AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2011. május 15., vasárnap

BUX a matematika órán

Melyik piacon létezik a daytrade előny?

Sokan összetennék a két kezüket azért, hogy stabilan 55%-os sikerrátát mutassanak fel, azaz ennyi alkalommal találják el az irányt és érjék el sikeresen a célárat. Mindezt úgy, hogy az átlagos nyereségük pontban / pipben 150%-a az átlagos veszteségüknek. Ez egy professzionális tréder esetében nagyon is reális elvárás, mármint önmagával és a módszerével szemben.

Ha azonban rosszul választjuk meg a piacot, ahol tevékenykedünk és a brókercéget, akivel dolgozunk, akkor hiába minden, nem leszünk nyereségesek. A miért kérdésére az alábbi, egyszerű mérlegelés a válasz:

BUX határidős kontraktus tulajdonságai:
Réskockázat: nincs 24 órás nyitva tartás, ezért napon túlra 80-120+ pontos réseket kell bekalkulálni és elég számottevő az esélye annak, hogy évente egy alkalommal beleszalad a tréder 250-500 pontos nyitó anomáliába.
Napon belül a spread: az ajánlati könyvben a vételi és az eladási ár közötti különbség stabilan eléri a 30 pontot.
Díj: általában irányonként 190 forint/kontraktus az átlag ügyfélnek, ami 2 x 19 = 38 pont helyes irányba történő elmozdulással ellensúlyozódik.

Végezzük el a modellezést a bevezetésben említett 55%-os találati aránnyal és 3:2 tény hozam:kockázattal számolva!
Tételezzük fel némi túlzott jóindulattal, hogy a nyitás egy likvid időszakban limit megbízással történik, ezért ott 0 a spread "költség". Ennélfogva csak a záráskor, vagy általában a pozíció egyik lábán jelentkezik a 30 pont. Egy kontraktus nyitáshoz+záráshoz tartozó várható költség ezért 19+19+30=68 pont. Ennyi az induló hátrány. Milyen távolságra lévő célárakkal kell ahhoz dolgozni, hogy a daytrader vállalkozása nullszaldós legyen, ha 45 alkalommal x-et veszít és 55 alkalommal 1,5x-et nyer?
Szólhatna akár a szöveges feladat az általános iskola felső tagozatában :)

Az egyenlet megoldása x=180, azaz tréderünk csak olyan belépési lehetőségekre mehet rá, ahol a várható hozam legalább 270 BUX pont, és a kockázat nem több mint 180 pont. A BUX napi maximuma és minimuma közötti különbség hozzávetőleg az esetek 60%-ban éri el, vagy haladja meg ezt a mértéket, tehát a kereskedési napok 40 százalékában eleve halott ügy a vállalkozás. A maradék, havi 11-12 napon pedig felmerül a kérdés, mennyire reális, hogy valaki 55%-ban képes jóformán tikre lekereskedni a napi maximumot és a minimumot?
Ja, és akkor még mindig nem keresett egy fillért sem!

Azaz a BÉT határidős piacán a játékszabályokat úgy rögzítették, hogy abból még egy professzionális tréder is csak egészen kivételesen jó statisztikákkal tud nyereséget kitermelni. Ha a felvezetőben említett dicséretes teljesítményre vagy képes, valószínűleg akkor sem érheted el, még a null szaldót sem, mert a rendszer 1) nem hatékony (értsd. illikvid); 2) borzalmasan magas költségszinten üzemel. Ezért ha előnybe is tudsz kerülni a módszereddel és a fegyelmezettségeddel, a profitod mind a brókercéghez és a tőzsdéhez vándorol, illetve elvész a vételi és az eladási oldal közötti résben.

Emlékszem, amikor én voltam tanuló, akkoriban a fórumokon a "nagyok" mindig panaszkodtak, hogy a BÉT-en indított daytrade pozícióikkal összességében semmit sem keresnek.

A BUX esetében ezért kísérleteztem, hogy talán az alábbi "recepttel" mégis lehet valamit keresni. Lealkudod a díjadat 150 forintra, a nyerőid aránya eléri a 60%-ot, az átlagos nyerőd 2-szerese az átlagos vesztőnek. Ebben az esetben 75 pontos kockázattal már 150 pontos átlagos célár is 0 eredményt produkál. A probléma csak az, hogy ez még mindig nem termel profitot és közben 60%-os találattal napon belül elérni 150+ pontot, BUX-ban... hát?!
Szerintem ez a többségnek még mindig a sci-fi kategória.

Minek olyan játékot játszani, amiben nem nyerhetek? Ez a logika és az egyenlet, valamint a belőle eredő nagyszerű költői kérdés volt a döntésem mögött, amiért tréder karrierem első évei után áttértem az amerikai határidős piacokra.

Nézzük hát ugyanezt a számítást az elektronikus Dow határidőre (YM):
Réskockázat: majdnem 24 órás nyitva tartás, hétköznap csak abban az időben zár rövid időre (összesen 45 percre), amikor egyébként sehol a világon nincs kereskedés. A gyorsjelentések időszakában számolhatunk résekkel, ugyanis a jelentések közzétételekor az YM épp 15 percig zárva tart, de ennek nincs akkora jelentősége, hogy problémát jelenthetne a napon túli stratégiáknak.
Napon belüli spread: 1 pont különbséggel bármikor lehet kötni.
Díj: [itt] a ZANER aloldal ajánlata szerint 2,50 USD irányonként, ami 2x2,50 = 5 USD, ami egy pont elmozdulással kitermelhető. Egyetlen Dow pont, ennyit visz el a bróker és a tőzsde.

Ha a BUX-nak megengedtük, hogy az egyik lábát 0 spread mellett kössük, akkor ez a feltételezés sokkal jobban kijár a Dow határidőnek. A másik lábon piaci áras megbízást feltételezve kalkuláljunk be egy pontot, azaz 5 dollárt. (Ritkábban lesz rá szükség, mint a BUX-ban a 30 pontra, mert az YM piac folyamatosan likvid). Ezen logika mentén egy kontraktus nyitás+zárás várható költsége legyen 0,5 + 0,5 + 1 = 2 pont.

Jöjjön a modellezés ismét 55%-os találati aránnyal, és 150%-os hozam:kozkázat mellett.
Hát igen, 5 pont kockázat mellett 8 pontos célár a minimum az egyenletből; sőt ott már a játék enyhén nyereséges. Had ne ecseteljem, mennyivel könnyebb a Dow-ban 8 pontot összehozni, mint 270-et a BUX-ban. Arról nem is beszélve, hogy ha ráhúzzuk a feljavított teljesítményt, azaz kétszeres nyerővel és 60%-os találati aránnyal dolgozunk, akkor már 4 pontos céláraknál is nyerő az instrumentum. Jó tudni, még akkor is, ha sohasem megyünk rá ilyen rövid célárakra.

Számomra elképesztő a hendikep, amivel a BÉT határidős piaca ilyen sokáig életben tudott maradni, de meggyőződésem, hogy csak azért működik még mindig, mert az emberek nem ülnek le egy toll és egy darab papír, vagy Excel tábla társaságában számolgatni. Akkor már persze rögtön a legegyszerűbb költség:kontraktusméret hányadosnál kibújna a szög a zsákból.

Egy BUX kontraktus mérete ma cca. 230.000 forint, amihez 280 forint nyitási és zárási költség tartozik. Egy YM mérete nagyságrendileg 62.500 USD, azaz 11.800.000 forint, a megmozgatása pedig 5 dollárba, tehát 950 forintba kerül. Így a BÉT-en 0,122% a kötési díj, a CBOT-on pedig 0,008%. Más szavakkal 1,22-ért forgathatunk meg 1000 forintot itthon és 0,08-ért az amerikai határidős piacon. Feltűnt? Úgy értem a kérdőjel:
Mi kerül - írd és mondd - tizenötször annyiba?

Mivel azt mondtam, eredeti szándékom szerint sohasem szállok be br. 4, vagy akár 8 YM pontért pozícióba, ezért nézzünk végül egy reális, életszerű számítást az elektronikus Dow határidőre.
Három-, vagy ötperces idősíkon követve az elektronikus Dow (YM) piacát általában már 16 pontos kockázattól tudunk pozíciót felvenni, amihez a saját benchmark arányaim szerint 26 pontos induló célár tartozik. Ha 55%-ban érjük el a célt, akkor egy átlagos kontraktuson 7 pontot, azaz 35 dollárt keresünk, tehát ha a rendszerünk és mi magunk ilyen statisztikákra vagyunk képesek, akkor mindez 35 dollár előnyt jelent kontraktusonként, amelyhez mellesleg a feljebb említett ZANER táblázat szerint 500 USD letéti követelmény tartozik. Mennyivel reálisabban hangzik!

Azok számára készült a ZANER csoport "Leviter" elnevezésű csomagja, akik ilyen reálisabb feltételek mellett szeretnének a határidős deviza-, index-, kamat-, vagy nyersanyagpiacokon tevékenykedni.

A kezdet kezdetén magam is sötét lónak tartottam az amerikai határidős piacot, de annak idején nem volt mit tenni, összegyűjtöttem a szabályokra vonatkozó adatokat, a kontraktusok specifikációit és leültem tervezni, számolni. Az Elliott és a többiek blog az információs aloldal közzétételével elvégezte az első lépést, ezentúl erről a linkről bármikor elérhető a leglikvidebb 30 amerikai kontraktus specifikációja:
ZANER - Határidős

A mai cikknek is jön még folytatása; a Zaner csoport általam nagyra becsült értékesítési vezetőjével, Steven Sweet barátommal havi egy-két bejegyzésben beszélünk majd a legfontosabb határidős sajátosságokról, amivel érdemes tisztában lenni, ha belép valaki ezekre a piacokra.

A következő bejegyzésig is lehet az aloldalon akár angol, akár magyar nyelven kérdezni - segítek a nyelvi korlátok áthidalásában. Azért vállaltam fel ezt az együttműködést, mert a Zaner filozófiájának, a platform kialakításának középpontjában a kockázatok intelligens kezelése, a hatékonyság és az ehhez vezető úton a képzés, a tréning fontossága áll. Rájuk jellemző, hogy akár egy-az-egyben segítenek áthidalni az indulás nehézségeit és mindig lehet rájuk számítani a kérdések megválaszolásában.

42 megjegyzés:

  1.  Ez jó írás volt csak egyet tudok vele érteni!  Amúgy index esetében mit veszek tulajdonképpen? Mit takar egy kontraktus dow mondjuk? 

    VálaszTörlés
  2. Azért  az YM-et, tehát, a DOW-t raktam a BUX mellé, mert mindkettő ún. készpénz elszámolású index határidő. Vagyis egy részvénykosár jövőbeli értékére kötött "fogadás". Valaki mindig ott áll veled ellentétes véleménnyel a pozíció másik oldalán és gyakorlatilag azonnal elszámoltok egymással a nyereség/veszteség vonatkozásában.
    Az olajat, vagy a kukoricát pl. nem ebbe a kategóriába tartozik, mert ott valós szállítási "szerződés" van a pozíció mögött. Ott ha nem zárod lejárat előtt a pozíciódat, az azt jelenti, hogy ténylegesen szállítani szeretnél, vagy arra vársz, hogy letegyék a fizikális terméket az udvarodra. Az index határidők eleve azzal a szándékkal készültek, hogy ott nem lesz valós teljesítés részvényben.

    Lesz még erről cikk.

    Ezzel a nick-kel gondoltál írni, vagy valami beállítás elcsúszott? Ha az utóbbi, akkor jelezd és segítek megoldani.

    VálaszTörlés
  3. Ja, régen is mindig a googli accot használtam, mondjuk régen nem vágta be 
    a teljes nevemet. Ha át tudjuk állítani megköszönöm!

    Akkor aki határidős indexet kereskedik nincs is "befolyása" az index mozgására csak fogadást tesz merre fog menni...? És magát a grafikont a részvénykereskedők mozgatják akár úgy hogy nem is nézik az index grafikont?

    VálaszTörlés
  4. Akkor előbb hozzuk rendbe. Most is Google accounttal vagy? Hozz létre egy Disqus-t, ugyanazon e-mail címhez, kapcsold össze a kettőt és a Disqus-on belül állítsd be a nick-edet, amire akarod, utána írj egy próbát ide. Onnan elvileg ha Google névvel jelentkezel be, akkor is a Disqus-t adatot használja. 

    VálaszTörlés
  5. A határidős index árfolyama valóban a kereskedők ajánlataiból formálódik. Csakhogy szinte pontosan követi az igazi részvényindexet, mert ellenkező esetben az eltérést azonnal le lehetne arbitrálni. (Lejáratkor a határidős indexben pozícióban levők megkapják a részvénykosarat, ez a határidőzés lényege.)

    VálaszTörlés
  6.  Na erre voltam kíváncsi :) Eredetileg is erre a válaszra vártam, azaz megkapom a részvényeket lejáratkor.

    VálaszTörlés
  7. Péternek teljesen igaza van, de ez nem jelenti, hogy lejáratkor jóváírják a részvényeket a számládon, hanem az történik, hogy a lejárat pillanatában létrejövő elszámoló áron megtörténik a végső elszámolás cash-ben. Vagyis elszámolják a nyitóárad és az elszámoló különbségét. Nem szokás ezt kivárni, hanem áttérnek a kereskedők a következő lejáratra. 

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Cimballi ez a cég lehet
    hogy nekem jó lesz,de eddig nem fedeztem fel, pedig egy ideje
    keresek egy jó céget főleg a commodity markethez.

    Kérdéseim:


    - Használod is vagy csak
    reklámozod?


    -Lehet hogy béna vagyok, de ez a
    cég kicsit keveset közöl magáról. pl. biztosítások ügyében.
    Ezt pedig minden cég nagy betűkkel szokta hozni az első lapon.
    Mennyi a beugró minimum tőke? Lehet minilottal is kereskedni?

    -Ha van náluk
    tapasztalatod a melyik platformra kérjek demot, ha most a
    MetaTrader4-et használom?


    -Esetleg ha meg tudnád mondani az
    ezüst, olaj, arany, réz spreadet náluk, azt nagyon megköszönném, mert
    a mostani cégemmel ennek mértéke a legnagyobb bajom, és
    egyébként is az a legnagyobb költség.

    Válaszodat előre is köszönöm!

     

    VálaszTörlés
  9. Bobor, használom is, Dick Diamond-nál láttam először. Teljesen daytrade-re van kitalálva a rendszerük, tehát ha élesíted az eszközt és beállítod a szükséges paramétereket, akkor egy gombnyomásra megveszi a kért mennyiséget az ajánlati könyvből és behelyezi a target megbízást + a stop loss-t is. Ezeket azután megfoghatod és bármikor odahúzod az ajánlati könyvben, ahová akarod. Van egy pánikgombjuk is, amivel bármikor zárhatod az összes pozíciódat és törölheted az összes ajánlatodat. Igértem, hogy ez egy cikksorozat lesz, ha később udajutunk, akkor majd készítek róla egy videót.

    Nincs náluk spread, itt a tőzsdei ajánlati könyvet látod közvetlenül. Azaz nem spread-ben szedik a díjakat, hanem megbízásonként, külön a nyitásra és külön a zárásra. Az a költséged, amit a "költség irányonként" sorban látsz.

    A többi kérdést továbbküldtem Steve-nek, gondolom reggelig megválaszolja neked hivatalosan. Majd kiteszem ide, vagy az aloldalra.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm még egyszer a segítségedet.
    Az hogy használod is, nagy érv mellettük.
    Közben megnéztem én a Dow esetében kb 5 pont után vagyok nyerőben (spread+commission), szóval amit írtál az nagyon jó árnak tűnik.
    Továbbra is csak a kicsit információhiányos website-juk zavar, amit nem is nagyon értek. A válság óta minden cég elsősorban azt akarja bebizonyítani elsősorban, hogy náluk van a pénzed a legjobb helyen, ők meg ezt meg sem próbálják.
    Amint lesz egy kis időm mindenképp kérek demot. Aztán majd meglátjuk.
     

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm még egyszer a segítségedet.
    Az hogy használod is, nagy érv mellettük.
    Közben megnéztem én a Dow esetében kb 5 pont után vagyok nyerőben (spread+commission), szóval amit írtál az nagyon jó árnak tűnik.
    Továbbra is csak a kicsit információhiányos website-juk zavar, amit nem is nagyon értek. A válság óta minden cég elsősorban azt akarja bebizonyítani elsősorban, hogy náluk van a pénzed a legjobb helyen, ők meg ezt meg sem próbálják.
    Amint lesz egy kis időm mindenképp kérek demot. Aztán majd meglátjuk.
     

    VálaszTörlés
  12. Igazán nincs mit. Első nem jöttem rá, hol akadtál fent, mert én a jutalékos világban élek, amióta kereskedem. A MetaTrader spread-es elven működik és nincs jutalék. Gondolom, egy, vagy két pip a spred, tehát 100.000 dolláronként 10-20 dollár a költség irányonként.
    Amiről én beszélek a Zaner oldalon árakról, ott nincs spread hanem mundjuk van egy 125.000 dollár értékű határidős kontraktus, beállsz a könyvbe és megveszed, de ezért fizetsz 2,96 dollárt irányonként.

    Az árak a táblázatomban akkor működnek, ha Zaner Daytrader platformot használsz, azon keresztül kereskedsz, ha valamelyik másik platformot választod, de a Zaner backend-jét (ajtaját a tőzsdéhez) akkor más lesz az ár, vagy a kondíció. Véletlenül tudom, hogy CQG használata például 30 cent extrát jelent irányonként.

    VálaszTörlés
  13. Ahhoz, hogy ne legyen a fejedben a tranzakció költsége, hogy azt mondhasd, elhanyagolható a díj, ahhoz az kell, hogy az árfolyam 1 lépésköznyi (tick) kedvező változása legyen elegendő a bróker és a tőzsde kifizetésére. Mindig, minden körülmény között. Nekem daytraderként ez a kényelem, ha valaki napon túlra megy, akkor (majdnem) mindegy, hogy milyen díjakkal dolgozik.

    VálaszTörlés
  14. Igen ez nagyon más világ, mint amit megszoktam. Az a baj, hogy az ember ha végre kiszabadul, BÉT-ről akkor első pillanatban minden nagyon olcsónak tűnik. Aztán idővel szembesül azzal, hogy továbbra sincs igazán jó helyen. Persze ha az ember előszed egy valamire való tőzsdei könyvet az úgy kezdődik, hogy először is találd meg a neked való piacot és brókert. Kis hazánkban a legtöbb ember kénytelen ezt is másképp csinálni, hiszen általában a jó és olcsó bróker az több pénzt kér beugrónak, mint amit egy átlag polgár megengedhet magának. Pedig egyre világosabb számomra, hogy sokan már a bróker megválasztásakor el is bukták a tőzsdei karrierjüket. Remélhetőleg lassanként ez is megváltozik. Ezért is nagyon hasznosak az ilyen cikkek. Itt még mindig nagyon sokan vívják a szélmalomharcukat, észre nem véve hogy ha tőzsdéről van szó, akkor már tényleg kinyílt a világ. 
     Valóban az lenne az ideális ha az egy tick fedezné az összes költséget. De ez még nekem is túl szép ahhoz hogy igaz legyen.

    VálaszTörlés
  15. Steven Sweet időközben beérkezett válaszait összeszedtem és lefordítottam a specifikációt tartalmazó táblázat alatt ezen a linken:
    http://myelliott.blogspot.com/p/zaner.html

    (csatolok ide egy statikus képet is, hogy könnyebb legyen megtalálni) 

    VálaszTörlés
  16. Pedig így van, elég az egy tick. Az amerikai tőzsdéken sokkal nagyobb a kereskedési volumen, így a brókerek a "guruló forintokból" is jól megélnek.

    VálaszTörlés
  17. Cimballi,
    Itt is kérdezek ha nem gond.
    A szakmai véleményed érdekelne hogy te minek tulajdonítod hogy a 2009 március óta tartó "rallyban" minute szinten is nagyon sok az egyes hullám megnyúlása? Ha jól gondolom mivel a harmadik hullám nem lehet a legrövidebb
    ez nagyon beszűkíti az ötös hullám mozgásterét is ?

    VálaszTörlés
  18. Egy szóban fraktál.
    Felvett egy pszichológiai karaktert a piac az emelkedés elején és ezt a karaktert ismétli újra és újra. Miért pont megnyúlt 1-es? Talán mert a shortok kiszorítása/kiszorulása, a squezee a legnagyobb erő, ami létrehozz egy erőteljes első hullámot és mivel korrekcióban van a piac, ezért már ennél is gyengébb lesz a harmadik hullám, vagyis a "valódi" növekedés. Vagyis az elmúlt két évben túlságosan agresszívek voltak a shortok és mindig az ő menekülésük a vezérlő karakter, a valódi vételek jóval kevesebbet adnak hozzá a haladáshoz.

    Igen, mindig figyelni kell, hogy ilyenkor az ötödik nem lehet hosszabb, mint a harmadik.

    VálaszTörlés
  19. Cimballi,
    Jó és elgondolkoztató a válaszod a megnyúlt 1-es hullámokra, ha nekem kellett volna a kérdésre választ adni akkor én a HFT-ket - high frequency trading - kereskedési programokat hoztam volna be mint lehetséges okozói a jelenségnek. Arra gondolok hogy a jelenlegi pc-k már jobbak és jóval gyorsabbak az embernél így beállítástól függően hamarabb hozzák meg érzelem mentesen a belépési döntésüket továbbá hihetetlen sebességgel cselekszenek és ez eredményezi az 1-es hullámok megnyúlásait akár úgy hogy dominó szerűen egymást lökik be tradingbe
    Más
    Ez az e-mailes Disqus válasz rendszer baromi jó dolog - klassz hogy ide hoztad nagyon kényelmessé teszi a blog követését

    VálaszTörlés
  20. Örülök, ha tetszik, bár sokan eltűntek, amióta Disqus van, sőt a látogatottság is visszaesett a beindítás után. Ennek ellenére nem gondolom meg, hogy visszaálljak a régire; nincs mese haladni kell a szolgáltatásban. Sőt, már egy éve a NYSE 4X rovatnál is el kellett volna indítani.

    Majd készítek egy útmutatót a használatához, akkor könnyebben megbarátkozik vele a társaság, ugyanis hallatlan előnyöket és funkcionalitást foglal magában. Az egyiket elmondtad, hogy nem kell a másik válaszára várni, mert küld e-mailben egy másolatot a válaszról. A másik, hogy 100.000-es nagyságrendű bloghoz és weboldalhoz tudsz hozzászólni ugyanazzal a Disqus azonosítóval.

    VálaszTörlés
  21.  Ez is egy lehetőség,látszolag csökkent eséllyel.

    VálaszTörlés
  22. Akár lehetne is.Remélem nem így lesz.Én a daxot nézegetem.Lefutott benne 1 lefelé tartó 5 hullámos impulzus.Most várható benne a "C" pont 1380 körül.Mivel ez impulzus volt folytatás kellene lefelé.Tudom,nem ez a vezető hanem az amcsik, de azért ez is jelent valamit,jobban olvasható mint az usa.

    VálaszTörlés
  23. Ami még (nekem) naggggggggggyon szembetűnő,az,hogy nem a dow vezet,mint eddig.Követő lett ,gyenge képet mutatva ezzel. 

    VálaszTörlés
  24. nem a dow a vezető,nasdaq,russel,djt a fontos!!!! 

    VálaszTörlés
  25. Cimballi, Károly
    Jó volt Cimballi meglátása a hétfői 1,4040 -es fordulóra sajnos én későn ébredtem így csak 1,41 ről "követem az eseményeket" azonban a mai nap elvesztettem ebben a csapkodásban a fonalat.
    A véleményetekre lennék kíváncsi ASAP  :-)

    VálaszTörlés
  26. Épp most van benne friss EURUSD intraday.

    Tegnap megkaptam az MVTV-től az új lejátszót, ami reményeik szerint működik minden internet böngészővel. Nálam megy.
    Te milyen böngészővel akadtál el? Fontos lenne, ha tudnátok segíteni visszajelzéssel. Köszönöm, hogy szóltál.

    VálaszTörlés
  27. 1.4940-es csúcs összeköt az első 1.4893, párhuzamost állít a május 4-i minimumba. Ez a báziscsatorna fogja, egész pontosan. Ahogy tart délnek a csatorna, abban a meredekségben egyre alacsonyabbak az EUR kitörési kisérletek. Ez negyedik hullám jellegzetesség, bár az emelkedést nagy másodiknak gondoltam. Fejtörő. 

    VálaszTörlés
  28. Ingyenes hét kezdődőtt az EWI-nél intraday deviza kategóriában. Ha bejelentkeztek a Club EWI fiókotokba, akkor az előfizetések (Subscribers) fülön megtaláljátok a szolgáltatást.

    VálaszTörlés
  29. sajnos nem tudok képet feltenni
     

    VálaszTörlés
  30. Erről van szó. Azóta a behatolással abba a báziscsatornába, amit Nupagagyi-nak adott válaszomban lejjebb említettem kezdetét vette a C (vagy Y) hullám. Ha azt felteszed rá, akkor az mutatja, hogy milyen sokáig fogta az A és a B hullámot.

    Ez volt a Minor? szintű 1-es bázisa, most alakítja ki az eggyel magasabb szintű bázist. Ha így van, akkor következő letörésnél eldől a sok nyitott kérdés.

    VálaszTörlés
  31. Szia Cimballi!

    Már a tűzróka is ad képet. Érdekes a műsor, már csak azt intézd el kérlek, hogy az indulás után az öltönyös ürge helyett pom-pom lányok integessenek... :)
    pistolpete

    VálaszTörlés
  32. Köszönöm, Pete. A többieknek mondom, hogy ha hibát látnak, kérem jelezzék. A 6-8 másodperc betöltés lassú, de nem probléma.

    VálaszTörlés
  33. Számomra bármilyen hihetetlen,MOST úgy néz ki,hogy a tózsdék kitörnek felfelé az utolsó hullámra.
    -érvek: -hóvége hatás
               -A jövő hét minden napján kb.ötszörösét költi a fed vásárlásra,mint a    héten   tette. Ez kb. elég is lesz 1385-ig.A nagy kérdés csak az,hogy akkor hová jut az ajró?Vagy ismét különválik a tőzsdéktől?

    VálaszTörlés
  34.  Nálam most pont IE-vel nem megy (csak világoskék hátteret látok), minden mással igen.

    VálaszTörlés
  35. Ks, igen, de ez (nálam) a hullámokból következik, nem a ki mit csinál hó végén kérdésből :)

    Ha ez a korábban éppen neked említett szélesedő alakzat, akkor az egész kóceráj optimális célára 1.384,75, ami azt jelenti, hogy a legmagasabb záró lesz ott, vagy valamivel alatta (nap közben meg fölötte). Minimum célár az alakzatból 1.371, de nem azért, hogy épp egy ponttal menjen fölé május 2-nek, hanem mert a szerdán indult emelkedés alhullámainak nagyságából ez jön ki.

    EURUSD mehet nálam a minimum elvárás az 1,4405 és időben még két nap. Át kell jutnia az esés első szakaszának báziscsatornáján.
    Egyébként 1,4580-ig a szemem sem rebben ha erősebb lenne ez az emelkedő szakasz.

    VálaszTörlés
  36. Milyen IE? 8? 9? vagy 10?
    Valóban egy világoskék képpel jön fel, de pár másodperc várakozás után elindul. 

    VálaszTörlés
  37. Szia Cimballi! Nem tudtam a Zaner aloldalhoz írni, ezért ide írok! Láttam, hogy milyen felügyeleti, és szabályozó szervek figyelik a Zanert, de arra nem jöttem rá, ha esetleg csődbe megy a cég, akkor mekkora pénzt kapok vissza? Szóval mennyi az az összeg amit visszakapod bármilyen káreset esetén?

    Te is ezen a rendszeren kereskedsz?

    köszi a válaszokat!

    VálaszTörlés
  38. Marci, nem hivatalosan válaszolok most, miközben máris megkérem a hivatalos állásfoglalást a Zaner-től. Elvileg, egy ilyen esemény a számládra nem lehet kihatással, mert ahogy Steve a múltkor válaszolt, a cég és az ügyfél pénze teljesen elkülönül egymástól. Konkrétan egy ügyfeleknek elkülönített számlán van a Zaner letétkezelő bankjánál. Ahol pedig legjobb tudomásom szerint érvényes rá a betétbiztosítás 100e dollárig.

    Azt pedig mindenkinek mondom, hogy bármelyik szabályozott piaci körülmények között működő brókercégnél az a legnagyobb kockázat, hogy amennyiben lehúzza a rolót, akkor megszűnik a tőzsdei tagsága, ezért nem tudsz megbízást adni a meglévő pozícióid zárására. Tehát meggondolandó tartani egy másik cégnél második számlát, hogy ilyen esetben ellentétes pozícióval kizárd a veszteséged, amíg felszabadítják, vagy áttranszferálják a pozíciódat. Ez viszont nem Zaner, vagy USA specifikus, ez egy magyar brókercégre ugyanígy vonatkozik (ld. orosz válság brókercsődjei).

    Nekem két rendszerem van részben a fentiekből kiindulva, az egyik a Zaner, a másik az IB.

    VálaszTörlés
  39. Ezt a cikket 2-3 évvel korábban kellett volna elolvasnom. Ráadásul pont erre jöttem rá, amikor egy setupot teszteltem Richter-ben 5 éves időtávban H1-en, majd Kisbandi szólt számoljam át a költségeket. 75 tréd 5 év alatt, 83.56% win-rate, 8milla kellett a riskemhez, kitermelt 1.8milla profitot és ugyanennyit kapott a bróker is.... aarrgghh! Valójában a kockázatom 150%-át kockáztatom a hatalmas költség miatt.
    Ráadásul most már 0.2% a minimum bróker díj MO-n és nálam ez 0.3%
    Abszolúte nem éri meg a BÉT!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)