AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2010. július 14., szerda

Beszélgetések Elliottról - Július

Fordítsd meg a monitort!
Azért választottam ezt felszólítást beharangozónak, mert a piaci folyamatok lekövetésére tényleg egy merőben új szemlélet kell majd, vagy legalábbis ellentétes azzal, amihez a szemünk az elmúlt évtizedekben hozzászokott. A mai beszélgetés végére kiderül, miért mondom.


Találtam egy interjút, még 2000 februárjából, aminek a címe csupán ennyi „Kérdezz-felelek Robert Prechterrel”. Nem derült ki számomra, ki kérdez tőle (nem én), viszont arra gondoltam, kiszemezgetem belőle azokat a részleteket, amelyek éppen most is aktuálisak és pár apró, megértést segítő megjegyzéssel tűzdelve ez lesz a rovat kiadása a nyári szünetben. Íme:

Kérdező: Essen szó először Elliott hullámelméletéről. Több kutató előállt már azzal, hogy a piacok mozgása leírható alakzatokkal, de senki sem magyarázta, miért van így. Összefoglalná pár szóban, miért jönnek létre az alakzatok?

RP: Azt mondhatom el, hogy én miként látom. Az emberek többsége igyekszik tartozni valahová, szeretné, ha a közösség elfogadná. Közülük sokak hajlamosak rá, hogy másokat hagyjanak gondolkodni minden olyan területen, amit intellektuális értelemben komplikáltnak tartanak. Ez beidegződés végül oda vezet, hogy rákényszeríti a nem tudatos gondolkodást a tudatos feletti dominanciára, különösen a magas érzelmi töltetű társas szituációkban. Például amikor a piacon eladási pánik alakul ki, akkor a legtöbb befektető nem csak úgy magában, izoláltan pánikol be, hanem mások pánikreakciójára válaszul. Ugyanez vonatkozik a vételi döntéseikre is, de mivel az lassabb folyamat, ezért kevésbé látványos és egyértelmű. A nem tudatos viselkedés dominanciája nem jelent véletlenszerű csapongást, még ha az avatatlan szemnek, annak is tűnhet. Alakzatokat alkot és ezek az alakzatok jelennek meg az árfolyammozgásokban Elliott hullámainak formájában. Számtalan bizonyítékot mutattam be erre a The Wave Principle of Human Social Behavior könyvemben.

K: Mit tanácsol az embereknek, akik szeretnék elsajátítani Elliott módszereit?

RP: Az első dolog, hogy figyelmesen vegyék szemügyre az árfolyamgörbéket. Élőben jelöljék (számozzák) a mozgásokat és igyekezzenek megtalálni Elliott trendcsatornáit. Ahogy a piac egy nagyobb impulse fázisba ér mindig abban a szent pillanatban letisztul a kép, (le)egyszerűsödik a számozás.
A korrekciók sokfélék és lényegesen bonyolultabbak. Viszont még a korrekciók is tartalmaznak ötös szerkezetű lökéshullámokat, amit ebben a fázisban is használhatunk a könnyebb tájékozódás érdekében.

K: Miként jutunk el a távolabbi értelmezéshez, a teljes nagy képhez?

RP: Olyan messzire nézzük vissza az adatokat, amilyen messzire csak lehetséges. Minél több az információ, annál jobb. A távolabbi perspektíva sok esetben felbecsülhetetlenül hasznos lehet. A válság, amelyben most élünk kiváló példa erre. A fordulat, amit vártunk, a trend igen magas szintjén következett be, de nem lenne értelmezhető az elmúlt három évszázad adatsora nélkül.
(Cimballi: vagyis például 2002 ősze után már azt mondhatnánk, ennyi volt a bear piac, már csak felfelé visz az út, viszont Elliott fraktálelmélete alapján legalább az 1970-es évek minimum szintjeinek teljes korrekcióját várjuk.)

Kell-e egy elemzőnek más piaci indikátorokra is támaszkodnia annak érdekében, hogy a piacra vonatkozó következtetését megtegye?

Nincs olyan megközelítés, beleértve Elliott elméletét, ami a teljesen biztos forgatókönyvet adja. Mindazonáltal Elliott elemzésével nem kevesebbet kapunk, mint azon szcenáriók listáját, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek. El kell tudnunk fogadni, hogy néha a kevésbé valószínű számozás bizonyul korrektnek, elvégre ezt jelenti a „kevésbé valószínű”, tehát nem kizárt titulus. A szentiment és a momentum alakulása együtt a hullámok személyiségjegyeit meghatározó más vezérlőelvekkel segíthet a lehetséges kimenetelek helyes súlyozásában. Az Elliott Wave Principle című könyv leírja, hogy a hullámstruktúra egyes időszakaiban miként viselkedik a pszichológia, az árfolyam változási sebessége és a breadth, ami hasznos a piac teljes hullámsorozaton belül elfoglalt helyzetének meghatározásában. A legfontosabb, kerüljük el a legnagyobb hibát, amit el lehet követni (beleértve időnként magamat is): nehogy az indikátorok állása alapján számozzuk a grafikonjainkat!
(Cimballi: a hullámok személyiségjegyeiről, amire itt Prechter utal, korábban egy egész bejegyzést szántam. Aki többet szeretne megtudni, annak itt a [link] hozzá. Akkor a breadth kifejezést mint az emelkedő ill. eső részvények arányát már megmagyaráztam.)

Elliott módszere egyszerre közvetít információt a trend minden szintjéről. Előfordulhat, hogy például a Subminuette szint kihatással van az Elsődleges szintű (Cimballi: négy renddel magasabb) számozásra?

Minden szint fontos az egy-két szinttel nagyobb alakzatok megértéséhez. A példa kedvéért: Az a várakozásom, hogy a piac új csúcsra fog emelkedni egy harmadik hullám keretében, de az alacsonyabb szintű bontás az új csúcs ellenére is bizonytalan ide-oda táncoló, ráadásul a breadth alacsony és az emelkedés sebessége is lassú. Ilyen esetben fogom magam és módosítom az új csúcs jelölését B-re, mint ami még mindig a második hullámhoz tartozik, ami ezek szerint egy flat korrekció lesz (ld. az ábrát). A Subminuette rendű esemény persze kihatással van az Elsődleges számozásra, de csak annyiban, hogy milyen alkotóelemekből áll össze az eggyel alacsonyabb szintű Középtávú hullám szerkezete. Ebben az értelemben, ha csak érintőlegesen is, végül minden döntési pont visszavezethető a trend legalacsonyabb szintjére.

Magán az árfolyamon kívül a hullámok számozása közben mi a legfontosabb figyelnivaló?

A forgalom. Növekvő forgalom egy ötödik hullámban például azt jelenti, hogy megnyúlt ötödikkel lesz dolgunk. Alacsony forgalom egy harmadik hullámban arra utal, hogy végül nem a harmadik lesz a helyes számozás. Mindkét esetben felbecsülhetetlen értékű információhoz juttat bennünket. Ne feledjük, ez a trend minden szintjén így van, ezért igazán gyakran látjuk a hasznát a volumen adatoknak.

Váltsunk témát és beszéljünk a részvénypiacról. Miként lehet együtt élni a zord hosszú távú előrejelzéssel, miszerint bekövetkezik / bekövetkezett a fordulat az Óriás Szuperciklus szintjén?

Nos, először is én nem rakom egymás mellé a zord és az előrejelzés szavakat. Amit várok, az nagyon is a valóság. Ami a felkészületlenek számára zord lesz és kegyetlen, de megerősödést hoz azok életében, akik előre jól pozícionálják magukat. Szóval ezen az alapon az 1982-es bullish jóslatom is kegyetlenség volt az akkori bessz-spekulánsok számára. Egy mindenkori előrejelzés lényege, hogy profithoz segítsen, vagy legalább biztonságos öbölbe tereljen.

Mindig arról beszélünk, mi a legvalószínűbb forgatókönyv. Mi a helyzet az „kevésbé valószínű” fogalmával? Arra gondolok, hogy a régóta beígért totális krach jövendölés még eddig nem valósult meg. Jelentheti ez azt, hogy valahol félreértelmezte a hosszú távú számozást?

Elliott rendszere rengeteg különféle értelmezésnek hagy helyet, de a piac állapota és az alakzatok, amelyeket ma látunk, elég egyértelműen csak egyféleképpen engednek következtetni és ezt a következtetést igazolja majd a piac. Nem a bekövetkezés a kérdés, hanem annak az időpontja.

Ha a társadalom és a vezetők óvatosan cselekszenek, kivédhetjük a bear piacot?

"Óvatossággal” nem lehet a közelgő társadalmi változásokat elhárítani. Az emberek óvatlanok voltak hosszú időn át és ennek meg lesz a következménye. Mégis, egyéni szinten bárki megteheti a szükséges lépéseket a saját és tőkéje jövőbeli biztonsága érdekében.

Mit gondol, a történelem jó indulattal, pozitívan tekint majd Robert Prechterre?

Az esést követően az emberek többsége nem fog sok figyelmet szentelni a tőzsdére. Így egy pár év múlva a ma aktív befektetőket nem érdekli majd ki, mit jósolt meg előre. Egész más dolgokra fognak fókuszálni.

Úgy tűnik, abban bízik, hogy a befektetők nagy része végig, egészen a medve piac aljáig pozícióban marad. Helytálló feltételezés, hogy ez azért lesz így, mert olyan rengetegen tartják a pénzüket befektetési alapokban?

Nem. Ez MINDIG így volt. Mármint megpróbálták "kiülni". De van azért ennek a befektetési alap őrületnek egy aspektusa, amiről érdemes pár szót szólni. Az 1987-es összeomlás után a befektetők nehezen bírtak szembesülni a tetemes veszteségek miatti önváddal. Ezért úgy mondtak le a felelősségről, hogy odaadták a pénzüket alapkezelőknek. Így áll elő a mai ironikus helyzet, melyben sokkal nagyobb veszteséget is képesek pszichológiailag elviselni, mivel azt mondhatják, nem az ő hibájuk volt. Saját naivitásuk helyett szidhatják az alapkezelők ostobaságát.
Így vagy úgy, végül minden tapasztalatlan kezdő alacsony szinten fog kiszállni; általában amúgy is a mélypont környékén adják fel. Olyat is sokat látni, aki kevéssel a mélypont után száll ki, mert úgy gondolja, elcsíphet egy rally-t, amibe érdemes volt beleadni.

Értem már, de milyen lesz megtapasztalni a bear piac mélységét? Milyen lesz benne élni?

Még az Óriás Szuperciklus medvéje sem lesz a világvége. Ezek a bear piacok csak társadalmi trendek. Egyéni szinten el lehet kerülni a nehézségeket. Az 1930 környéke fantasztikus időszak volt azok számára, akiknek stabil jövedelmük, vagy nagy megtakarításuk volt. Minden olcsó volt. Csak arra kell figyelni, nehogy egy olyan országban érjen a válság, ahol az diktatúrához, vagy háborúhoz vezet.

Kérdező: Mit tegyenek a kevésbé tapasztalt befektetők, vagy azok, akik nem akarják a shortolást megtanulni?

RP: Deflációban és gazdasági depresszióban a készpénz a király. Javaslom, fordítsák meg a részvények és a kötvények árfolyamgörbéit és nézegessék, ahogy a készpénzük értéke növekszik, mintha csak egy hosszú távú bull piacot figyelnének.

Vissza a "Beszélgetések" júniusi számára >

18 megjegyzés:

  1. "Csak arra kell figyelni, nehogy egy olyan országban érjen a válság, ahol az diktatúrához, vagy háborúhoz vezet."

    Megnyugodtam, mert mi a Nemzeti Együttműködés Rendszerében élünk ;-)

    VálaszTörlés
  2. Eszem faxom megáll. Ez a faszi 10 éve a zarmageddon dumát nyomja...

    VálaszTörlés
  3. ...és milyen esés jött 2000-ben... és a gazdasági mutatószámok azóta sem mentek új maximumra, de még a market breadth sem... a rákövetkező években sorra tetőztek a piacok a világon mindenütt

    Azóta bear piac van, de a trend olyan magas szintjén, hogy egy röpke "b" mérete a 2002-2007-es emelkedés.

    Persze ők is emberből vannak, most például nem értem, miért nem merült fel eddig a percig egyáltalán az EWI előrejelzésekben, hogy ez az emelkedés július elejéről nem [ii]-es hullám, hanem pl. amit én is mondok, egy szinttel magasabb korrekció. Még mindig azt várják, hogy az SPX nem haladja meg a 1.131-et és bármelyik pillanatban bekövetkezhet az összeomlás.

    VálaszTörlés
  4. Szia Cimbi!

    Ha kicsit öregebb lennél, akkor elsajátítottad volna a sorok közt olvasás tudományát, anno még az "átkosban".
    Nekem elég volt ránéznem kb.egy hónapja az EWI honlapjára (és azóta is) és számomra nyilvánvaló, hogy már rég kihátráltak az összeomlás szövegből, és vagy tudják, hogy bizony még emelkedés jöhet vagy gőzük sincs...

    Üdv

    Kwi

    VálaszTörlés
  5. Összeomlás-elmélet ide vagy oda, ebben a körben az s&p 1,131 elérésének kicsi a valószínűsége.


    Max. egy korrekció után történhet mindez, ha a korrekció nem visz új aljakra minket, és szép trendben megyünk föl. De ahhoz talán a legutóbbi aljat is vissza kéne tesztelni, mert ez se történt még meg.


    Ha pedig mégis az új aljra megyünk forgatókönyv valósul meg történne, akkor sztm elmondhatjuk, h befordultunk a "bear"-be - és irány határozottan le.


    Persze ha mégis megyünk tovább korrekció nélkül (aminek én úgy 10% esélyt adok), akkor elképzelhető egy középtávú trendforduló is - én nem ezt várom.

    Egy dolog biztos: van egy alacsonyabb aljunk, és egy alacsonyabb tetőnk,ez minden csak nem bullish jelzés eddig.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Egy gyors kérdés...Ha elfogadjuk azt a TÉNYT, hogy NEM létezik olyan szisztéma / setup amivel 100%-os biztonsággal meg lehet mondani hol fordul a piac, vagy meddig mehet el, akkor nem lenne érdemesebb olyan dolgokkal foglalkozni amire hatásunk van?
    Cimballi: Nem vagyok Elliott szakértő ( ezért bocs, ha hülye a kérdés ;-) ), de nem látom az összefüggést, hogyan lépnél a piacra a hullámelemzéseiddel?! Például meghatároztad pár napja, hogy Elliott szerint hol lehet a tető és kezdődhet a 3. "megsemmisítő hullám". Majd mikor átment rajta új elemzés új számozás. Tehát mindig utólag igazolódik be az elemzés helyessége és mindig van 1-2 scenario ami tovább bonyolítja a dolgot. Csak elméletben, de mi van akkor ha kivesszük az áprilisi maxot? Hogy alakul a számozás...?
    Tetszik a blogod, sok sikert, sok pippet kívánok!

    Üdv: Lóránt

    VálaszTörlés
  7. Szia Lóránt! Leggyakoribb és legegyszerűbb belépő, amikor a kijelölt szint közelében fordul a piac. Viszont általában nem ott lépünk, hanem megvárjuk a fordulat utáni első trendszakasz végét és a rá következő, trenddel szemben haladó (2-es) hullámnak a végét próbáljuk meg elkapni, de csak akkor, ha a szóban forgó pullback korrektív alakzat, tehát három hullámból áll, semmiképp sem 5-ös a szerkezete és nem haladja meg az előző hullám kiindulási pontját (értsd lower high, vagy higher low keletkezik).

    Most az a gondom a júliusi emelkedéssel, hogy szerintem ötös szerkezetű, tehát rendkívül óvatosan nyúlok hozzá, mert fölé szaladt az általam várt szintnek és ráadásul nem egy hármas alakzatban.

    Átment a szinten, új számozás? Igen, de vedd észre, hogy nem egy totál új valami a semmiből, hanem előlép az előző alternatív számozás az első helyre (már ha jól elemeztünk).

    Áprilisi maximum felett? Továbbra is mondom, a vezérlőelvek tucatja az ellenkezőjét mondja.
    De elméletben: akkor az esés áprilisról korrektív volt és legalább a piac rendbe tenné, ami a jóképű 2009 márciusából induló korrekcióhoz kell. Annak a rallynak a kinézete ugyanis most heti bontásban inkább ötös, ami trendelő alakzatora jellemző, szemben a korrektív 7-es számmal. Szóval akkor tisztán hét hullámból állna, ami szebb lenne az április 26-i végződésnél.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok,

    09.03-10.04-ig volt egy tökéletes szerkezetű 5 ös hullám /3 fel két le / amit prechter februárban meg is jósolt /hatalmas bear market rally szemtanúi lehetünk/.

    azóta megtörtént a trendváltás és annak az első eső minorja is. A kérdés hogy most a 2. minorban / első korrekcióban vunk / v a 3. minor első korrekciójában.

    sehol a ewi honlapján nem szerepelt h kihátrálnának az összeomlás szövegből max. a fenti két minorból nem lehet tökéletesen dönteni. Ez az elmélet most is tudja az irányt, azt h honnan hova jutunk el, ami a legfontosabb.
    abból h rsi 60 v dmi 32 nem tudod h merre mész.

    timmy

    u.i.:aki ezt nem akarja elhinni annak felesleges ezt a blogot látogatni.......
    fikázni meg a chat.hu n is lehet

    VálaszTörlés
  9. Kedves Timmy!

    1. Én nem "hinni" szoktam az esésben, hanem lekereskedem. ( portfolio otp, és hati topicban visszaolvashatod)

    2. Azt a blogot olvasom amit akarok, és ahhoz szólok hozzá amihez akarok, mert nagyfijú vagyok és reggel egyedül iszom a kakaómat.

    Üdvözlettel:

    Kwi

    VálaszTörlés
  10. Ps.:

    Kedvenc Davidünk...

    http://www.youtube.com/user/tradeyourwayout

    VálaszTörlés
  11. Már akinek kedvence, nekem nem. Csak egy dolog: egy szélesedő háromszöget rajzol. Háromszögben mindig a b, vagy a c hullám a komplex. Ehhez képest neki van szimpla b és c hulláma és a d a komplex. Szóval nice try, de nem talált.

    VálaszTörlés
  12. Köszi Cimballi!
    Tehát nem limittel lépsz be, hanem a célzónába 3 hullámból álló korrekciós alakzatot keresel. Igy már érthetőbb a dolog, előbb is megkérdezhettem volna :-)

    Thx: Lóránt

    VálaszTörlés
  13. Így van Lóránt, majd megkérlek, hogy a túl hosszúra nyúlt bejegyzéseimet / hozzászólásaimat foglald össze ilyen tömören, mert ennél pontosabban és rövidebben nem lehetett volna :))

    VálaszTörlés
  14. Viccen kívül mindekinek ajánlom Prechter könyvét, mert miután elolvassa, nem fog szamárságokat írni és megosztani. Kérdezni lehet badarságokat (én is szoktam), de tanácsolgatni -- az már káros és félrevivő. Olyan ellenvéleményeket tudok elfogadni, amelyek Elliott elméletének beható ismerete birtokában születnek. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!

    Olvasgatok, tanulgatok (jó a blog nagyon :))
    Szépek ezek az elméletek, de egy kezdőnek még nehezen felfoghatóak.

    Nyitottam már egy demo számlát azon próbálkozom (az eredményeim egyenlőre kétségbeejtőek pedig jó volna már kipróbálni élőben is)

    Volna egy kérdésem: Forex robotokat érdemes használni? Sok helyen látom, hogy mekkora királyságok, de nekem átverésnek tűnik az egész.

    VálaszTörlés
  16. Tamás, a Forex robotok, vagy bármilyen más algoritmuson alapuló rendszer általában csak bizonyos piaci fázisokban működnek. Ha a ciklus fordul, akkor teljesen szétesik a teljesítményük és jelentős drawdown-t, okoznak.
    Az működhet, ha valakinek 4 algoritmusa van a négy főbb piaci fázisra és egy ötödik, amelyik a másik négyet ki-be kapcsolgatja. Esetleg.

    A másik probléma, hogy egy ilyen technikát minden további mérlegelés nélkül követni kell, ha valaki megpróbál szelektálni, hogy "csak most nem így, hanem úgy", akkor elveszíti az értelmét, az erejét. Márpedig nem könnyű a tőzsdén fegyelmezetten "utasításra" cselekedni.

    Harmadik, hogy milyen költségekre találták ki, mert magyar jutalékszintek mellett nincs az algoritmus, ami talpon maradna.

    Végül: szerinted nem mindenki az automatizált kereskedésre hajtana, ha megérné? Ha lenne Szent Grál?

    VálaszTörlés
  17. Valahol olvastam, hogy a nagykutyáknak (bankok, intézmények stb.) vannak ilyenek, csak mind saját fejlesztés, és hülyék lennének kiadni a kezükből.
    Lehet, hogy a robotoknak köszönhető a világuralmi rendszer? Lehet, hogy Elvis él? : )

    Olyat is olvastam, hogy egy srácnak hónapokig termelte a profitot, aztán egy reggel arra ébredt barátunk, hogy az éjjel a kis rabszolga lenullázta az egész számláját. Egy robotra bízni a kis tőkédet nagyon meggondolandó.
    Érdekes lenne, ha 2020-ban a tőzsdézés már csak a robotok csataterén zajlana...

    VálaszTörlés
  18. Vágom!

    Akkor marad a demó számla és a saját okosodás.
    az általános vélemények alapján két dolgot néztem ki:
    Fxpro www.fxpro.com (nekik nincs magyar oldaluk, csak van cég aki használja az alkalmazásukat) és Xtb Trader www.xtb.hu (őket egy Forma 1-es nyereményjáték kapcsán talátam meg)

    Melyiket ajánljátok inkább?

    Vagy mindegy, csak kezdjem el valahol?

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)