AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2011. november 6., vasárnap

SP500 - Nagyjából bikacsapda

Indexek 8 grafikonon minden irányból

Állandósult a volatilitás, ami nem meglepő. Korábbi VIX indexes videofelvételemben hívtam fel a figyelmet rá; a bear piac elsőszámú jellemzője ez, amely nem engedi a bikát erőre kapni, ellenben erős érzelmeket hoz be a játékba. 2011 első két hónapjában az SP500 index napi ATR(14)-es értéke stabilan 9-12 pont között ingadozott, az elmúlt három hónapban pedig 29-36-ot látunk ugyanezen az indikátoron. Ugyancsak stabilan. Medve karakter ez, csak éppen nem haladt (még) sehova.
Apropó, épp a 2010-es évzárás szintjén tartunk.

Ma induljunk ki annak a heti grafikonnak a frissített változatából, amit október 2-án közöltem le [az SPX 2008-as analógiájáról], arra az esetre, ha októberben nem az esés folytatódna, hanem éles emelkedés jönne - ti. akkor, egy hónapja a kettő között nem nagyon volt más kilátásban. Most így néz ki:

A korábban már felhozott analógia jön be eddig. Egy rekord erős
október visszateszteli a fej-váll alakzat nyakvonalát. Akárcsak 2008-ban?

Ezen a heti nézeten nagyon szép arányos, tanítani való a május 2 - október 4 impulzus - ld. itt az oldalsó kinagyítást. Akkor minek mögé nézni a napos, vagy annál kisebb bontású idősíkon, vagy minek a Nasdaq index júliusi csúcsával bajlódni? Hátha elbizonytalanodunk?
Noha az (1)-es jelölés mellett még mindig a kisebb idősíkok és a Nasdaq vizsgálata kapcsán felmerülő feszültségeknek szól a kérdőjel az október 4-i mélypont alatt, azért igaz, hogy ha a nagyobb képnek tiszta az értelme, akkor nem érdemes egy-egy részletnél leragadni. Impulzus, pont.

A kijelentés viszont adja a következő problémát, ugyanis amennyiben (1)-es kerek öt hónapon át tartott, akkor hogyan tehetnénk ki a (2)-es jelzést egy három hullámból álló (eddig O.K.), de kevesebb mint egy hónapig tartó emelkedésre SPX 1292-nél? Időben nagyon kevés, noha nem lehetetlen.

Régi olvasók már mondják Elliott magyarázatát. Amit a piac megtesz pontban, azt nem teszi meg időben. Ezzel az érveléssel el is lennék egy negyedik hullám esetében, de másodiknál nem vagyok boldog tőle.

Ennélfogva két irányban érdemes gondolkodnunk. Az (1)-es hullám október 4-én délután ért véget, így az október 27-én mögöttünk hagyott csúcs még csak a (2)-es A hulláma. A másik lehetőség, hogy a Nasdaq tud mindent jól és az (1)-es jelölés augusztusra kerül, a (2)-es pedig igenis itt van október 27-én. Szóval, a kettőt vegyítve az 1292-es a csúcs jelölése "(2) vagy A".

A két eltérő számozás egyetért abban, hogy kettes hullámot látunk felfelé és ez jó. Mindkettő szerint eső szakasz következik. Mivel egy-két hétre előre tekintve mindkettő olvasata bearish-bearish, így nem mondanak ellent egymásnak, tehát most nem életbevágóan fontos tudnunk, hogy hol volt az (1)-es vége. Nekünk a (2)-es csúcs sokkal jobban kell(ene).

Legjobb, ha figyelünk mindkét lehetőségre és hagyjuk, hogy a piac döntse el, (3)-as, vagy B, esetleg (B) hullám következik délnek.

Ma a (2)-es változatot dolgozom ki és arra készítek előrejelzést a következő napokra. Az 'A' alternatívát meghagyom arra az esetre, ha a váltásra továbbra is okot ad a piac. Azért hoztam szóba, hogy ne okozzon közfelháborodást, ha esetleg később meglépem az "átszámozást".


A Dow Jones indexen mutatom, mert azon a legtisztább az októberi rally szerkezete. A megfelelő hullámokat megtaláljuk a többi indexen is, de kicsit trükkösebb lenne a jelölése, ami zavarná a megértést. Így is elég "speciális", ami az augusztus 9-i (1)-es minimum óta látszik: egy alakját tekintve flat korrekcióra emlékeztető, de nem 3-3-5, hanem 3-3-3-as szerkezetű kombináció. A szerkezetnek szól a W-X-Y jelölés.

A mögöttünk hagyott október bekerült az amerikai piacok történetének 10 legnagyobb emelkedést hozó hónapja közé, amelyeknek közös "kontextusa", hogy mind magas rendű bear piaci trend idején jött létre. Érdekes paradoxon. Ha Elliott-i szempontból nézzük, akkor ez a "nagyjából" exp. flat korrekció bikacsapda funkciót tölthet be.

Ha valaki szebbet szeretne látni flat korrekcióból, akkor íme egy tiszta Elliott-i forma a DAX napi bontású grafikonján:


Vissza most már az előttünk álló két nap lehetséges szcenárióihoz. Ha a Dow 12285 és SPX 1292-es csúcsok valóban (2)-es jelölést érdemelnek, akkor nagyjából két változat tűnik a legvalószínűbbnek. 5-percesen mutatom az elsőt, amely szerint kedden, november 1-én ugyan bent volt az alacsony rendű (i)-es alhullám, de a (ii)-es korrekció még nem ért véget. Valamilyen dupla csúcsra emlékeztető alakzat készül(het):

Azon szcenáriókat preferálom, ahol tehát a nagy (2)-es már a helyén
van október 27-én. Azonban a kis (ii)-es helyzetével kapcsolatban akkor
sem lehet egyelőre magabiztosan nyilatkozni.
Az ennél agresszívabb változat szerint (itt lejjebb) már a (ii)-es hullám is a helyén van, vagy a hétfői nyitást követően gyorsan meglesz. Vagyis a medve uralma hamar hétfőn este, illetve kedden lassanként begyorsuló esés formájában mutatkozik:

Amivel óvatosan érdemes még bánni, az agresszivitás, viszont az kétségtelen,
hogy SPX 1229 / DJIA 11760 alatt a medve bármikor átveheti az irányítást
Ha mégsem foglalok állást a (2)-es csúcs helyzetéről és Elliott módszerét (majdnem teljesen) félretéve a klasszikus technikai elemzést és a csatornákat hívom segítségül, akkor a következő 240-perces bontású E-mini S&P grafikonnal mindent el lehet mondani:

Rövid távon ellentétes erők feszülnek egymásnak itt a kritikus
strukturális támpontok között. Kinek lesz "game over"?
Tulajdonképpen így láthatják a spekulánsok a piacot; bekavarodtunk egy adag fontos szint közé, ezért nem igazán mérvadó, hogy mit tesz pl. az ES (határidős SP index) 1210-1275 között. Majd akkor kezd érdekes lenni a játék, ha ezen zónát kívülről tesztelgetjük. Elliott elmélete persze, mint mindig, most is hozzáteszi nekünk a kontextust.

Végül még egy ábra, amit néha leközlök a kereskedési forgalom alakulásáról. Régen nem néztünk már rá:

21 megjegyzés:

  1. Szép munka.Teljesen érthető és világos.

    VálaszTörlés
  2. Köszi, örülök, hogy értékeled. A másik hozzászólásodhoz a válaszom, hogy a (Z)-hez vezető első lépés a nyakvonal megmászása itt fent az utolsó előtti rajz szerint: http://4.bp.blogspot.com/-6I7ccbj9Sgs/TrdUX5t_2_I/AAAAAAAABCE/muwRq8kcOkc/s1600/NOV5_ES_240min_gameover.JPG
    Ha képes lesz megtámaszkodni rajta, akkor a Nasdaq gyorsan kilép a bearish folyamat medréből, de nem erre készülök egyelőre.

    Közben még betettem egy nyolcadik ábrát a DAX-ra. Nézd meg, az tovább bonyolítja a képet.

    VálaszTörlés
  3. üdv cimballi

    Remek munka gratulálok hozzá.
    Nem tudom jó látom-e a DAX esetében talán a múlt kori csúcsot jelölted 4. hullámnak és most jönne ott az 5 le?

    TWER

    VálaszTörlés
  4. Félreértés ne essék,én is a short oldalt favorizálom elsődlegesen jelen pillanatban,csak vannak számomra zavaró dolgok.Különben újfent kirajzolodik szerintem egy gyémánt féle alakzat sp-ben(1220-1290).Cad is jó lehet 1.027-től longolnám.

    VálaszTörlés
  5. sp-ben egy bear flag is készül,úgyhogy inkább írány délre,szépen letörhetné az 1220-t

    VálaszTörlés
  6. én azért év végig nem írnám le azt a "bikát", vagyis nyugodtan lehet most is egy hosszabb szétterülő szakasz, mint volt 2008-10 ben, akár 2 hónapos is. Amibe belefér az előző csúcsok megtámadása is.

    Horgász

    VálaszTörlés
  7. Twer, köszi, igen a DAX és Európa mintha más fázisban lenne, amiből két következtetés adódhat:
    - az emelkedés tényleg A hullám és nem a teljes (2)-es az USA-ban, így a DAX ötödik hulláma alatt SPX B hullámot látunk a német kettes amerikai C lesz, ami jó kis volatilitást hoz
    - USA hármas első alhulláma lesz a DAX ötödik, majd a DAX sekély kettes retrace fel egybeesik az USA harmadik hullám második alhullámával - ebben az esetben a 3/3-ban összerázódnak az eltérő fázisok

    Addig azonban még azt kell kitalálni, merre lesz a kilépő ebből a semleges zónából.

    VálaszTörlés
  8. Bandi, talán pár ponttal szűkebb a sáv, mint amit mondasz, tehát 1225-ös lefordulás, vagy 1285 körüli megkapaszkodás is megadná az irányt, de egyre gondolunk, ahogy látom.

    VálaszTörlés
  9. Horgász, hello, a cikk aljától a második rajz szól az objektivitásról. Vagyis a piac itt napokon át konszolidál, végül vesznek a medvék, vagy valójában tetőt épít és végül a bikák pattanlak le az ellenállásról. A kettő között majdnem véletlen, hogy mi történik, de legalábbis nehéz rá magabiztosat mondani. Sokpasszos játék, deffenzív trade megy.

    Bár azt hiszem, te arra gondolsz, hogy lehetne ez "dupla" csúcsos a nyári maximumokon is, de szerintem ez olyan jó hely, hogy eldőljön a csata.

    VálaszTörlés
  10. Üdv!
    Köszönjük a cikket, profi munka! 2008-ban mikor a nyakvonal fölé kiment az index gondolhattuk volna egy kitörésnek is, majd utána kezdődött a nagy csúszás. Nem tudsz elképzelni most is egy ilyen verziót?
    Tovább a megkezdett úton! :)
    Grat!
    HB

    VálaszTörlés
  11. Cimbi! Teljesen világos minden TA alapon, viszont nekem az az érzésem inkább, hogy a mostani 3-5 hónapos negatív rossz hír-sorozat után, nem hajlandó a piac a további pesszimista változatot beárazni (még)
    A túlcsordult negatív hullám hirtelen átcsapott ma is pozitívba, majd újra le.
    Tehát az a sanda gyanúm, hogy az optimista túlcsordás még messze nem következett be, egyelőre csak a magas volatilitás látszik mindenhol. Shortos, longos is "fél", bizonytalan, hiszen mindenki tudja mi az ábra.
    Horgász

    VálaszTörlés
  12. Hali, Horgász kiválónak tartom a negatív túlcsordulás szóhasználatot, amelyet nagyobb idősíkon gondolkodva az októberi rally igazolt. Mi emberek mindig elfelejtjük, a trendek nem lineáris mozgások, nem minden fekete, vagy fehér. Ha elhisszük, hogy fekete, vagy fehér, akkor abban az irányban túlcsordulás lesz. Az igazi esés motorja egy bull túlcsordulás. De hol lesz meg, ezt valóban nem tudjuk.
    Összességében maximálisan azonosulni tudok a gondolatmenettel.

    Friss: Még a mai zárás előtt komplett lehet egy Elliott-i szerkezet és az 1270-1272 is szimpatikus szint erre. Az óra ketyeg, a bulloknak fontos lenne visszakerülni legalább 1280 fölé.

    Részemről továbbra sincs magabiztso értelmezés a rövid távú képhez.

    VálaszTörlés
  13. HB, de igazából ma, ebben a percben is kisértetiesen hasonló a kép, ha most újra feltenném azt a felső ábrát. Akkor négy hét volt, most a harmadiknál tartunk. Igyekszem távol tartani magamtól a gondolatot, hogy ilyen 100%-os egyezés jöjjön létre, nehogy a rugalmasság és a nyitott szemlélet kárára menjen. Köszi.

    VálaszTörlés
  14. http://3.bp.blogspot.com/-wwPTGuox2gc/Trn1zidg8hI/AAAAAAAADs4/cCZnG089v0E/s1600/Resist.jpg

    lehet,hogy nem a nyakvonal felett eltelt heteket kell nézni,hanem a mélyponttól eltelt heteket (9)..,akkor viszont még lehet egy felfele próbálkozás

    VálaszTörlés
  15. Nem keveset estünk,de ez nem 3/3-nak néz ki,inkább minzha vmi C hullám lenne vagy 1/3/3? Laci szerinted?

    VálaszTörlés
  16. Bandi, ahogy mondod, nem 3/3, hanem még csak [iii]/1/(3), vagy valami hasonló. Szóval rövid távon harmadik hullám ez, de azért nem tetszenek az arányok, mert ha megnézed ezt a rajzomat a hétvégéről:

    http://3.bp.blogspot.com/-9fzIG2-BGGE/TrdDAzqifsI/AAAAAAAABBs/B2cZlebFxb4/s1600/NOV5_DJIA_5min_slow.JPG

    akkor azt látod, hogy a két kettes csúcs (2) és (ii) között legalább kettő, hanem három trendszint nagyságrendi különbség van. Szándékosan. Akkor még úgy tartottam, hogy három, ma már inkább minimum kettőt mondok csak.

    VálaszTörlés
  17. Laci nekem az az érzésem,hogy a kettes még nincs kész,napos charton nézve nekem ez olyan mintha a B hullám C-jét kezdtük volna ma.

    VálaszTörlés
  18. Cimballi: még mindig benne van a pakliban, hogy ez egy B és jön egy C 1292 felé, amivel meglesz a nagy 2?

    Üdv,
    Cib

    VálaszTörlés
  19. Az az egyetlen bullish magyarázat, Bandi ami mindaddig él, amíg a piac nem gyorsul még be innen és/vagy nem tesztelgeti alulról az 1210-1215-ös ES, illetve az 1215-1220 SPX szintet.
    Nem a bull változatot preferálom.

    VálaszTörlés
  20. ha cimbi nem a bull-t preferálja akkor,biztosra lehet venni,hogy jön a c 1292 fölé

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)