AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. január 1., vasárnap

Alap korrektív formák: Zigzag és Flat

Flat 1x1 az Elliott Wave International szerkesztőségétől

Akinek esetleg Elliott tanulás szerepel a 2012-es fogadalmai között, már nem is kell tovább keresnie, íme egy post, amely alap szintű ismeretekkel foglalkozik. Továbbiak, saját szerzemények, pedig a blog Tudásbázis aloldalán.

Elliott elméletében a legelső, amit megtanultunk, hogy az egész képet nézve, a momentumos öt hullámból álló impulzív mozgásokat három hullámból álló korrekciók követik. Vegyük nagyító alá, hogy a kétféle alapvető korrektív forma tulajdonképpen miben is tér el egymástól. Miben különbözik a zigzag és a flat alakzat? Az EWI az alábbi cikkben [eredeti link] taglalta, milyen alapvető ismeretekkel érdemes rendelkeznünk az úgynevezett flat (=lapos) és zigzag (=cikkcakk) korrekciók felismerése érdekében.


Részlet az EWI Basic Tutorial 3. leckéjéből


A zigzag korrekció felfelé tartó bull piac idején a legyegyszerűbb lefelé irányuló A-B-C betűjelzéssel ellátott korrektív alakzat. Képlete, azaz az alhullámok száma az egyes szakaszokon belül 5-3-5. A 'B' hullám legmagasabb pontja ebben a szituációban szignifikánsan elmarad az 'A' hullám kiindulási pontjától, akár csak itt ezen a szerkezeti ábrán:

Zigzag korrekció szerkezeti ábrája bull piacon

Bear piacon a zigzag korrekció az ellenkező irányba, felfelé halad. Alkalmanként ezért a szakirodalom fordított zigzag korrekciónak is nevezi az ilyen előfordulást.

Zigzag korrekció szerkezeti ábrája bear piacon

[Kiegészítés Cimballitól]: Mielőtt továbblépünk az 5-3-5-ös tagolású korrekció típusunkról, egy magyarázat az alakzat elnevezéséhez. Egy a trenddel élesen szemben, cikk-cakk formában haladó hullámmozgásról van szó, innen ered a nagyon hasonló angol kifejezés a zigzag, vagy rövidítve ZZ. Magam soha nem fordítom, mert leírni és kiejteni is könnyű az eredeti angol elnevezést. Sőt, úgy gondolom a hasonló hangzású magyar megfelelője miatt emlékezetben tartani sem nehéz, de az eredeti kifejezést használva legalább mindannyian tudjuk, ez nem egy "akármilyen" cikk-cakk, hanem R.N. Elliott zigzag alakzata.


Részlet az EWI Basic Tutorial 4. leckéjéből


A flat, magyarul lapos vagy tompa korrekció 3-3-5-ös belső szerkezeti képlete tekintetében (is) különbözik a zigzag alakzattól. Mivel a korrekció első, fő trenddel szemben haladó szakasza - 'A' hulláma - nélkülözi azt az erőt, amely teljes öt hullámot tudna kialakítani, mint a zigzag esetében azt láttuk, ezért a 'B' hullám már-már szinte teljesen trendelő mozgásnak tűnik és eljut az 'A' hullám kiindulási pontjának közvetlen közelébe. Cserébe azután a már valóban öt hullámból álló 'C' szakasz épp csak kevéssel haladja meg az 'A' pontot, ellentétben a szignifikásan 'A' hullámon túlra jutó zigzag formációval.

Flat korrekció szerkezeti rajza bull piac idején - a "szabályos" változat

Lefelé trendelő, bear piac idején a fordított flat kép így tárul elénk:


A flat alakzat általában kisebb részét (százalékát) korrigálja a megelőző impulzusnak / trendszakasznak, mint amennyit a zigzag visszavesz. Jellemzően hosszabb és erőteljesebb trendek idéjén tűnik fel, amikor is szinte mindig megnyúlás követi, vagy előzi meg. Minél erősebb az uralkodó trend, annál rövidebb lesz a flat korrekció. Impulzuson belül leggyakrabban a negyedik hullámok veszik fel a flat formát, lényegesen többször, mint a kettes korrekciók.

A flat, vagy "lapos" megjelölés tulajdonképpen egy gyűjtő elnevezése minden 3-3-5 alhullámra tagolódó A-B-C korrekciónak. Elliott a flat alakja szerint három eltérő megjelenést azonosított. Egy úgynevezett "szabályos" (regular) flat korrekcióban a 'B' hullám az 'A' kiindulási pontjával hozzávetőleg azonos szinten ér véget, majd a 'C' éppen csak túlhalad az 'A' hullámon, ahogyan az a fenti sematikus ábrákon látható. Sokkal gyakoribb azonban az expanded, azaz megnyúlt lapos korrekció változat, amely során az alakzat a 'B' hullám alatt létrehoz egy új extrém értéket, a megelőző impulzus végén túl. Maga Elliott "irregular", azaz szabálytalan flat korrekciónak hívta az ilyen megjelenést, ami egy elég szerencsétlen elnevezés, hiszen sokkal gyakrabban fordul elő, mint a szabályos változat.

---

Az Elliott Wave International (EWI) angol nyelvű alap tananyagát úgy állították össze, hogy mindenről tartalmazzon annyi ismeretet, amennyi az önálló elemzői munka megkezdéséhez szükséges. A hozzáféréshez előbb ingyenes Club EWI regisztráció szükséges itt: FREE Elliott Wave Tutorial - Get 10 Lessons [link]

21 megjegyzés:

  1. Mindenkinek BUÉK!
    Szia Cimballi!

    Jól látom, hogy a harmadik ábra szerint halad a piac és most kell megindulnunk ismét felfelé?

    Köszi
    Zorro

    VálaszTörlés
  2. Neked is, Zorro. Igen, a harmadik ábra vezet a rangsorban, de lassan megállni kell már nem nekiindulni. A célzóna már megvan, az idő meg csak telik, az EUR recseg-ropog, a dollár erősödik, növekszik a kockázatkerülés mértéke. Talán péntek - hétfő összességében lehet még pluszos, a másik oldalon viszont SPX 1257 már kritikus szint onnan bemegyek shortra, ha közben már nincsenek új csúcsok, abban az esetben is.

    VálaszTörlés
  3. Hi!
    Nekem csak az nem tetszik az egész tőzsdei esés várásban,hogy most teljesen külön tudna majd szakadni az euró és a tőzsdék mozgása?Ugyanis kb 100-150 pip múlva elérjük az emelkedő trendvonalat benne,+ túladott,tehát onnan majd minimum 1,3 fölé kell mennie,de ha hiszünk a háromszögben,akkor akár 1,36 fölé is.És ezzel párhuzamosan elindulna a tőzsdéken a pusztító harmadik lefelé??? Egy ideje már külön utakon járnak,de csak annyiban,hogy az ajró nem emelkedik a tőzsdékkel,de a tőzsdék az ajró minden kis felfelé mozgására reagáltak eddig.Most ez megfordulna? Egyszóval szerintem valamelyik chart hazudik,hogy melyik azt nem tudom.

    VálaszTörlés
  4. Hello, nyilván a grafikonon a struktúra egész jól támogatja, amit mondasz, de feltételezés:
    - hogy az EUR nem esik át a trendvonalon
    - hogy a részvényindexek össze vannak láncolva rally-k tekintetében.

    Végül megállhatja a helyét bármelyik feltételezés, ezzel nem vitatkozom, meg egyáltalán nincs értelme erről vitatkozni.

    Decemberben végig feltételeztük a rally tartósságát kb. mostanáig, akár bear piaci korrekció, akár valami más. Mostanában jön az elágazás, én arra következtetek, hogy visszaáll a lefelé trend, vagy esetleg még sok hét oldalazás jön, de nem tartós bull, sőt végül az oldalazásból a kimenet lefelé lesz. Ha az utóbbi következik, tehát oldalazás, akkor bukik a kettes hullám elképzelésem, vagyis a rally októberről jókora nagy B hullám jelölést kap, nekem kezd ugyanis túl sok lenni időben. Ha viszont így van, akkor van hely a te EUR rallydnak, csak éppen közben az indexek netto +0 -át fognak elmozdulni.

    Lassan ideje lesz frissíteni a legutóbb publikált grafikonokat, nem mintha a mai napig nem állták volna ki próbát, de ez a (B) vagy [B] oldalazás már nagyon foglalkoztat egy hete.

    VálaszTörlés
  5. Félreértettél,nem vitatkozni akartam,csupán nem látom pillanatnyilag,hogy mi oldaná fel eme szokatlan kettősséget.Én is shortolom a tőzsdéket,de irtó óvatosan egyenlőre,az euró pedig meglepett a beszakadásával a héten..

    VálaszTörlés
  6. Azt volt nehéz eldöntenem, hogy mennyi hangsúlyt helyezel a korrelációkra. Értem, téged az gondolkodtat el, hogy miként mozog a devizapiac, nálam pedig az szül bizonytalanságot, hogy mi tart már ilyen sokáig a részvényeknél. Ez a hét még belefért, de sokkal több és komplexebb már nem a (2)-es hullám fel szcenárióba.

    VálaszTörlés
  7. Na az euro engem is meglepett, mert már 1.3 óta építettem pici longokat.. Az rsi már sokadszorra akad ki 30 alatt 4 óráson és már naposon is.. ennek ellenére semmi jele a várható felpattnak... Csak nehogy az legyen belőle, amit Cimbi is mond, miszerint töri a csatornát és szakad tovább a mélybe... nekem nagyon úgy tűnik, mintha masszív eladások lennének a megszokott spekulatív nagyshortok helyett, az is lehet az EKB pénznyomda most kezd megmutatkozni az árfolyamban igazán.. szóval valami irgalmatlan mennyiségű fedezetlen lóvé került volna megint a piacra, vagy valami ilyesmi.. :( csak remélem, hogy tévedek..

    totem...

    VálaszTörlés
  8. Totem, akkor legfőbb ideje elgondolkodni, mit jelent az RSI tartós alacsony szintje, vagy az újbóli visszatérések.

    Lefelé tartó trendet, amiben mindaddig nem akarsz longot építeni, ameddig meg nem támaszkodik az RSI 40 felett. Ilyenkor az RSI csak 20 alatt "túladott" és ez a "túladottság" csak átmeneti pullback lehetőségét veti fel, trendfordulót a legritkább esetben. Az alacsony RSI szintről visszatérő rally-k jó találati aránnyal shortolhatók. A 40 alatti szint a határozott, erős eladói szándék és a fenntartható/fennmaradó short trend receptje, a 20-25 alatti a rövid ideig tartó pánik jelzése, persze az adott idősíkon.

    A tippért cserébe egy reklám: Nevezz be az áprilisi tréningprogramra, egy egész nap csak az RSI-ről beszélek, de úgy, hogy egyszer sem mondom, hogy 30, vagy 70-es szint fontos lenne, vagy hogy a képletét elmondanám. Olyan messze van a klasszikus technikai elemzés tankönyvek RSI értelmezése a realitástól, mint ama híres Makó...

    http://myelliott.blogspot.com/p/kerulj-elonybe-trening.html#elonybeelliottal

    VálaszTörlés
  9. Én nem kifejezetten RSI alapján nyitok pozit, csak megemlítettem, hogy ez az indikátor mit jelez. EUR/USD-nél az esetek 80-90%-ban, ha 4 órás eléri 25-30 körül tartományt, főleg ha újabb szakadás után másodszorra is, akkor meg pláne ha napos is, szóval akkor fordulni szoktak.. DE úgy tűnik a mostani felállás is kivétel.. ha ennyire masszív eladási hullám van, mint most.. (Más instrumentumoknál nem biztos, hogy így van... lásd yen/USD, gold, stb.. ezért kifejezetten szorítkoztam az EUR/USD-re..)

    totem

    VálaszTörlés
  10. Én meg csak mondom, hogy mit jelez.
    Nem kivétel, amit tapasztalsz, hanem üzemmód kérdése szvsz.

    Korrektív üzemmódban lefelé esetleg előfordulhat, hogy működik az alacsony RSI érték megvétele, mert a nagyobb idősik nem támogatja a lefelé folytatást. Viszont már középtávon sem kifizetődő, mert a kevés alkalommal, amikor magas szinten trendelő üzemmódban van a piac, mint most, akkor az ingét, alsóneműjét elveszíti, aki "túladottságra" játszik. Mert mindig csak törik és törik az újabb támasz.

    Ennek a piacnak a fejét egyre sűrűbben nyomják le a víz alá. Bármelyik következő lefelé kör pánik fázisba viheti a szalagot. Ez persze nem 100%, de most van meg rá a komoly esély. Azért csodálkoztok az EUR fejleményeken, mert nem minden héten van a trend ennyire magas szintjén jelen harmadik hullám délnek. Általában más a játék ritmusa, mert az ilyen magas szintek nem avatkoznak be délnek. Itt már a 240 perces ingadozás is zajnak számít.

    Annak idején a teknőcök pont azzal voltak sikeresek (nem RSI-t használva), hogy korrektív üzemmódban ugyan darálták magukat, de a kötéseik 10-30%-ban, amikor végre összejött egy ilyen trend, akkor hatalmas profitáltak belőle. A trend irányában.

    Viszont a teknőcség épp kontraintuitív egy átlagos tréder mentalitásához képest. Mindenki a világon 70-80%-os találati arányra törekszik, sőt, még talán néhány a közelébe is kerül, de a 20-30%-ban annyit bukik, ami a nyerőkkel sem ellensúlyozható. Érdemes megnézni az nyílt portfóliós követős szájtokat, ott pontosan nyomon lehet követni a jelenséget.

    VálaszTörlés
  11. EURUSD-hez hozzászólva, én úgy látom, hogy az október 27-i csúcsról 5 hullámban jött le. Az 5. vége nekem a december 29-iki alj. Ez lenne nálam az 1. (eggyel nagyobb szintű) hullám és most várnék egy visszatesztet, 2. hullámnak. Most pedig alakul egy expanded flat, aminek az A pontja volt január 3-án és a ma reggeli alj pedig a B pont.

    Persze én nagyon kezdő vagyok Elliott számozásban, ezért remélem, hogy megmutatjátok, ha tévedek.

    Ráadásul ha jól számoznám, az azt jelentné, hogy egy 23,6% visszateszthez is 1,3183 köré kellene visszajönnie az EUR-nak. Akkor pedig az EURUSD-indexek analógiája alapján még elég sokat mennének az indexek is felfele. Ti hogyan látjátok ezt?

    Géza

    VálaszTörlés
  12. szvsz az általad nézett ciklus még nem készült el, sőt még a 3-as pont sincs meg, most egy valamilyen degree (H1-en nézd)4-es hullámával mentünk föl. D1-en nézd meg az RSI, ahol legmélyebb ott lesz egy 3-as (vagy C ha ez korrekció lenne, de persze nem az),short tovább. tennék föl rajzot is dee nem tudok, majd talán Cimballi megtanít.
    Károly

    VálaszTörlés
  13. Szia Károly, felteszed egy tárhelyre és bemásolod a linket ide egy hozzászólásba, vagy nekem elküldöd, akkor akár beleteszem a következő bejegyzésembe is.

    Géza, indexekről szólva szerintem még mindig ez folyik (ld. lent a karácsonyi ábra), mostanában indul be az ötödik hullám, talán lesz ereje eljutni 1.300-ig, bár ugye pár ponttal magasabbról beszéltünk korábban.
    http://1.bp.blogspot.com/-XgCeEX4GdIc/TveSH2j0R-I/AAAAAAAABI4/HTBAZXfsa_M/s1600/DEC23_ES_90min_elsodleges.JPG

    Nem ilyen szép természetesen az impulzus [c] felfelé, mint ahogyan idealizáltam ezen a képen. Viszont nem is kell neki, mert tiszta impulzus kinézete volt az [a]-nak. Ilyenkor a [c] szinte alig számozható, de ami a jó hír, hogy sokkal alacsonyabb szögben emelkedik. Innen még egy erős rally, majd egy gyenge hezitáló nap és jöhet a fordulat.

    VálaszTörlés
  14. Szia Cimbali,

    Aranyról mi a véleményed?

    Szerinted 1522 lehet a primary C alja?

    VálaszTörlés
  15. Szia Brikka, szerdán már visszatérek, akkor ránézek. Jelenleg csak az indexeket követem, azokból mindegyiket, de itt feljebb ki is fejtettem, mit gondolok róluk aktuálisan.

    VálaszTörlés
  16. Szia Károly!

    Jó lenne, ha valahogy linkelnél/felraknál egy képet, mert én ezek szerint nagyon elszámoztam/máshogy látom az EURUSD-t. Modjuk lehet az is bezavar, hogy nálam a hétfői B-nek nevezett alj majdnem egybe esik egy 0/8 Murray math szinttel, amiről (elvileg) felfele kéne indulnia. Ráadásul az általam 1-nek számozott lefele 5 hullám, 23,6 korrekciója, pedig egy 8/8 Murray. Szintén fordító.

    Persze szép is lenne ha ilyen pontosan működnének a dolgok... De mindenképpen kíváncsi lennék a Te meg persze mások EURUSD számozására is. Cimballi, ha van időd légyszi te is rakj fel egyet.

    Köszönöm,
    Géza

    VálaszTörlés
  17. Most találtam egy elemzést, ami szerint most lehetünk a 3. hullám 5 hullámában, tehát azt mondja, amit te Károly, hogy még nincs kész a 3. Nem tudom Cimballi engedi-e, hogy más oldalakról linkeljek-e be ábrát. Ha igen akkor berakom, de azért nagyon kíváncsi vagyok a Tietekre is.

    Géza

    VálaszTörlés
  18. Szia Géza, amit gondolsz, azt linkelsz be.
    Ma egy órát társalogtunk Károllyal, próbáltuk kizárni a lefelé begyorsulás lehetőségét az EUR-ban. Nem tudtuk megtenni, illetve egy olyan számozás sem áll elő, ami szívvel-lélekkel felvállalható lenne. Amit tudunk, hogy egyetlen változat szerint sem jó napon túli longra a helyzet. Ugyanakkor lehet a mai minimum egy A-B-C flat korrekció középső B hullámának vége, amiből rövid távon 1-2 nap felfelé impulzív kör jöhet, de az is csak egy korrekció része. A trend stabilan lefelé áll. Ha megvalósul, akkor a rá következő esés ereje és nagysága dönti el a devizapár sorsát hosszabb távra is.

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok!

    Itt van a link:
    http://www.wavetimes.com/wp-content/uploads/2012/01/eur-9jan2012c.jpg

    Ennél a számozásnál az RSI értéke ott a legkisebb, ahol 3-ik 3-ja van, ahogy Károly említette. Kérlek benneteket nézzétek meg és mondjátok el a véleményeteket.

    VálaszTörlés
  20. portfolio.hu-s fórumra szarvasvadász is linkelt egy marketvision elemzést, hasonló volt: http://kephost.hu/image-6A44_4F0C1062.jpg

    még hozzá tette, hogy extended flat gyanús a dolog, lehetséges, amelynek hamarosan indulhat a c hulláma.

    Gondoltam beszúrom, hátha valakit érdekel...

    VálaszTörlés
  21. Brikka és Géza, mindig azzal főzünk, ami van. Három nagyon fontos információ van: egyrészt esélyes lehet most egy éles emelkedő nap (a flat miatt), de a trend marad dél. Másrészt a nagyobb alakzat lefelé nincs készen, legalább egy, de inkább több lower low kell hozzá. Harmadrészt a kevéssel 1,30 alatti szint a következő 1-2 hétre beton szilárd ellenállás. Géza ábrája nagyobb összefüggésekben jóval későbbre jelzi annak a nagy 4-esnek a lehetőségét. De szerintem az fog benne felakadni.

    Ez a három tényező a játéktér keret része. A többit egyelőre taktikai szinten a napon belüli állapotokból szükséges kitalálnunk.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)