AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2010. június 11., péntek

Tanfolyam (helyett)

Amikor Elliott elméletének alapjait és az alakzatokra vonatkozó vezérlőelveket megtanultam, akkor magam is hamar számozgatni kezdtem a hullámokat, de még sokáig nem tudtam az elemzéseimet semmire sem használni. Azért nem, mert nem bíztam a saját számozásomban, ugyanis a többféleképpen értelmezhető alakzatokkal kapcsolatban sok kétség merült fel bennem, illetve néha sehogy sem tudtam megfejteni egy-egy ábrát. Ráadásul attól, hogy utólag felismerek valamit, az nem ugyanaz a nehézségi szint, mint menet közben, élőben rátalálni a megoldásra. Mit lehet akkor hát tenni a továbblépés érdekében?

Ma elmondom, én mit tettem. Annak idején milyen "speciális" tréninget találtam ki magamnak.

Van egy Tom Prindaville nevű elemző az Elliott Wave International-nél, akinek 2003 óta az a dolga, hogy folyamatosan 5-15 perces grafikonon intraday elemezze a három amerikai indexet a Dow Jones-t, az S&P 500-at és a Nasdaq-ot.
Egészen különleges élmény egy ilyen szolgáltatás követése, hiszen a létező leglehetetlenebb kombinációkat is kénytelen beszámozni. Nem teheti meg azt, amit mi bármikor kényelmesen; ha zavaros a helyzet, otthagyjuk az instrumentumot, keresünk valami mást és majd visszatérünk, ha tisztulni látszik a kép.


Neki reggel, nekünk délután, pár perccel a nyitás (15:30) előtt ír egy rövid bejelentkezést, amelyben áttekinti, mi történt a premarket időszakban, majd nyitás után hamarosan kezdi ontani az elemzéseket. Az elemzések sűrűsége függ a volatilitástól. Ha sok mozgás van, akkor akár 15-20 perc alatt is képes körbeérni a három indexen, ha lassú a kereskedés, következésképp nincs mit elemezni, akkor akár több, mint egy óra is eltelhet két frissítés között. A lényeg, hogy zárásig (22:00-ig) naponta legalább 7 alkalommal ír mindhárom indexről, ami a nyitó gondolatokat is beleszámolva 22 elemzés publikálását jelenti. Abszolút élőben.

A fentihez hasonló rengeteg minta grafikont találunk az alábbi elérési úton:
EWI link > Store > Specialty Services > Meet Your Analyst, ahol a képek közül kiválasztjuk, kinek a terméke érdekel és az így megnyíló ablak aljában ott lesz a kék "Click to View Sample Forecast" gomb.


Egyébként így néz ki a teljes képernyő, a grafikonnal, rajta a számozással, a támasz-ellenállás szintekkel, mellette a kis piktogrammal és a rövid szöveges magyarázattal. Most szándékosan egy olyat mutatok, ahol nem volt annyira nyilvánvaló a számozás, mint az imént:
A soknak látszó szöveg miatt nem kell aggódni, nem frissítésenként, hanem úgy fél nap alatt gyűlik össze ennyi. Minden jelentkezés alkalmával csak 1-2 mondatot tesz hozzá a korábbi magyarázatokhoz.
A 15 perces grafikonokhoz egyébként mindig tartozik egy 30 perces bontású, az RSI indikátort is alkalmazó áttekintő ábra, ami itt már nem fért bele az illusztrációba.

Gondolom, sokakban felmerül a szolgáltatás 199 USD / hó induló árát látva, hogy Cimballinak elgurult a gyógyszere. Tisztában vagyok vele, hogy van, akinek ez a tőkéjének a fele, harmada, szóval nyilván nem fog mindenki most azonnal Intraday Stocks Specialty Service-ért rohanni az "EWI boltba". De álljunk meg egy pillanatra és számoljunk kicsit utána! Ha jobban belegondolunk ez az összeg kevesebb, mint egy ki-tudja-milyen technikai elemzés tanfolyam díja. Ezért az összegért egy garantáltan tapasztalt senior elemzőt bámulhatunk, amint élő grafikont elemez egy hónapon keresztül nap, mint nap. Megláthatjuk, milyen feltételezésekkel él, milyen alternatívákat tart számon, miből ismeri fel a lehető legkorábban az alakzatokat, miből következtet, miként zár ki bizonyos lehetőségeket. Milyen dilemmák elé állítja a piac, mikor téved, hogyan javítja ki. Igen hasznos azt látni, hogy más is kerül nehéz helyzetbe, vagyis ha nekem nem egyértelmű valami, az talán másnak sem az.

Mindig mondom a tanfolyamválasztással kapcsolatban, csak olyanra szánjunk pénzt, ami élőben mutatja, a kereskedési pozíció megtalálásának véres-verítékes valóságát! Kizárólag hétvégi PowerPoint prezentációkból álló előadásokból, netán tankönyvekből 0% az esélyünk a mesterség elsajátítására.

Meg még egy dolog. Egy Dow E-Mini határidős kontraktusból nettó 40 pont hozza be a szolgáltatás egy havi díját. Ha sikerül egy trendelő időszakot kifogni, amikor vannak jó kis impulse hullámok, akkor nem lehet probléma elérni ekkora nyereséget, vagy hatékonyságjavulást.
Viszont arra vigyázzunk, ne a Specialty Service ábrák lekereskedése legyen az első perctől a célunk, hanem kezdetben legalább egy-két hétig csak figyeljünk! Használjuk tovább azt a technikai elemzést, amit eddig is alkalmaztunk, de már összevethetjük korábbi módszerünk eredményét azzal, amit Elliott logikája sugall. Eleinte használjuk úgy, mintha egy indikátor lenne, azaz a megszokott munkafolyamatunk nyomán elénk táruló alakzatok / lehetőségek közül válasszuk azt a belépési pontot, amit a Tom Prindaville által készített aktuális elemzés alátámaszt. Egy kicsit olyan ez, mint az indulás óta fent olvasható jelmondat a blogoldal tetején: "...a ciklus logikája ellen menni mindig badarság".

A szolgáltatás természetesen az európai, ázsiai piacokra, devizákra, árupiaci termékekre, nyersanyagokra is elérhető. Az első kiválasztott termékcsoport ára mindig 199 USD / hó, a másodiké 99, a harmadiktól pedig 49 USD. Viszont azt tudni kell, hogy csak az amerikai indexcsomagnál találunk ennyire rövid timeframen, ennyire sűrű frissítési gyakoriságot. Mutatok egy német DAX index példát, ahol órás a periódus:


Úgyis itt a nyári vakációk ideje, talán érdemes lehet meggondolni a szabadság időtartamára egy ilyen szolgáltatás elindítását és követését. Vagy nem is az én szabadságom idejére kellene? Hanem addig beszervezni egy ilyen "tanfolyamot", amíg a munkahelyen a kollégák / főnökök többsége szabadságon van, így azután amúgy is megáll az élet, vagyis a monitorom mögött nyugodtan elmélyülhetek Tom grafikonjaiban? :) Döntse el mindenki, mikor vág bele, ezt bármelyik nap el lehet kezdeni.

Ha valaki már előfizetett bármilyen EWI szolgáltatásra, szívesen veszem, ha megosztja velem privátban, vagy az olvasókkal nyilvánosan a tapasztalatait.

Legutóbb itt írtam lényegesen alacsonyabb árfekvésű EWI szolgáltatásokról:
>Induló csomag

9 megjegyzés:

  1. Azon is sokat gondolkodtam, hogy vajon miért alakulnak ki a háromszögek,talán bizonytalan a csorda?
    Úgy gondolom igen.
    Hol is vannak ezek a háromszögek?
    1., 4-es hullám helyén, és tényleg ez egy olyan hely ahol fordul(hat) a trend és az 1-2-3 at mérgelődve levesszük és feltesszük (ha tényleg fordult) a-b-c-t.
    2., Zig-zag b-ben, hasonló a helyzet itt az a kérdés ,hogy lesz még egy zig-zag (vagy valami más kombináció) vagy nem tehát itt is döntési helyzet van.
    3., 2 hullám kombinációjában ua. a helyzet.
    Úgy gondolom ezek azok a helyek ahol nincs egyesség a csordán belül, és várni kell, hogy kialakuljon.

    Szép hétvégét elliottosok!
    Károly

    VálaszTörlés
  2. Figyelem, JÚNIUS 21-ig, most olyan akciójuk van, hogy egy hónap áráért két hónap U.S. Intraday Stocks Specialty Service-t adnak. Úgyhogy, Károly, ha komolyan gondolod, akkor lehet, hogy még a nyaralás vége előtt érdemes lépned.

    (Érdekes egybeesés, ezt én nem tudtam, amikor a bejegyzés készült, akkor ugyanis beleírtam volna.)

    VálaszTörlés
  3. SZiasztok kezdő tőzsdés vagyok,és szeretnék minél többet tanulni hogy önállóan céltudatosan tudjak kereskedni.Milyen fajta tanulási módot tudnátok ajánlani hol érdemes elkezdeni,esetleg konkrét tafolyamot tudnátok e mondani ami megéri a pénzét.

    VálaszTörlés
  4. Szia, új kolléga. Az általad felvetett kérdés(ek)ről részletes diskurzus folyt ebben a bejegyzésben egy László nevű olvasóval.
    http://myelliott.blogspot.com/2010/05/otp-1232-rol.html
    Másold ki a linket, olvasd el. Itt viszonylag részletesen kifejtettem az álláspontom tanfolyam ügyben. Május 5-én indult az a bizonyos párbeszéd.
    Ennél konkrétabbat akkor lehet ajánlani, ha pl. tudom, hogy beszélsz-e angolul, vagy kizárólag magyar lehetőségek jöhetnek szóba.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm válaszod!Egy pár éve, ugy 4 éve nap mint nap ránézek a tőzsdére,és kereskedek is egykét papirral, de nincs semmi alapja,csak ugy megérzésre.Ugy látszik eddig érlelődött bennem hogy komolyabban belemerüljek a tőzsdézésbe.A mostani tudás szintemen,és persze a piaci helyzetből adódóan is túl kockázatos a "kereskedési módszerem",hiába mondják hogy hosszútávon minden papir nyerő lesz egyszer,ez igy kicsit unalmas:)A bejegyzéseket elolvastam amit Lászlóval folytattál,érdekes lenne látni vérprofikat hogyan kereskednek milyen százalékkal,hogy viselkednek,mekkora kockázatokkal vállalnak ,és hogy kezelik ezt.Angolul sajnos nem igazán beszélek ,most tanulom,alpszinten megy valamennyire.További szép estét!
    Üdv:Bernát

    VálaszTörlés
  6. Szia Bernát, ha Elliottal akarnál mégis kezdeni, akkor ennél a bejegyzésnél kezdődik a alapok leírása:
    http://myelliott.blogspot.com/2010/02/dow-bol-brokkoli-alapok-i.html

    Ha nem akarsz ilyen típusú elemzéssel foglalkozni, akkor is sokat profitálhatsz Elliott rendszeréből, ugyanis bármilyen más módszer alkalmazásakor struktúrát ad a gondolkodáshoz. Majd megérted :)

    Vigyázz nagyon magadra, az emberek többsége egy ki tudja honnan érkező impulzus nyomán lép be egy pozícióba. Ha eltalálja vele az irányt, akkor tüstént zár, ahelyett, hogy végigutazná a trendet. Ha ellene fordul a piac, akkor bezzeg megpróbálja kiülni, végül a legrosszabb pillanatban, amikor már fordul a trend zárja a pozíciót.

    VálaszTörlés
  7. Cimballi!

    A kezdetektől fogva olvasom a blogod. Érlelődik bennem egy kérdés:

    Ha vége a nyárnak, szeptember körül nem tartasz élőben egy tanfolyamot? Ott azért sokkal gyorsabban és jobban át lehetne adni a tudást.

    Szerintem lenne ré bőven jelentkező. Gondolom neked is megérné egy hétvégét rászánni.

    Üdv!

    Balolah

    VálaszTörlés
  8. Szia Balolah, elviekben foglalkozom a gondolattal. Az elviek azt jelenti, hogy a keretek kitalálásával igen, de közvetlenül a tréning forgatókönyvével (tartalmával) még egyáltalán nem.
    Pl. nagy kérdés, hogy jó lenne élő elemzést, netán kereskedést tartani, de azt hétvégén nem lehet, tehát valami tőzsdei nyitvatartás alatt tartott részt kell bele szerveni.

    Annál is inkább jogos a kérdésed, mert a második végzettségem tréner (a harmadik meg coach - a "személyiség edzője"), ezért ez nekem nem teher, hanem szakmai kihívás.

    Végül most nem tennék igéretet a tréninggel kapcsolatban semmire, kivéve arra, hogy a következő napokban sürgősen visszatérek rá egy bejegyzésben.

    VálaszTörlés
  9. Levélben kérdezte valaki, illetve a hozzászólások között került elő: megerősítem, valóban van egyet fizet kettőt kap promóció a múlt csütörtökön bemutatott Intraday U.S. Stocks Specialty Service szolgáltatásra, de a kedvezményre, azaz a plusz egy ingyen hónapra azok jogosultak, akik előzőleg Elliott Wave Financial Forecast és Financial Forecast Short Term Update szolgáltatásra fizettek elő.

    Ha valaki ki szeretné használni a június 25-ig, azaz péntek estig élő 199 dollár megtakarítást nyújtó kedvezményt, akkor először vegyen egy 59 USD értékű Financial Forecast csomagot (abban benne van az feljebb említett két szolgáltatás), majd ha ezt követően megy rá az amerikai indexek intraday szolgáltatására, akkor feljön a kedvezmény, mert már jogosult rá. Így ezzel a megtakarítás csak 140 USD lesz, de kap még a pakkal három másik előfizetést, köztük Prechter havi Theoristját.

    Ebben a bejegyzésben olvashatjátok a részletes leírást a feljebb említett (Financial Forecast) csomagról:
    http://myelliott.blogspot.com/2010/05/indulo-csomag.html

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)