AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2010. május 3., hétfő

OTP 1.232-ről

Az OTP-t már 2007-ben, valahol 8.000+ környékén magára hagytam és semmilyen formában sem követtem. Mostanában olvasói levelek kapcsán pillantottam rá egyszer-egyszer és első pillantásra jobban nézett ki, mint mondjuk az amerikai indexek. Belenéztem hát jobban, impulzív ötös szerkezet után kutatva, de hol itt, hol ott botlik meg az árfolyam és sérti meg a három Elliott-i törvény valamelyikét.

Nem maradt más, korrektív számozást kanyarítottam neki, aminek a végén az a következtetés áll, hogy egy kisebb ötödik hullám egy 7.400 feletti új maximummal még hiányzik, de azt követően letérdel az árfolyama. És ennél optimistább képet nem tudok rajzolni, mert a grafikonon szereplő alternatív számozás (ALT.:) annyival rosszabb, hogy abban már véget is ért az emelkedés és épp visszatérőben van a medve elsődleges trendje.


Nehéz ábra, a kombináció (zigzag+zigzag+flat) miatt, de a Hol bújkál a medve? második része pontosan ehhez a kitartó medvepiaci rally megértéséhez ad segítséget holnap. A fő üzenet, hogy ha igaz, amit állítok - mármint, hogy a szerkezet korrektív - akkor lefelé a minimális célár egy új minimum, azaz 1.231, valamikor 2011-ben.

21 megjegyzés:

  1. nyárra taksálódna az új csúcs, de nem nagyon férne bele az elképzelésembe :)

    VálaszTörlés
  2. A BUX is zuhanás előtti fázisban van?

    VálaszTörlés
  3. Dani, egyszerű a képlet, volt egy eső impulse szakasz, aminek április 20-án volt az alja. Nem tudott a megelőző csúcs közelébe kerülni, tehát újabb lefelé kör jön. Ha csak egy újabb szakasz lesz, ami 23.000 közelébe viszi a promt indexet, akkor zigzag korrekcióval van dolgunk és még egy maximum hiányzik az emelkedésből. Ha jön harmadik eső szakasz is, akkor vége a dalnak.
    Röviden az áprilisi csúcsból elindulva:
    5-3-5, majd új high,
    vagy
    5-3-5-3-5 és egy átmeneti fordulat következik?
    Ez a kérdés.

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen, no újra olvasom okos írásaid és megértetem számára, hogy olvasható legyen a chart :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem ezek a korrekciók olyanok, hogy talán akkor látom, hogy mi az ábra, ha már vége lett. Annyira össze-vissza tudnak kavarni meg kombinálódni, hogy nem is tudom, hogy lehet belőlük fordulatot számolni előre. Ez az 5-3-5 variáció is elvileg még majd kombinálódhat x hullám segítségével, és akkor meg 5-3-5-x-5-3-5 lehet; hogy egy flat vagy a-b-c-d-e toldódást már ne is említsek...
    De ismét találtam egy eléggé lelkesítő gondolatot a Tutorialban:
    Úgy legyen.

    VálaszTörlés
  6. Valahogy lemaradt a magvas gondolat: "Ha egyszer sikerül 'elkapnod' Elliottot, mindig veled marad, úgy ahogy egy kisgyerek se felejti el soha, hogyan kell biciklizni, ha egyszer megtanulta."
    Úgy legyen.

    VálaszTörlés
  7. Amikor véget ér egy impulse, akkor legalább egy tucat variáció lehetséges a korrekcióra. Ha figyelembe veszed a váltakozás elvét, akkor talán a felére csökken, de még mindig sok.

    Egyszer hallottam: Elliott rendszere olyan, mint a sakk, egy fél óra alatt megtanulhatod a játékszabályokat, de lényegesen több idő, amíg nagymester leszel. Mire képes vagy egyszerre 5-6 lehetséges változatra lépéseket előre gondolkodni.

    Az 5-3-5 akkor nem fejlődhet impulse hullámmá, ha a következő hármas átfedésbe kerül az első ötössel - viszont nagyon jól írtad, attól még jöhet egy x és folytatódhat az 5-3-5 tovább, csak már korrektív üzemmódba került a piac. Ha viszont már a második x-en is túl van, akkor előbb-utóbb fordul és visszaveszi az egészet w-x-y-x-z hullámostól. Ott a lehetőség. Ilyen nincs minden nap.

    VálaszTörlés
  8. Megnézve a BUX 2010. április 6-i csúcsát, és arányítva a 2007. júliusi csúccsal olybá tűnik, Fibonacci 76,4% körüli visszateszt volt, és innen lefele megy már csak. Bár ez még nem elég megerősítés, gondolom. De ahogy írod, előbb-utóbb fordul. Namost amikor ez bekövetkezik, lehet szépen shortolgatni? : )

    VálaszTörlés
  9. Annyit vegyél még bele a gondolatmenetedbe, hogy mi van itt lefelé a BUX-ban? Eddig 3 hullám délnek, egy zigzag. Jön-e hozzá egy negyedik és egy ötödik, vagy ennyi volt? Még a héten választ kaphatunk rá. Első a szerkezet!

    A zavargások a görögöknél, illetve szélsőséges nyilatkozatok más országokban arról tanúskodnak, hogy erősen átalakulóban van a social mood / társadalmi hangulat. Halad az extrémitás felé, de nyilván nem egyetlen lépésben történik meg, hanem mindenképp lesznek benne megállók és visszatáncolások.
    Jesse Livermoore általában ilyenkor tért vissza az irodájába a jachtjáról, hogy közelebbről figyelje a piacokat :))

    VálaszTörlés
  10. Kissherceg, meg kellene már ejtenünk a beszélgetések... rovat májusi kiadását!

    VálaszTörlés
  11. sziasztok én most kezdtem el foglalkozni a tőzsdézéssel és nagyon érdekel a dolog igaz nagyon nagyon alapszinten vagyok sőt még annál is jobban.Milyen tanácsot tudtok nekem adni hogyan induljak el?Nagyon sok anyagot töltöttem le netről innen onnan olvasom is őket szorgalommal de sajnos hát nem igazán világos.....köszi előre
    nagyon kezdő érdeklődő

    VálaszTörlés
  12. Állítólag a jachtokkal csak a gond van.. : )
    De ez a Livermoore érdekes fazonnak tűnik. Erősen ajánlott a könyve (Reminiscences of a Stock Operator), vagy csak szorgalmiként abszolválandó?
    cöci

    VálaszTörlés
  13. László, erre nehéz röviden válaszolni. Egy univerzális szabály van, bármilyen módszert használj is, mindig vágd rövidre a veszteségeidet a stop loss helyes alkalmazásával. És készülj fel egy hosszú tanulási folyamatra - 2016-ig várom / várjuk az esést, addigra formába hozhatod magad.

    Elliott elmélete a legbonyolultabb, legnehezebb, de ez követi le szerintem legjobban a tőzsde változatosságát. Írtam az elmúlt hónapokban egy öt részből álló sorozatot, ami a hullámok számozásának alapjait mutatja be - "Dow-ból brokkoli" az első rész címe.

    Néhány héten belül fogok ajánlani nem Elliottról szóló könyveket, nézz rá azokra, mert tapasztalatból mondom, nem mindegy, mit olvas az ember.

    Köszöntünk a tőzsde világában.

    VálaszTörlés
  14. Igazából rengeteg helyen néztem utána tanfolyamoknak hogy hogyan lehet elkezdeni mindenhol csak az van hogy itt kezd el mert most csak ez van meg az.... mindössze ennyiért,a legjobb 5 napos alaptanfolyamok és kicsit már belezavarodtam ebbe a sok tanfolyamba,aztán sokaktól hallottam azt is hogy aki tényleg ért hozzá az csinálja nem tanítja...... teljes a káosz ezen a téren,szóval felmerült bennem az a kérdés aki tényleg szeretné elsajátítani ezt a szakmát az hogyan kezdjen hozzá,ezért is írtam ide mert megtaláltam ezt a blogot olvasgattam és reméltem,hogy valaki tud nekem segíteni ebben. nagyon köszönöm a válaszodat és elfogom olvasni a sorozatot amit írtál,illetve várom majd a könyvajánlásaidat is.Remélem nem zavartam bele a blog tartalmába egy ilyen "problémával"

    VálaszTörlés
  15. László, szerintem először kellenek az elméleti alapok, hogy bármilyen tanfolyam igazán jól hasznosuljon. Nem sok, 2-3 jól megválasztott könyv. Viszont utána igyekezz olyan tanulási lehetőséget / tréninget találni, amiben van élő kereskedés és tényleg lehetőséged van egy tényleg ebből élő tréderrel találkozni. Ez legyen a szempont. Ülni egy egy-kettő-három napos előadáson teljesen haszontalan.

    Azért sem zavarsz bele a blogba ezzel, mert a kérdés nem csak nálad merül fel, másrészt én különösen szívemen viselem a kezdők sorsát, mert borzasztó útvesztőkön kell átrágniuk magukat egyáltalán ahhoz, hogy releváns tanulási lehetőséghez jussanak.
    Amúgy bizonyos szempontból egy kezdő szerencsésebb helyzetben van, mert nincsenek még rossz beidegződései - pl. nem használ indikátort kereskedési jelzésre, amikor az megerősítésre való. Más szóval nincs még megrontva :)

    VálaszTörlés
  16. hát megrontva még biztos nem vagyok:)elkezdtem olvasgatni a dow-ból brokkolit, barátkozom vele ersősen,természetesen majd azért várom a könyvajánlód.
    Elég nehéz olyan tanfolyamot találni manapság sajnos ahol ezeknek a feltételek amiket leírtál teljesülne a trader/oktató.Kicsit úgy érzem,hogy mindenki top trader és 4!!! nap alatt én is azzá válhatok ha hozzá megyek tanulni,de ha nem is ők nem azokat tanítják amire nincs szükség csak azt ami alapján főállású trader lehetek...???!!!!!szóval csak vigyem hozzájuk azt a pár százezer ft.-om és tuti vagyok. Egyébként meg köszönöm a segítséged és,hogy szíveden viseled a kezdők szárnypróbálgatásait, nagyon jól jön egy ilyen blog számomra is ahol leírhatom kérdéseim ebben a számomra elég bonyolult szakmában.A lényeg első lépésként megpróbálom azt az 1-2-3 jó könyvet elolvasgatni majd amiket írsz aztán továbblépek valami tanfolyam keresésében.

    VálaszTörlés
  17. László, tényleg készítem a könyvajánlót - már a helye elő is állt az oldalon, jobb felülre fogom tenni.

    Közben elgondolkodtam rajtad. Mármint azon, hogy először Elliott módszereit tanulod, ami a lehető legbonyolultabb. Nehogy elvegye a kedved!
    Egész más volt az én történetem, akinek több év gyakorlat után egyszerűen még mindig hiányérzete volt más módszerekkel, mert hibádzott valami "apróság". A vezérlés és az időtáv, amit végül Elliott segítségével helyére tettem.

    Másik: megpróbálhatod, hogy indításnak / bevezetésnek ár szerint kiválasztod magadnak a legolcsóbb tanfolyamot (max. 50e HUF), de mindenféle várakozás nélkül előre megfogadva, hogy nem szerelmesedsz bele és nem kezdesz trédelni a tanfolyamot követő nap, hanem akkor látsz hozzá az olvasáshoz. Ez lesz az első próbatétele a fegyelmezettségednek - be tudod-e tartani.
    Egy ilyen tanfolyam nagyon vonzó tud lenni, mert megmutatnak vissza az időben 20 példát, hogy itt, meg ott erre a jelzésre micsoda 30-50-90-190%-os profitot lehetett csinálni egy hónap alatt, de közben nem mutatják azt az 1020 példát, ahol veszteséget termelt a játék. Illetve nem látod, hogy milyen pszichológiai nehézségekkel, dilemmákkal kellett szembenéznni a trédernek a később jól működő jelzés pillanatában.

    Végül, ha már megvan az első pár könyv, kerítesz magadnak egy mentort, vagy elmész egy komolyabb élő kereskedéses szemináriumra, akkor már a pénztárcát sem kímélve. Mutatok egyet, de ez tényleg húzós, viszont ez az úr készítette fel Prechtert a '84-es bajnokságra:
    http://www.elliottwave.com/specialoffer/trading_course/default.aspx?code=oco
    csak példa, biztos van másik is jó...

    VálaszTörlés
  18. szia Cimballi!
    Gratulálok a blogodhoz, még csak most kezdtem el olvasni, de már most látom, hogy nagyon sok hasznosat fogok tudni innen tanulni. Többé kevésbé én is a kezdő tőzsdések közé tartozom, eddig TA alapon, indikátorokkal próbáltam meg kereskedni (több néha kevesebb sikerrel)... most olvasom, hogy ez nem is jó módszer. :-((
    A könyvlistát én is várom. :-)
    Addig is csak így tovább. :-)

    ui. Remélem, hogy felmegy még az otp a nagy zutty előtt. 2016-ig beragadva lenni utólag rossz vétel miatt...hm... :-(

    VálaszTörlés
  19. Ildikó, az indikátorok kellenek, például arra, hogy megnézzük valóban ötödik hullám-e, amit annak gondolunk, valóban kisebb-e benne a momentum, mint a harmadikban volt.
    De lehet azt is, hogy használsz 6 oszcillátor típusú indikátort és azt mondod, akkor lépek egy rövid timeframen (10 perces) megjelenő fordulós gyertyaalakzatra, ha legalább 5 indikátoron divergenciát látok.

    Mindkét esetben az ár adja a jelzést, az indikátor a megerősítést. Nem pedig magukat az indikátorokat kereskedjük.

    A jobb felső sarokban már ott vannak a könyvek, majd időről-időre írok is egyikhez-másikhoz ajánlót, de addig is lehet válogatni.

    Tőzsdén nem szabad reménykedni. Kívánom, minél előbb érezz rá, milyen jó egy pozíciót időben kivágni (veszteséggel), mint hogy fojtogassa az agyamat heteken-hónapokon át. Ráadásul nő vagy, elméletileg nagyobb a sikerre az esélyed, mint egy férfinak; ők ugyanis hajlamosak macsósági kérdést csinálni a veszteségből, míg a nők kevésbé. Nem a terv szerint alakul a piac mozgása? O.K., dobom.

    VálaszTörlés
  20. szia Cimballi,
    köszönöm a gyors választ. :-) a fenti otp elemzésed alapján akkor pl Eliott hullámai nem is alkalmazhatók otp elemzésre? (mondjuk gondolom épp elég ha pl SP500-ra alkalmazom (majd), és az mutatja az otp-nek is az utat...

    Hm, stop loss még nem a "barátom" (sajnos), de rajta vagyok a változtatáson. :-)
    Tőzsdézni pedig meg akarok tanulni. :-)

    VálaszTörlés
  21. Ildikó, miért ne lenne alkalmazható? Az OTP elég sok embert érdekel ahhoz, hogy a csordaszellem működjön, tehát szabályos eufória és pánik alakuljon ki benne.

    Az én konkrét számozásomnak van egy kis baja: nem néztem hozzá a BUX-ot. Ő ugyanis sok magyar részvénnyel elérte az egyetlen hiányzó új maximumot, míg az OTP nem. Talán csak egy-két forint hiányzott hozzá, így csonkán ért véget az utolsó-utolsó alacsony rendű hullám. Ez ritka és az alulteljesítés okán nagy gyengeségről árulkodik. Ha ránézek a BUX-ra, akkor biztos készítek egy olyan ALT. számozást.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)