségének becslésében, az időzítésben, a kezdeti kockázat felmérésében, a szignál kiválasztásában, a piaci helyzethez leginkább illeszkedő követő stop mechanika szelektálásában.

A fennmaradó cca. 9500 óra az előny éles helyzetben való felismeréséről, annak mind gyorsabb és kifinomultabb kiaknázásáról, a személyes hatékonyságunk fejlesztéséről szól. A valódi intuitív képesség megszerzéséről, ami - ismétlem magam - nem örökölt tehetség kérdése. Richard Dennis, a '70-es, '80-as évek egyik legnagyobb tréder legendájának szavai jutnak eszembe: "Nem ébredhetsz egyszer csak reggel az elhatározással ágyban: Azt akarom, hogy márpedig mától intuitív meglátásaim legyenek egy adott piaccal kapcsolatban". Miként van az agyunk e tekintetben bedrótozva? Miből áll az igazi tudás és következtetés? Egyetlen szó volt a válasza: "Tapasztalatból". Magam gyorsan hozzá is teszem, gyakorlással megszerzett tapasztalat nélkül a "megérzés" nem több mint reményteljes képzelgés, kevés köze van a jófajta, az igazi, tapasztalatból eredő intuícióhoz.

Erre kell hát a 10000 óra. Filozófiai túránk végén felteszem a kérdést, mikor vághatunk neki? A Kerülj Előnybe Elliott hullámaival 2012-es kiadásában többször téma lesz, hogy milyen és reálisan mekkora előnyök megszerzésére törekedjünk. Mit azonosítsunk, gyakoroljunk, mérjünk és értékeljünk mint fejlesztendő területet? Miként edzhetjük magunkat a teljesítményünk fokozása érdekében? Miközben beleássuk magunkat Elliott hullámai és az RSI indikátor változatos felhasználási lehetőségeibe, addig "mellesleg" némi egyéni tanulást és közvetlen utómunkát is bekalkulálva, már rögtön közel 50 minőségi órán lesznek túl a résztvevők a mesteri szint felé vezető úton. Ráadásul útmutatást kapnak a rákövetkező több ezer egyéni munkaóra hatékony kialakítására, ami felválthatja végre a meddő monitorbámulást.

Mert hiszem, egy tréningprogram akkor, és csakis akkor szolgálja maradéktalanul a résztvevők érdekét, ha elősegíti egyfajta önfejlesztési készség és igény kialakítását.

Így az blog negyedik évfolyamához közeledve itt az idő megújítani az oldal mottóját. Ezért a bejegyzés elején szereplő idézet Baruch-tól mától nyugdíjazza az indulás óta ott szereplő sorokat.

24 megjegyzés:

  1. Sziasztok.
    eltudom képzelni,hogy csinálunk most még egy új low-t és akkor az 5 hullám lenne lefelé.Nálam akkor az azt jelentené,hogy a B-nek még csak az a pontját csináltuk meg.

    VálaszTörlés
  2. Szia Bandi, mint lehetőség, nem kizárható. Viszont akkor tegyük hozzá, hogy mire következtethetünk a feltételezéssel: nagyságrendjét tekintve már most megvan a teljes korrekciós mélység, vagyis ha itt még nem [b] végpontján vagyunk, hanem (a)-t láttuk csak a [b]-ből, akkor a teljes [b] pontban már csak nagyon keveset mehet, inkább időt fog korrigálni. Ha így van, akkor a teljes korrektív (a)-(b)-(c) alakzat flat-et formáz majd, tehát lassú fel a kiindulási pontig, majd meredek lefelé kör oda, ahol most vagyunk és csak utána jövőre a [c] 1.306 környékére. Erre gondolsz?

    VálaszTörlés
  3. if your research is not one step ahead of the game.. it is useless.

    ez is egy hasonlóan velős megállapítás amit a múlt héten "lőttem" egy cikk olvasása közben.

    maui

    VálaszTörlés
  4. Maui, egy másik neked, Baruch-tól. Ha akarod ide vág, ha nem akarod, nem:

    We can't cross that bridge until we come to it, but I always like to lay down a pontoon ahead of time.

    VálaszTörlés
  5. Pontosabban a B c-je akár méllyebbre is mehet a mostani szinteknél,akár 1140-1160 környékére és onnan egy nagy rally 1300 környékére.

    VálaszTörlés
  6. Bandi, azt már nem számozhatnád így, mert aránytalanul nagy lenne, az egy másik szcenárió. Abban, amit mondasz a nagy (2)-es hullám Y hulláma lenne flat. Rajzold be, nézz rá mekkora "teste" van egy ilyen flat változatnak; trendszintet kell emelni hozzá.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem meg hét hullám. December 8-ról indul az első. Az utána következő lefelé tartó hullámok 157%-ot teljesítettek, igen közel tehát a 161,8%-hoz. Mi ez az alakzat? Simán lehet (a)-(b)-(c) zigzag. Vagy más is, ami 7 hullámnak látszik, így:

    - ismétlem zigzag (ED c-vel)
    - dupla zigzag (running flat x hullámmal)
    - [i] - running flat [ii] - (i) - (ii)
    - [i] - [ii] - leading diagonal (i) - (ii)
    - kész flat x zigzag kombináció december 5-től

    A mai nappal az ötből három esetében számottevő emelkedés következik, mert egyértelműen készen vannak. Egynél semleges nap valamelyest pluszban, majd még 2-3 nap további felfelé korrekció. Végül egynél, konkrétan a középsőnél a listában pedig holnap, legkésőbb holnapután totális összeomlás. Melyikre hajtasz?

    Kb. 99,5%, hogy a felsorolt öt variáció között van a megoldás, már ami az SPX 1.267-1.202 eső szakaszt illeti. Nem tippelek, napról-napra bejelölöm a fontos szinteket és közöttük játszom.

    Jól elbeszélgetünk :)

    VálaszTörlés
  8. Talán arra tippelnék,hogy ez felmegy az 1260 környékére,de most én is csak nap közben trédelek,nagyon rizikósak a napon túli longok már ebben a fázisban.

    VálaszTörlés
  9. Bandi (és a többiek), erősen képben van a lehetőség, hogy nem is csak egy, hanem két trendszinttel magasabb ez az oldalazó alakzat. A lehetőség akkor áll fent, ha október 28-án léptünk be egy nagy háromszögbe, amely jelenleg a felfelé tartó [d] hullámán dolgozik.

    Jön még majd a két ünnep között az [e] délnek, végül a január felfelé kitöréssel indul. Egyelőre lehetőség, de ha továbbra is igazolja a piac akkor lerajzolom ezt a Minor B hsz szcenáriót.

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Mi a véleményed a számozásról ?
    http://kepfeltoltes.hu/view/111221/amator_elliott_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    VálaszTörlés
  11. Kálmán, hogy sok szép kis impulzus van benne, méghozzá nagyon egyértelműek, akárcsak az SPY-en, amit én 21:53 körül így értelmeztem magamnak.
    http://3.bp.blogspot.com/-L1jcqAJBhdE/TvJ0dtVUm2I/AAAAAAAABHA/cRbXZb5FoSA/s1600/SPY_DEC21_zaroelott.JPG

    Az a kérdés, hogy mi ez a szakasz, tehát mi a kontextusa? Lehet akár egy nagyobb korrektív alakzaton belüli impulzív szakaszok összessége, ezért nálam az A és a B jelölés, ami később még kiegészülhet egy nagyobb impulzussá. Mivel az utolsó felfelé kört várjuk, vagy abban vagyunk, ezért defenzív módon eggyel lassabb jelölést alkalmaztam.
    (amúgy jó, amit rajzolgatsz)

    VálaszTörlés
  12. Na Laci én egy short pozit nyitottam 1263-nál,remélem jan közepe előtt nem kell zárnom!

    VálaszTörlés
  13. ? 1263
    Itt valóban vége lehet ennek az emelkedő szériának, de azt gondold meg, hogy talán (b), vagy [e], vagy (c), netán ii-es hullámba ülsz bele. A néhány nap lefelé várakozás az inkább jó, de túl határozott karaktert ezektől a variációktól ne várj. Ráadásul a nagy timeframe indikátorokon nincs hozzá megerősítés.

    VálaszTörlés
  14. Üdv Cimballi!
    Ha már elindult ez a rally, teszel fel majd egy összefoglalót a többi piacról, nyersanyagokról? Kíváncsi lennék, hogy látod most a dolgokat, minden fronton.
    És hogy honnantól várhatjuk a nagy fordulást.
    Kellemes ünnepeket kívánok!

    Cib

    VálaszTörlés
  15. Hello, Cib, köszi, és viszont.
    Előbb a részvényindexekkel kezdek, már meg is írtam, de még ábrát készítek hozzá. 25-én este lesz kint a friss bejegyzés. "Jelentős péntek" a munkacíme.

    VálaszTörlés
  16. Most komolyan, ti még a jelen szint fölé várjátok?! Komolyan olyan lúzer lenne az összes nagyspeki, hogy még utoljára kimentse a 1300 fölött bennragadtakat?! hmm..

    totem...

    VálaszTörlés
  17. Nem tudom, nekem szól-e a kérdés, de ezt az operatív számozást láthatjuk / láthattuk kibontakozni:
    http://3.bp.blogspot.com/-5IkY5O85B2M/Tug0lcSnaZI/AAAAAAAABFs/-B7IiyuNqJs/s1600/DEC13_ESH2_60min.JPG

    Amint kész a struktúra, indul a harmadik lefelé a trend magas szintjén. Nem törvényszerű, de eljuthat a piac 1300 fölé, ez lenne az optimális. A korábbi bejegyzéseim, kommentjeim lényegi mondandója az volt, hogy szerkezetileg ide még hiányzott egy felfelé kör.

    VálaszTörlés
  18. a kérdés csak amolyan "költői" volt.. :) tőlem mehetne feljebb is.. de kicsit érdekes lenne, mert teljesen értelmetlenné tenné az eddigi eséseket.. nem igen szokott a piac jótét lenni a bennragadtakkal, de ha egyes szereplők mindenáron a saját kárukra akarnak kimenteni kisbüfiket, hát tőlem tegyék..

    totem

    VálaszTörlés
  19. A piac általában harmadik hullám idején ejt túszokat, hiszen a negyedik hullám már nem tér vissza az 1-2 bázistartományába. A kettes hullám még nem ilyen "kegyetlen", sőt inkább a túl korai shortokkal babrál ki.

    Ha kitartasz egy órát még, akkor az új bejegyzésben ott lesznek az új előrejelzések. És az új kérdőjelek.

    VálaszTörlés
  20. Ja, és amúgy a leggyengébb piacokon már ez a "kimentés" sincs, ld. DAX, BUX és EUR.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)