AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2012. május 25., péntek

Májusi eső aranyat ér...

Brikka rovata

Még nincs egy éve, amikor Brikka Elliott hullámelméletének tanulmányozásába kezdett. Kis idő elteltével a hozzászólások között ontotta a grafikonokat és a következtetéseket. Itt az ideje, hogy ne csak mindig az én véleményem legyen előtérben, külön bejegyzés formájában, hanem több más közreműködő kollégáé is. Úgy gondolom, ez az egyik lehető legértékesebb módja a blogban szereplő tartalom bővítésének, színesítésének. Ráadául olyan témáról, az arany árfolyamáról szól, amire én a blog történetében talán egyszer tértem ki. Fogadjátok szeretettel. /Cimballi/

...Tartja a mondás, ebben a bejegyzésben pedig az arany esésének történetét rekonstruálom. Az árfolyam májusban fontos szintekhez érkezett. Ami számomra még fontosabb, hogy mi a kontextus, hogyan jutott el idáig. Majdnem két hónapnyi "oldalazás után" május 1-én potenciális hullámvég formálódott, még egy kis túllendülésre (throw-over jelenségre) is futotta a háromszögben:

Az arany H4 nézete a javarészt áprilisi háromszög idején
A megerősítés komótosan indult, a (ii) alhullám sekélyre, ugyanakkor arányosra sikerült. Szépen haladt tovább a mozgás a vezérlőelvek mentén, valamint az RSI és az MACD is végig igazolta az elképzelést:

Órás bontásban a Minute szintű letörés
A megnyúlt ötödik hullám - i-ii-iii-iv-v - után a felfelé kör is hozta az elvárt szintet, a további lejtmenet mellett foglaltam állást...
...azonban a tegnapi esés a kontextus vonatkozásában elbizonytalanított. Számomra most kérdéses, hogy az 1527-1599 közötti mozgás impulzus, vagy korrekció. Gyanús, mert a csatorna közepén ért véget, ami korrekciós jegy, és ennek is, annak is lehet számozni.

Az eredeti elképzelésem szerint így impulzusnak gondoltam:

Még mindig az órás nézet
Bár az árfolyam még nem cáfolta rá végleg, de a lefelé körre nem tudom behúzni a korrekciós csatornát. Az esést sokkal inkább impulzívnak látom:

Impulzívnak tűnő esés hétfőtől-szerdáig (H)
A bizonytalanságot hagyom, hogy az ármozgás oldja fel, néhány nap múlva könnyebb lesz e tekintetben dönteni. A következő hullám mindkét esetben hármas szerkezetet kíván, majd újabb impulzust lefelé (a kritikus szint 1527). Az előbbi a mai nap folyamán eddig szépen alakul, az utóbbi majd később következhet:

Szerda esti következtetés közelről, 5 perces alapján
Az 1790 környékről indult esés a távolabbi előzményeket is figyelembe véve szerintem korrekció. Ezt megerősíti, hogy a közepén nagyon tisztán háromszögnek látszik az oldalazó szakasz, amely csak négyes, b, vagy x pozícióban állhat. Elsődleges várakozásom ott szerepel a rajzon, az értelmezés szerinti maximális célár 1420 környéke.

Ismét H4 nézet a februári csúcsig vissza- és júniusra előretekintve

A hiányolt grafikon: arany naposon EURUSD ármozgásával összevetve

Ha az 1527-1599 közötti mozgás korrekció volt, akkor az impulzív esés kiveheti a korábbi aljat. Ha a csatornát is szignifikánsan töri, és a visszatesztek erőtlenek lesznek, akkor egy még agresszívebb bear változatot szükséges majd elővenni.

21 megjegyzés:

  1. Üdv Cimballi

    Nagyon örülök, hogy Brikka elemzését feltetted.

    Az idexekre vonatkozó kérésem az SP, nasdaqba háromszög alakul ami azt mutatja, hogy a 1328-as csúcsot ha 4. hullámba van nem viheti ki, ha ki viszi akkor az SP 1350 környékére is el jut. Különben most annyira egy képet mutatnak az indexek egy 5. hullám el indulására, hogy még a laikusnak is fel lehet venni egy shortot lehet most jön majd egy barba trükk.

    kappa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy támogatjátok Brikka önálló szereplését.

      :) Vigyázz erre a kontrázó szemléletre. Szignálra cselekszünk (esetedben) shortolunk, szóval objektív indokra. Viszont az igaz, hogy a piac abba az irányba szeret közlekedni jó momentumosakat, amelyik irányba a legtöbb ember számára tud kellemetlenséget. sőt lehetőleg fájdalmat okozni.

      A Nasdaq lehet szólóháromszög, vagy olyan zigzag, aminek a B hulláma háromszög ez egy nyitott kérdés marad péntek estére. Közben a másik két index felfelé korrekciója befejezettnek tűnik.

      De ami a még egy hónapon át és egy szünet után még tovább bear elképzelésemet támogatja, hogy legkorábban nagyon távolról cash S&P 1343-tól lenne a kép Elliott ügyileg behalt esés (eső korrekció). Inkább 1365-től.

      Van ebben a piacban annyi momentum, hogy eljusson addig? Egy emelkedő héten vagyunk túl, de a napos és a 240-perces RSI maradt bear, sőt most már az órás csapat sem bírja a magaslati levegőt.

      Törlés
  2. Ne haragudj Cimballi de elírtam egy százassal 1285 akartam írni ,most vettem észre ,
    a 4 hullám át törheti 1285- 92 szintet ,ez volt a kérdésem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali, a nagy bika, sőt talán a 2009 óta felfelé rallyzó piac szempontjából is kritikus az 1285. Az alakzat bőven elég nagy ahhoz, hogy napos bontásban nézegessük és napos 1285 alatt záró legyen a vízválasztó feltétel. Ha egy ilyen zárás bekövetkezik, akkor semmiképp, hangsúlyozom, semmilyen körülmények között nem lehet Minor 4-es, vagy Minute [iv]-es hullámnak tekinteni az áprilisi, vagy májusi lejtmenetet. Amúgy az álláspontom nem sokat változott egy héttel ezelőtthöz képest. Ezen az ábrán
      http://1.bp.blogspot.com/-W9he89EHJNQ/T7h5tyyrA3I/AAAAAAAABTI/iLrdQGrsQ-U/s1600/MAY18_SPX_dailybull.PNG
      fejtettem ki, hogy valószínűtlennek (de nem kizárhatónak) tartom, hogy a trendszakasz megússza az 1285 alá esést.

      Törlés
  3. Üdv!
    Brikka: szép elemzés, hasonlóakat kereskedtem le benne, mint ahogy a képeken szerepelnek a lehetséges mozgások. Legutóbbi a tegnap nyitott shortom 1572ről. Azt gondolom, hogy jó eséllyel meglesz az új alj, viszont akkor elképzelésem szerint amint letöri az 1520 körüli szintet, 1300 körüli célárra érkezhet.
    Még érdekesebb ránézni az ezüstre, nagyon hasonló képet mutat, csak ott nem ~15% esés van benne a pakliban, hanem 50% is.

    CJ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia CJ,

      Köszönöm. Te hogy látod az 1790-től indult mozgást? Az 1300 szint quasi azonnal elérését csak úgy tudnám elképzelni, ha az egész egy impulzus lenne.

      Ezüstöt mostanában nem figyeltem. Az esésben eddig is felül teljesített az aranyhoz képest, egészen más mintát csinál. Azt hiszem a mostani ingyenes EWFF az ezüstről is ír és az aranyhoz képest sokkal bearishebbnek látják.

      Törlés
  4. szia Brikka...nezz ra legyszi erre az arany elkepzelesre..szerintem 4oras macd szerint 1527nel csak egy 3.hullamot lattunk...ebbol kiindulva haladtam visszafele a charton..ez jott ki belole...santit valahol?,,koszi..
    gold

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Charlie,

      Éppen lehet ez is. Mondjuk ránézésre 2 nagyon kijött az esés csatornájából, de mondjuk vissza is jött :) MACD-t nem látok a rajzodon, de valószínű, hogy ott a legmélyebb, utána viszont nagyon feljött H4-en, zéró vonal fölé. Szerintem egy 4 hullámnak nem szabad ilyen szignifikánsa a nulla fölé menni.

      Nagyon sokat gondolkodtam milyen szerkezetben jöttünk lefelé. Az 1790 és ~1626 közötti mozgás belülről szerintem egy ZZ, amelyben az első zuhanás 1695 környékéig egy impulzus MAJ25_gold_M15_1790-1695, én oda tenném az [a]-t,az első felfelé kör a [b], majd diagonál [c] jött le.

      Próbáltam valami bearishebb 1-2 sorozat verziót kihámozni magamból, de sehogy sem sikerült.

      Ha be lehet számozni, hogy nem egy ZZ az első lefelé kör, hanem egy impulzus (mint A), utána háromszög (mint B), akkor nem tartom kizártnak, hogy [1]-[2] formálódik, de ehhoz, nagyon kéne egy magasabb [2] hullám hogy a PA bent maradjon a korrekciós csatornába. Egyetlen bullish változat szerintem csak ebben az esetben lenne lehetséges, azáltal, hogy a 1527-ig jövő impulzust egy kész C hullámnak kezelem. Akkor viszont fölfelé kell erőteljesen törni a csatornát. Én ezt egyelőre nagyon valószínűtlennek tartom.

      Naposon valami ilyesmiben gondolkodom: MAJ25_gold_D1
      Annyi, hogy 1790 környéki (A) az lehet [X] (ez estben magasabb trendszintre is kerülne a hullám). Ha [Y] hullám jön le, és nem (B), akkor 1420 kiszedése is elképzelhető, míg egy (B) hullámnak nagyjából azon a szinten meg kell majd állni.

      Amúgy M5-ön szerintem egy flat vége jön fel, de még ha az alacsonyabb idősíkon a trend továbbra is up lenne, egy retrace mindenképpen kell.
      RSI divergál, MA is lassan fölé kerül, M30 lehetséges slingshot.

      Törlés
    2. Figyu már Brikka, te küldtél nekem e-mailben nagyon jó napos ábrát, amit végül ide nem raktál ki a bejegyzésben, pedig sokat hozzáad a képhez. Arról beszélek, amit itt viszont belinkeltél Charlie-nak.

      Törlés
  5. Spx-ben diagonál vagy 1-2 sorozat? Én az előbbire szavaznék...

    VálaszTörlés
  6. Feljebb Kappának írtam választ az első hozzászóláshoz, abban sokat elmondok a magam aktuális perspektívájáról.

    VálaszTörlés
  7. Láttam vasárnap reggelre kiegészült a bejegyzés a grafikonnal, amit hiányoltam. Akik még nem látták, a legalsó képről van szó.

    VálaszTörlés
  8. off
    ne haragudj Cimballi ide is felteszem,mert a május 22.-i fórumbejegyzésre ezt szeretném hozzáfűzni:
    Szia Cimballi!
    Ne haragudj,hogy akadékoskodok,de biztos,hogy jól érted?....én arra gondoltam,hogy 2m éve kb. 200 ezer évente duplázódott a tudásanyagunk......250-300 ezer éve már csak 40 ezer kellett hozzá....2000 környékére 1 év!!!!....hol tudja ezt lekövetni a társadalmi struktúra /oktatás/...lehetetlen...
    üdvözlettel a még mindig optimista Talasz

    VálaszTörlés
  9. brikka elemzéséből is az következik,amit feltételezek: máj.29.-31.-között short belépő keresése....véleményem szerint 16-18 piros gyertya következhet
    Talasz

    VálaszTörlés
  10. Megjött a várt impulzus, bár szerintem még nincsen kész. 1551 volt a (3) of [3].

    Ha a lefelé mozgás korrekció sanszos, hogy a belső csatornában marad az ármozgás. De még több lehetőség is benne van a pakliban...

    MAJ29_GOLD_H4

    VálaszTörlés
  11. Dax H 8 (helyzet változatlan)

    http://screencast.com/t/TRgKl2jYPL

    VálaszTörlés
  12. Dax M 15

    http://screencast.com/t/gwL0VJ9Z2

    VálaszTörlés
  13. Szerintem kész lehet az impulzus lefelé. Ha [c] hullám jön majd fel, akkor ideális esetben 1600 körüli csúcsig jöhet, a csati teteje foghatja.

    MAJ30_GOLD_M15
    MAJ30_GOLD_H4

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aranyban lassan kész lesz a (3) of [3] felfelé, 1571-nél van [1]*2,618.

      Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)