AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. március 16., péntek

Közjáték

Néhány napja kaptam egy bírálatot, amire határozottan vissza is válaszoltam. Azt rótták fel nekem (névtelenül), hogy január 17-én másnapra komplettnek vártam az északnak tartó alakzatot, sőt még azt is megengedtem magamnak, hogy azt mondjam "órák kérdése" a felfelé tartó trend vége.

Akkor nem triggerelődött a short. Ott és abban az órában ahová vártam, nyitás után megtorpant az árfolyam, szédelgett egy kicsit és gyakorlatilag egy könnyed oldalazás után semmit sem mutatva a nagy medve vad karakterjegyeiből, tovább ment felfelé a piac. A történet egésze, a figyelmeztetéseim a további emelkedés veszélyére ott van, aki akarja visszanézheti januárból, de nem ezzel kapcsolatban írok most, hanem arról, ami egyébként generálisan eszembe jutott az esetről. Nem is a bírálomról lesz szó, hanem generálisan a kereskedői szemléletről. Amúgy is mindegy kinek van igaza. Mert igaza csak a piacnak lehet.

Az "órák kérdése" bejegyzés után, a következő rajzok már folytatódó emelkedésről szóltak, eleinte 133x-es SPX célárak mellett, lépésről-lépésre időben és pontban egyre messzebre tolva a 2009 márciusa óta folyamatban lévő bear piaci rally végét.

Gondoltam, visszanézek más fórumoldalakat, hogy amikor megemeltem a célárakat, megváltoztattam az előrejelzést, miket idéztek erről és mi volt a visszhangja. Na, ebben van a tanulság! Összefoglalom, viszont direkt csak tartalmilag idézem ide: 'Azért, mert két nappal tovább tart az emelkedés, Cimballi már a végtelenbe vetíti a bull kilátásokat. Ennek itt akkor is vége lesz csak megmanipulálták'. Hozzáteszem olyan hozzászólóktól való a vélemény, akik előzőleg örültek az "órák kérdése a rally vége" bejegyzésemnek. (Ja, és több mint két éve nem tágítok az álláspontom mellől, miszerint a nagy emelkedés bear piaci rally, azaz felfelé tartó korrekció és a Szuperciklus szintű uralkodó bear trend továbbra is él. Amint vége, 100%-nál nagyobb mértékű retrace következik be.)

Hogy is van ez? Akkor nem is engem követnek, nem? Hanem?
Az a jó. Pont arra sarkallok mindenkit, hogy ne kövessen sem engem, sem mást. Úgy olvasson a blogban mindent, mint EGY véleményt.

A hatékony piaci hipotézis szerint a befektetők információkat gyűjtenek és azok felhasználásával jutnak el a piacokkal kapcsolatos következtetéseikhez. Vagy minimum ezt szeretnék hinni magukról. Elliott hullámokról szóló felfedezése nyomán indult Socionomics tudomány szerint korántsem ez a helyzet. A kereskedők, vagy befektetők "tipikusan arra használják az információkat, illetve mások véleményét, hogy racionalizálják saját hangulatvezérelt ötleteiket" (Építőelemek - a magyar nylvű Elliott könyv - 19. oldal).

"A vételi, vagy eladási szándék teljesen szubjektív módon, érzelmi szikrából fogant", így a piaci szereplők olyan véleményeket és információkat keresnek, amivel alátámaszthatják azt, amit egyébként már réges-régen eldöntöttek a megnyitandó pozíció irányával kapcsolatban. Ennél csak akkor vadabb a keresés, ha már pozícióba is léptek.

Így lesz a magamfajta fickó az elemzéseivel barát, vagy ellenség. Mint ahogy akkor januárban az előrejelzés megváltoztatása miatt megváltozott a megítélésem is.
Ilyenek vagyunk mi emberek. A hasonlóság, az azonos vélemény gyönyörködtet. Viszont a tőzsde nevű játéktéren jó ha vigyázunk az ilyen típusú elcsábulással.

31 megjegyzés:

  1. Engem spec ez annyira már nem érdekel, így ilyen véleményeknek sem adok hangot..... már nagyon régóta nem veszem komolyan a "prognózisaidat"... (sőt viccesen nézve a tényeket voltaképp kontraindikátornak tökéletesek.) Én csak annyit kérek, hogy vess számot legalább magadnak, hányszor jelentettél ki biztosnak tűnő scenariót vagy scenariókat mondjuk az elmúlt egy évben és a végén hányszor lett belőle utólag baklövés és hányszor nem.

    totem

    VálaszTörlés
  2. én is úgy gondolom mint totem (tükör)

    topi

    VálaszTörlés
  3. ne bántsátok cimbit ,mindenről fed tehet, meg cimbi :)

    spx

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Komolyan mondom nem értem, Ti úgy fogjátok fel a dolgot mintha Cimballi ingyenes szignálszolgáltató lenne?
    Ez a blog szerintem egy elemző módszer bemutatásával foglalkozik. Aminek maradéktalanul eleget is tesz, ingyen és bérmentve.
    Én csak köszönettel tartozom neki mondjatok bármit.
    Hogy most havi-napi szinten mi van nem is érdekel különösebben mert day trader vagyok.
    Béketűrő ember vagyok de amit ez a Kwi nick név művel, az szakmailag nulla, emberileg meg gusztustalan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    2. Szia Kwi :-),

      ha Te úgy gondolod h az utóbbi 10-15 évben a hitelből felhúzott, majd 2009-ben könnyű pénzből a szarból/értsd csőd/ kimert világ/ill. nagyvállalatok rendben van/nak/, és ezt a rengeteg pénzt nem kell visszafizetniük akkor nyugodtan longolj :-), De az h Te néhanapján egy jót beleköpsz másnak a munkájába /csak és kizárólag negatív jelzőkkel/ az tényleg elég gáz.... nem csak gusztustalannak hívnám, hanem inkább önmagaddal szembeni cinizmusnak is. Más lenne ha néha vmi pozitívat is hozzátennél hidd el. ha lenne vélemény /bármilyen irányú/ nem csak a fika...

      timmy

      Törlés
    3. Szia Károly,

      tegnapelőtt azt írtam h megvan a C mint ED, és fel 1,33 ig ami eddig kb be is jött.. Azonban ha non bear akarok lenni szvsz. az is benne van a pakliban, h 02.29-03.15 ig egy nagy 1-es LD volt, és most megy fel a 2es. /ekkor ugyebár 1,348 a csúcs /
      Természetesen a Te nagy ED C-d is még játszik / http://content.screencast.com/users/karcsikepernyo/folders/Jing/media/d2eeebb0-a682-4d59-ab53-433138ba75c0/2012-03-14_2026.png / de 1,32 felett már nem lenne túl arányos...

      üdv.,
      timmy

      Törlés
  6. Károly ,igaz ez egy fórum de te is elviszed az embert euusd -vel mikor be linkelsz néha elég furcsa chartot ,hogy mit vársz ,mindenki tud be rajzolgatni valamit én meg be rajzolom paritast ,
    szerintem nem bántják Cimbit ,igaz 2009 minden percben fordulást várta meggyőzően ,
    noe

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így volt 2010-ben bő fél éven át. Ez nem von le semmit az elmélet érdemeiből. Annyiszor elmondtam már, hogy én hibáztam. (Egyébként 2009-ben, decemberben az EURUSD fordulat előrejelzésével indult a blog.)

      Noe, pont az a lényeg, hogy nem akar Károly sehová sem "vinni". Egyik frenetikus élményem volt vele kapcsolatban, amikor épp valami elemzést akartam neki ajánlani úgy bő egy éve, és határozottan kb. így válaszolt: "Nem fogom elolvasni, nem érdekel, csak a magaméból dolgozom, ha mást olvasom, akkor annak mindig rossz vége lesz."

      Na, innen kezd el fejlődni egy tréder.
      Károly, remélem nem haragszol, hogy megosztottam ezt a magánbeszélgetést.

      Törlés
  7. Ez egy forum,Károly,Cimbi vagy bárki felvázol lehetőségeket ki mire számít,hogy gondolkodik.Nem szentírás,nem kötelezően követendő példa,csak egy lehetséges verzió.Ha elcsípsz egy frankó hármas vagy c hullámot kaszálsz,ha rossz írányban vagy, véd a stop.Mi azért vagyunk itt,mert látunk fantáziát a hullámelméletben,próbálunk aszerint kereskedni,megosztjuk egymás közt a gondolataimkat.Ez kinek fáj?Vannak rossz tradek is,és akkor mi van?Mindig voltak és lesznek is el nem talált írányok,meg lesznek jók is,a lényeg a végeredmény.Szóval itt ez nem egy kötelezően követendő Íránymutatás.Mindenki kereskedjen saját maga legjobb tudása szerint,az itt elhangzott lehetőségek nincsenek ráerőszakolva senkire sem!!!

    VálaszTörlés
  8. Nekem csupán a hullám elméletbe az nem oké, hogy mindig utólag derül ki, hogy hol vagyunk, most pl. ha ne agy isten fordulunk jön a találgatás 4 jön vagy c, de ez a föl fele is érdekes nem sokat értek a hullámokhoz de ez az 5-6 nap föl fele szvsz nagyon karakteres jobban hasonlít egy 3-as vagy c hullámhoz, mint egy nyögve nyelős 5-re. Ja meg vannak a zombi indexek ott aztán fölösleges a hullámokat számolgatni arra mennek amerre a jenkik.

    jan

    VálaszTörlés
  9. Hát, ez nem ment át, akkor. Az önismereti rész. Ebben a bejegyzésben nem magamat fényeztem kedves urak, hanem arra hívtam fel a figyelmet, hogy lám így működik az emberi természet. Egymást figyelik a szereplők és arra használják az információt, hogy alátámasszák vele a teljesen szubjektív megérzéseiket.

    Csak példaként kiragadva, még Totem is ezt teszi. Ő éppen annak örül, ha egy a hangulatvezérelt ötletével szemben van az én véleményem.

    A válaszoknak nagy része bizonyíték arra, hogy miért fog még sokáig működni Elliott. Mert a mozgatórugó állandó. Az ego állandó. Csak az a fontos, hogy nekem igazam legyen. Hangulat, követés és attitűd vezérli az embereket és ez viszi őket a vesztükbe.

    VálaszTörlés
  10. nem a hangulatvezérelt ötletemmel, mert az itt nem szerepelt... így nem is tudnád a tied azzal összehasonlítani.. hanem a rideg valósággal van szemben mostanában a tied.. úgy kb már 80%-ban az utóbbi évben.. nem tudom feltűnt e..

    totem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig reménykedem, hogy egy higgadt pillanatodban leülsz és nem csak fórumot olvasol, hanem egy kicsit utánaolvasol annak, amiről beszélsz. Kívánom, hogy egyszer félretedd a negatív attitűdödet Elliottal és a technikai elemzéssel kapcsolatban. Ha velem szemben nem is. Egyáltalán nem csúfolódom ezzel, hanem kívánom, hogy így legyen.

      Törlés
  11. szerintem térjünk inkább a piacra ,hogy mikor fog már fordulni mert kibaszottú unom longoldát .
    cimbi valami ötlet
    noe

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A következő bejegyzés erről fog szólni, az elmúlt két bejegyzés volt az elméleti TA és a mentális rész.

      Törlés
    2. Küldtem Neked levelet a citrommail.re. Az él még? Mert nekem csak ez van meg igaz 2007-es "kicsit régi" :-)))

      Találtam egy régebbi 10Y vs SPX ábrát. ezen is jó látszik a fed elmúlt ténykedése. Mi lesz ebből pár év múlva? Egy vágtázó infláció?

      http://2.bp.blogspot.com/-4W80NXrP9_U/T14ekCEcDAI/AAAAAAAACV0/phDKtJUtOmk/s1600/Screen+shot+2012-03-12+at+12.03.36+PM.png

      Törlés
  12. Érdekes, hogy meg senki nem mérte fel, hogy az itt megszólalók között ki él a tőzsdei kereskedésből... Persze ez egy theoretikus kérdés, mert a legtöbb fentebb megszólaló, már ugrana is és jelezné, hogy "Ő ugyan nem is kereskedik, csak röhögni jár ide", vagy csak "kontraindikatornak" használja a itt feltüntetett infókat, esetleg tanítóbácsisan próbál ebbe a blogba bekapcsolódni, ahelyett, hogy az évek óta ígért sajátját elindítaná... de amúgy mindegyik halálra kereste magát és szenzációsan él az évi 1-2 kereskedéséből. Ám az is előfordulhat hogy mind csak éldegél valahogyan, de időt nem fektet be egyik vagy másik módszerbe...
    Es bar nem tudjuk, de Cimbi rövid tavalyi válaszaiból következtetni lehet, hogy ebből él a világ egyik legdrágábbnak tartott városában. És közben kvázi ingyen (mert nem látom, hogy nagyon hirdetéseket próbálna begyűjteni az oldalra) írja a cikkeket és válaszol kérdésekre.
    Amúgy kíváncsi lennél mikor és miért döntött úgy, hogy elköltözik az országból...
    Köszi, András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia András!

      Cimballi nem fog rá válaszolni, mert más a mentalitása, soha nem hősködött a trédjeivel és a sikereivel. Igen, ebből él, ő egy olyan tréder, aki nem bújik el a világ elől és megosztja a tapasztalatait, a tudását, csak a halandók nem akarják néha megérteni... Sokan inkább a saját kárukon tanulnak vagy csak kárognak.
      Kevés olyan embert ismerek, aki valóban csak a tőzsdéből él és hajlandó megosztani a tudását, sajnos lassan kezdem megérteni miért...

      Törlés
    2. Köszi Ad!
      Igen magam is úgy gondoltam, hogy költői kérdés volt csupán.
      Nekem szintén a tudásának megosztása tetszik, meg a gondolkodás amit átadna. Mert ugye a tudást nem lehet emberekbe beleönteni, azt maguknak kell megszerezni, kinek könnyebb, kinek nehezebb munkával.
      Még egyszer köszi,
      András

      Törlés
  13. Ehhez mit szóltok?
    A FED menyire eltorzította a piacot a beavatkozásaival.
    De azóta emelkedett 7-8%.ot a 10y hirtelen
    http://www.businessinsider.com/nomura-interest-rates-are-headed-up-2012-3

    Horgász

    VálaszTörlés
  14. Horgász, azt azért megnézném, hogy mi lenne egy kamatemelkedésre. Pl. Japánnal.
    Ha a kamatszint emelkedni kezd, a kibocsátók nagy része pár hónap alatt fizetésképtelen lesz.

    Ha időd engedi kérlek, egy e-mailt küldj, mert én nem tudlak elérni, hiába a próbálkozás.

    VálaszTörlés
  15. Rezzenéstelen oldalazás az amerikai börzéken

    VálaszTörlés
  16. Egy szusszanás már talán nem is ártana, hiszen tavaly év vége óta töretlennek mutatkozik az emelkedés a piacokon,

    VálaszTörlés
  17. -5pont erejéig , nehogy -6 pontot essenek véletlen

    VálaszTörlés
  18. -------------------------------------UNALMAS

    VálaszTörlés
  19. üdv cimballi

    Ha jó látom az SP a tegnapi csúccsal egy ED-et csinált ezt alá támasztja TA alapú ék amely az el múlt 5-6 nap alakult ki a nagy éken kívül, ez akár lehet egy 5 és b hullám vége, a kérdés melyik 5 vagy b vége. A nagy ék talán szvsz. az emelkedő ciklus végét is jelölheti. Mi a véleményed?

    TWER

    VálaszTörlés
  20. Szia Twer!

    Nem szeretnélek bírálni, de szerintem valamit rosszul értesz,v. rosszul fogalmaztál. B hullámban nem állhat ED, mert csak 5. és C hullámban foglalhat helyet, a neve is utal rá, záró diagonál. Nem tudom most pontosan mire gondolsz c of B-re esetleg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a b -hez elfelejtettem a ? jelet tenni, mivel az előbbiekben erről volt szó. Igen AD helyesbítek 5 vagy c, a b azért írtam mivel cimbi b hullámról beszélt, tehát ha ED akkor komplet szerkezet is lehet? Nem akarom letörni a bikát ahogy írtam már a múlt héten párpont ami talán hétfő nyitóba lehet már nem is fér bele és vágóhíd.

      TWER

      Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)