AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2010. május 26., szerda

Bónusz az Elliott-alapokhoz 3/5

A "Többször így, mint másképp" című bejegyzésben februárban Elliott vezérlőelveit soroltam. Maradt még bőven azon a négyen kívül is, ami akkor belefért. Köztük egy olyan, amit nap mint nap használok.
Amíg a mondandóm illusztrálásához előrántottam grafikonokat észrevettem valamit a példaként felhasznált EURUSD párnál, ezért most az elmélet mellé egy friss előrejelzés is készült.

BÓNUSZ VEZÉRLŐELV AZ EGYENLŐSÉGRŐL
Egy öt hullámból álló impulse hullámban gyakori, hogy az 1, 3, 5 hullámok közül kettő időben és kiterjedésben nagyságrendileg egyenlő hosszú.
Mint tudjuk, az impulse lökéshullámok egyike sokszor tartalmaz megnyúlást (extension). Ha egy ilyen lökéshullám-sorozatban felismerjük melyik a megnyúlt, akkor a másik kettő nagy eséllyel egyforma hosszú lesz. Amennyiben nem lennének egyforma hosszúak, úgy a 100%:61,8%-os arány a leginkább valószínű.

Az elmúlt hónapokban az EURUSD devizapár grafikonja kapcsán hivatkoztam erre. Ott a november végén indult Minor 1-es, majd később januártól a 3-as hullám megközelítőleg egyenlő hosszú:
az egyik 927 pip és 19 nap, a másik 1047 pip és 22 nap, még éppen belefér a "nagyságrendileg egyenlőbe". Lehet ennél pontosabb példát is találni se perc alatt, de én megmaradtam ennél az életszerű változatnál. Annál is inkább, mert megjött hozzá a megnyúlás az ötödik hullámban.

Röviden és elnagyoltan megfogalmazva, egy lökéshullámon belül a három trend irányba mozgó szakasz közül kettő egyforma egy pedig jól láthatóan hosszabb. Ez a vezérlőelv.

EURUSD tovább
...És akkor átváltok előrejelzésbe. A múltkor, amint nagy igyekezetemben az intraday grafikonokat elemeztem, nem vettem észre, hogy a napi bontás nem erősíti meg a számolásomat; kevés még a hullám, ha ott jön a "jelentősebb" korrekció, ahová jósoltam. A korrekció szinte órára pontosan akkor következett, amikorra ígértem, csakhogy időközben rájöttem, nem az a szint / rend (degree), amit ígértem. Ahhoz még kell egy aprócska új minimum.

Az imént tanult vezérlőelv segítségével zárjuk rövidre, miért mondom, hogy "aprócska" új alj. Nagyítom hozzá - még mindig naposon - az előző grafikon fehér alapon kék 5. hullámát (Minor szint):

Ezen a szinten a harmadik a megnyúlt, tehát az [i] és az [v] kellene, hogy egyenlő legyen. Ám ez itt még nem tény, hanem csak a várakozásunk. Számszerűsítve:
Ha [i]-es hossza a március 17-i maximumról 550 pip, akkor [v] május 21-ről 1,2122-es értéknél lesz egyenlő vele.



De aki azt gondolja, hogy ezzel vége az arányosításnak, az még nem látta a csattanót. Nézzük már meg ugyan, hogy ha 30 percesen belenagyítunk az [v] hullámba és lemegyünk egészen annak az ötödikjén belül a Subminuette szintre, akkor hogyan állnak össze az arányok! Az (v), i hulláma 118 pip hosszú, így az v-ös jelzésű ezzel 1,2124-nél lenne egyenlő hosszú. Eléggé ott van, ha összevetjük az iménti kalkuláció eredményével!

Nehogy nekem valaki azt higgye, hogy bullish vagyok az EURUSD pár távolabbi jövőjével kapcsolatban! Csudát, megy az egész a lecsóba, csak most egy időre pihenni tér a trend.
Ráadásul ez az egész "pihenés" olyan szépen beillik ez a képbe, mert a hírekből kiderül, Kína már megint gyűlöli az eurót, meg amúgy is mindenki óriási dollár rajongó lett...
...hogy épp ideje a későn érkezőket és a túl nagy pozíciókat tartogatókat kirázni. Komolyan, a gazdasági újságírásban olyan ez a Kína vs. EUR jelenség, mint amikor a bulvár hetilapoknál nem akad jobb téma, tehát előveszik Angelina Jolie - Brad Pitt páros 99% kamu szakítási sztoriját.

Apropó gyűlölt euró, imádott dollár. Ez nem fordítva volt tavaly novemberben? :) Itt egy aktuális cikk róla az Elliott Wave International-től:
Loving the Dollar: from 97% Bears to 98 % Bulls
"Wouldn't it be ironic if this sentiment extreme again warned of an impending trend reversal -- a warning the majority will ignore just like they did six months ago?"

Tovább a 4/5 részre >

7 megjegyzés:

  1. Kedves Cimballi!
    Most hol tartunk az ajrónál? Mert miután teljesült a várakozásod a marginális aljjal kapcsolatosan,nem jött belőle(eddig) alaposabb korrekció,ismét van az alj közelében,letapadva rá,holott már régen 1,25 felé kellene járnia elméletileg.A 9-ik hullám után éles korrekciót(nagyot) vártál benne,jelen állás szerint pedig ha jól számolom a 11-ik hullámban vagyunk.Egyszerűen képtelen lesz egy normális korrekcióra ez a szerencsétlen?

    VálaszTörlés
  2. Azt EURUSD a marginális új aljat egy május 28-ról induló három hullámból álló eső szakaszban érte el, nem pedig ötössel. Ennélfogva bármilyen szépen eltalálta a céláramat, nem fejezhette be vele.
    Ezért
    - vagy egy majdhogynem oldalazva haladó ék az ötödik hullám, ami az éken belüli ötödik hullámban most lép ki egy pár órára lefelé, hogy rögvest visszaforduljon,
    - vagy pedig ez a háromszögre emlékeztető valami, amiből most kilépett lefelé még mindig csak a megnyúlt ötödik hullám negyedikje volt és egy jelentősebb, de utolsó eső szakasz kezdődött meg benne. Nézz rá naposon: ez a változat nagyon szép arányokat ad, március 17-ről indul az egész ötödik, azon belül április 12-én elindul a harmadik alhullám ötöse és május 19-én átadja a helyét egy oldalazó negyediknek, most pedig az 5/5-be lép át.

    VálaszTörlés
  3. És a célárról van valami elképzelés? Az 1,168-as érték,vagy még szakadhat tovább? Ha feltételesen az 1,17 körüli érték,akkor mekkora korrekció várható benne? Csak ma 1,23-ig élesen,néhány nap alatt,vagy egy 1000 pontos,ősz elejéig,szenvedősen,visszaesésekkel tarkítva?

    VálaszTörlés
  4. Nézegetve a chartot még mindig a célárakról: Ha egyenlőséget tételezünk fel az 1,6-ról történt szakadással akkor mínusz 3788 pip,ez 1,51-es csúcstól mérve 1,135-öt ad. Ha megnézem az 1,6 -ra emelkedés megnyúlt 5,hullámát,az 1728 pip volt.A most megnyúlt eső hullám 1735 pipnél tart.Ha mégis mondjuk a 2005-ös 1,164-es szint lenne a támasz,akkor onnan kialakulhat?? egy havi grafikonon nézve szép fej-váll,ha 1,36 környékére tudna jönni a korrekciója.Onnan ujból lemérva az előbb említett 3788 pipet máris meglenne a paritás körüli érték.
    Ez a teória beleilleszthető valahogyan a most futó elliotba?

    VálaszTörlés
  5. EUR: Ugrásra készen figyeltem keddig, de akkor a várva várt új minimumot hármas szerkezettel és nem öt hullámban érte el. Őszintén megmondom, azóta nem figyelem, amíg újra nem alakul benne valami potenciál. Látod, megnyúlást megnyúlás követ, ez az, amikor egy trend nem akar véget érni.

    Valamikor a napokban szánok rá több időt.
    Most az tudom mondani, hogy sorrendben 1.1930-nál, 1,1810 és 1,1630 küröl vannak Fibonacci csomópontok. Ezeket lehet figyelni, de elvileg péntek reggel fordult az ötödik hullám ötödikjén belül a harmadik hullámba. Ha ez utóbbi alhullám véget ér, csak akkor érdemes okosakat és pontosakat rajzolni, addig leginkább csak tipp, ami mást mondhatnék. Úgy értem, túl sok fantáziát / feltételezést kellene beletenni. Nincs még kész lefelé a szerkezet.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Cimballi. Mivel sajnos éppen aktuális beregadásomat töltöm az ajrónál ezért érdekek felettébba hogyan tovább esete.Visszamentem a kezdetekhez,tehát decemberhez.Itt ábrával is szemlélteted,hogy hogyan épül fel általában a megnyúlás esete mindhárom hullám esetében. A megnyúlt ötödiket számolva elég meredek érték jön ki egy olyan területre,ami a "senki földje" ott támasz nem látható a múltból.Támasz éppen itt 1,195 környékén látható havi grafikonon.Volt valaha egy nagy ford. fej-váll,ami 98 és 2003 között jött létre.Pontosan ennek a nyakvonala van kb itt.De visszatérve a számoláshoz. A definíciód szerint a megnyúlt ötödik hullám 1,61 szerese az 0-3 távolságának.Ez esetünkben 1656 pip volt,így 2662 pip adódik a megnyúlásra a 4 hullám csúcsától.Igy jön ki ez a szám a semmi közepére,ami 1,116 -ra mutat. A kérdésem már csak az,hogy lehet e ilyen extrém megnyúlása az 5-ik hullámnak,hiszen azt írtad,hogy pillanatnyilag az 5-ik hullám 5-ik alhullámának a 3-ik hullámában járunk,ami azért feltételezve azt,hogy nem megy 1,18 alá valamint egy 4 hullám csúcsa 1,20 körülről számítva eléggé lehetetlennek tűnik az 1,115 körüli érték. Vagy valamit összekeverhettem volna? Ebbe belejátszik a is,hogy az usdx index is kb 1,18 magasságában éri el a korábbi csúcsát ami minden bizonnyal visszafordítja elsőre.
    Ha mégis valós lehet ez a 1,116 érték,akkor az onnan várható 4-ik nagy hullám felviszi kb.1,27-ig,és jöhet a befejező 5 nagy hullám az 1,05 végcéllal. Így már lesz helye a 4 hullámnak is,amit Te hiányoltál egy 1,17 körüli fordulótól.

    VálaszTörlés
  7. gyerekek ez a cikk maj 25-en irodott az eurusd meg zuhiban volt de mar nem sokaig mint tudjuk a tortenelmet es a cikkben azt josoltak hogy bullish idok kizarva eurusd-ben, erre fel jun 3 - an ra kb 1 hetre elertuk a tortenelmi minimumot 1,19 - et azt hiszem, utana tudjuk mi kovetkezett szinten torci egy oriasi bullish trend kis megallokkal - na szoval ennyit arrol ha csak elliot szerint elemzunk
    egyszeruen tradeljetek nem kell elbonyolitani elliot modjara - eloszor hatarozzatok meg orason a fo trendet es 5p-en kereskedjetek utana a tamasz - ellenallas szinteket figyeljetek es kozelukben trend iranyban vagy elleniranyban is - ki mit jatszik meg - vegyetek fel poziciokat ugyanakkor nezzetek a volume-ot is - nagyon fontos parameter - aki nezte jun 3-4-en az lathatta hogy 1,19 korul oriasi volt a volum azaz elfogytak az eladok utana pedik emelkedo csuc-volgyek jottek kivallo beszallasi lehetoseg - egyszeruen dontsetek es nem komplex hullamokat nezni gyerekek

    udv

    Zoli

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)